Κάνε το Τεστ
Διακοπή Xanax, Παρενέργειες, Απότομη διακοπή Ζαναξ, Taper off, Tapering, Σταδιακή μείωση δόσης

Διακοπή Xanax / Βενζοδιαζεπινών – Tapering

Διακοπή Xanax / Βενζοδιαζεπινών - Tapering

Οι προσπάθειες απεξάρτησης από βενζοδιαζεπίνες ή Xanax μπορεί να επιφέρουν διαφορετικά συμπτώματα απόσυρσης σε κάθε ασθενή. Σύμφωνα με έρευνες, τα φαινόμενα στέρησης είναι πιο σοβαρά όταν λαμβάνονται βενζοδιαζεπίνες βραχείας δράσης ή υψηλές δόσεις, και φυσικά όταν κανείς προσπαθήσει να τα κόψει απότομα.

Για αυτό τόσο το Xanax όσο και οι υπόλοιπες βενζοδιαζεπίνες πρέπει να διακόπτονται σταδιακά. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές και κατευθυντήριες οδηγίες για να γίνει η διακοπή χρήσης του Xanax (taper off).

Tapering - πως γίνεται η σταδιακή διακοπή του Xanax

Η στρατηγική απεξάρτησης εξατομικεύεται πάντα αναλόγως τη νόσο και τα αρχικά συμπτώματα, την ποσότητα του φαρμάκου, το είδος και το χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνεται.

Απαιτείται σταδιακή μείωση της δόσης (Tapering), και προτείνεται για παράδειγμα:

  • εβδομαδιαία μείωση κατά 25% για άτομα που λαμβάνουν μόνο πριν τον ύπνο Xanax ή άλλη βενζοδιαζεπίνη.
  • για όσους λαμβάνουν Xanax ή άλλη βενζοδιαζεπίνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτείνεται μια αρχική μείωση της δόσης κατά 10-25%, ακολουθούμενη από περαιτέρω μειώσεις κατά 10-25% κάθε 1-2 εβδομάδες στη συνέχεια.

Για όσους λαμβάνουν Xanax σε υψηλότερες δόσεις ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χρειαστεί η μετάβαση σε ένα άλλο αγχολυτικό (μια πιο σταθερή, μακράς δράσης βενζοδιαζεπίνη ή/και αντικαταθλιπτικό) πριν συνεχίσουν τη διαδικασία διακοπής (όπως Stedon, Tranxene, Clonotril, κα).

Διακοπή Xanax, Taper off, Tapering, Xanax, Ζάναξ, Πως γίνεται η διακοπή Ζάναξ, Υποκατάστατο Xanax, Ψυχοθεραπεία, Απότομη διακοπή Xanax

Απότομη διακοπή Xanax

Αν γίνει απότομη διακοπή του Xanax ή άλλης βενζοδιαζεπίνης, τότε αναλόγως της ποσότητας (mg) και του χρονικού διαστήματος για το οποίο πέρνατε το φάρμακο, θα εμφανιστούν συμπτώματα απόσυρσης και διακοπής.

  • Για βενζοδιαζεπίνες με μικρό χρόνο ημίσειας ζωής, όπως το Xanax, τα συμπτώματα συνήθως ξεκινάνε εντός 24ωρών από τη διακοπή του φαρμάκου.
  • Για βενζοδιαζεπίνες μακράς δράσης, όπως το Stedon, η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί γίνει μετά από 2-3 ημέρες.

Συνήθως τα συμπτώματα στέρησης συνεχίζονται για τουλάχιστον 2-8 εβδομάδες ημέρες πριν ελαχιστοποιηθούν ή εξαφανιστούν. Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται ο χρόνος εμφάνισης συμπτωμάτων στέρησης και η έντασή τους.

Τα πρώτα συμπτώματα στέρησης μπορεί να είναι αϋπνία, αυξημένο άγχος, τρέμουλο, ταχυκαρδία, αίσθημα δύσπνοιας, εφίδρωση και ναυτία, μυρμήγκιασμα, μουδιάσματα, κα

Xanax, Απεξάρτηση, Διακοπή, Βενζοδιαζεπίνες, Συμπτώματα απόσυρσης, Παρενέργειες από διακοπή Xanax

Συχνά συμπτώματα στέρησης βενζοδιαζεπινών που παρατείνονται

Όπως βλέπετε και στο γράφημα, για ορισμένα συμπτώματα μπορεί να παραταθεί η παρουσία της. Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα βενζοδιαζεπινών που χρησιμοποιούσατε, το χρονικό διάστημα για τα οποία τα παίρνατε και το αν έχετε κάνει κάποια ουσιαστική ψυχοθεραπεία ή όχι.

Συμπτώματα που μπορούν να επανεμφανιστούν από την διακοπή Ζάναξ ή άλλων βενζοδιαζεπινών είναι τα παρακάτω:

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΠΗ XANAX ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΟΡΕΙΑ
Άγχος Σταδιακά μειώνεται σε διάστημα ενός έτους
Αϋπνία Σταδιακά μειώνεται σε διάστημα 6 έως 12 μηνών
Κατάθλιψη Διαρκεί λίγους μήνες, αλλά ανταποκρίνεται στα αντικαταθλιπτικά
Γνωσιακή εξασθένηση Βελτιώνεται σταδιακά αλλά μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή περισσότερο
Αισθητηριακά συμπτώματα (παραισθησία - μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, πόνος στα άκρα, εμβοές) Σταδιακά υποχωρούν, αλλά μπορεί να διαρκέσουν και ένα χρόνο. Μπορεί να επιμένουν επ' αόριστον
Κινητικά συμπτώματα (σφίξιμο, τρέμουλο, τινάγματα, μυϊκοί πόνοι, κόπωση, βλεφαρόσπασμος) Σταδιακά υποχωρούν, αλλά μπορεί να διαρκέσουν και ένα χρόνο. Μπορεί να επιμένουν επ' αόριστον
Γαστρεντερικά συμπτώματα Σταδιακά υποχωρούν, αλλά μπορεί να διαρκέσουν και ένα χρόνο. Μπορεί να επιμένουν επ' αόριστον

Η σημασία της ψυχοθεραπείας, του βελονισμού και της ομοιοπαθητικής

Αν η διαδικασία διακοπής γίνει χωρίς βιασύνη και αν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια του άγχους (με μια ουσιαστική ψυχοθεραπεία), τα παραπάνω συμπτώματα το πιο πιθανό είναι να μην εμφανιστούν.

Στην όλη διαδικασία της διακοπής των βενζοδιαζεπινών, σημαντική βοήθεια μπορεί να παρέχει ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική, ενδυναμώνοντας το νευρικό σύστημα και μειώνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες να επανεμφανιστούν συμπτώματα άγχους.

Taper off από το Xanax ή άλλη βενζοδιαζεπίνη

Η μείωση του Xanax ή άλλων βενζοδιαζεπινών πρέπει να γίνεται βαθμιαία. Αναλόγως της ποσότητας και του διαστήματος που παίρνατε το ηρεμιστικό, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, μήνες, ή και η λήψη κάποιου υποκατάστατου. Η μείωση ενός φαρμάκου πρέπει να γίνεται πάντα υπό τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί. Δεν πρέπει να δοκιμάζετε μόνοι σας.

Κατηγορία: