Κάνε το Τεστ
Τι ώρα πρέπει να παίρνουμε τα αντικαταθλιπτικά, Πότε παίρνουμε τα αντικαταθλιπτικά, Πρωϊ ή βράδυ, Με φαγητό ή χωρίς φαγητό, Αντιακταθλιπτικά

Τι ώρα παίρνουμε τα αντικαταθλιπτικά; Πρωί ή βράδυ

Τι ώρα πρέπει να παίρνουμε τα αντικαταθλιπτικά; Πρωί ή βράδυ

Η ώρα που συνήθως χορηγούνται τα αντικαταθλιπτικά είναι το πρωϊ. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις και πολλοί παράγοντες που μπορεί να τροποποιούν αυτή την ώρα. Πάντα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έδωσε ο ψυχίατρός σας.

Πρωϊνή λήψη

Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά πρέπει να λαμβάνονται τις πρωϊνές ώρες. Αυτό περιλαμβάνει τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα, δηλαδή τα αντικαταθλιπτικά SSRI και τα SNRI, πρωτότυπα που βλέπετε παρακάτω και τα γενόσημά τους:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΩΡΑ ΛΗΨΗΣ ΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ
SSRI ΠΡΩΙ Εσιταλοπράμη Cipralex, Entact, Enlift
ΠΡΩΙ Σιταλοπράμη Seropram, Zanipram
ΠΡΩΙ Φλουοξετίνη Ladose, Flonital, Dagrilan
ΠΡΩΙ Παροξετίνη Seroxat, Solben
ΠΡΩΙ Σερτραλίνη Zoloft, Zolotrin
SNRI ΠΡΩΙ Βελναφαξίνη Efexor, Deprevix
ΠΡΩΙ Ντουλοξετίνη Cymbalta
NDRI ΠΡΩΙ Βουπροπιόνη Wellbutrin

Αν παίρνετε άλλα φάρμακα το πρωϊ

Αν παίρνετε και άλλα φάρμακα το πρωϊ, η ώρα λήψης των αντικαταθλιπτικών ίσως πρέπει να τροποιηθεί.

Για παράδειγμα, αν παίρνετε φάρμακα για το θυροειδή, αυτά είναι σε προτεραιότητα, οπότε η λήψη του αντικαταθλιπτικού θα πρέπει να γίνει αργότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου, για παράδειγμα μισή ή μία ώρα αργότερα από το φάρμακο του θυροειδούς.

Το αν μπορείτε να τα παίρνετε ταυτόχρονα ή ποια θα πρέπει να είναι η διαφορά στην ώρα, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό που σας έχει δώσει την άλλη αγωγή.

Μεσημεριανή λήψη

Δεν είναι απαραίτητο να πάρει κανείς τα αντικαταθλιπτικά τις πολύ πρωϊνές ώρες, αλλά η λήψη τους μπορεί να γίνει και τις υπόλοιπες πρωϊνές ώρες, ή και το μεσημέρι.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου ο ασθενής λαμβάνει υψηλή δόση ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, επειδή αυτές μπορεί να προκαλούν παρενέργειες (για παράδειγμα, από το γαστρεντερικό) όταν λαμβάνονται όλα τα mg μαζί, μπορεί ο ψυχίατρος να σας προτείνει να μοιράσετε τη δόση, σε πρωϊνή και μεσημεριανή.

Βραδινή λήψη

Υπάρχουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που χορηγούνται το βράδυ, καθώς βοηθάνε και σε προβλήματα αϋπνίας, εκτός από την κατάθλιψη.

Τα κυριότερα παραδείγματα τέτοιων αντικαταθλιπτικών είναι:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΩΡΑ ΛΗΨΗΣ ΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ
NaSSA ΒΡΑΔΥ Μιρταζαπίνη Remeron, Azapin
SARI ΒΡΑΔΥ Τραζοδόνη Trittico
5-HT2C ΒΡΑΔΥ Αγομελατίνη Valdoxan

Η συντριπτική πλειοψηφία των νεότερων αντικαταθλιπτικών δεν προκαλεί καταστολή ή υπνηλία (σε αντίθεση ίσως με τα παλιότερα φάρμακα, όπως τα τρικυκλικά). Αν ωστόσο παρατηρήσετε ότι σε εσάς υπάρχει αυτή η παρενέργεια, ιδίως μετά τον πρώτο μήνα λήψης των αντικαταθλιπτικών, τότε θα μπορούσατε να το πάρετε το βράδυ για να αποφύγετε αυτές τις παρενέργειες.

Με ή χωρίς φαγητό/γεύμα

Η λήψη τροφής δεν σχετίζεται με την απορρόφηση και την βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου. Μπορείτε να τα πάρετε με ή χωρίς φαγητό.

Ωστόσο πολλά αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή ναυτία, και η λήψη τους με τροφή να βοηθήσει στον μετριασμό αυτών των παρενεργειών.

Η αντίδραση ενός ανθρώπου σε ένα φάρμακο είναι μοναδική, μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση, και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές αν παίρνουν το φάρμακο ΠΡΙΝ το φαγητό και άλλοι που εμφανίζουν λιγότερες ΜΕΤΑ το φαγητό. Έτσι λοιπόν αν έχετε κάποιες ιδιαίτερες γαστρεντερικές ενοχλήσεις από κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, μπορείτε να δοκιμάστε να το πάρετε ΜΕ/ΧΩΡΙΣ τροφή.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να παρουσιάζουν πιο συχνά γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η ντουλοξετίνη (Cymbalta) και είναι καλύτερο να λαμβάνονται με φαγητό.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας

Πάντα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έδωσε ο ψυχίατρός σας σχετικά με τη λήψη των αντικαταθλιπτικών.

Εκτός από τα αντικαταθλιπτικά μπορείτε να βοηθηθείτε στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης ή/και του άγχος με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Συμπληρωματικά η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να ενισχύσουν το νευρικό σύστημα.

Κατηγορία: