Αναμένοντας το θάνατο συγγενικού προσώπου
Το πένθος είναι μια φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση στην απώλεια. Η διαδικασία του πένθους μας βοηθά να συμβιβαστούμε μια απώλεια, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου.
Ο κάθε άνθρωπος βιώνει το πένθος διαφορετικά. Ο τρόπος με τον οποίο βιώνει κάθε άνθρωπος το πένθος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, οι εμπειρίες και οι πεποιθήσεις για τη ζωή και το θάνατο.
Το πως αντιδρά κάποιος στα συναισθήματα πένθους αντανακλά την σχέση με το αγαπημένο του πρόσωπο, όπως επίσης και το πως σκέφτεται ότι θα αλλάξει η ζωή μετά από αυτή την απώλεια.
Μερικά από τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος στη διαδικασία του πένθους είναι:
- συναισθηματικό μούδιασμα
- ενοχές
- θλίψη
- θυμό για τον εαυτό του
- θυμό για το άτομο που πέθανε
- άγχος
- ανακούφιση
- φόβο για όσα θα ακολουθήσουν
- εναλλαγές στη διάθεση
Όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις σε μια σημαντική απώλεια. Το πένθος μπορεί να είναι έντονο και να διαρκεί μήνες ή περισσότερο, έτσι είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο που έχει ανάγκη. Όμως ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος αναμένοντας το θάνατο συγγενικού προσώπου;
Πολλά συναισθήματα που έχουν σχέση με το πένθος μοιάζουν με αυτά που βιώνουν οι άνθρωποι με κατάθλιψη. Αν τα συναισθήματα του πένθους είναι έντονα, διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή.
Ποια είναι τα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει κάποιος πριν από το θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου;
Ο προπαρασκευαστικός θρήνος μπορεί να αφορά πολλές απώλειες. Μπορεί να έχει αλλάξει μια φιλία ή η σχέση με ένα συγγενή σας. Κάποιες μέρες μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολες. Άλλες πιο εύκολες. Κάθε άνθρωπος βιώνει το πένθος διαφορετικά αλλά υπάρχουν κάποια συναισθήματα που είναι κοινά για όλους.
1. Άγχος
Όταν νοιάζεστε για κάποιον που πεθαίνει, μπορεί να νιώθετε άγχος. Η θλίψη και τα επώδυνα συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά. Είναι φυσιολογικό να φοβάστε για το πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση και τι θα συμβεί στη συνέχεια. Μπορεί να ανησυχείτε για το πως νιώθει ο αγαπημένος σας, πως θα αλλάξουν τα πράγματα και πως θα καταλήξετε.
2. Θυμός
Μπορεί να νιώθετε έντονο θυμό με την κατάσταση, ή ακόμη με ένα φίλο ή συγγενή σας επειδή σας αφήνει. Μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσετε και το δικό σας θυμό.
3. Μοναξιά
Μια ασθένεια μπορεί να έχει αλλάξει το άτομο που νοιάζεστε, ή μπορεί να νιώθετε ότι οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν όσα περνάτε. Όμως έτσι, απομονώνεστε από τους φίλους και τους αγαπημένους σας.
4. Ενοχές
Μπορεί να νιώθετε ενοχές ότι δεν μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα για να βοηθήσετε. Μπορεί να θέλετε ο αγαπημένος σας να μην υποφέρει πια, ακόμη και αν φοβάστε το θάνατο. Επίσης, ίσως να νιώθετε ενοχές που εσείς θα συνεχίσετε τη ζωή σας ενώ αυτός όχι.
5. Κόπωση
Μπορεί να νιώθετε εξουθενωμένοι από τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τη συνεχή ανησυχία.
6. Προσμονή
Μερικές φορές οι άνθρωποι σπαταλούν πολύ χρόνο να οραματίζονται πως θα είναι η ζωή τους μετά το θάνατο ενός φίλου ή συγγενή τους, και σκέφτονται πως αυτό μπορεί να συμβεί. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ενοχές για αυτές τις σκέψεις, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικές. Είναι κομμάτι της προετοιμασίας για τον δικό τους θάνατο.
7. Σωματικές επιδράσεις
Τα προβλήματα όπως οι δυσκολίες στον ύπνο και τα θέματα του γαστρεντερικού είναι πολύ συχνά πριν και μετά το θάνατο κάποιου. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.
Τι είναι ο προπαρασκευαστικός θρήνος;
Το πένθος συνήθως παρατηρείται μετά από μια απώλεια, όπως για παράδειγμα μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Οι άνθρωποι που αναμένουν το θάνατο ενός αγαπημένου τους μπορεί να βιώνουν προπαρασκευαστικό θρήνο.
Αυτό σημαίνει ότι βιώνουν τα συναισθήματα πένθους πριν από την απώλεια. Αντί να θρηνούν την απώλεια του ατόμου, ο προπαρασκευαστικός θρήνος βοηθά στην κατανόηση της διαδικασίας του πένθους.
Όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια σημαντική απώλεια, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, είναι φυσιολογικό να νιώθει πολλά δυνατά συναισθήματα. Είναι επίσης, φυσιολογικό να σκέφτεται πως θα είναι η ζωή μετά την απώλεια και πως θα ανταπεξέλθει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεται για το άτομο που πέθανε.
Ποιοι άνθρωποι βιώνουν προπαρασκευαστικό θρήνο;
Οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση μιας νόσου τελικού σταδίου και όσοι περιμένουν το θάνατο ενός αγαπημένο τους προσώπου.
Όταν γίνεται η διάγνωση μιας νόσου τελικού σταδίου, τότε το άτομο μπορεί να νιώθει πολλά συναισθήματα όπως το σοκ, ο φόβος και η θλίψη. Μπορεί να θρηνεί για πράγματα που δεν θα ζήσει, όπως οι γάμοι, τα γενέθλια, οι αποφοιτήσεις. Μπορεί να πενθεί για τις χαμένες ευκαιρίες ή τις εμπειρίες, ακόμη και τις μικρές, όπως η ευχάριστη αίσθηση του ήλιου ή μια ζεστή κούπα καφέ.
Αν κάποιος που αγαπάτε αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση, μπορεί να βιώνει προπαρασκευαστικό θρήνο τους μήνες, τις εβδομάδες και τις ημέρες πριν από το θάνατο. Μπορεί και εσείς να θρηνείτε για τα ίδια πράγματα ή ο προπαρασκευαστικός σας θρήνος να είναι τελείως διαφορετικός, καθώς κάθε άνθρωπος βιώνει την απώλεια διαφορετικά.
Αν για παράδειγμα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει άνοια για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να βιώνετε τον προπαρασκευαστικό θρήνο. Αυτό συμβαίνει επειδή το άτομο που ξέρατε έχει ήδη χαθεί, ακόμη και αν σωματικά είναι εκεί.
Αν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει μειωμένη κινητικότητα, μπορεί να νιώθετε προπαρασκευαστικό θρήνο καθώς έχετε χάσει την ευκαιρία να μοιραστείτε εμπειρίες, χόμπι, διακοπές.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον προπαρασκευαστικό θρήνο και στο πένθος μετά το θάνατο;
Ο προπαρασκευαστικός θρήνος έχει σχέση με τα συναισθήματα της απώλειας της ζωής όπως την ξέρατε, παρά το άτομο που δεν είναι καλά.
Αυτό είναι ιδιαίτερα αλήθεια αν έχετε αφιερώσει πολύ χρόνο για την φροντίδα αυτού του ανθρώπου. Μπορεί να σας λείπουν οι δραστηριότητες που απολαμβάνατε μαζί και νιώθετε θλίψη για την αλλαγή στη σχέση σας.
Η φύση της σχέσης σας μπορεί να άλλαξε από τη στιγμή που αναλάβατε το ρόλο του φροντιστή. Μπορεί να χρειαστείτε χρόνο για να προσαρμοστείτε και να αποδεχτείτε αυτή τη νέα συνθήκη. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα συναισθήματα που έχουν σχέση με το θρήνο πριν από το θάνατο μπορεί να είναι έντονα και να χρειαστείτε υποστήριξη για να τα αντιμετωπίσετε.
Ποιες είναι οι επιπλοκές του προπαρασκευαστικού θρήνου;
Ο προπαρασκευαστικός θρήνος δεν είναι τόσο κατανοητός όσο ο θρήνος μετά το θάνατο. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν προπαρασκευαστικό θρήνο μπορεί να νιώθουν ενοχές ή ντροπή για αυτά τα συναισθήματα και να μην ζητούν υποστήριξη και βοήθεια.
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν τι είναι ο προπαρασκευαστικός θρήνος. Τα συναισθήματα πένθους πριν από το θάνατο είναι φυσιολογικά, και είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε και να μιλάμε για αυτά.
Όταν κάποιος βιώνει προπαρασκευαστικό θρήνο δεν σημαίνει πάντα ότι θα θρηνεί λιγότερο τον αγαπημένο του όταν πεθάνει. Σε κάποιες περιπτώσεις , οι φροντιστές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν νοσήματα τελικού σταδίου είναι πολύ κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, με αποτέλεσμα τα συναισθήματα πένθους μετά το θάνατο να είναι ακόμη πιο έντονα.
Άλλοι άνθρωποι νιώθουν ότι ο προπαρασκευαστικός θρήνος τους βοηθά να επεξεργαστούν το πένθος πριν από το θάνατο και έτσι νιώθουν ανακούφιση μετά το θάνατο του αγαπημένου τους. Είναι επίσης πιθανό τα συναισθήματα πένθους να αλλάξουν και να γίνουν λιγότερο ή περισσότερο έντονα με τον καιρό.
Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να πενθήσει κάποιος. Όποια και αν είναι τα συναισθήματά του, είτε εμφανίζονται πριν ή μετά το θάνατο, είναι σημαντικό να αποδέχεται τα συναισθήματα του και να βρίσκει τρόπους να διαχειριστεί την κατάσταση.
Η υποστήριξη για το θρήνο πριν από το θάνατο μπορεί να κάνει πιο εύκολη την επεξεργασία των συναισθημάτων που νιώθει κάποιος μετά το θάνατο.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τον προπαρασκευαστικό θρήνο;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συναισθήματα του προπαρασκευαστικού θρήνου, όπως:
- Βρείτε κάποιον να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Μπορεί να είναι ένας φίλος σας ή ένα μέλος της οικογένειας ή ένας ψυχοθεραπευτής.
- Γράψτε σε ένα ημερολόγιο τα συναισθήματά σας.
- Διατηρήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
- Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ που καταναλώνετε.
- Κάντε άσκηση για να μειώσετε τα συναισθήματα θυμού και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.
- Δοκιμάστε το διαλογισμό ή τις τεχνικές χαλάρωσης. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε κάθε πρόβλημα που μπορεί να έχετε με τον ύπνο σας.
Τι μπορώ να κάνω για να διαχειριστώ το πένθος;
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει: είναι σημαντικό να εκφράσετε τον πόνο σας και να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται για να πενθήσει. Βοηθά να κάνετε μια συζήτηση με ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας.
Γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας: προσπαθήστε να γράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο.
Μάθετε περισσότερα για την κατάσταση: ενημερωθείτε για την ασθένεια, τις θεραπείες , τις παρενέργειες και την πρόγνωση. Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να έχετε την αίσθηση του ελέγχου. Αλλά να γνωρίζετε ότι αυτές οι πληροφορίες μπορεί να εντείνουν το άγχος σας.
Φροντίστε τον εαυτό σας: μπορείτε να κάνετε άσκηση, να τρώτε υγιεινά και να ξεκουράζεστε. Κάντε πράγματα που απολαμβάνετε και βρείτε χρόνο να ηρεμήσετε.
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας: να θυμάστε ότι έχετε πολλά να αντιμετωπίσετε. Να είστε ρεαλιστές με όσα μπορείτε να κάνετε πρακτικά και συναισθηματικά. Ζητήστε βοήθεια από τους φίλους και την οικογένειά σας αν χρειαστεί.
Μείνετε συγκεντρωμένοι στο παρόν: μείνετε προσηλωμένοι στην κάθε μέρα αντί να ανησυχείτε συνεχώς για το μέλλον.
Αντιμετώπιση πένθους
Το πένθος όπως και ο προπαρασκευαστικός θρήνος μπορεί να είναι μια έντονη και πολύπλοκη διαδικασία. Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα έντονα συναισθήματα , τα οποία διαρκούν αρκετές εβδομάδες, μιλήστε σε έναν ψυχοθεραπευτή. Στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα λάβετε την υποστήριξη και τη βοήθεια που έχετε ανάγκη.