Κάνε το Τεστ
Υψοφοβία, Τι είναι η υψοφοβία, Ακροφοβία, Φοβίες, Αντιμετώπιση υψοφοβίας, Τρόποι αντιμετώπισης υψοφοβίας, Αντιμετώπιση φοβιών

Υψοφοβία

Υψοφοβία

Μια φοβία αφορά τον υπερβολικό και παράλογο φόβο. Αν έχετε κάποια φοβία, μπορεί να νιώθετε πανικό κάθε φορά που έρχεστε αντιμέτωποι με όσα φοβάστε. Ο φόβος μπορεί να αφορά συγκεκριμένες τοποθεσίες, καταστάσεις ή αντικείμενα. Η επίδραση μιας φοβίας μπορεί να είναι ήπια ως σοβαρή. Οι άνθρωποι με φοβίες συχνά συνειδητοποιούν ότι ο φόβος τους είναι παράλογος,  αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό. Αυτοί οι φόβοι παρεμβαίνουν στη δουλειά και στις προσωπικές σχέσεις.

Όπως συμβαίνει με όλες τις φοβίες, η υψοφοβία είναι αρκετά συχνή. Είναι επίσημα γνωστή ως ακροφοβία. Ο φόβος για τα ύψη είναι πιο έντονος από τον φυσιολογικό φόβο ή το άγχος όταν κάποιος είναι σε μεγάλα και επικίνδυνα ύψη. Αντίθετα, η ακροφοβία είναι ο έντονος φόβος για τα ύψη που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ο φόβος μπορεί να προκληθεί από κάτι απλό όπως το να είναι κάποιος σε μια σκάλα ή να κοιτά έξω από το παράθυρο από έναν όροφο που βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Η ακροφοβία μπορεί να είναι εξουθενωτική για ένα άτομο και να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά του.

Αντιμετώπιση υψοφοβίας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι φοβίες είναι πολύ συχνές (επειδή έχετε μια φοβία δεν σημαίνει ότι είστε τρελοί!). Επίσης είναι βοηθητικό να ξέρετε ότι οι φοβίες θεραπεύονται αποτελεσματικά. Μπορείτε να ξεπεράσετε την ανησυχία και το φόβο, άσχετα με το πόσο ανεξέλεγκτη μοιάζει η κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να ξεπεράσετε την υψοφοβία.

1. Σταδιακή έκθεση στο φόβο

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας, αυτή η φράση μπορεί να σας ακούγεται απλή και τετριμμένη αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταφέρετε να ξεπεράσετε το φόβο σας για τα ύψη σταδιακά. Αυτό συμβάλλει στην απευαισθητοποίηση σας.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεπεράσετε το φόβο σας για τα ύψη είναι  σταδιακά να εκτίθεστε σε ύψη που σας δυσκολεύουν. Μπορείτε να ξεκινήσετε να περπατάτε σε ένα λόφο και σταδιακά να περπατάτε όλο και πιο ψηλά. Εναλλακτικά, μπορείτε να το κάνετε αυτό σε ένα πολυώροφο κτίριο, σταδιακά να ανεβαίνετε πιο ψηλά. Αυτή η μέθοδος της σταδιακής έκθεσης χρειάζεται χρόνο, αλλά τελικά, θα βρεθείτε στο υψηλότερο σημείο χωρίς να νιώθετε στρες.

2. Εκλογικεύστε το φόβο σας

Στην ακροφοβία, ο φόβος ενεργοποιείται σε καταστάσεις που δεν είναι λογικές. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε φόβο στην κορυφή ενός ασφαλούς κτιρίου, παρά την ασφάλεια που έχει και ενώ πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό είναι περιορισμένες.

Από τη στιγμή που κάνει την εμφάνισή του ο φόβος, είναι εύκολο να νιώθετε άγχος και να ξεχάσετε την ασφάλεια σε συγκεκριμένες συνθήκες. Μπορεί να είναι πολύ εύκολο να σκέφτεστε παράλογα και να τροφοδοτείτε το φόβο σας. Για να αντιστρέψετε την κατάσταση, προσπαθήστε να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να σκεφτείτε την κατάσταση λογικά και να εκλογικεύσετε το φόβο σας για τα ύψη.

Εξηγήστε στον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε τα ύψη και ότι είστε απόλυτα ασφαλείς. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το φόβο σας για τα ύψη.

Υψοφοβία, Αντιμετώπιση υψοφοβία, Φοβίες

3. Προετοιμάστε τον εαυτό σας

Όταν πρόκειται να αντιμετωπίσετε το φόβο σας, η προετοιμασία είναι το κλειδί. Σκεφτείτε μια κατάσταση που σας προκαλεί φόβο, φανταστείτε πως νιώθετε σε αυτή την κατάσταση και σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να χαλαρώσετε.

Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά ωφέλιμη αν ξέρετε ότι πρόκειται να βρεθείτε σε μια κατάσταση που σας προκαλεί φόβο, καθώς όταν γνωρίζετε τι να περιμένετε αυτό μειώνει την πιθανότητα να πανικοβληθείτε και να αναστατωθείτε όταν προκύπτει μια κατάσταση. Αυτή η προετοιμασία σας βοηθά να ομαλοποιήσετε την ιδέα του ύψους, και να αποδεχτείτε την κατάσταση και να νιώσετε σίγουροι για τον εαυτό σας.

4. Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης

Ο γρήγορος χτύπος της καρδιάς, οι ρηχές αναπνοές, η εφίδρωση, είναι όλα συμπτώματα που έχουν σχέση με την υψοφοβία. Όταν κάποιος νιώθει όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πιο εύκολο να επιδεινώνεται ο φόβος και ο πανικός του. Οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν να περιορίσετε αυτά τα συμπτώματα και να ανακτήσετε τον έλεγχο.

Οι βαθιές αναπνοές είναι μια από τις απλές τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να νιώσετε πιο χαλαροί. Επίσης, βοηθά να μένετε συγκεντρωμένοι σε κάτι, αντί να σκέφτεστε συνεχώς το φόβο. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις αναπνοών που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το φόβο σας.

5. Επιλέξτε τη σωστή δραστηριότητα

Αν σας αρέσουν οι δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο, ίσως να νιώθετε ότι η ακροφοβία σας πιέζει όταν βρίσκεστε σε συγκεκριμένα μέρη ή κάνετε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Καλό είναι να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες για να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας, αλλά είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με μικρά βήματα και να μην κάνετε αμέσως πράγματα που θα εντείνουν τα συμπτώματά σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε περπάτημα σε ένα φαράγγι, μια συναρπαστική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει πάρα πολλά ύψη, απλώς σκαρφάλωμα σε μικρούς ογκόλιθους. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε να πάτε σε ένα κτίριο με γυάλινο πάτωμα που σας επιτρέπει να βρίσκεστε σε ύψος αλλά με απόλυτη ασφάλεια.

Στη συνέχεια μπορείτε να δοκιμάσετε την αναρρίχηση, όπου είστε δεμένοι με ιμάντες ασφαλείας. Με αυτό τον τρόπο σταδιακά θα αποκτάτε αντοχή και θα ξεπερνάτε την υψοφοβία.

Με μικρούς αλλά σημαντικούς στόχους, μπορείτε να επιτύχετε σταδιακά να ξεπεράσετε το φόβο σας.

Η υψοφοβία μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη ζωή σας, αλλά είναι κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Με απλά βήματα, μπορείτε να ξεπεράσετε το φόβο σας για τα ύψη και να απολαμβάνετε τη ζωή σας.

Αντιμετώπιση φοβιών 

Αν και οι φοβίες είναι πολύ συχνές, δεν προκαλούν πάντα μια μικρή ανησυχία αλλά παρεμβαίνουν στη ζωή ενός ατόμου. Αν αποφεύγετε αντικείμενα, δραστηριότητες ή καταστάσεις που σας φοβίζουν και αυτό επηρεάζει την φυσιολογική σας ζωή ή σας κρατά δέσμιους για πράγματα που διαφορετικά θα απολαμβάνατε, είναι η στιγμή να ζητήσετε βοήθεια.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την διαχείριση της φοβίας και αλλάζει τον τρόπο σκέψης που συμβάλλει στη φοβία. Αν και κάποιοι άνθρωποι ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια για τα θέματα που αντιμετωπίζουν, είναι σημαντικό να έχουν στο μυαλό τους ότι η ψυχοθεραπεία γίνεται σε ασφαλές και μη επικριτικό περιβάλλον.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζείτε με το φόβο. Η ψυχοθεραπεία είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσετε να ζήσετε τη ζωή σας χωρίς περιορισμούς.

Κατηγορία: