Κάνε το Τεστ
Ιβουπροφαίνη, Τι είναι, Ibuprofen, γενόσημα, Algofren, Nurofen, Brufen, Φάρμακα με ιβουπροφαίνη, Μάρκες, Παρενέργειες

ΙΒΟΥΠΡΟΦΑΙΝΗ – ibuprofen

Ιβουπροφαίνη - ibuprofen

Η ιβουπροφαίνη (ibuprofen) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) που εξυπηρετεί πολλαπλούς θεραπευτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τον πόνο (παυσίπονο), της μείωσης του πυρετού και της διαχείρισης της φλεγμονής.

Μηχανισμός δράσης

Η ιβουπροφαίνη λειτουργεί αναστέλλοντας τα ένζυμα της κυκλοοξυγενάσης (COX), συγκεκριμένα τα COX-1 και COX-2. Αυτή η αναστολή μειώνει τη σύνθεση των προσταγλανδινών, οι οποίες είναι ενώσεις που προκαλούν πόνο, φλεγμονή και πυρετό.

Χρήσεις ιβουπροφαίνης

Η ιβουπροφαίνη ενδείκνυται για:

  • Ανακούφιση από τον πόνο: αποτελεσματικό για ήπιους έως μέτριους πόνους όπως πονοκεφάλους, πονόδοντους, κράμπες περιόδου, μυϊκούς πόνους, πόνους στην πλάτη και ενόχληση που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.
  • Μείωση πυρετού: χρησιμοποιείται συνήθως για τη μείωση του πυρετού που σχετίζεται με λοιμώξεις ή ασθένειες.
  • Διαχείριση φλεγμονής: βοηθά στη θεραπεία καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα και οι τραυματισμοί των μαλακών μορίων.

Μορφή ΙΒΟΥΠΡΟΦΑΙΝΗ - γενόσημα Τιμή
Χάπια ALGOFREN F.C.TAB ALGOFREN 600 MG (BTx20) 1,69 ευρώ
Χάπια IBUPROFEN/ACTAVIS F.C.TAB 400MG (BTx24) 2,10 ευρώ
Χάπια IBUPROFEN/ACTAVIS F.C.TAB 600MG (BTx24) 5,24 ευρώ
Αναβράζοντα, φακελάκια ALGOFREN EFF.GRAN ALGOFREN 400 MG (BTx20) 5,50 ευρώ
Κάψουλες NUROFEN SOFT.CAPS 400MG (BTx10) 3,50 ευρώ
Χάπια NUROFEN EXPRESS C.TAB 512MG (BTx12) 4,22 ευρώ
Χάπια BRUFEN C.TAB 400 MG (BTx24) 4,58 ευρώ
Χάπια BRUFEN F.C.TAB 600 MG (BTx24) 2,48 ευρώ

Δοσολογία

Για τους ενήλικες, η μέγιστη συνιστώμενη δόση είναι γενικά 800 mg ανά δόση ή συνολικά 3,200 mg την ημέρα. Για τα παιδιά, οι δόσεις βασίζονται στην ηλικία και το βάρος.

Συνιστάται η λήψη ιβουπροφαίνης με φαγητό ή γάλα για να ελαχιστοποιηθούν τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές. Ο χρόνος δράσης όταν λαμβάνεται από το στόμα είναι περίπου 20 έως 30 λεπτά.

Ιβουπροφαίνη γενόσημα - μάρκες

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε ορισμένα από τα πιο σημαντικά σκευάσματα ιβουπροφαίνης που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, από διαφορετικές μάρκες.

Ibuprofen, Γενόσημα, Ιβουπροφαίνη, Μάρκες, Algofren, Nurofen, Brufen, Φάρμακα με ιβουπροφαίνη, Παυσίπονα

Παρενέργειες ιβουπροφαίνης

  • Γαστρεντερικές διαταραχές: μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου ή αιμορραγία, ιδιαίτερα με παρατεταμένη χρήση ή σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις.
  • Καρδιαγγειακοί κίνδυνοι: υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με μακροχρόνια χρήση ή υψηλότερες δόσεις.
  • Βλάβη στα νεφρά: η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά. συμπτώματα περιλαμβάνουν μειωμένη ούρηση και πρήξιμο.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: σοβαρές δερματικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν σε σπάνιες περιπτώσεις.

Αντενδείξεις ιβουπροφαίνης

Άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως σοβαρή καρδιακή νόσο, ενεργή γαστρεντερική αιμορραγία ή όσοι έχουν υποβληθεί σε πρόσφατη εγχείρηση καρδιάς, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του.

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα ευέλικτο φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιείτε με σύνεση λόγω των πιθανών παρενεργειών και αντενδείξεων. Να συμβουλεύεστε πάντα έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο φαρμακευτικό σχήμα.

Εναλλακτικές επιλογές

Αναλόγως της εντόπισης και της αιτίας του πόνου, υπάρχουν άλλα φάρμακα καθώς και φυσικές, αποτελεσματικές εναλλακτικές επιλογές:

Αιτία πόνου Εναλλακτικές μέθοδοι Άλλα φάρμακα
Ημικρανίες, πονοκεφάλοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ , ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Depon
Μυοσκελετικοί πόνοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (πχ Arnica), ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και το TRIGGER POINTS THERAPY (μορφές φυσικοθεραπείας) Norgesic
Πόνος εμμήνου ρύσεως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Depon
Χρόνιος πόνος (πχ ινομυαλγία) ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ, PAIN REPROCESSING THERAPY, SOMATIC TRACKING, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αντικαταθλιπτικά
Ψυχοσωματικά συμπτώματα ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αγχολυτικά, Αντικαταθλιπτικά

Κατηγορία: