Πως να μη νοιάζεστε για τη γνώμη των άλλων
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις στη ζωή μας που νιώθουμε ότι οι άλλοι μας κρίνουν ή μας σχολιάζουν αρνητικά και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μας. Αυτή είναι η στιγμή που προκύπτει η εξής ερώτηση: Είναι κακό να νοιάζομαι για την γνώμη των άλλων; Πώς να μην νοιάζομαι για τις γνώμες των άλλων;
Είναι απολύτως φυσιολογικό να μας ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων. Μας βοηθά να διατηρούμε υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις. Ωστόσο, όταν η ανησυχία για την γνώμη των άλλων είναι υπερβολική, τότε μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιδράσεις.
Υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν πολύ για την άποψη των άλλων και άλλοι που δεν νοιάζονται καθόλου για την γνώμη των άλλων.
Αν δεν σας ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων τότε μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις με τους φίλους σας, με το σύντροφό σας ή στη δουλειά σας. Κανείς δεν θέλει να έχει γύρω του κάποιον που είναι εντελώς αδιάφορος.
Αντίθετα, αν ανησυχείτε συνεχώς για την άποψη των άλλων τότε μπορεί να νιώθετε ανασφάλεια και μη αποδεκτοί.
Αν φοβάστε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εσάς, τότε είναι δύσκολο να ζήσετε τη ζωή που επιθυμείτε. Για παράδειγμα, μπορεί να μην δοκιμάζετε νέα πράγματα γιατί νιώθετε ότι οι άλλοι θα σας κρίνουν αρνητικά. Ή μπορεί να διστάζετε να βγείτε ραντεβού επειδή φοβάστε ότι θα σας απορρίψουν.
Πώς να μην νοιάζεστε για τη γνώμη των άλλων;
Είναι δύσκολο να είστε ήρεμοι, να έχετε ειλικρινείς σχέσεις και να είστε ο εαυτός σας αν συνεχώς θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση στους άλλους και να τους ευχαριστείτε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε νοοτροπία.
1. Ζήστε με βάση τις προσωπικές σας αξίες
Η γνώμη και η κριτική των άλλων δεν έχει τόση αξία όταν γνωρίζετε τις αξίες σας. Οι αξίες σας χρησιμεύουν ως εσωτερική πυξίδα όταν δεν είστε σίγουροι για το πως να αντιδράσετε.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι εκτιμάτε την πίστη και την ευγένεια και προσπαθείτε να ζείτε σύμφωνα με αυτές τις αξίες. Μια μέρα, μπορεί να μιλάτε με κάποιους φίλους σας. Κάποιος μπορεί να κάνει αγενή σχόλια για ένα άλλο άτομο που δεν είναι μπροστά. Θέλετε να μιλήσετε και να ζητήσετε από το φίλο σας να σταματήσει να κάνει κακόβουλα σχόλια, αλλά φοβάστε ότι οι άλλοι θα νομίζουν ότι είστε πολύ αυστηροί.
Σε αυτή την περίπτωση, το πιο εύκολο πράγμα είναι να μην κάνετε τίποτα. Αλλά ως ένα άτομο που πιστεύει στην ευγένεια, συνειδητοποιείτε ότι αν μείνετε πιστοί στις αξίες σας, είναι ανάγκη να μιλήσετε ώστε να σταματήσουν τα σχόλια. Η δέσμευση στις αξίες σας, σας δίνει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να σταματήσετε να σκέφτεστε την άποψη των άλλων για εσάς.
Αν δεν είστε σίγουροι για τις αξίες σας, μπορεί να σας βοηθήσουν οι ακόλουθες ερωτήσεις:
- Έχετε κάποιο πρότυπο; Αν ναι, τι θαυμάζετε περισσότερο σε αυτό; Ποιες είναι οι αξίες του;
- Στηρίζετε κάποιους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και αν ναι για ποιο λόγο;
- Αν είστε ένα πνευματικό άτομο, το σύστημα πεποιθήσεων σας δίνει έμφαση σε κάποιες συγκεκριμένες αξίες;
2. Επιδιώξτε στόχους που έχουν αξία για εσάς
Όταν οι στόχοι σας είναι ουσιαστικοί για εσάς, είναι πιο εύκολο να σταματήσετε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για τις επιλογές σας, τις προτεραιότητές σας και τον τρόπο ζωής σας.
Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσετε ότι η κύρια προτεραιότητα στη ζωή σας είναι να μεγαλώσετε την οικογένειά σας και να μείνετε σπίτι για τα παιδιά σας. Κάποιος που θέλει καριέρα μπορεί να έχει ως προτεραιότητα τα χρήματα , και ίσως να μην κατανοεί την απόφασή σας. Ίσως να σας κρίνει και να πιστεύει ότι δεν έχετε φιλοδοξίες. Για αυτό είναι σημαντικό οι στόχοι σας να είναι σε συμφωνία με τις αρχές σας. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να αγνοήσετε την γνώμη των άλλων.
3. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται για ότι κάνετε
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι θα σας κρίνουν. Αλλά, γενικά οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται πολλοί για εσάς. Να το θυμάστε αυτό και θα σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπερεκτιμούμε την άποψη των άλλων για τα λάθη μας.
Βοηθά να σκέφτεστε την τελευταία φορά που είδατε κάποιον να κάνει ένα λάθος. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νοιάζονται για το τι κάνουν οι άλλοι εκτός και αν οι πράξεις τους , τους επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό.
Για παράδειγμα, ίσως να είδατε κάποιον να πετά μια σακούλα στο δρόμο ή να μην μπορεί να προφέρει σωστά μια λέξη. Κρίνατε αυστηρά αυτό το άτομο; Θα θυμάστε αυτό το λάθος σε μερικές μέρες ή μετά από μια εβδομάδα; Μάλλον, όχι.
4. Να θυμάστε ότι η κριτική δεν είναι πάντα προσωπική
Αν ανησυχείτε ότι κάποιος σκέφτεται ή λέει αγενή πράγματα για εσάς, τότε καλό είναι να θυμάστε ότι ο κάθε άνθρωπος βλέπει τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του με διαφορετική ματιά, μέσα από τα δικά του μάτια.
Η κριτική μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανασφάλειας και μπορεί να αποκαλύπτει περισσότερα για το άτομο που την κάνει παρά για το άτομο που την λαμβάνει. Επίσης, οι άνθρωποι κρίνουν τον τρόπο ζωής των άλλων όταν νιώθουν δυστυχισμένοι με το δικό τους τρόπο ζωής.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι θέλουν να δείχνουν ότι η σχέση τους είναι ιδανική. Ειδικά όταν πιστεύουν ότι κάτι δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Έτσι, κάποιος που είναι παγιδευμένος σε ένα δυστυχισμένο γάμο μπορεί να ισχυρίζεται ότι ο γάμος είναι καλύτερος από το να είναι μόνος, ακόμη και αν είναι ξεκάθαρα δυστυχισμένος στη σχέση.
5. Αμφισβητείστε τις αρνητικές σκέψεις
Να θυμάστε ότι δεν είναι ανάγκη να πιστεύετε κάθε σκέψη που περνά από το μυαλό σας. Προσπαθήστε να αμφισβητήσετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης.
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι είστε σε ένα meeting στη δουλειά. Γύρω σας έχετε ανθρώπους που φαίνονται πιο ικανοί από εσάς. Αρχίζετε να σκέφτεστε , " Στοιχηματίζω ότι όλοι εδώ μέσα πιστεύουν ότι δεν ανήκω εδώ. Προφανώς δεν με συμπαθούν."
Όταν έχετε τέτοιες σκέψεις, μπορεί να σας βοηθήσουν οι παρακάτω ερωτήσεις:
- Έχω στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι σκέψεις είναι αληθινές;
- Μπορώ να σκεφτώ λίγο πιο αισιόδοξα την κατάσταση;
Στο παραπάνω παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας, "Δεν μπορώ να δω μέσα στο μυαλό όλων, έτσι δεν μπορώ να ξέρω τι σκέφτονται για εμένα. Δεν έχω στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η σκέψη είναι αληθινή. Στην πραγματικότητα, έχουν πολλά πράγματα στο μυαλό τους. Η πραγματικότητα είναι ότι νιώθω ανασφαλής αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαι εδώ, και δεν σημαίνει ότι οι άλλοι πιστεύουν ότι δεν είμαι ανταγωνιστικός. "
6. Προετοιμαστείτε για το χειρότερο πιθανό σενάριο
Μπορεί να φοβάστε λιγότερο την γνώμη των άλλων αν είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την κριτική τους. Αν ανησυχείτε για ένα συγκεκριμένο σενάριο, τότε θα είστε ψυχικά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε άβολες καταστάσεις.
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε να πάτε σε ένα πάρτι και προσπαθείτε να αποφασίσετε τι θα φορέσετε. Έχετε αγοράσει ένα καινούργιο πουκάμισο, αλλά είναι πολύ απλό. Ανησυχείτε για το εάν οι άνθρωποι γύρω σας θα πιστεύουν ότι δεν ξέρετε να ντύνεστε. Σε αυτό το σενάριο θα σας βοηθήσουν οι εξής ερωτήσεις:
- Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί;
- Αν ο φόβος μου βγει αληθινός, πώς θα το διαχειριστώ;
- Αν ο φόβος μου βγει αληθινός, αυτό θα με επηρεάσει για εβδομάδες ή μήνες αργότερα;
Σε αυτή την περίπτωση, το πιο ρεαλιστικό σενάριο ίσως να είναι ότι κάποιος θα σας κοιτάξει και θα γελάσει με το πουκάμισό σας, πριν κάνει κάποιο αγενές σχόλιο. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε, μπορείτε απλά να φύγετε. Αν νιώθετε αποφασισμένοι, μπορείτε να πείτε, "Αυτό ήταν αγενές."
7. Σταματήστε να κρίνετε τους άλλους
Όταν σκοπίμως θέλετε να σταματήσετε την εσωτερική επικριτική φωνή, είναι πιο εύκολο να πιστέψετε ότι οι άλλοι σας δίνουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.
Την επόμενη φορά που θα κρίνετε κάποιον αυστηρά, προσπαθήστε να σταματήσετε και να αντικαταστήσετε την κριτική με ουδέτερες ή θετικές σκέψεις. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ένας συνεργάτης σας φορά ρούχα που δεν τον κολακεύουν. Μπορεί η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό να είναι, "Αυτά τα ρούχα δεν ταιριάζουν καθόλου στο σωματότυπο σου!"
Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτή τη σκέψη με κάτι πιο ευγενικό και θετικό όπως, "Πρέπει να έχεις πολλή αυτοπεποίθηση για να φοράς αυτά τα ρούχα."
8. Μάθετε να διαχειρίζεστε την κριτική
Αν σας ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων, η εποικοδομητική κριτική μπορεί να μοιάζει με μια τεράστια απειλή. Αλλά η κριτική μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτική αν ξέρετε πως να την διαχειριστείτε. Κάποιοι τρόποι διαχείρισης της κριτικής περιλαμβάνουν:
- Κατανοήστε τα λάθη σας χωρίς να γίνεστε αμυντικοί (π.χ. "Έχεις δίκιο, ξέχασα να ελέγξω τα έγγραφα.")
- Ζητήστε συμβουλές (π.χ. "Συμφωνώ ότι πρέπει να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση στις παρουσιάσεις. Έχετε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές που θα με βοηθήσουν;")
- Ζητήστε συγκεκριμένα παραδείγματα αν η κριτική είναι ασαφής (π.χ. "Δεν είμαι βέβαιος τι σημαίνει αυτό που μου είπατε. Θα μπορούσατε να μου δώσετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα;")
- Προσπαθήστε να βελτιωθείτε από τα λάθη σας. Μπορείτε να ρωτήσετε ένα φίλο σας, ένα μέλος της οικογένειας ή ένα συνεργάτη σας για το τι μπορείτε να αλλάξετε.
9. Επικεντρωθείτε στις δεξιότητες και στα επιτεύγματά σας
Όταν αγαπάτε και αποδέχεστε τον εαυτό σας, είναι πολύ πιο εύκολο να μην σας νοιάζει η γνώμη των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι επικεντρώνεστε στα ταλέντα και στα επιτεύγματά σας.
Φτιάξτε μια λίστα με τις στιγμές για τις οποίες νιώθετε περήφανοι και τα μεγαλύτερα επιτεύγματά σας. Δώστε στον εαυτό σας μια επιβράβευση όταν τελειώνετε μια δουλειά ή μια δύσκολη εργασία. Μην βασίζεστε στους άλλους για ενθάρρυνση.
10. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας
Όταν αποδέχεστε τον εαυτό σας, ίσως να μην σας νοιάζει τόσο η γνώμη των άλλων. Η αποδοχή του εαυτού σας επιτρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αξίζετε, είτε σας συμπαθούν οι άλλοι είτε όχι.
Κάποιο τρόποι για να καλλιεργήσετε την αποδοχή του εαυτού περιλαμβάνουν:
- Ενίσχυση της αυτογνωσίας: οι άνθρωποι με αυτογνωσία αποδέχονται τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους. Για να το κάνετε αυτό μπορείτε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο, να κάνετε τεστ προσωπικότητας.
- Αφήστε πίσω τα λάθη σας: η αποδοχή του εαυτού σημαίνει ότι αποδέχεστε όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, όπως στιγμές ντροπής και λάθη.
- Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους: οι συγκρίσεις είναι τις περισσότερες φορές καταστροφικές και τελικά σας κάνουν να νιώθετε χειρότερα για τον εαυτό σας.
11. Να έχετε δίπλα σας υποστηρικτικούς ανθρώπους
Όταν νιώθετε αποδεκτοί από ανθρώπους που συμπαθείτε και σέβεστε, ίσως να μην σας νοιάζει πολύ η γνώμη των άλλων. Για αυτό αφιερώστε περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους που σας εκτιμούν.
Μπορείτε να χτίσετε πιο υποστηρικτικές σχέσεις, με:
- Την συναναστροφή με ανθρώπους που έχουν κοινές αξίες με εσάς
- Την αναγνώριση των ανθρώπων που δεν σας σέβονται
- Την δημιουργία ορίων στις σχέσεις
Αν υποπτεύεστε ότι κάποιος δεν σας συμπαθεί, μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να του αλλάξετε γνώμη. Δεν μπορείτε να αρέσετε σε όλους επειδή ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις. Αν θέλετε να σας συμπαθούν όλοι, τότε σπαταλάτε το χρόνο και την ενέργειά σας.
12. Μάθετε να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις
Όταν νιώθετε αυτοπεποίθηση για τις αποφάσεις σας, τότε είναι πιο εύκολο να μην δίνετε σημασία στη γνώμη των άλλων. Δεν παίρνουμε όλοι τις καλύτερες αποφάσεις συνεχώς, αλλά υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας.
Ενίσχυση αυτοπεποίθησης και ψυχική ενδυνάμωση
Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε να ανησυχείτε για την γνώμη των άλλων, μπορεί να είναι καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας, να αλλάξετε τρόπο σκέψης και να πιστέψετε στον εαυτό σας.
Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν έχετε κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, όπως το κοινωνικό άγχος.