Κάνε το Τεστ
Phubbing, Τι είναι το phubbing, Φαμπινγκ, Στο κινητό όλη την ώρα, Σχέσεις, Οικογένεια

Τι είναι το Phubbing;

Τι είναι το Phubbing;

Το Phubbing είναι ένας καινούργιος σχετικά όρος και δεν είναι οικείος στους περισσότερους ανθρώπους στις μέρες μας. Πόσο συχνά είστε μαζί με κάποιον, αλλά νιώθετε ότι συναισθηματικά δεν είναι εκεί επειδή είναι απορροφημένος με το τηλέφωνό του; Πιθανώς, αρκετά συχνά. Πολύ προτιμούν να χαζεύουν στο κινητό τους από το να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους.

Το ποσοστό των κατοίκων του πλανήτη μας που χρησιμοποιεί κινητό ανέρχεται στο 51%. Αυτό το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται, καθώς πλέον χρησιμοποιούμε το κινητό μας όχι μόνο για να συνδεόμαστε στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, αλλά για να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Σε μεγάλο βαθμό, η επαφή μέσα από τα κινητά και τα κοινωνικά δίκτυα, έχει αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή.

Τα τηλέφωνα και τα μηνύματα βοηθούν τους ανθρώπους να επικοινωνούν και να δείχνουν την αγάπη και τη στοργή τους, όταν δεν είναι μαζί. Αλλά τι συμβαίνει όταν η χρήση των κινητών τηλεφώνων αποτελεί εμπόδιο για τη σχέση τους; Το phubbing είναι καταστροφικό για μια σχέση αλλά και για την ψυχική υγεία μας.

Τι είναι το Phubbing;

Ο όρος phubbing προκύπτει από τις λέξεις “phone” και “snubbing”. Η πρώτη λέξη σημαίνει τηλέφωνο και η δεύτερη περιγράφει την συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος αγνοεί το συνομιλητή του. Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012, όχι πολύ καιρό μετά την εμφάνιση των smartphones, για να περιγράψει πως οι άνθρωποι επιλέγουν να ασχολούνται με τα κινητά τους  παρά με τους αγαπημένους τους ανθρώπους που είναι εκεί μπροστά τους. Το phubbing περιλαμβάνει κάθε διακοπή σε μια συζήτηση με κάποιον λόγω ενός τηλεφωνήματος ή επειδή προτιμά να ασχολείται με το κινητό παρά να επικοινωνεί με το άλλο άτομο.

Η ειρωνεία με το phubbing είναι ότι οι άνθρωποι που δεσμεύονται σε αυτό πιστεύουν ότι συνδέονται με τους άλλους μέσω των social media, των μηνυμάτων, αλλά αντίθετα πετυχαίνουν την αποσύνδεση από τις πραγματικές διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της αποσύνδεσης, οι άνθρωποι που δεσμεύονται στο phubbing μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι σχέσεις τους και η ψυχική τους υγεία υποφέρουν.

Phubbing και εθισμός στα κινητά τηλέφωνα

Μεταξύ των παραγόντων που προβλέπουν τον εθισμό στο κινητό τηλέφωνο, είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο και η υπερβολική χρήση του, που έχει σχέση με εθισμούς (όπως ο τζόγος).

Η έλλειψη αυτοελέγχου αυξάνει τις πιθανότητες για εθισμό στο διαδίκτυο, στο κινητό και πιθανώς και στο phubbing. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό τον εθισμό είναι ο φόβος και η ανησυχία να μην χάσει κάποιος τις εξελίξεις, τα γεγονότα και τις καταστάσεις που συμβαίνουν στον κοινωνικό του κύκλο, και αυτό προκαλεί μια προβληματική χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Η συμπεριφορά του phubbing, γίνεται φυσιολογική και αποδεκτή εξαιτίας της "αμοιβαιότητας". Όταν επανειλημμένα κάποιος αγνοεί τους άλλους ανθρώπους όταν παρακολουθεί το κινητό του, σκόπιμα ή όχι προκαλεί την ίδια κοινωνική συμπεριφορά. Δεν είναι ευχάριστο για κανέναν να νιώθει ότι τον αγνοούν. 

Πώς το Phubbing επηρεάζει τις σχέσεις;

Μια από τις κύριες ανάγκες σε μια σχέση είναι οι άνθρωποι να νιώθουν ότι έχουν αξία και είναι σημαντικοί για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο ποιοτικός χρόνος με αυτούς τους ανθρώπους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δείξει και να λάβει κάποιος αγάπη και στοργή. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι το phubbing μειώνει την ποιότητα των αλληλεπιδράσεων πρόσωπο με πρόσωπο, καθιστώντας αυτές τις αλληλεπιδράσεις λιγότερο ουσιαστικές.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο οι άνθρωποι αναφέρουν λιγότερη ικανοποίηση από την αλληλεπίδραση με ένα άλλο άτομο το οποίο περνά το χρόνο μπροστά στο κινητό του, αλλά επίσης η παρουσία ενός κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια μιας συζήτησης ή μιας συνάντησης κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα για την αλληλεπίδραση. Κατά συνέπεια, το phubbing μειώνει την ποιότητα των εμπειριών σύνδεσης, και όταν συμβαίνει επανειλημμένα, μπορεί να καταστρέφει τις σχέσεις. Επιπλέον, η αυξημένη χρήση των smartphones για την επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια μειώνει την ικανοποίηση από τη σχέση, όπως επίσης αυξάνει τις διαφωνίες σχετικά με την υπερβολική χρήση του τηλεφώνου.

Σε μια σχέση το phubbing σημαίνει ότι ο ένας σύντροφος χρησιμοποιεί επανειλημμένα το τηλέφωνό του στην παρουσία του συντρόφου του με αποτέλεσμα την ζημιά στον ποιοτικό χρόνο. Η επίδραση του phubbing στις σχέσεις έχει σχέση με την ανασφάλεια, όπως επίσης και με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως ο ναρκισσισμός και η εξωστρέφεια.

Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να παρεμβαίνουν σημαντικά στην αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που μοιράζονται τη ζωή τους, είναι παντρεμένοι ή συγκατοικούν.

Εξαιτίας της ανάγκης της προσκόλλησης των ανθρώπων, για να είναι μια σχέση ποιοτική, δεν είναι αρκετή η παρουσία δύο ανθρώπων, αλλά πρέπει να υπάρχει οικειότητα και ανταλλαγή συναισθημάτων. Αυτή η ανταλλαγή, μπορεί να περιορίζεται από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Επειδή τα κινητά τηλέφωνα αποσπούν την προσοχή, η ανάγκη προσκόλλησης και προσοχής μπορεί να μην καλύπτεται.

Phubbing, Τι είναι το phubbing, Φαμπινγκ

Συγκρούσεις που επιδεινώνονται από το Phubbing

Όσο πιο συχνά υποκύπτει κάποιος στο phubbing, τόσο περισσότερες είναι οι συγκρούσεις για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Όταν το phubbing παρεμβαίνει σε μια σχέση, τότε η ποιότητα της σχέσης επηρεάζεται σημαντικά. Η ποιότητα της σχέσης είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής, και η συνεχής χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει αρνητική επίδραση στην ευεξία μας. Αυτή η μείωση στην ποιότητα της ζωής σε συνδυασμό με το phubbing μπορεί να οδηγεί στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι στα ζευγάρια που η χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι ένα πρόβλημα, ο αριθμός των συγκρούσεων είναι ακόμη πιο υψηλός στα ζευγάρια με ανασφαλή προσκόλληση, συγκριτικά με τα ζευγάρια με ασφαλή προσκόλληση. Οι άνθρωποι με ανασφαλή προσκόλληση, έχουν ψυχρές συναισθηματικά σχέσεις και έχουν μεγαλύτερη επιθυμία να ελέγχουν τους συντρόφους τους, πράγμα που επηρεάζει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις.

Πώς το Phubbing επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Με τον ίδιο τρόπο που το phubbing επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις, επηρεάζει και την ευεξία. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη ερεύνησε τις κοινωνικές συνέπειες του phubbing και βρήκε ότι όταν κάποιος αγνοεί έναν άλλο άνθρωπο για να ασχοληθεί με το κινητό του αυτό απειλεί τις βασικές μας ανάγκες για υγιή αυτοεκτίμηση, να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου, να νιώθουμε ότι έχουμε αξία και ότι έχουμε τον έλεγχο σε κάποιες καταστάσεις. Λόγω της συχνότητας του phubbing , οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις βασικές ανάγκες στο επίπεδο που επιθυμούν, και αυτό έχει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία. Αντί να νιώθουμε συνδεδεμένοι και ότι έχουμε αξία για τους ανθρώπους που νοιαζόμαστε, νιώθουμε απόρριψη, εγκατάλειψη και ότι δεν αξίζουμε.

Αν και το phubbing είναι μια συνήθεια στην οποία πολλοί άνθρωποι υποκύπτουν κάποια στιγμή, οι συνέπειές του είναι πιο σοβαρές για όσους συχνά δέχονται αυτή τη συμπεριφορά. Σε μια προσπάθεια να νιώσουν συνδεδεμένοι με τους άλλους, οι άνθρωποι που υποκύπτουν στο phubbing αυξάνουν την χρήση των social media και των τηλεφώνων τους, και αυτό οδηγεί μόνο σε πιο έντονα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, και στο φαύλο κύκλο του phubbing.

Phubbing και ανασφαλής προσκόλληση

Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι το phubbing. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με αγχώδη προσκόλληση νιώθουν απόρριψη όταν ο σύντροφός τους ασχολείται συνεχώς με το κινητό του συγκριτικά με τους ανθρώπους με ασφαλή προσκόλληση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην ανασφαλή προσκόλληση και στο phubbing. Τα παιδιά των οποίων οι φροντιστές δεν ήταν συναισθηματικά διαθέσιμοι επειδή ασχολούνταν με το κινητό τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εθισμό με το κινητό στην εφηβεία. Με άλλα λόγια, αυτά τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι οι γονείς τους απορρίπτουν την ανάγκη τους για προσοχή, σχηματίζουν ανασφαλή προσκόλληση, και κατά συνέπεια συνεχίζουν την συνήθεια του phubbing. Αυτή η επίδραση είναι πιο ισχυρή στους εφήβους με αγχώδη προσκόλληση, αλλά λιγότερο ισχυρή στις περιπτώσεις αποφευκτικής και ασφαλούς προσκόλλησης.

Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αγχώδης προσκόλληση και το phubbing πάνε μαζί, και οδηγούν σε παθολογική ζήλια στο άτομο με την αγχώδη προσκόλληση. Και αυτό δημιουργεί με τη σειρά του περισσότερα προβλήματα σε μια σχέση.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι υποκύπτετε στο Phubbing;

Το phubbing μπορεί να γίνει μια βαθιά συνήθεια που είναι δύσκολο κάποιος να την αναγνωρίσει. Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίζει τα σημάδια του phubbing ώστε να περιορίζει τις συνέπειες του στις σχέσεις του.

  1. Δεν πάτε πουθενά χωρίς το κινητό σας. Και αν ξεχάσετε κάπου το κινητό σας είστε ανήσυχοι και φοβάστε ότι θα χάσετε τις εξελίξεις (FOMO).
  2. Σπάνια συγκεντρώνεστε σε μια συζήτηση. Αντιθέτως, κρατάτε δύο γραμμές επικοινωνίας, μια με το άτομο που έχετε απέναντί σας και μία με το τηλέφωνο σας.
  3. Όταν περνάτε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας, αυτόματα καταλήγετε να ασχολείστε με το κινητό σας.
  4. Πάντα έχετε μαζί σας το κινητό σας σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, όταν κάθεστε για φαγητό το κινητό είναι δίπλα σας για να μην χάσετε κάτι σημαντικό.

Πώς μπορώ να περιορίσω το Phubbing;

Όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες συνήθειες, ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε το phubbing είναι να θέσετε αυστηρούς κανόνες και όρια γύρω από τη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου:

1. Δημιουργήστε ζώνες "χωρίς τηλέφωνα"

Για να αποτρέψετε το phubbing να επηρεάσει τις σχέσεις σας, πρέπει να δημιουργήσετε μια λίστα με δραστηριότητες και ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας, όπως το δείπνο, η ρουτίνα πριν τον ύπνο, η χόμπι. Αυτές τις ώρες θα αφήνετε το κινητό σας στο σπίτι ή θα το έχετε σε αθόρυβη λειτουργία.

2. Καθορίστε μια "σιωπηλή" κοινωνικοποίηση

Είναι καλή ιδέα να βάζετε το κινητό σας στην άκρη κάθε φορά που συναντάτε τους φίλους σας ή έχετε μια συζήτηση με κάποιο άτομο. Αν συνεχώς ακούτε τον ήχο από τις ειδοποιήσεις, τα μηνύματα, την δόνηση είναι δύσκολο να αντισταθείτε. Δώστε στους ανθρώπους γύρω σας την ειλικρινή σας προσοχή.

3. Θέστε στόχους και επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Δημιουργήστε μια λίστα με τους στόχους ή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σχετικά με τη χρήση του τηλεφώνου σας. Όταν επιτύχετε ένα στόχο επιβραβεύστε τον εαυτό σας και αυτό θα σας δώσει κίνητρο να ξεπεράσετε σταδιακά την κακή συνήθεια του phubbing. Για παράδειγμα, βάλτε στόχο να μην κοιτάτε το κινητό σας στη διάρκεια του φαγητού. Αν τα καταφέρετε, επιβραβεύστε τον εαυτό σας με κάτι που απολαμβάνετε. Από τη στιγμή που θα νιώσετε άνετα με αυτή την πρόκληση μπορεί να προχωρήσετε στην επόμενη. Σταδιακά, θα καταλάβετε ότι είστε περισσότερο παρόντες στη στιγμή, και οι σχέσεις σας βελτιώνονται. Να θυμάστε ότι οι στόχοι σας πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Αν οι στόχοι σας είναι αδύνατοι, τότε η αποτυχία είναι δεδομένη.

Πώς θα βοηθήσω το/τη σύντροφό μου να σταματήσει το Phubbing;

Αν η χρήση του κινητού από το σύντροφό σας επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης σας, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να περιορίσετε τις αρνητικές του επιδράσεις.

1. Μιλήστε του ανοιχτά για την συμπεριφορά του

Οι άνθρωποι που υποκύπτουν στο phubbing δεν το συνειδητοποιούν, και δεν καταλαβαίνουν ότι η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω τους. Όταν επικοινωνείτε ανοιχτά πως νιώθετε για τη σχέση του συντρόφου σας με το κινητό με ευγενικό τρόπο, "Νιώθω ότι δεν είμαι σημαντική ή ενδιαφέρουσα όσο το τηλέφωνό σου", του δίνετε τη δυνατότητα να κατανοήσει πως αισθάνεστε. Δώστε του το χρόνο να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τις πράξεις του.

2. Δημιουργήστε ένα πρότυπο υγιούς συμπεριφοράς

Κανείς δεν θέλει να ζητά από το σύντροφό του να αφήσει κάτω το κινητό του. Μια πιο αποτελεσματική μέθοδος επικοινωνίας είναι να είστε πρότυπο υγιούς συμπεριφοράς και να βάζετε το κινητό σας στην άκρη κατά τη διάρκεια του φαγητού, να μην αντιδράτε άμεσα στις ειδοποιήσεις, και να δίνετε την προσοχή σας στο σύντροφό σας. Το άλλο άτομο τελικά θα πάρει το μήνυμα.

3. Βοηθήστε τον να στρέψει αλλού την προσοχή του

Το phubbing δεν είναι μια επίσημη διάγνωση, αλλά είναι ένα πρόβλημα ελέγχου των παρορμήσεων. Αν πιστεύετε ότι κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο δεν μπορεί να αφήσει το κινητό του, βοηθήστε το να στρέψει αλλού την προσοχή του. Κάντε του ερωτήσεις για το πως ήταν η μέρα του, ενθαρρύνετε τον να κάνει άσκηση, ή βοηθήστε τον να κάνει κάποιες ασκήσεις ενσυνειδητότητας.

Η μεγαλύτερη ανάγκη μας μετά το φαγητό και τη στέγη, είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση με τους άλλους. Μερικές φορές κάνουμε λάθη στις προσεγγίσεις μας για την κάλυψη αυτής της ανάγκης. Το phubbing αν και φαινομενικά είναι ένας τρόπος για να καλύψουμε την ανάγκη σύνδεσης με τους άλλους, στην  πραγματικότητα βλάπτει την αληθινή και ουσιαστική οικειότητα. Ακόμη και η ικανότητά μας να συνδεόμαστε με τον εαυτό μας επηρεάζεται από την καταναγκαστική ανάγκη να ελέγχουμε το κινητό μας.

Ψυχοθεραπεία και Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι οι γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο σε ποσοστό 50%. Αυτή η γνώση δεν σημαίνει ότι για να έχετε μια καλή σχέση πρέπει να απομονωθείτε και να μην ωφελείστε από τις νέες τεχνολογίες, αλλά να τις χρησιμοποιείτε σωστά. Όταν το κινητό παρεμβαίνει στην επικοινωνία με το σύντροφό σας, με τους φίλους, με τα μέλη της οικογένειά σας, τότε αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Ένα σημάδι που πρέπει να σας ταρακουνήσει ώστε να περιορίσετε τη χρήση του κινητού και να επενδύσετε ποιοτικό χρόνο στις σχέσεις σας.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να βελτιώσετε την επικοινωνίας σας στο ζευγάρι και να αντιμετωπίσετε τον εθισμό.

Κατηγορία: