Κάνε το Τεστ
Χαμηλή σεροτονίνη συμπτώματα. Συμπτώματα χαμηλής σεροτονίνης, Δράση σεροτονίνης. Λειτουργία σεροτονίνης, Παραγωγή σεροτονίνης, Απελευθέρωση σεροτονίνης, Φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης, Αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης

Χαμηλή σεροτονίνη – συμπτώματα

Χαμηλή σεροτονίνη - συμπτώματα

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που είναι υπεύθυνος για τη διάθεση, την όρεξη, και τον ύπνο. Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά, τότε προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, που μπορεί να είναι ήπια ως σοβαρά αναλόγως του βαθμού της έλλειψης. Αν λοιπόν, έχετε συμπτώματα λόγω της χαμηλής σεροτονίνης, όπως κακή διάθεση και νεύρα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι συμβαίνει και πως μπορείτε να το ξεπεράσετε.

Επίσης, είναι ανάγκη να γνωρίζετε τις αιτίες που οδηγούν σε χαμηλή σεροτονίνη, να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, δηλαδή μια ουσία που μεταφέρει μηνύματα ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Διαδραματίζει κύριο ρόλο στη διάθεση, στον ύπνο, στο άγχος και στην όρεξη. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να οδηγούν σε ένα εύρος προβλημάτων, ψυχολογικών και σωματικών

Παραγωγή σεροτονίνης

Η σύνθεση της σεροτονίνης συμβαίνει στον εγκέφαλο, στο στομάχι και στα αιμοπετάλια του αίματος. Στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη δρα σαν νευροδιαβιβαστής. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην μεταφορά των μηνυμάτων ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα.

  • Στον εγκέφαλο: μια ομάδα νευρώνων παράγει σεροτονίνη στο στέλεχος του εγκεφάλου. Αυτοί οι νευρώνες στέλνουν σήματα σε άλλους νευρώνες στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια η σεροτονίνη συνδέεται στους υποδοχείς αυτών των κυττάρων, και συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου, του άγχους και της όρεξης.
  • Στο στομάχι: επίσης η παραγωγή της σεροτονίνης συμβαίνει στο στομάχι. Παίζει κύριο ρόλο στην πέψη και στις κινήσεις του εντέρου. Τα επίπεδα της σεροτονίνης στο στομάχι επηρεάζονται από την διατροφή, το στρες και τα φάρμακα. Συχνά το στομάχι αναφέρεται και ως δεύτερος εγκέφαλος, υποδεικνύοντας τη σημασία του για τη διάθεση.
  • Στο αίμα: η σεροτονίνη επίσης υπάρχει στο αίμα. Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των θρόμβων. Τα επίπεδα της σεροτονίνης στο αίμα επίσης μπορεί να επηρεαστούν από φάρμακα, άγχος και ασθένειες.

Απελευθέρωση της σεροτονίνης

Η απελευθέρωση της σεροτονίνης συμβαίνει από τα άκρα των νευρικών κυττάρων (απολήξεις νευρώνων). Στη συνέχεια ταξιδεύει σε άλλα κοντινά κύτταρα όπου συνδέεται στους υποδοχείς. Αυτή η διαδικασία σύνδεσης βοηθά στη μεταφορά μηνυμάτων ανάμεσα στα κύτταρα και επηρεάζει τη διάθεση, την όρεξη, τον ύπνο, την ανησυχία και πολλές άλλες λειτουργίες.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της σεροτονίνης;

Τα επίπεδα της σεροτονίνης ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Γενικά, τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν σχέση με την καλή διάθεση και την ψυχική υγεία.

Αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης περιλαμβάνουν:

Χαμηλή σεροτονίνη, Συμπτώματα χαμηλής σεροτονίνης, Αύξηση σεροτονίνης

Συμπτώματα και καταστάσεις που συνδέονται με χαμηλά επιπέδα σεροτονίνης

Αρκετά συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά των χαμηλών επιπέδων της σεροτονίνης όπως για παράδειγμα:

  1. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS): τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης μπορεί να έχουν σχέση με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τα συμπτώματα του PMS περιλαμβάνουν εναλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα και κόπωση.
  2.  Κόπωση: τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν στην κόπωση. Τα συμπτώματα της κόπωσης περιλαμβάνουν κούραση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και προβλήματα στη συγκέντρωση.
  3. Άγχος: τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης προκαλούν στρες. Τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν το φόβο, τις σκέψεις που τρέχουν και τα προβλήματα στον ύπνο.
  4. Ευερεθιστότητα: τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν στην ευερεθιστότητα. Τα συμπτώματα της ευερεθιστότητας περιλαμβάνουν το θυμό, την απογοήτευση και τη δυσκολία διαχείρισης του στρες.
  5. Κατάθλιψη: τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαρακτηριστικός δείκτης της κατάθλιψης. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν τη θλίψη, την κόπωση, τις αλλαγές στην όρεξη, και τη δυσκολία στη συγκέντρωση.
  6. Πονοκεφάλους: τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συχνά προκαλούν πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ημικρανίες, κεφαλαλγία τάσης και αθροιστική κεφαλαλγία.
  7. Εναλλαγές στη διάθεση: τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να οδηγούν σε εναλλαγές στη διάθεση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη.
  8. Δυσκολίες στον ύπνο: τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης παρεμβαίνουν στον ύπνο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αϋπνία, τον ανήσυχο ύπνο και την κόπωση στη διάρκεια της ημέρας.
  9. Αλλαγές στην όρεξη: τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συχνά οδηγούν σε αλλαγές στην όρεξη. Τα συμπτώματα των αλλαγών στην όρεξη περιλαμβάνουν την αύξηση ή την απώλεια βάρους, την λαχτάρα για συγκεκριμένα φαγητά και την υπερφαγία.
  10. Προβλήματα του γαστρεντερικού: τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να προκαλούν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια και τη ναυτία.

Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Σεροτονίνη, Χαμηλή σεροτονίνη, Συμπτώματα χαμηλής σεροτονίνης

Αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης

Αν έχετε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα αυξήσετε. Για παράδειγμα:

  • Άσκηση: οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, και η μέτρια αεροβική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης.
  • Δραστηριότητες: οι δραστηριότητες που προάγουν την χαλάρωση και μειώνουν το στρες συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης. Για παράδειγμα, αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη γιόγκα, το διαλογισμό, και την αρωματοθεραπεία.
  • Διατροφή: η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της σεροτονίνης. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα αυγά, αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης.
  • Φαρμακευτική αγωγή: κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλούν πτώση στα επίπεδα της σεροτονίνης. Ωστόσο, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Για παράδειγμα, οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) είναι τα πιο γνωστά φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης.

Η μείωση του στρες με τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης. Επιπλέον, ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός ύπνος για την συνολική μας υγεία και επίσης αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Βελτίωση της διάθεσης 

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση, στον ύπνο , στο άγχος και στην όρεξη. Έτσι, η χαμηλή σεροτονίνη προκαλεί ένα εύρος προβλημάτων. Για παράδειγμα, προκαλεί συμπτώματα όπως η κόπωση, το άγχος, η κατάθλιψη, οι πονοκέφαλοι και τα προβλήματα του γαστρεντερικού.

Η σεροτονίνη παίζει κύριο ρόλο στην συναισθηματική υγεία και στην ευεξία μας, και έχει επίδραση σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Για αυτό αν έχετε θέματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, θέματα στη δουλειά, οικονομικό στρες καλό είναι να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων ψυχικής υγείας που σας απασχολούν.

Επιπλέον, στη ενίσχυση της διάθεσης και της εγκεφαλικής λειτουργίας και της γενικότερης ευεξίας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.

Κατηγορία: