Κρίση πανικού - συμπτώματα
Η κρίση πανικού αποτελεί μια αιφνίδια κρίση έντονου άγχους δυσφορίας, φόβου και ενίοτε και ψυχικού τρόμου, η οποία κορυφώνεται σε διάστημα λίγων λεπτών. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται μπορεί να διαχωριστούν σε ψυχολογικά και σωματικά.
Κρίση πανικού - ψυχικά συμπτώματα
- Φόβος επικειμένου θανάτου
- Φόβος ότι χάνεται ο έλεγχος, φόβος τρέλας (παράνοιας)
- Αποπραγματοποίηση (αίσθημα μη πραγματικού) ή αποπροσωποποίηση (ότι βγαίνετε από το σώμα σας)
- Φόβος ότι κάτι σοβαρό σας συμβαίνει
- Άγχος, πανικός
Κρίση πανικού - σωματικά συμπτώματα:
- Αίσθημα ασφυξίας, πνιγμού, δύσπνοια - Δυσκολία στην αναπνοή
- Ταχυκαρδία
- Αίσθημα παλμών
- Πόνος στο στήθος
- Τρέμουλο
- Εφίδρωση, ρίγος ή εξάψεις
- Ναυτία, ζάλη, ίλιγγος, αίσθημα αστάθειας
- Αίσθημα αδυναμίας, τάση λιποθυμίας
- Μουδιάσματα των άκρων, μυρμηγκιάσματα, αίσθημα καύσους
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται μέσα στην ημέρα, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου (σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρξει διαφοροδιάγνωση από την υπνική άπνοια, κρίσεις άσθματος και άλλα καρδιολογικά νοσήματα).
Τεστ κρίσης πανικού
Μπορείτε να κάνετε το online τεστ κρίσης πανικού, για μια πρώτη εκτίμηση για το αν εμφανίζετε συμπτώματα κρίσης πανικού ή άγχους.
Διαταραχή πανικού
Θα παρατηρήσετε ότι άλλοτε μιλάμε για "κρίση πανικού" και άλλοτε για "διαταραχή πανικού".
Η διαταραχή (κρίσεων) πανικού χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού. Λόγω των επαναλαμβανόμενων κρίσεων, στον πάσχοντα δημιουργείται επίμονη ανησυχία, η οποία αφορά στην πιθανότητα να επακολουθήσουν και άλλες προσβολές πανικού, ανησυχία και φόβο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις (“συγκοπή”, "έμφραγμα", “τρέλα”). Συνέπεια αυτού του φόβου είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς μετά τις πρώτες κρίσεις πανικού, καθώς εγκαθίστανται συμπεριφορές αποφυγής και ασφάλειας.
Στη Διαταραχή πανικού ο αριθμός των κρίσεων πανικού μπορεί να κυμαίνεται από λίγες προσβολές κατά τη διάρκεια ενός έτους, μέχρι πολλές προσβολές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Η διαταραχή πανικού ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές.
Οι κρίσεις πανικού σύμφωνα με τα ψυχιατρικά ταξινομικά συστήματα ICD-10 και DSM-V ανήκουν στις Αγχώδεις διαταραχές. Οι Aγχώδεις Διαταραχές συναντούνται με μια συχνότητα 15% στον γενικό πληθυσμό, ενώ οι κρίσεις πανικού συγκεκριμένα στο 3.5%.
Θεραπεία κρίσεων πανικού
Οι κρίσεις πανικού αναλόγως της βαρύτητάς τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή/και ψυχοθεραπεία. Με την φαρμακευτική αγωγή μπορούν να ελεγχθούν τα συμπτώματα, ενώ με την ψυχοθεραπεία να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης πανικού και να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης του άγχους.
Αντιμετώπιση με Ψυχοθεραπεία, Βελονισμό και Ομοιοπαθητική
Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα από τη συνδυασμένη θεραπεία με ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ και ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι πολύ καλά.
Αυτό αφορά ιδίως ασθενείς με πρόσφατη έναρξη κρίσεων πανικού, αλλά επίσης και τους ασθενείς που υποφέρουν χρόνια. Η λήψη αγχολυτικών ή αντικαταθλιπτικών φαρμάκων δεν αποτελεί γενικά εμπόδιο στην καλή πορεία των ασθενών.