Λούπινο
Το λούπινο είναι ο καρπός του ομώνυμου φυτού και ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Τα λούπινο είναι ένα κίτρινο φασόλι που αποτελεί μια πλήρη τροφή εδώ και αιώνες. Ωστόσο, η γεύση του είναι πικρή και η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή (στα είδη της Μεσογείου και της Νότιας Αμερικής) έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην το προτιμούν για τα γεύματά τους.
Παραδοσιακά, η κατανάλωση λούπινου στην Ιταλία, περιλαμβάνει το μεθοδικό βράσιμο και μούλιασμα για να μειωθεί η πίκρα. Ωστόσο, στις μέρες μας το λούπινο που καλλιεργείται στην Αυστραλία είναι γλυκό και αποτελεί επιλογή για τους vegan, όσους ακολουθούν κετογονική διατροφή, όσοι έχουν κοιλιοκάκη και όσους θέλουν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή. Πλέον, το λούπινο είναι μια πλήρης τροφή σε όλο τον κόσμο.
Το λούπινο έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες. Είναι ένα καλό υποκατάστατο του σιταριού για όσους ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Το αλεύρι από το λούπινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ζυμαρικών, μπισκότων, ψωμιού, κέικ, και άλλων προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό μέσο για τις σάλτσες ή να αναμιχθεί με άλλα φρούτα και λαχανικά για να φτιάξει κάποιος υγιεινά ροφήματα. Γιατί λοιπόν πρέπει να βάλουμε αυτό το superfood στη διατροφή μας;
1. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης (42gr στα 100gr)
Η πρωτεΐνη παίζει κύριο ρόλο στους ιστούς και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Μειώνει τις λιγούρες, μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, και βοηθά το σώμα να επανορθώσει μόνο τους τις βλάβες. Επιπλέον, η πρωτεΐνη αποτελεί την κύρια πηγή αμινοξέων, τα οποία είναι ουσιαστικά για την διατήρηση ενός υγιούς σώματος και μυαλού. Ένα από τα κύρια οφέλη του λούπινου είναι ότι περιέχει 42% πρωτεΐνη, και αυτό το καθιστά ένα καλό υποκατάστατο για το κρέας και έχει όλα τα οφέλη της πρωτεΐνης για το σώμα.
2. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (38g στα 100g)
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την πρόληψη των προβλημάτων του γαστρεντερικού και προάγουν την υγεία του εντέρου καθώς αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια. Αποτελούν φυσικό καθαρτικό που μαλακώνει τα κόπρανα και διευκολύνουν τις κινήσεις του εντέρου. Επίσης, βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα και συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 30g φυτικών ινών την ημέρα. Τα 100g λούπινο είναι αρκετά για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε φυτικές ίνες.
3. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα σύστημα για την κατάταξη των τροφών σύμφωνα με την επίδρασή τους στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγχουν τη γλυκόζη στο αίμα και προλαμβάνουν ή καθυστερούν τις επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, στην απώλεια βάρους και στη μείωση του κινδύνου για παθήσεις του καρδιαγγειακού και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Το λούπινο έχει τον πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από όλα τα δημητριακά 1350kJ/100 g. Και επειδή η πέψη και η απορρόφηση του λούπινου γίνεται αργά, νιώθουμε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, προκαλεί μικρή αύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
4. Έχει ιδιότητες των τροφών με χαμηλούς υδατάνθρακες
Η κατανάλωση τροφών με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως το λούπινο είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και το βάρος τους. Το 4% των εύπεπτων υδατανθράκων που υπάρχουν στο λούπινο είναι αρκετοί για να έχει κάποιος όλα τα οφέλη ενός υδατάνθρακα. Την ίδια στιγμή, οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, η κατανάλωση λούπινου, μειώνει τα προβλήματα του γαστρεντερικού, τις λιγούρες . Αυξάνει την σωματική αντοχή, καθώς οδηγεί στην αργή καύση της πρωτεΐνης και της ενέργειας.
5. Περιέχει πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που προάγουν την υγεία του πεπτικού. Συμβάλλουν στην αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου, πράγμα που συμβάλλει στην πρόληψη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, στην δυσκοιλιότητα, στη διάρροια, στο φούσκωμα. Τα πρεβιοτικά επίσης παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τα κακά βακτήρια. Επειδή το λούπινο περιέχει φυτικές ίνες όπως τα πρεβιοτικά, το σώμα επιτυγχάνει μια ισορροπία ανάμεσα στα καλά και στα κακά βακτήρια του εντέρου. Σαν αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός και το σώμα λειτουργεί καλύτερα και καταπολεμά πιο αποτελεσματικά τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Επιπλέον, οι άλλες λειτουργίες του σώματος, όπως η ψυχική υγεία βελτιώνονται.
6. Πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Μας βοηθούν να αναπτυσσόμαστε σωστά, να βλέπουμε , να έχουμε γερά οστά, μύες, δέρμα και όργανα. Έχουμε ανάγκη τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία για να είναι το σώμα μας δυνατό και να καταπολεμούμε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις. Το λούπινο περιέχει σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2) και η νιασίνη (Β3), όπως επίσης και ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο.
Αλλεργία στο λούπινο
Όλα τα παραπάνω οφέλη εξηγούν γιατί το λούπινο είναι τόσο δημοφιλές. Ωστόσο, το λούπινο ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και μπορεί να προκαλεί παρόμοιες αλλεργικές αντιδράσεις σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στα φιστίκια.
Η αλλεργική αντίδραση στο λούπινο προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με άλλα αλλεργιογόνα και περιλαμβάνουν:
- εξάνθημα, κνησμό
- οίδημα στο πρόσωπο, στη γλώσσα ή στο λαιμό
- πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετό
- καταρροή ή δακρύρροια
- δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, λαχάνιασμα
- συμπτώματα του καρδιαγγειακού όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Διατροφή και ψυχική υγεία
Η διατροφή μας παίζει κύριο ρόλο όχι μόνο στην σωματική αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Το λούπινο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, πρεβιοτικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πράγμα που το καθιστά μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Έτσι, το λούπινο αποτελεί μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία και πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.
Το λούπινο μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες τροφές και συμβάλλει στην ισορροπημένη διατροφή. Όταν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή τότε μπορούμε να έχουμε καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητα. Ο συνδυασμός της σωστής διατροφής και της φροντίδας του εαυτού με ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθούν ώστε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το στρες.