Μακιαβελισμός
Ο "Μακιαβελισμός" στην ψυχολογία είναι ένας όρος που αναφέρεται σε ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας στο οποίο ένα άτομο χρησιμοποιεί την χειραγώγηση, την εξαπάτηση και την εκμετάλλευση των άλλων ώστε να επιτύχει τους στόχους του. Ο Μακιαβελισμός είναι ένα από τα στοιχεία της "Σκοτεινής Τριάδας". Τα άλλα δύο στοιχεία της τριάδας είναι ο ναρκισσισμός και η ψυχοπάθεια. Ο Μακιαβελισμός είναι πιο συχνός στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, ωστόσο μπορεί να επηρεάζει όλους τους ανθρώπους ακόμη και τα παιδιά.
Η ιστορία του Μακιαβελισμού
Ο όρος προκύπτει από τον Ιταλό Νικολό Μακιαβέλι. Ο Μακιαβέλι ήταν διπλωμάτης, πολιτικός στοχαστής και συγγραφέας την περίοδο της Αναγέννησης, με το πιο γνωστό του έργο να είναι ο "Ο Ηγεμών". Μέσα από αυτό το βιβλίο του μοιράστηκε τις απόψεις του ότι οι ισχυροί κυβερνώντες πρέπει να είναι σκληροί με τους υπηκόους και τους εχθρούς τους. Μέσα από το έργο του υποδηλώνει ότι η δόξα και η επιβίωση ήταν δικαιολογημένες, ακόμη και αυτές που θεωρούνταν ανήθικες και βάναυσες. Τον 16ο αιώνα ο "Μακιαβελισμός" έγινε δημοφιλής όρος που περιέγραφε την τέχνη του να είσαι δόλιος για να πας μπροστά.
Ποια είναι τα σημάδια του Μακιαβελισμού;
Κάποιος με χαρακτηριστικά Μακιαβελισμού μπορεί να εμφανίζει τα ακόλουθα:
- να επικεντρώνεται μόνο στις δικές του φιλοδοξίες και ενδιαφέροντα
- να έχει ως προτεραιότητα τα χρήματα και την εξουσία στις σχέσεις
- να φαίνεται γοητευτικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση
- να εκμεταλλεύεται και να χειραγωγεί τους άλλους για να πάει μπροστά
- να λέει ψέματα και να εξαπατά τους άλλους όταν απαιτείται
- να χρησιμοποιεί συχνά τις κολακείες
- να μην έχει αρχές και αξίες
- να είναι απόμακρος
- να είναι κυνικός σχετικά με την καλοσύνη και την ηθική
- να είναι ικανός να βλάψει τους άλλους για να επιτύχει τους στόχους του
- να μην έχει συμπόνια
- να αποφεύγει τη δέσμευση και τη συναισθηματική σύνδεση
- να είναι υπομονετικός
- να αποκαλύπτει σπάνια τις πραγματικές προθέσεις του
- να έχει πολλές περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις
- να ερμηνεύει σωστά τις κοινωνικές καταστάσεις
- να μην νιώθει στοργή και ζεστασιά σε κοινωνικές εκδηλώσεις
- να μην γνωρίζει τις συνέπειες των πράξεων του
- να δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τα δικά του συναισθήματα
Κλίμακα Μακιαβελισμού και ψυχολογία
Η κλίμακα του Μακιαβελισμού είναι μια βαθμολογία από το 0 μέχρι το 100 που προκύπτει από ένα τεστ που αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων. Οι άνθρωποι με βαθμολογία πάνω από 60 θεωρούνται υψηλά Μακιαβελιστές και όσοι έχουν βαθμολογία κάτω από 60 χαμηλά Μακιαβελιστές. Οι άνθρωποι με υψηλό σκορ επικεντρώνονται στη δική τους ευεξία, πιστεύουν ότι για να πάνε μπροστά πρέπει να συμπεριφέρονται με δόλιους τρόπους. Δεν εμπιστεύονται την ανθρώπινη καλοσύνη και υποστηρίζουν ότι το να εξαρτάσαι από τους άλλους είναι αφελές. Δίνουν προτεραιότητα στην εξουσία έναντι της αγάπης και της σύνδεσης, και δεν πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι από τη φύση της καλή. Στον αντίποδα όσοι έχουν χαμηλό σκορ, έχουν συμπόνια, είναι ειλικρινείς και άτομα εμπιστοσύνης. Πιστεύουν στην καλοσύνη και ότι αν κάνεις το καλό θα συμβούν καλά πράγματα στη ζωή σου. Οι πολύ χαμηλές βαθμολογίες δείχνουν ότι ένα άτομο μπορεί να είναι υποτακτικό και δεκτικό.
Μακιαβελισμός και Σκοτεινή τριάδα
Ο Μακιαβελισμός θεωρείται κομμάτι της "Σκοτεινής Τριάδας", και αποτελεί ένα από τα τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μαζί με το ναρκισσισμό και την κοινωνιοπάθεια/ψυχοπάθεια. Καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά από μόνο του κάνει κάποιον να είναι δύσκολο να είναι κοντά στους άλλους, και τα τρία μαζί σε ένα άτομο μπορεί να τον κάνουν επικίνδυνο για την ψυχική υγεία των άλλων. Παρά την φαινομενική σύνδεση ανάμεσα στα τρία αυτά σκοτεινά χαρακτηριστικά και την επικράτηση του ενός ανάμεσα στα άλλα δύο, χρειάζονται ακόμη πολλές μελέτες για να αποδειχθεί αυτή η συσχέτιση. Οι διαταραχές προσωπικότητας στις οποίες οι άνθρωποι μπορεί να έχουν το χαρακτηριστικό του Μακιαβελισμού περιλαμβάνουν την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας και τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε την υψηλή συχνότητα κατάθλιψης σε ανθρώπους με το χαρακτηριστικό του Μακιαβελισμού.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της σκοτεινής τριάδας;
Και τα τρία χαρακτηριστικά δείχνουν έναν άνθρωπο που βάζει τον εαυτό του πάνω από όλα για να επιτύχει όσα επιθυμεί. Αλλά το κάθε χαρακτηριστικό εστιάζει σε κάτι διαφορετικό. Ο Μακιαβελισμός αφορά κυρίως την χειραγώγηση των άλλων για προσωπικό όφελος. Ο ναρκισσισμός δείχνει ότι κάποιος πιστεύει ότι αξίζει το θαυμασμό, και την διαφορετική μεταχείριση από τους άλλους. Η κοινωνιοπάθεια έχει να κάνει κυρίως με το να είναι κάποιος ψυχρός και απαθής στις ανάγκες των άλλων.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο Μακιαβελισμός;
Το πρόβλημα με τα μοχθηρά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως αυτά της σκοτεινής τριάδας, είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απίθανο να ζητήσουν βοήθεια ή θεραπεία ή να θέλουν να αλλάξουν. Συνήθως κάνουν θεραπεία μόνο αν δέχονται πίεση από τα μέλη της οικογένειάς τους. Ή επειδή έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα και υποχρεωτικά κάνουν θεραπεία.
Για να είναι αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία, το άτομο πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινές. Και είναι απαραίτητο να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ψυχοθεραπευτή του. Ο Μακιαβελισμός είναι ένα χαρακτηριστικό όπου ένα άτομο είναι συχνά ανέντιμο και δεν εμπιστεύεται τους άλλους. Και όμως με έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή, μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής μπορεί να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας, και να τα λάβει υπόψη του στο μοναδικό ιστορικό του θεραπευόμενου. Ένας εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής μπορεί να αναγνωρίσει και να θεραπεύσει άλλα θέματα που αντιμετωπίζει το άτομο, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Η ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που συστήνεται για ανθρώπους με μοχθηρά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Λειτουργεί πάνω στη λογική ότι ο τρόπος σκέψης μας υπαγορεύει την συμπεριφορά μας. Αναγνωρίζοντας και αντικαθιστώντας τις ακατάστατες σκέψεις και τα συναισθήματα, μπορεί κάποιος να μεταμορφώσει τη συμπεριφορά του.
Αντιμετώπιση Μακιαβελισμού
Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό σπάνια θέλουν να αλλάξουν ή να ζητήσουν βοήθεια. Φυσικά, είναι επίσης εύκολο να υποθέσει κανείς ότι έχει χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας όπως ο Μακιαβελισμός. Και ενώ κάποιοι το κάνουν, είναι καλό να μην βγάζουν εύκολα συμπεράσματα. Αν ωστόσο νιώθετε ότι είστε θύμα κάποιου ανθρώπου με αυτά τα χαρακτηριστικά, καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη για τον εαυτό σας. Είναι δύσκολο και εξουθενωτικό κάποιος να έχει ένα τέτοιο τοξικό άτομο στη ζωή του, και αυτό μπορεί να προκαλεί έντονο στρες και ψυχικά προβλήματα. Η χειραγώγηση μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τα δικά σας ένστικτα ή τα συναισθήματα εξάρτησης. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να θέσετε τα όριά σας. Ή, αν είναι εφικτό να βγάλετε αυτό το άτομο από τη ζωή σας οριστικά.