Κάνε το Τεστ
Έχω χάσει το ενδιαφέρον μου για τα πάντα, Κατάθλιψη, Σημάδια κατάθλιψης, Θλίψη, Γιατί νιώθω ότι έχω χάσει το ενδιαφέρον μου για τα πάντα, Ποια είναι η αιτία για την απώλεια ενδιαφέροντος για τα πάντα, Τι μπορώ να κάνω για να βρω ξανά το ενδιαφέρον μου

Έχω χάσει το ενδιαφέρον μου για τα πάντα

"Έχω χάσει το ενδιαφέρον μου για τα πάντα"

Στη ζωή, είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να νιώθουμε ότι έχουμε χάσει το ενδιαφέρον μας για τη δουλειά, τα χόμπι, ή τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Να μην νιώθουμε τον ίδιο ενθουσιασμό. Ωστόσο, με τη σωστή νοοτροπία και την κατάλληλη προσέγγιση μπορούμε να ξαναβρούμε το πάθος μας. Αρκετές φορές όμως, όταν κάποιος έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τα πάντα και αυτό επιμένει, τότε μπορεί να πρόκειται για σημάδι κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη και σιωπηλή κατάσταση, και τα συμπτώματα της ποικίλουν. Περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κατάθλιψη. Λόγω του στίγματος γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας , υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν στη σιωπή και δεν αναζητούν την κατάλληλη βοήθεια που μπορεί να τους λυτρώσει από την κατάθλιψη.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην κατάθλιψη και στη θλίψη;

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώθει θλίψη κάποιες φορές, αυτό είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα. Συνήθως, συνδέουμε τη θλίψη με μια απώλεια ή μια άλλη επώδυνη κατάσταση.  

Η κατάθλιψη διαφέρει από την θλίψη επειδή επιμένει. Η κατάθλιψη είναι εξουθενωτική και παρεμβαίνει στη λειτουργικότητα ενός ατόμου. Ενώ η θλίψη τυπικά υποχωρεί με τον καιρό, η κατάθλιψη επιμένει και επιδεινώνεται.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος και μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά συμπτώματα.

1. Επίμονη κακή διάθεση

Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε αλλαγές στα συναισθήματά μας, είμαστε όλοι άνθρωποι. Η κατάθλιψη προκαλεί επίμονη κακή διάθεση. Αν η κακή σας διάθεση επηρεάζει τις δραστηριότητές σας και διαρκεί από 6-8 εβδομάδες αυτό μπορεί να είναι σημάδι της κατάθλιψης.

2. Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που απολαμβάνατε ή για τα χόμπι σας

Οι δραστηριότητες και τα χόμπι μας είναι σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας. Όταν κάποιος χάνει το ενδιαφέρον του για πράγματα που πριν απολάμβανε, αυτό δείχνει ότι κάτι πιο βαθύ συμβαίνει.

Με την κατάθλιψη ίσως να αποφεύγετε να κάνετε πράγματα ή να νιώθετε καλά όταν δεν κάνετε τίποτα.

3. Θέματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Λόγω της επίδρασης στον εγκέφαλο, πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη αναφέρουν ότι έχουν θέματα με τη μνήμη και δυσκολία στη συγκέντρωση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η κατάθλιψη επηρεάζει τον ιππόκαμπο και ο εγκέφαλος δίνει προσοχή στις αρνητικές σκέψεις και τις αναμνήσεις.

Όταν ο εγκέφαλος κατακλύζεται συνεχώς από βαριά συναισθήματα και σκέψεις. είναι δύσκολο να μείνει συγκεντρωμένος σε μια εργασία.

4. Σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον ύπνο

Οι αλλαγές στην όρεξη είναι κάτι πολύ σύνηθες για τους ανθρώπους με κατάθλιψη. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό για να καταστείλουν τα συναισθήματά τους ή για να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Άλλοι μπορεί να μην θέλουν καθόλου να φάνε ή να μην έχουν ενέργεια να προετοιμάσουν και να φάνε ένα γεύμα.

Επίσης, παρόμοιες αλλαγές συμβαίνουν και στον ύπνο. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να κοιμούνται πολύ καθώς τα έντονα συναισθήματα προκαλούν υπερβολική κόπωση, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να κοιμηθούν από την υπερδιέγερση και το άγχος.

5. Μειωμένη αυτοφροντίδα

Με τα αρνητικά συναισθήματα ή την απάθεια, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να φροντίσει τον εαυτό του. Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη μπορεί να ξεχνούν ή να αποφεύγουν βασικά πράγματα αυτοφροντίδας όπως το φαγητό, ο ύπνος, το μπάνιο, το βούρτσισμα των δοντιών.

Με τον καιρό, αυτά όλα αρχίζουν να συσσωρεύονται, και να επιδεινώνουν την κατάθλιψη και να δημιουργούν έναν κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει.

6. Σωματικοί πόνοι και άλλα θέματα υγείας

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει μόνο τα συναισθήματα, ωστόσο, η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζει σημαντικά το σώμα. Πλέον γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάθλιψη και ο πόνος έχουν κοινά νευροχημικά μονοπάτια. Για αυτό και η κατάθλιψη έχει σχέση με τον πόνο στις αρθρώσεις, στα άκρα, τον πόνο στη μέση, τα προβλήματα του γαστρεντερικού, την κόπωση, και τις αλλαγές στην όρεξη.

Η σύνδεση είναι τόσο ισχυρή που τα άτομα που έχουν πολλά σωματικά συμπτώματα είναι πιθανό να έχουν κάποια διαταραχή της διάθεσης από ότι οι ασθενείς με λίγα σωματικά συμπτώματα.

Με τον καιρό, το μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες και οι αλλαγές στην όρεξη επηρεάζουν την υγεία, πράγμα που έχει κόστος στην ψυχική κατάσταση.

7. Συναισθήματα απαισιοδοξίας ή απελπισίας

Η κατάθλιψη κάνει εξαιρετικά δύσκολο να έχει κάποιος μια αισιόδοξη ματιά για τη ζωή και επηρεάζει αρνητικά την αξία ενός ατόμου. Σαν αποτέλεσμα, ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να απομονώνεται από τους ανθρώπους.

8. Αυξημένη ευερεθιστότητα ή θυμός

Είναι εξουθενωτικό κάποιος να παλεύει με δύσκολα συναισθήματα μέρα με τη μέρα, για αυτό πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να είναι ευερέθιστοι ή να θυμώνουν εύκολα. Η κατάθλιψη είναι σαν ένα σύννεφο που φιλτράρει τα πάντα με ένα φίλτρο αρνητικότητας, και για αυτό είναι δύσκολο κάποιος να μείνει αισιόδοξος.

Σαν αποτέλεσμα, κάποιος με κατάθλιψη μπορεί να είναι δύσκολο να ελέγχει τα συναισθήματά του, ειδικά σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Μπορεί να φωνάζει στα αγαπημένα του πρόσωπα ή σε αγνώστους όταν κουβαλά το ψυχολογικό και σωματικό βάρος της κατάθλιψης. Επίσης, μπορεί ένα άτομο να έχει έντονο στρες ή να θυμάται συνέχεια τις τραυματικές αναμνήσεις.

9. Συνυπάρχουσες καταστάσεις

Μερικές φορές οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να έχουν και κάποια άλλη ψυχική διαταραχή όπως το άγχος, το μετατραυματικό στρες. Μπορεί να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα της αβοηθητότητας.

10. Αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες

Η κατάθλιψη δεν οδηγεί πάντα στον αυτοκτονικό ιδεασμό, αλλά είναι μια πιθανότητα να συμβεί σε σοβαρές περιπτώσεις. Όταν κάποιος έχει αυτοκτονικές σκέψεις αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχει ανάγκη άμεσα την βοήθεια.

Κατάθλιψη, Θλίψη, Αντιμετώπιση κατάθλιψης

Είναι η κατάθλιψη πάντα η αιτία για την απώλεια ενδιαφέροντος για τα πάντα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί τα συναισθήματά μας αλλάζουν για ανθρώπους, χόμπι, ή εμπειρίες που πριν απολαμβάναμε ή την έλλειψη κινήτρου. Αυτά δεν συμβαίνουν πάντα λόγω της κατάθλιψης ή κάποιας άλλη ψυχικής νόσου. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μπορεί να εξηγούν την απώλεια ενδιαφέροντος:

  • Burnout: ίσως η καριέρα σας να εξελίσσεται ραγδαία, αλλά να μην νιώθετε την ίδια ευχαρίστηση όπως στην αρχή. Ίσως να είστε λίγο κυνικοί για τη δουλειά σας. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι του burnout, το οποίο έχει σχέση με το εργασιακό στρες και συνήθως αντιμετωπίζεται με ένα διάλλειμα από τη δουλειά.
  • Πένθος: αν έχετε χάσει πρόσφατα κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, ίσως να έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για πράγματα που πριν απολαμβάνατε. Και αυτό μπορεί να είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας του πένθους. Είναι μια προσωρινή κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υποστήριξη από τους ανθρώπους γύρω σας.
  • Γήρανση: είναι πολύ σύνηθες να χάνετε το ενδιαφέρον σας πράγματα που αγαπούσατε όσο μεγαλώνετε. Μερικές φορές αυτό έχει μια πολύ απλή εξήγηση, οι σωματικές αλλαγές μπορεί να επηρεάζουν τα χόμπι σας ή να έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές σας όσο μεγαλώνετε. Αλλά όταν φθίνει το ενδιαφέρον σας αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι άλλο συμβαίνει, όπως η άνοια και η κατάθλιψη.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βρείτε ξανά τον ενδιαφέρον σας;

1. Ανακαλύψτε ξανά τα ενδιαφέροντα σας

Βρείτε λίγο χρόνο για να δείτε όλες τις δραστηριότητες και τα χόμπι που σας προσφέρουν χαρά. Κάντε μια λίστα με πράγματα που απολαμβάνετε και εξερευνήστε νέα πράγματα. Οι εμπειρίες σας θα σας βοηθήσουν να επανασυνδεθείτε με τα συναισθήματα και τα κίνητρα πίσω από αυτές τις δραστηριότητες.

2. Ανακαλύψτε τον εαυτό σας

Μερικές φορές η απώλεια ενδιαφέροντος προκύπτει από την έλλειψη αυτογνωσίας.  Η εξερεύνηση του εαυτού θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αρχές, το πάθος και τις δυνάμεις σας. Σκεφτείτε να γράψετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο, να κάνετε ασκήσεις ενσυνειδητότητας ή να ζητήσετε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για να κατανοήσετε τον εαυτό σας. Η αυτογνωσία θα σας βοηθήσει να βρείτε τον πραγματικό σας εαυτό. Όταν γνωρίζετε τις αξίες και τις πεποιθήσεις σας μπορείτε να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας. Κατανοήστε όσα έχουν πραγματική αξία για εσάς.

3. Θέστε νέους στόχους

Όταν έχετε θέσει εφικτούς και ουσιαστικούς στόχους τότε μπορείτε να ανακτήσετε το κίνητρό σας. Αρχικά θέστε βραχυπρόθεσμους στόχους και στην συνέχεια μακροπρόθεσμους που θα είναι σε απόλυτη ταύτιση με τα ενδιαφέροντα σας. Σπάστε τους στόχους σας σε μικρότερα κομμάτια, και κάντε βήματα προς την επίτευξή τους. Όταν έχετε ένα ξεκάθαρο στόχο και σκοπό, είναι πιο πιθανό να νιώθετε ενθουσιασμό για την επίτευξή του. Να θυμάστε να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους, να γιορτάζετε τις επιτυχίες σας.

4. Εξερευνήστε νέες δραστηριότητες

Μερικές φορές η έλλειψη ενδιαφέροντος προκύπτει από την αίσθηση της στασιμότητας ή της επανάληψης. Φυσικά, μπορείτε να βγείτε από την comfort zone σας και να εξερευνήσετε νέες δραστηριότητες ή χόμπι. Μπορείτε να δοκιμάσετε νέα σπορ, νέα χόμπι, να κάνετε χορό. Όταν δοκιμάζετε νέα πράγματα τότε μπορείτε να ανακαλύψετε κρυμμένα ταλέντα μέσα σας. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε και δοκιμάστε κάτι απολύτως νέο. Τα νέα πράγματα θα σας ανοίξουν τις πόρτες σε νέες συναρπαστικές ευκαιρίες.

5. Φροντίστε τον εαυτό σας 

Όταν νιώθετε ότι έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας, είναι σημαντικό η αυτοφροντίδα σας να αποτελεί προτεραιότητα. Για αυτό είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά, να τρώτε καλά και να κάνετε άσκηση τακτικά. Επιπλέον, βρείτε χρόνο να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν και σας δίνουν ενέργεια, όπως το διάβασμα, ο περίπατος στη φύση, οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας. Όταν η σωματική και η ψυχική σας υγεία είναι καλή έχετε την δυνατότητα να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα. Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας, έχετε περισσότερη ενέργεια και πνευματική διαύγεια να κάνετε πράγματα που σας δίνουν χαρά.

6. Ζητήστε βοήθεια

Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια όταν δεν νιώθετε καλά. Μπορείτε να μιλήσετε σε έναν έμπιστο φίλο ή σε ένα μέλος της οικογένειας για όσα βιώνετε. Έτσι, θα μπορείτε να λάβετε καθοδήγηση, υποστήριξη. Φυσικά, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις αιτίες πίσω από την έλλειψη ενδιαφέροντος.

7. Αναπτύξτε μια νοοτροπία εξέλιξης

Η νοοτροπία εξέλιξης μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε ή ξεπερνάτε την έλλειψη ενδιαφέροντος. Κατανοήστε ότι οι δυσκολίες είναι κομμάτι του ταξιδιού για την προσωπική σας εξέλιξη. Δείτε τις προκλήσεις σας ευκαιρίες για να μάθετε και να αναπτύξετε νέες δεξιότητες. Όταν επικεντρώνεστε στην εξέλιξή σας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες.

Μπορείτε να βρείτε ξανά τον εαυτό σας 

Το να νιώθετε ότι έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για όλα είναι αποθαρρυντικό, αλλά δεν σας καθορίζει. Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να ανακαλύψετε τον εαυτό σας.

Κατηγορία: