Κάνε το Τεστ
Ίντερσεξ, Τι σημαίνει ίντερσεξ, Intersex, Τι είναι το ίντερσεξ, Τι σημαίνει το ίντερσεξ για το φύλο, Παρανοήσεις για το ίντερσεξ

Ίντερσεξ – τι σημαίνει intersex

Ίντερσεξ / Ιntersex

Ο όρος ίντερσεξ (intersex) είναι ένας όρος ομπρέλα που περιγράφει σώματα έξω από τις αυστηρές δυαδικές νόρμες του αρσενικού/θηλυκού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να είναι ίντερσεξ.

Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος ίντερσεξ;

Το ίντερσεξ είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μια ποικιλία καταστάσεων στις οποίες ένα άτομο κατά τη γέννηση έχει αναπαραγωγική ή σεξουαλική ανατομία που δεν ταιριάζει στα στενά κουτιά του "θηλυκού" ή "αρσενικού". Μερικές φορές κάνουν χειρουργεία σε μωρά ίντερσεξ. Αυτό γίνεται ώστε το σώμα τους να ταιριάζει στις δυαδικές ιδέες του "αρσενικού" ή του "θηλυκού". Οι γιατροί πάντα προσδιορίζουν τα μωρά ίντερσεξ ως ένα φύλο (αρσενικό ή θηλυκό). Αλλά όπως συμβαίνει και με άτομα που δεν είναι ίντερσεξ, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η ταυτότητα του φύλου με την οποία μεγαλώνουν. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν είναι εντάξει ή όχι να κάνει κάποιος ιατρικές επεμβάσεις στα σώματα των παιδιών όταν δεν είναι αναγκαίο για την υγεία τους.

Το να είναι κάποιος ίντερσεξ, δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Επομένως οι ιατρικές παρεμβάσεις (όπως τα χειρουργεία ή η ορμονοθεραπεία) στα παιδιά συνήθως δεν είναι ιατρικά αναγκαία. Το να είναι κάποιος ίντερσεξ είναι πολύ πιο σύνηθες από όσο συνειδητοποιούμε.  Είναι βέβαια, δύσκολο να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι είναι ίντερσεξ, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 1-2 ανθρώπους στους 100 είναι ίντερσεξ.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να είναι ίντερσεξ.  Κάποια ίντερσεξ άτομα έχουν γεννητικά όργανα ή εσωτερικά γεννητικά όργανα που δεν ανήκουν στις κατηγορίες αρσενικού/θηλυκού. Όπως όταν ένα άτομο έχει ωοθήκες και ορχικό ιστό. Άλλοι ίντερσεξ άνθρωποι έχουν συνδυασμό χρωμοσωμάτων που διαφέρουν από τα ΧΥ (που συνήθως έχουν οι άνδρες) και τα ΧΧ (που συνήθως έχουν οι γυναίκες), όπως τα ΧΧΥ. Και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν εξωτερικά γεννητικά όργανα κατά τη γέννησή τους που εμπίπτουν στις τυπικές κατηγορίες αρσενικού/θηλυκού. Αλλά τα εσωτερικά τους όργανα ή οι ορμόνες δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες.

Τα γεννητικά όργανα ενός ατόμου μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που περιμένουν οι γιατροί και οι νοσοκόμοι στην γέννηση. Τότε μπορεί να είναι ίντερσεξ από τη γέννηση. Άλλες φορές, κάποιος μπορεί να μην γνωρίζει ότι είναι ίντερσεξ μέχρι αργότερα στη ζωή του. Όπως στη διάρκεια της εφηβείας. Μερικές φορές ένα άτομο μπορεί να ζει ολόκληρη τη ζωή του χωρίς να μάθει ποτέ ότι είναι ίντερσεξ.

Τι σημαίνει ίντερσεξ;

Το φύλο είναι αποτέλεσμα συνδυασμού ορμονών,  γεννητικών οργάνων, χρωμοσωμάτων και άλλων φυσικών χαρακτηριστικών.

Οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται ότι υπάρχουν δύο διακριτά φύλα. Όσοι έχουν ΧΧ χρωμοσώματα, υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, αιδοίο, μήτρα και μαστούς είναι γυναίκες. Και όσοι έχουν ΧΥ χρωμοσώματα, υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, πέος και όρχεις είναι άντρες. Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά ακριβές.

Ίσως έχετε ακούσει μερικούς ανθρώπους να συνδέουν τα φυσικά χαρακτηριστικά με το φύλο, και χρησιμοποιούν λέξεις όπως το "αρσενικό" ή το "θηλυκό" για να περιγράψουν σώματα, αλλά το φύλο είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ ξεχωριστό πράγμα. Οι γυναίκες, οι άνδρες και τα non-binary άτομα έχουν ένα εύρος φυσικών χαρακτηριστικών, που περιλαμβάνουν διαφορές στα επίπεδα των ορμονών, διαφορετικά γεννητικά όργανα, γενετικές διαφορές, και πολλά άλλα. Κανένα φυσικό χαρακτηριστικό δεν είναι εγγενώς αρσενικό ή θηλυκό.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα σωματικά χαρακτηριστικά που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι, και όπως είναι αναμενόμενο, οι δύο κατηγορίες που υπάρχουν (αρσενικό/θηλυκό) δεν τους περιγράφουν όλους.

Ίντερσεξ, Τι σημαίνει ίντερσεξ, Τι είναι το ίντερσεξ, Intersex

Τι συμβαίνει όταν κάποιος είναι ίντερσεξ από την γέννησή του;

Τις περισσότερες φορές όταν ένα μωρό είναι από τη γέννηση ίντερσεξ, οι γιατροί και η οικογένεια αποφασίζουν ποιο θα είναι το φύλο του, αρσενικό ή θηλυκό, και μεγαλώνουν με αυτό τον τρόπο το παιδί τους. Είναι πολύ σύνηθες να γίνεται μια χειρουργική επέμβαση στα γεννητικά όργανα του παιδιού. Επίσης, μπορεί να του χορηγούν ορμόνες ώστε να εμπίπτουν στην κατηγορία αρσενικού/θηλυκού καθώς περνούν στην εφηβεία.

Αλλά η ενημέρωση για τα ίντερσεξ άτομα, έχει οδηγήσει σε αλλαγές στην κουλτούρα μας, που μέχρι πρότινος πίστευε ότι τα άτομα ίντερσεξ έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα αντί για ένα φυσικό, υγιές σώμα. Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα άτομα ίντερσεξ δεν πρέπει να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις. Ειδικά, τα παιδιά. Αντιθέτως, τα ίντερσεξ άτομα πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους όταν μεγαλώσουν αν θέλουν να κάνουν κάποια θεραπεία ή χειρουργείο.

Αν έχετε ένα παιδί ίντερσεξ, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τα στηρίζετε και να τα αγαπάτε για αυτό που είναι. Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να ζητούν βοήθεια από άλλους γονείς με παιδιά ίντερσεξ. Και φυσικά,  να δίνουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να έχουν επαφές με άλλα ίντερσεξ παιδιά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το φύλο;

Όταν κάποιος είναι ίντερσεξ σημαίνει ότι δεν εμπίπτει σε κανένα από τα δύο φύλα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να είναι κάποιος ίντερσεξ. Κάποια άτομα ίντερσεξ μπορεί να έχουν χρωμοσώματα Χ, ΧΧΥ, ή μπορεί να έχουν διαφορές στα επίπεδα των ορμονών όπως το σύνδρομο αντίστασης στα ανδρογόνα (όταν κάποιος έχει ΧΥ χρωμοσώματα αλλά έχει αντίσταση στα ανδρογόνα).  Περίπου το 1,7% του πληθυσμού είναι ίντερσεξ.

Το φύλο, η σεξουαλικότητα και το ίντερσεξ είναι τελείως διαφορετικά πράγματα και μπορούν να συνδυάζονται με πολλούς τρόπους. Κάποιος μπορεί να είναι πανσεξουαλικός. Πράγμα που σημαίνει ότι τον ελκύουν τα άτομα κάθε φύλου, και να είναι τρανς άνδρας.

Άλλα ίντερσεξ άτομα μπορεί να αναγνωρίζουν το σώμα και το φύλο τους ως ίντερσεξ, ή να έχουν οποιοδήποτε άλλο φύλο (αρσενικό, θηλυκό, non-binary). Το φύλο αφορά το σώμα ή οποιοδήποτε φυσικό χαρακτηριστικό, έτσι όπως οι άνθρωποι που δεν είναι ίντερσεξ, έτσι και οι άνθρωποι που είναι ίντερσεξ μπορεί να έχουν οποιοδήποτε φύλο.

Η σεξουαλικότητα είναι επίσης κάτι ξεχωριστό από το σώμα και την ταυτότητα φύλου. Τα άτομα ίντερσεξ μπορεί να έχουν κάθε μορφή σεξουαλικότητας, να είναι ασέξουαλ, ομοφυλόφιλα, ετεροφυλόφιλα, οτιδήποτε.

Παρανοήσεις για τα ίντερσεξ άτομα

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις για το τι σημαίνει ο όρος ίντερσεξ.

1. Τα άτομα είναι ίντερσεξ είναι το ίδιο με τους τρανσέξουαλ

Κάποια ίντερσεξ άτομα μπορεί να είναι τρανσέξουαλ, αλλά υπάρχουν και ίντερσεξ άτομα που δεν είναι τρανσέξουαλ. Τα ίντερσεξ άτομα μπορεί να έχουν οποιοδήποτε φύλο, να είναι άνδρες, γυναίκες, άφυλοι, οτιδήποτε.

2. Τα ίντερσεξ άτομα έχουν ακρωτηριασμένα γεννητικά όργανα

Αυτό είναι εντελώς λάθος, και προσβλητικό. Όταν περιγράφουμε τα σώματα ως ακρωτηριασμένα ή λάθος είναι προσβλητικό, και έχει τις ρίζες του στην ιδέα πως οτιδήποτε "διαφορετικό" είναι "κακό".

3. Τα ίντερσεξ άτομα είναι ψυχικά άρρωστα

Κάποια ίντερσεξ άτομα μπορεί να έχουν κάποια ψυχική διαταραχή όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά κανένας δεν είναι ψυχικά άρρωστος επειδή είναι ίντερσεξ. Και φυσικά υπάρχουν ίντερσεξ άτομα που δεν είναι ψυχικά άρρωστα. Το να αποκαλεί κάποιος τα ίντερσεξ άτομα ως ψυχικά άρρωστα είναι ανακριβές. Αυτή η ανακρίβεια πληγώνει τα άτομα που έχουν κάποια ψυχική νόσο και τα ίντερσεξ άτομα, και ειδικά επηρεάζει τα ίντερσεξ άτομα με κάποιο θέμα ψυχικής υγείας.

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός! 

Ακόμη και σήμερα, είναι δύσκολο κάποιος να μιλήσει ανοιχτά για το ίντερσεξ. Μερικοί άνθρωποι δεν κατανοούν τι σημαίνει ο όρος, ή έχουν αρνητικές ιδέες για αυτόν.

Το σώμα μας είναι κάτι απολύτως προσωπικό, για αυτό είναι σημαντικό να σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αποφασίζει τι θα πει και πότε. Είναι φυσιολογικό να κάνουμε ερωτήσεις, αλλά χωρίς να κάνουμε τον άλλο να νιώθει άβολα.

Αν δεν έχετε βρει τον τρόπο για να μιλήσετε ανοιχτά για την σεξουαλική σας ταυτότητα, τότε η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Κατηγορία: