Κάνε το Τεστ
Antivom, Αντιβομ, Παρενέργειες, Κριτικές

ANTIVOM – φάρμακο για τον ίλιγγο, Παρενέργειες

 Antivom - χρήσεις και παρενέργειες

Το ANTIVOM (αντιβομ) ενδείκνυται σε ενήλικες για τη συμπτωματική θεραπεία του λαβυρινθικού ιλίγγου και άλλων διαταραχών της ακοής λαβυρινθικής αιτιολογίας. Ο ίλιγγος είναι μία δυσάρεστη αίσθηση αστάθειας, περιστροφής και απώλειας προσανατολισμού που συχνά ακολουθείται από ναυτία και έμετο. Μία από τις κύριες αιτίες του συμπτώματος αυτού είναι η - Νόσος Ménière – τα συμπτώματα αυτής της νόσου περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα ζάλης (ίλιγγο) και αίσθημα αδιαθεσίας ή αδιαθεσία (ναυτία ή έμετο)
  • κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές)
  • απώλεια ακοής ή δυσκολία ακοής. 

Το Antivom (βηταϊστίνη, betahistine) είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται «ανάλογο ισταμίνης» και βοηθά διευκολύνοντας την αιματική ροή στο έσω αυτί. Το έσω αυτί είναι ένα από τα όργανα που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση ισορροπίας.

Μορφή mg και ποσότητα τιμή
Χάπια ANTIVOM TAB 8MG BTx50 5,66 ευρώ
Χάπια ANTIVOM TAB 16MG BTx50 9,07 ευρώ
Χάπια ANTIVOM TAB 24MG BTx50 11,34 ευρώ
Διασπειρόμενο ANTIVOM OR.DISP.TA 24MG BTx60 9,87 ευρώ
Διασπειρόμενο  ANTIVOM OR.SO.D 8MG/ML 30ML 3,82 ευρώ

Αποτελεσματικότητα Antivom

Ορισμένες φορές μπορεί να παρατηρηθεί βελτίωση μόνο μετά από μερικές εβδομάδες θεραπείας με Antivom. Κάποιες φορές καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται μετά από μερικούς μήνες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν η θεραπεία λαμβάνεται από την έναρξη της νόσου εμποδίζει την εξέλιξή της ή/και την απώλεια ακοής σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

Δοσολογία Antivom

Η δοσολογία για τους ενήλικες είναι γενικά μεταξύ 24 και 48 mg ημερησίως, διηρημένη σε δύο ή τρεις δόσεις και θα πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με την ανταπόκριση στο φάρμακο.

Η μέγιστη δόση είναι 48 mg την ημέρα.

Το Antivom μπορεί να λαμβάνεται με ή χωρίς τροφή. Ωστόσο, το Antivom μπορεί να προκαλέσει ήπιες στομαχικές διαταραχές (αναφέρονται στην παράγραφο 4.8). Η λήψη του Antivom με τροφή μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των στομαχικών διαταραχών.

Το Antivom πόσιμες σταγόνες, διάλυμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς αραίωση. Κάθε δόση θα πρέπει να αραιώνεται σε τουλάχιστον 100 ml νερού, π.χ. σε ένα ποτήρι με νερό.

Η συνιστώμενη δόση είναι:

  • Antivom 8 mg δισκίο: ένα δισκίο ή δύο δισκία τρεις φορές την ημέρα.
  • Antivom 16 mg δισκίο: ένα δισκίο τρεις φορές την ημέρα.
  • Antivom 24 mg δισκίο: μισό δισκίο ή ένα δισκίο δύο φορές την ημέρα.
  • Antivom 8 mg/ml πόσιμες σταγόνες, διάλυμα: 1 ml (1 ml=30 σταγόνες) ή 2 ml (2 ml=60 σταγόνες) τρεις φορές την ημέρα. Κάθε δόση θα πρέπει να αραιώνεται σε τουλάχιστον 100 ml νερού

Παρενέργειες Antivom

Οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν παρατηρηθεί: 

Κεφαλαλγία, ναυτία και δυσπεψία . Ήπιες στομαχικές διαταραχές όπως αίσθημα αδιαθεσίας (έμετος), άλγος στομάχου, διάταση της κοιλίας και μετεωρισμός.  

Antivom, Χάπια, Αντιβομ, Παρενέργειες, Κριτικές

Καθώς η betahistine είναι ανάλογο της ισταμίνης, η αλληλεπίδραση της betahistine με αντιισταμινικά μπορεί θεωρητικά να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα κάποιου από αυτά τα φάρμακα.

Αντενδείξεις - Προφυλάξεις

Οι ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή ιστορικό πεπτικού έλκους πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Δεν πρέπει να πάρετε το φάρμακο αν έχετε επινεφριδιακό όγκο («φαιοχρωμοκύττωμα»).

Προσοχή συνιστάται στη συνταγογράφηση Antivom σε ασθενείς είτε με κνίδωση και εξανθήματα ή αλλεργική ρινίτιδα, εξαιτίας της πιθανότητας επιδείνωσης αυτών των συμπτωμάτων.

Προσοχή συνιστάται σε ασθενείς με σοβαρή υπόταση.

Τα χάπια Antivom περιέχουν μονοϋδρική λακτόζη για αυτό οι ασθενείς με προβλήματα δυσανεξίας στη γαλακτόζη, πλήρη ανεπάρκεια λακτάσης ή κακή απορρόφηση γλυκόζης – γαλακτόζης δεν πρέπει να πάρουν αυτό το φάρμακο.

Καθώς η betahistine είναι ανάλογο της ισταμίνης, η αλληλεπίδραση της betahistine με αντιισταμινικά μπορεί θεωρητικά να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα κάποιου από αυτά τα φάρμακα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Antivom;

To Antivom πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην στηρίζεστε σε φόρουμ και κριτικές τρίτων για τη χρήση ή τη διακοπή του Antivom, ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί.

Εναλλακτικές επιλογές

Σε ένα ποσοστό ασθενών, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του ιλίγγου.

Συχνά, ο ίλιγγος επιδεινώνεται από ψυχολογικά αίτια, όπως το άγχος και το στρες.

Κατηγορία: