Κάνε το Τεστ
Πως συμπεριφέρεται ένας καλλιεργημένος γονέας, Καλλιεργημένοι γονείς, Καλοί γονείς, Χαρακτηριστικά καλλιεργημένων γονέων, Συμπεριφορές καλλιεργημένων γονέων, Στοιχεία καλλιεργημένων γονέων, Σημασία μητρότητας. Σημασία πατρότητας, Χαρακτηριστικά καλών γονέων

Πως συμπεριφέρεται ένας ώριμος γονέας

Πως συμπεριφέρεται ένας καλλιεργημένος γονέας

Στην εποχή μας, πολλοί γονείς έχουν πολύ υψηλά πρότυπα για την φροντίδα των παιδιών τους. Ωστόσο είναι φυσιολογικό να αναρωτιούνται αν είναι "καλοί γονείς", αν τα κάνουν όλα σωστά. Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι καλός γονιός; Πώς συμπεριφέρεται ένας καλλιεργημένος γονέας;

Τι σημαίνει να είναι κάποιος καλός γονέας; Οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση είναι προφανώς απεριόριστες, καθώς παιδί έχει ιδιαίτερες ανάγκες σύμφωνα με την προσωπικότητά του. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι βασικοί πυλώνες, κάποια πράγματα που είναι ωφέλιμα για κάθε παιδί μακροπρόθεσμα.

Οι γονείς χρειάζεται να προσπαθούν πολύ και διαχρονικά για να έχουν μια καλή σχέση με τα παιδιά τους. Τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, πράγμα που απαιτεί την προσαρμογή σε νέες συνθήκες από τους γονείς. Η δυνατή σχέση ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς βασίζεται στην αποδοχή, στην ασφάλεια, στην ανιδιοτελή αγάπη και στον αμοιβαίο σεβασμό.

Προκλήσεις γονεΐκότητας

Η καθημερινότητα ενός γονέα είναι γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες, για αυτό και είναι εύκολο να νιώθει ότι έχει αποτύχει. Όμως,  αυτή η αίσθηση δεν σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει ως γονείς. Οι αποτυχίες σίγουρα θα προκύψουν στο ταξίδι μας ως γονείς, αλλά είναι ανάγκη να προσέχουμε τις ταμπέλες που βάζουμε στον εαυτό μας.

Η πιο συχνή φράση που ακούω από τις μαμάδες είναι πως νιώθουν ότι έχουν αποτύχει ως γονείς. Υπάρχουν στιγμές που η γονεϊκότητα είναι ένα βαρύ φορτίο. Όταν νιώθουμε απογοήτευση, δεν έχουμε ιδέα τι να κάνουμε.

Ίσως να νομίζουμε ότι τα κάνουμε όλα λάθος, ειδικά όταν δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε. Άλλες φορές μπορεί να μας τρομάζει η σκέψη για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Το μεγάλωμα των παιδιών είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο. Αλλά δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν δισεκατομμύρια γονείς σε όλο τον πλανήτη. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Όλοι μας νιώθουμε να αποτυγχάνουμε κάποιες στιγμές. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για τέλειους γονείς επειδή κάθε παιδί είναι μοναδικό.

Αν νιώθετε μόνοι σε αυτό το ταξίδι, μιλήστε με άλλους γονείς. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ομάδες υποστήριξης στις οποίες θα βρείτε γονείς με παρόμοια θέματα με τα δικά σας. Όταν μιλάτε για τις εμπειρίες σας με άλλους γονείς , αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το παιδί σας, την κατάσταση και θα βρείτε υποστήριξη από τους άλλους γονείς σε αυτό σας το ταξίδι.

Η σημασία της μητρότητας

Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι νέοι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι η μητρότητα είναι μια μοναδική εμπειρία, αλλά όχι εύκολη. Έχει πολλές προκλήσεις, αλλά η χαρά και η ικανοποίηση ξεπερνά τον κόπο και την επένδυση ενέργειας που απαιτείται.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που από μικρή ηλικία ξέρουν ότι θέλουν να γίνουν μαμάδες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Μετά τον ερχομό ενός παιδιού αλλάζουν οι ισορροπίες σε ένα σπίτι.

Μια μητέρα έχει πολλούς ρόλους σε ένα σπίτι. Τη μια στιγμή είναι διοργανώτρια, την επόμενη μαγείρισσα, την επόμενη σύμβουλος, την επόμενη γιατρός, και η λίστα δεν έχει τέλος. Αυτό σημαίνει ότι μια μαμά οργανώνει την ημέρα όλων των μελών της οικογένειας. Η μαμά μαγειρεύει, η μαμά παίρνει τα παιδιά από το σχολείο, η μαμά δίνει συμβουλές.

Όταν μια μητέρα δεν είναι καλά στο σπίτι, το σπίτι είναι ήσυχο και τα χαμόγελα αρχίζουν να σβήνουν. Όταν μια μαμά είναι αναστατωμένη και φωνάζει για κάτι, όλοι στο σπίτι είναι τρομοκρατημένοι και όλοι μένουν μακριά της.

Η μητρότητα προσφέρει πολλές ανταμοιβές και εμπειρίες. Δίνει χαρά και ευτυχία. Μια μητέρα που βλέπει τα παιδιά της να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται νιώθει γεμάτη  ικανοποίηση.

Η μητρότητα ενισχύει πολλές αρετές. Μια από αυτές είναι η υπομονή, οι μαμάδες έχουν τεράστια υπομονή με όλους. Είναι χαμογελαστές και χαρούμενες. Είναι ήρεμες, κάνουν συνειδητή προσπάθεια να είναι ήρεμες. Η μητρότητα συμβάλλει σε δεξιότητες όπως η ενεργή ακρόαση, η σωστή χρήση των λέξεων. Η πιο σημαντική ανταμοιβή είναι η αγάπη.

Η μητρότητα χρειάζεται πολλές θυσίες. Η βασική είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής για πάντα. Στην εγκυμοσύνη κάνει την εμφάνισή του το παιδί. Οι αλλαγές στο σώμα επηρεάζουν την γυναίκα. Μετά ο πόνος του τοκετού εξαφανίζεται στο κλάμα του μωρού.

Ένα βρέφος έχει ανάγκη την μαμά του, κυριολεκτικά. Παρά το γεγονός ότι το παιδί πρέπει να συνδεθεί με τον μπαμπά του, έχει ανάγκη την στοργή και την ζεστασιά της μητέρας του. Μόνο αυτή μπορεί να του τα προσφέρει όλα αυτά.

Και μετά τα παιδιά μεγαλώνουν , και ακόμη έχουν την ανάγκη των γονιών τους, Ωστόσο, κάποιες φορές οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες και απολύτως φυσιολογικές.

Κάποιες θυσίες έρχονται φυσιολογικά. Όταν ένα παιδί γεννιέται με κάποιο θέμα υγείας και χρειάζεται να κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση , τότε πρέπει μια μαμά να κάνει πολλές θυσίες. Αλλά με την βοήθεια της οικογένειας και των φίλων, όλα ξεπερνιούνται. Οι μαμάδες κάνουν πολλές θυσίες για τα παιδιά τους, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Και αυτές οι θυσίες είναι απολύτως λογικές.

Η ικανοποίηση από τη μητρότητα δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Μια μαμά δίνει και παίρνει πολλή αγάπη από την μητρότητα. Δεν έχει σημασία αν ένα παιδί έχει ένα μεγάλο ή ένα μικρό σπίτι, αυτό που έχει σημασία είναι η σχέση μεταξύ των γονιών και του παιδιού.

Ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, μπορούν να γελάσουν ξανά, να νιώσουν χαρά, να συγχωρήσουν και να προχωρήσουν. Όλα είναι θυσία και ικανοποίηση.

Η μητρότητα θα ήταν ατελής χωρίς την πατρότητα. Ο ρόλος του πατέρα είναι ταυτόχρονα κεντρικός και συμπληρωματικός στο ρόλο της μητέρας.

Η σημασία της πατρότητας

Το να είναι κάποιος πατέρας αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη. Σημαίνει ότι δεσμεύεται να φροντίζει και να μεγαλώνει ένα παιδί με τον καλύτερο τρόπο και να παρέχει στο παιδί σταθερότητα, ασφάλεια, αγάπη και υποστήριξη στα εύκολα και στα δύσκολα.

Ένας μπαμπάς έχει υπομονή, ενσυναίσθηση, κατανόηση και συμπόνια. Είναι μια στοργική παρουσία που δημιουργεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για τα παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι κάνει τα πάντα για να καλύψει τις σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών του, ειδικά όσο μεγαλώνουν.

Ένας πατέρας έχει ενεργό ρόλο στη ζωή των παιδιών του. Αυτό σημαίνει ότι διαβάζει παραμύθια στα παιδιά, είναι εκεί στις σχολικές γιορτές και στους αγώνες, βοηθά με τα μαθήματα, δίνει συμβουλές και γενικά είναι διαθέσιμος για αυτά.

Επίσης, είναι ειλικρινής, αυθεντικός και ευαίσθητος, αποδέχεται τα λάθη του και μαθαίνει από αυτά. Τα παιδιά χρειάζονται έναν πατέρα που θα είναι πραγματικά δίπλα τους.

Ένας πατέρας είναι πρότυπο για τα παιδιά του. Η πατρική φιγούρα είναι το πρώτο πρότυπο για τα παιδιά, τα οποία μιμούνται τις συμπεριφορές, τις συνήθειες και τις αξίες του. Είναι σημαντικό να έχει χαρακτηριστικά και αξίες που θέλει να έχουν και τα παιδιά , όπως η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, ο έλεγχος των συναισθημάτων, η υπευθυνότητα, η αγάπη και η ευγένεια.

Ο πατέρας δίνει το καλό παράδειγμα στα παιδιά του.  Ο πατέρας προσφέρει αγάπη και αφοσίωση στα παιδιά που ξεπερνά τα υλικά αγαθά ή τα επιτεύγματα. Ένας πατέρας είναι παρών, υποστηρικτικός και δεσμευμένος να βοηθά τα παιδιά να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Η αγάπη του πατέρα μπορεί να έχει πολλές μορφές, ανάλογα με την κουλτούρα και τις συνθήκες. Πολύ απλά πράγματα όπως το παιχνίδι, η προετοιμασία του πρωινού, το να λέει σε αγαπώ, ενισχύουν  τη σύνδεση των παιδιών με το μπαμπά τους.

Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα ο κανόνας, ειδικά σε κουλτούρες στις οποίες οι άνθρωποι καταπιέζουν ή δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους. Αλλά αυτές είναι οι στιγμές που τα παιδιά θα θυμούνται για το υπόλοιπο της ζωής τους και θα τα βοηθήσουν στην ενηλικίωση τους.

Η πατρότητα έχει πολλές προκλήσεις, αλλά είναι ένας από τους πιο ικανοποιητικούς ρόλους. Και με λίγη προσπάθεια, μπορεί κάποιος να γίνει καλός μπαμπάς.

Η επίδραση του πατέρα στα παιδιά είναι πολύ σημαντική καθώς έχει μακροχρόνια επίδραση στην ευεξία τους.

Καλλιεργημένοι γονείς, Καλοί γονείς, συμπεριφορές καλλιεργημένων γονιών

Με ποιους τρόπους συμπεριφέρονται οι καλλιεργημένοι γονείς;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς.

1. Οργανώστε τις υποχρεώσεις σας

Ξεχάστε το multitasking. Το μυστικό για να κάνετε όλα τα πράγματα που χρειάζεται είναι να τα χωρίσετε σε κατηγορίες, και αυτό θα σας επιτρέψει να εστιάσετε στα παιδιά σας όταν σας έχουν ανάγκη. Αυτό ισχύει για όλους τους γονείς, είτε δουλεύουν είτε όχι, είτε έχουν μωρά ή παιδιά σχολικής ηλικίας, είτε είναι μονογονείς είτε όχι.

Έτσι, θα μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας την αγάπη, τη φροντίδα, το χρόνο σας. Και όταν τα παιδιά δεν είναι μαζί σας, μπορείτε να κάνετε όλες τις υπόλοιπες εργασίες σας, είτε είναι η δουλειά σας, είτε η πληρωμή των λογαριασμών. Πολλοί από τους γονείς λαχταρούν τα παιδιά τους όταν δεν είναι μαζί τους, και αυτό δεν τους επιτρέπει να είναι αποδοτικοί σε ότι κάνουν. Όταν τα παιδιά είναι μαζί τους τότε σκέφτονται όλα όσα έχουν να κάνουν, το φαγητό, τα πλυντήρια. Βέβαια, οι γονείς πρέπει να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό όταν κάνουν κάτι. Είναι καλύτεροι στη δουλειά όταν είναι συγκεντρωμένοι σε αυτή. Είναι καλύτεροι μάγειρες όταν μαγειρεύουν συνειδητά.

2. Θέστε όρια

Είστε οι γονείς των παιδιών σας, όχι φίλοι τους, και αν έχετε ήπια προσέγγιση για τα όρια και την πειθαρχία, αυτό δεν θα ωφελήσει τα παιδιά σας μακροπρόθεσμα. Θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί που μια μέρα θα γίνει ένας υγιής ενήλικας, που θα ξέρει πως να συμπεριφέρεται στους άλλους με σεβασμό. Μπορείτε να το επιτύχετε αυτό με τη δημιουργία ορίων και την πειθαρχία. Φυσικά, πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε όλα. Ένας καλός γονέας προσφέρει ζεστασιά και σταθερότητα. Η αναλογία των θετικών στιγμών με τις στιγμές που υπάρχουν σαφή όρια είναι 5/1.

3. Γίνετε καθρέφτες για τα συναισθήματα των παιδιών σας

Είναι φυσιολογικό να θέλετε να βλέπετε το παιδί σας χαρούμενο και όχι θυμωμένο ή λυπημένο. Αλλά αντί να προσπαθείτε να λύσετε όλα του τα προβλήματα, ως καλοί γονείς μπορείτε να γίνετε καθρέφτες για τα συναισθήματα του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει ότι αντανακλάτε τα συναισθήματα του παιδιού σας ώστε να γνωρίζει ότι το κατανοείτε. Για παράδειγμα αν το παιδί σας κλαίει, αντί να πείτε "Δεν υπάρχει λόγος να κλαις!" ή "Η μαμά θα τα φτιάξει όλα!", η καλύτερη αντίδραση είναι να πείτε "Βλέπω ότι είσαι λυπημένος και αναστατωμένος. Λυπάμαι που νιώθεις έτσι. Θα μείνω μαζί σου μέχρι να νιώσεις καλύτερα!"

4. Αποδεχτείτε τα παιδιά σας

Είναι απολύτως λογικό να θέλετε το παιδί σας να πάει στο καλύτερο πανεπιστήμιο, να γίνει σπουδαίος επιστήμονας. Μπορείτε να κρατήσετε αυτά τα όνειρα για τον εαυτό σας και να αποδεχτείτε ότι ίσως να μην γίνουν ποτέ πραγματικότητα. Εκτιμήστε τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του παιδιού σας, αντί να εύχεστε και να ενθαρρύνετε αυτά που εσείς θέλετε. Συχνά οι γονείς έχουν προκαταλήψεις για το πως θέλουν να είναι τα παιδιά τους και αντιδρούν άσχημα όταν το παιδί δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες. Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ καλύτερα για τους γονείς και το παιδί αν οι γονείς κάνουν το καλύτερο που μπορούν και ενθαρρύνουν τα θέλω του παιδιού τους.

5. Να είστε ευέλικτοι

Οι καλοί γονείς πρέπει να είναι ευέλικτοι και να κατανοούν την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα των παιδιών τους.

6. Μην φοβάστε να κάνετε λάθη

Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακοί γονείς. Σημασία έχει το πως αντιμετωπίζουν τα λάθη. Όλοι οι καλοί γονείς κάνουν λάθη και μιλούν για αυτά στα παιδιά τους. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς είναι κάτι που χρειάζεται προσπάθεια. Η τελειότητα δεν είναι ο στόχος. Το πιο σημαντικό μάθημα που παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς είναι πως να διαχειρίζονται τα λάθη τους.

7. Να συγχωρείτε

Αν επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει λάθη, τότε θα πρέπει να κάνετε το ίδιο και με τα παιδιά σας. Ένας καλός γονιός γνωρίζει πότε πρέπει να αφήνει το παιδί του να κάνει λάθη και να το συγχωρεί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν τα παιδιά ανθεκτικότητα και αυτοσεβασμό.

8. Να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των παιδιών σας

Οι γονείς προσφέρουν σοφία και καθοδήγηση στα παιδιά, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει τα παιδιά να εμπιστεύονται τους γονείς. Πώς μπορεί ένας γονέας να καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη; Να είναι αξιόπιστος και συνεπής. Να κάνει ότι λέει και να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του. Τα παιδιά θέλουν να ξέρουν πραγματικά τους γονείς τους και τι να περιμένουν από αυτούς. Μην παθαίνετε πανικό για κάτι και την επόμενη μέρα δεν δίνετε καμία σημασία. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για το παιδί σας, το παιδί θέλει να νιώθει ασφάλεια και ότι έχει κάποιον να το ακούσει.

9. Να ενθαρρύνετε την ανεξάρτητη σκέψη

Τα παιδιά δεν έχουν πολλές κοινές απόψεις με τους γονείς τους, και αυτό είναι κάτι καλό. Στην πραγματικότητα, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης των παιδιών. Οι καλοί γονείς ακούνε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών τους ακόμη και όταν διαφέρουν από τα δικά τους, δείχνουν ενδιαφέρον και ενθαρρύνουν τα παιδιά.

10. Να δείχνετε την αγάπη σας

Φυσικά, οι καλοί γονείς πρέπει να δείχνουν την αγάπη στα παιδιά τους. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να δείξουν την αγάπη τους. Οι γονείς πρέπει να αγαπούν τα παιδιά τους άνευ όρων και να το δείχνουν αυτό με πολλούς τρόπους κάθε μέρα. Δεν πρέπει να ξεχνάτε να λέτε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε, πολλές φορές την ημέρα. Έχουν ανάγκη να το ακούνε και τους υπενθυμίζει ότι είναι πολύτιμα, και πραγματικά υπάρχει κάποιος που νοιάζεται πραγματικά για αυτά.

Οι καλοί γονείς δεν είναι οι τέλειοι γονείς. Οι τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν. Αποδεχτείτε το αυτό και θα είστε καλύτεροι γονείς.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας

Η ανατροφή των παιδιών είναι η πιο σκληρή δουλειά, είναι ένας μαραθώνιος. Θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες στη διαδρομή. Κάθε μεγάλη διαδρομή έχει αποτυχίες.

Η σχέση ανάμεσα σε γονέα και παιδί είναι αρκετά πολύπλοκη. Οι γονείς δεν είναι καλοί αν τα παιδιά τους παίρνουν καλούς βαθμούς, τρώνε υγιεινά ή κερδίζουν στους αγώνες ποδοσφαίρου. Είναι καλοί όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια, υποστήριξη και αγάπη. Η δυνατή σχέση ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς βασίζεται στην αποδοχή, στην ασφάλεια, στην ανιδιοτελή αγάπη και στον αμοιβαίο σεβασμό. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για τέλειους γονείς επειδή κάθε παιδί είναι μοναδικό. Οι καλοί γονείς δεν είναι οι τέλειοι γονείς. Οι τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν. Αποδεχτείτε το αυτό και θα είστε καλύτεροι γονείς.

Σίγουρα, η γονεϊκότητα είναι ένα ταξίδι με πολλές προκλήσεις. Ωστόσο, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ δίνει τα απαραίτητα εφόδια στους γονείς για να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία σε αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Κατηγορία: