Meltdown - τι είναι;
Πολλοί παράγοντες στη ζωή μας μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε συναισθηματική πίεση. Όπως για παράδειγμα τα προβλήματα στις σχέσεις, η απώλεια της δουλειάς, η απόκτηση ενός παιδιού, είναι όλες καταστάσεις που προκαλούν έντονο στρες και αυξάνουν τις πιθανότητες της συναισθηματικής κατάρρευσης. Τα υψηλά επίπεδα στρες ιδίως σε συνδυασμό με τις ορμόνες αυξάνουν τις πιθανότητες του meltdown.
Τι είναι το meltdown;
Το meltdown σημαίνει στα ελληνικά "συναισθηματική κατάρρευση". Μπορεί να αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις. Μπορεί να μοιάζει με ένα ξέσπασμα ενός συντρόφου που συσσωρεύει μέσα του πράγματα για πολύ καιρό. Ίσως να είναι μια εσωτερική μάχη. Όλοι μας έχουμε ακούσει για την κρίση μέσης ηλικίας όπου κάποιος αρχίζει να έχει αμφιβολίες για το νόημα ή το σκοπό στη ζωή του. Η συναισθηματική κατάρρευση και τα συμπτώματά της μπορεί να συμβαίνει σπάνια ή συχνά, και η έντασή της να διαφέρει.
Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος και όταν νιώθουμε πίεση μπορεί να υποκύπτουμε σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Η απογοήτευση, το άγχος, και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγούν σε συναισθηματικές εκρήξεις, σε αυτό που πολλοί αποκαλούν "meltdown". Μερικές φορές μπορεί να μας κατακλύζουν τα δυσάρεστα συναισθήματα και δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε ή να τα κρύψουμε από τους άλλους. Για αυτό κάποιες φορές η συναισθηματική κατάρρευση οδηγεί σε νεύρα, κλάματα, φωνές.
Η κατάρρευση είναι κάτι για το οποίο πολλοί άνθρωποι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν. Και αυτό γιατί κοινωνικά η κατάρρευση επιτρέπεται στα παιδιά (όπως στα tantrums), όμως δεν επιτρέπεται ένας ενήλικας να καταρρέει. Η κατάρρευση μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι, αδύναμοι. Ωστόσο, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό μετά από περιόδους έντονης υπερκόπωσης και αβεβαιότητας. Όταν κάποιος μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματά του αυτό έχει θετικό αντίκτυπο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως να σταματάμε ότι κάνουμε, να παίρνουμε αναπνοές, και να αλλάζουμε τις σκέψεις μας.
Ορμόνες και meltdown
Αν και συγκεκριμένα προβλήματα είναι δύσκολα κάποιες φορές, είναι πολύ πιο πιθανό μια γυναίκα να βιώνει meltdown πριν την έμμηνο ρύση. Η απότομη μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης σε αυτή τη φάση κάνει τις γυναίκες να είναι πιο νευρικές, ευερέθιστες και αγχωμένες. Όταν μια γυναίκα συνειδητοποιεί ότι είναι πιο ευάλωτη στην συναισθηματική κατάρρευση είναι μεγάλο βήμα. Όταν γνωρίζει αυτό το θέμα, μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να αντιμετωπίσει όσα συμβαίνουν.
Είναι επίσης σημαντικό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απελευθερώνει την απογοήτευση και το πόνο με δάκρυα, φωνές, χρόνο. Σίγουρα αυτό μπορεί να ενοχλεί τους άλλους αλλά είναι ανάγκη να βρείτε τον εαυτό σας. Η πιο σημαντική σχέση που έχετε είναι αυτή με τον εαυτό σας. Για αυτό πρέπει να σέβεστε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας αλλιώς θα περιορίζουν την ζωή σας.
Ποιες είναι οι αιτίες του meltdown;
Συχνά συμβαίνουν πράγματα ή καταστάσεις που πυροδοτούν την συναισθηματική κατάρρευση. Αυτές οι στιγμές περιλαμβάνουν στρες, είναι μοναδικές για τον κάθε άνθρωπο, και μπορεί να οδηγούν στην κατάρρευση.
Συχνές αιτίες της συναισθηματικής κατάρρευσης περιλαμβάνουν:
- Αισθητηριακή υπερφόρτωση: αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος δέχεται πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα. Η αισθητηριακή υπερφόρτωση μπορεί να οδηγεί στην συναισθηματική κατάρρευση εξαιτίας του άγχους που προκαλεί το φιλτράρισμα των ερεθισμάτων.
- Συσσωρευμένο στρες: το συσσωρευμένο άγχος και στρες λόγω προβλημάτων και και εμπειριών ζωής μπορεί να μην έχει τρόπο να εκτονωθεί. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην συναισθηματική κατάρρευση αν κάποιος δεν μπορεί να βρει ένα τρόπο για να ηρεμήσει.
- Συναισθηματική εξουθένωση: αυτό συμβαίνει όταν τα συναισθήματα και το άγχος συσσωρεύονται χωρίς να υπάρχει απελευθέρωση. Η συναισθηματική εξουθένωση μπορεί να προκαλεί την συναισθηματική κατάρρευση, ειδικά αν ένα άτομο δεν μπορεί να βρει ανακούφιση.
- Ανεπίλυτες τραυματικές εμπειρίες: τα ανεπίλυτα ψυχικά τραύματα μπορεί να μένουν μέσα μας, και όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες τότε να νιώθουμε τα ίδια συναισθήματα που μας προκαλούσαν αρχικά. Αυτό εξηγεί το γιατί τα ανεπίλυτα τραύματα μπορεί να οδηγούν στην συναισθηματική κατάρρευση ακόμη και χρόνια μετά την τραυματική εμπειρία.
- Φυσική καταπόνηση: όταν κάποιος έχει για παράδειγμα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για συναισθηματική κατάρρευση.
- Υπερκόπωση: όταν κάποιος έχει πάντα πολλά πράγματα να κάνει στη δουλειά και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, τότε είναι πιθανό να έρθει υπερκόπωση, συναισθηματική κατάρρευση και burnout.
- Αδυναμίας έκφρασης των συναισθημάτων: η συσσώρευση των συναισθημάτων ή του άγχους μπορεί να οδηγεί σε συναισθηματικές εκρήξεις.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το meltdown;
Συχνά ακούμε πολλούς τρόπους για να αποφύγουμε την κατάρρευση (όπως η καλή επικοινωνία, η αυτοφροντίδα, η άσκηση, η ενσυνειδητότητα) αλλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε μετά από ένα meltdown. Τι συμβαίνει μετά;
Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και να κάνετε ένα βήμα πίσω από όλα όσα σας προκαλούν ένταση. Η κατάρρευση προκύπτει όταν κάποιος νιώθει έντονο στρες πέρα από αυτό που μπορεί να αντέξει το σώμα του. Ακριβώς όπως το σώμα μας ανεβάζει πυρετό για να δείξει ότι παλεύει ενάντια σε κάτι, η συναισθηματική κατάρρευση είναι μια μορφή "συναισθηματικού πυρετού." Όπως όταν παίρνουμε χρόνο για ξεκούραση για τον πυρετό, έτσι είναι ανάγκη να πάρουμε χρόνο για να αντιμετωπίσουμε το συναισθηματικό στρες. Όταν έχουμε χρόνο για ξεκούραση μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο της κατάρρευσης. Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τις ανάγκες μας.
Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την συναισθηματική κατάρρευση;
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τρόπους για να αποφύγετε την συναισθηματική κατάρρευση, ειδικά αν νιώθετε ευάλωτοι στο στρες και αντιδράτε συναισθηματικά. Η φροντίδα της ψυχικής υγείας και η εκμάθηση τρόπων για τη διαχείριση των καταστάσεων με πιο υγιείς τρόπους, μειώνει τις πιθανότητες της συναισθηματικής κατάρρευσης.
Κάποιοι τρόποι για να αποτρέψετε το meltdown περιλαμβάνουν:
- Δημιουργία μιας ρουτίνας που μειώνει το στρες: μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες που μειώνουν το στρες και προλαμβάνουν την συναισθηματική κατάρρευση. Μπορείτε να ξεκουράζεστε, να κάνετε άσκηση, και διαλογισμό ώστε να μειώνετε το άγχος.
- Χρόνος στη φύση: ο χρόνος στη φύση βοηθά να έχετε καλύτερη διάθεση. Όταν περνάτε περισσότερο χρόνο στη φύση τότε το στρες που νιώθετε είναι λιγότερο και αποτρέπει τα συναισθηματικά ξεσπάσματα.
- Ημερολόγιο: το ημερολόγιο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώνετε το στρες και να ενισχύετε την αυτογνωσία σας.
- Επαρκής ύπνος: ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για το σώμα και το μυαλό. Με τον ύπνο ο εγκέφαλος έχει χρόνο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και να αντιμετωπίσει το στρες της ημέρας.
- Άσκηση: η άσκηση οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της διάθεσης και στη μείωση του στρες.
- Έκφραση των συναισθημάτων: όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να κλάψει ή να ξεσπάσει του δίνετε τη δυνατότητα να απελευθερώσει την ένταση. Πάρτε λίγο χρόνο για να εκτονώσετε τον εκνευρισμό σας, και θα νιώσετε καλύτερα.
- Εναλλακτική ιατρική: ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική είναι δύο θεραπευτικά συστήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του νευρικού συστήματος και του σώματος γενικότερα. Αποτελούν εξαιρετική ιδέα πρόληψης της κατάρρευσης.
Η φροντίδα του εαυτού αποτελεί προτεραιότητα
Μην περιμένετε να φτάσετε στα πρόθυρα της συναισθηματικής κατάρρευσης για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις επειδή θέλετε να πάρετε άδεια για να ξεκουραστεί το σώμα σας και το μυαλό σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ανοίγει το δρόμο της αυτοβελτίωσης και της αυτοφροντίδας. Μόνο εσείς μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας όσα έχει ανάγκη.