Κάνε το Τεστ
Ritalin, Ριταλιν, Παρενέργειες, Γνώμες, Κριτικές, ΔΕΠΥ, ADHD

RITALIN – φάρμακο για τη ΔΕΠΥ, παρενέργειες

Ritalin - ΔΕΠΥ, παρενέργειες

Το Ritalin (ρίταλιν) είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) που ενδείκνυται για την θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στην παιδιατρική, για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

ΜΟΡΦΗ MG TAVOR TIMH
ΧΑΠΙΑ RITALIN TAB 10MG BTx30  -

Που χρησιμοποιείται το Ritalin;

Το Ritalin είναι ένα διεγερτικό που αυξάνει την προσοχή και μειώνει την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα σε ασθενείς με ΔΕΠΥ.

Στους ενήλικες, η παρουσία συμπτωμάτων ΔΕΠΥ που προϋπήρχαν στην παιδική ηλικία θα πρέπει να επιβεβαιώνεται. Για μια πρώτη εκτίμηση, μπορείτε να κάνετε:

Δοσολογία Ritalin

Η συνιστώμενη δόση έναρξης για το Ritalin είναι 20 mg μία φορά την ημέρα. Η δόση αυξάνεται σταδιακά, σε προσαυξήσεις των 10 mg εβδομαδιαίως μέχρι τα 60 mg.

Η ημερήσια δόση άνω των 60 mg δεν συνιστάται. Όταν είναι κατάλληλη μια χαμηλότερη αρχική δόση, οι ασθενείς μπορεί να ξεκινήσουν θεραπεία με 10 mg.

Είναι προτιμότερο να χορηγείται το Ritalin μία φορά την ημέρα, το πρωί.

Ritalin, Χάπια, Ριταλιν, Παρενέργειες, Γνώμες, Κριτικές, ΔΕΠΥ, ADHD

Πως λειτουργεί το Ritalin

Το Ritalin βελτιώνει τη δραστηριότητα ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου που υπολειτουργούν. Το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προσοχής (χρόνος αδιάσπαστης προσοχής), στη συγκέντρωση και στη μείωση της παρορμητικής συμπεριφοράς.

Παράλληλο πρόγραμμα θεραπείας

Το Ritalin χορηγείται στo πλαίσιo ενός προγράμματος θεραπείας, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει ψυχολογική, εκπαιδευτική και κοινωνική θεραπεία. Η ψυχοκοινωνική διαχείριση της ΔΕΠΥ στα παιδιά εστιάζεται κυρίως σε τέσσερις απλές αρχές:

  • επιβράβευση της θετικής συμπεριφοράς
  • αγνόηση της ανάρμοστης συμπεριφοράς
  • τιμωρία της απαράδεκτης συμπεριφοράς
  • προσαρμογή των δραστηριοτήτως στις ικανότητες του παιδιού

Παρενέργειες Ritalin

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: πονοκέφαλος, αϋπνία, πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, μειωμένη όρεξη και ανορεξία.

Ψυχικές διαταραχές: τα διεγερτικά του ΚΝΣ μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα διαταραχής συμπεριφοράς και διαταραχής σκέψης σε ασθενείς με προϋπάρχουσα ψυχωσική διαταραχή. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν επεισόδιο μανίας ή με μικτά στοιχεία σε ασθενείς με διπολική διαταραχή.

Πριαπισμός: παρατεταμένες και επώδυνες στύσεις, που μερικές φορές απαιτούν χειρουργική επέμβαση, έχουν αναφερθεί με τη μεθυλφαινιδάτη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες ασθενείς.

Καρδιολογικά προβλήματα: τα διεγερτικά του ΚΝΣ μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης (περίπου 2 έως 4 mmHg) και του καρδιακού ρυθμού (περίπου 3 έως 6 παλμούς ανά λεπτό). Το Ritalin δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με γνωστές ανατομικές ανωμαλίες της καρδιάς, μυοκαρδιοπάθεια, σοβαρές αρρυθμίες, στεφανιαία νόσο και άλλα σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Περιφερική αγγειοπάθεια: τα διεγερτικά του ΚΝΣ, συμπεριλαμβανομένου του Ritalin LA, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ σχετίζονται με περιφερική αγγειοπάθεια, συμπεριλαμβανομένου του φαινόμενου Raynaud. Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι συνήθως διακοπτόμενα και ήπια.

Μακροπρόθεσμη καταστολή της ανάπτυξης: τα διεγερτικά του ΚΝΣ έχουν συσχετιστεί με απώλεια βάρους και επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε παιδιατρικούς ασθενείς.

Προφυλάξεις και αντενδείξεις

Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση: η ανάπτυξη, η ψυχιατρική και η καρδιαγγειακή κατάσταση θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς, με κατάλληλη προσαρμογή της δόσης τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.

Η συννοσηρότητα ψυχιατρικών διαταραχών στην ΔΕΠΥ είναι συχνή και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη συνταγογράφηση διεγερτικών προϊόντων.

Πριν από την έναρξη της θεραπείας με διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), πρέπει να αξιολογείται τυχόν παρουσία καρδιακής νόσου (συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού). Η μεθυλφαινιδάτη θα πρέπει να διακόπτεται σε ασθενείς υπό θεραπεία με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις ταχυκαρδίας, αρρυθμίας ή αυξημένης συστολικής αρτηριακής πίεσης και θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο παραπομπής σε καρδιολόγο.

Ritalin ή Concerta

Το Concerta και το Ritalin περιέχουν το ίδιο δραστικό συστατικό (μεθυλφαινιδάτη) αλλά έχουν διαφορετικές φαρμακοκινητικές ιδιότητες. Το Ritalin είναι ένα διεγερτικό φάρμακο βραχείας δράσης (3-4 ώρες) που αυξάνει γρήγορα την εστίαση και την προσοχή. Το Concerta είναι ένα φάρμακο μακράς δράσης με μεγαλύτερο χρόνο έναρξης και σταθερότερο έλεγχο των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ για περίπου 12 ώρες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ritalin;

Το Ritalin χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και δεν πρέπει ποτέ να σταματάτε ή τροποποιείτε τη δόση του Ritalin, επειδή διαβάσατε κριτικές στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Αντιμετώπιση του στρες και του τραύματος

Η ανατροφή ενός παιδιού με ΔΕΠΥ τις περισσότερες φορές είναι μια δύσκολη διαδικασία, με χρόνιο στρες για τους γονείς και τους φροντιστές.

Εκτός από το παιδί σας πρέπει να φροντίζετε και τους εαυτούς σας, ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις μακροχρόνιες απαιτήσεις, και να αποφύγετε την κατάθλιψη και το γονεϊκό burnout. Η ψυχοθεραπεία και το EMDR (για το ψυχικό τραύμα) μπορεί να σας βοηθήσουν να δυναμώσετε ψυχολογικά.

Κατηγορία: