Κάνε το Τεστ
Πως νικιέται ο φόβος, Φόβος, Φοβίες, Αρνητικές επιδράσεις φόβου, Πως να ξεπεράσω του φόβους μου, Φόβος για το αύριο, Φόβος για το άγνωστο, Αντιμετώπιση φόβων

Πως νικιέται ο φόβος

Πως νικιέται ο φόβος

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως ανησυχούν για όσα συνέβησαν στο παρελθόν ή για όσα μπορεί να συμβούν στο μέλλον. Οπότε αυτή η ανησυχία πάντα αφορά πράγμα που δεν υπάρχουν, απλά επειδή δεν έχει τις ρίζες της στην πραγματικότητα, αλλά στο μυαλό. Ένα κομμάτι του μυαλού είναι η μνήμη, όμως ένα άλλο κομμάτι είναι η φαντασία. Και τα δύο είναι κατά κάποιο τρόπο φαντασία, επειδή και τα δυο δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Η βάση του φόβου είναι πως όλοι οι άνθρωποι είναι χαμένοι στη φαντασία τους. Αν σκέφτονταν την πραγματικότητα, δεν θα υπήρχε ο φόβος. Πώς νικιέται ο φόβος;

Αυτό που κάνει ουσιαστικά ο φόβος είναι να σας βάζει εμπόδια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φόβος δημιουργεί συνεχώς όρια. Αν τα όρια σας είναι αυστηρά για συγκεκριμένα πράγματα, τότε μπορεί να νιώθετε ασφάλεια , όμως το πρόβλημα είναι ότι έτσι και αλλιώς είστε ασφαλείς. Η ζωή σας προστατεύει. Αυτή είναι η πραγματική προστασία!

Ποιες είναι οι αρνητικές επιδράσεις του φόβου;

Πρέπει να αποφασίσετε αν ήρθατε σε αυτό τον κόσμο για να ζήσετε τη ζωή σας ή για να αποφύγετε τη ζωή. Έχετε έρθει για να βιώσετε τη ζωή, με όλα όσα θα φέρει; Αν δεν ζείτε την ζωή σας με ένταση , τότε δεν θα νιώθετε ικανοποιημένοι. Τη στιγμή που χρησιμοποιείτε το φόβο σας σαν εργαλείο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, χάνετε την ένταση της ζωής.

Όταν συμβαίνει αυτό χάνετε την ικανότητα σας να ζείτε τη ζωή σας. Όσα συμβαίνουν στο μυαλό σας είναι αυτά που θα υπάρχουν. Δεν θα βιώσετε ποτέ κάτι φανταστικό επειδή φοβάστε. Δεν θα θέλετε να τραγουδήσετε, να χορέψετε, να γελάσετε, να κλάψετε ή να κάνετε οτιδήποτε στη ζωή σας. Θα κάθεστε και θα πενθείτε για τη ζωή που χάσατε και τα ρίσκα που δεν πήρατε.

Αν δείτε τα πράγματα προσεκτικά, τι είναι ο φόβος; Ο φόβος δεν αφορά ποτέ πράγματα που έχουν συμβεί. Αφορά πράγματα που ίσως να συμβούν. Συνήθως έχει να κάνει με το μέλλον. Το μέλλον δεν έχει συμβεί ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Έτσι, το να φοβάστε σημαίνει ότι υποφέρετε για πράγματα που δεν υπάρχουν. Αν υποφέρετε για πράγματα που δεν υπάρχουν, αυτό είναι παράλογο; Η μοναδική παρηγοριά είναι πως "όλοι είναι σαν εμένα." Έχετε την πλειοψηφία μαζί σας! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό επειδή υποφέρετε για πράγματα που δεν υπάρχουν.

Πώς θα ξεπεράσετε το φόβο;

1. Μάθετε περισσότερα για το φόβο σας

Το πρώτο βήμα είναι το πιο δύσκολο, αλλά είναι επίσης απόλυτα αναγκαίο. Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το φόβο σας που παραμένει κρυμμένος στο υποσυνείδητό σας. Πρέπει να τον αντιμετωπίσετε. Όταν βλέπετε ένα νέο πρόσωπο, βλέπετε την εμφάνισή του και μαθαίνετε πράγματα για αυτό από τους τρόπους με τους οποίους συμπεριφέρεται. Όταν στρέψετε το πρόσωπό σας προς το φόβο (αντί να τρέχετε μακριά του), θα παρατηρήσετε πράγματα που δεν γνωρίζατε πριν. Η επίγνωση σας βοηθά να τον ξεπεράσετε.

Φόβος, Φοβίες, Αντιμετώπιση φόβου

2. Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας με θετικούς τρόπους

Η φαντασία είναι ένα υπέροχο πράγμα. Μας δίνει δύναμη, δημιουργικότητα και την ικανότητα να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί. Δυστυχώς, η ζωηρή φαντασία μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο όταν μας κάνει να σκεφτόμαστε αρνητικά πράγματα. Η φαντασία μας μπορεί να μεγεθύνει τους φόβους μας, και να κάνει τα πράγματα να φαίνονται χειρότερα από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Αντί να αφήνετε την φαντασία σας να σας παρασύρει στα σκοτεινά μονοπάτια του φόβου, χρησιμοποιήστε την για να ξεπεράσετε τους φόβους σας.

Πώς θα το κάνετε αυτό; Διαλέξτε μια ήρεμη στιγμή στην οποία θα είστε χαλαροί και χωρίς άγχος. Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια κατάσταση που σας προκαλεί φόβο. Για παράδειγμα, αν φοβάστε ότι θα χαθείτε σε ένα κτίριο με πολύ κόσμο, φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο. Τώρα φανταστείτε να διαχειρίζεστε την κατάσταση ήρεμα. Δεν θα πανικοβληθείτε και δεν θα σας πιάσουν τα κλάματα. Αντιθέτως, θα ψάξετε για το γραφείο πληροφοριών ή για ένα σημάδι που θα σας βοηθήσει να βρείτε την σωστή κατεύθυνση. Φανταστείτε να φτάνετε στο σωστό parking, να οδηγείτε για το σπίτι χωρίς να συμβαίνουν κακοτυχίες.

Η ηρεμία που νιώθετε σε αυτό το φανταστικό σενάριο θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μια πραγματική κατάσταση πιο ήρεμα.

3. Χρησιμοποιήστε τον εγκέφαλο σας με διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο

Ο φόβος και το στρες προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, και επιτρέπουν στο συναίσθημα να ξεπερνά την λογική σκέψη. Όταν νιώθετε το φόβο να εμφανίζεται, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό κομμάτι του εγκεφάλου σας. Σκεφτείτε αριθμούς για παράδειγμα. Χρησιμοποιήστε μια κλίμακα από το 1-10 για να βαθμολογήσετε το στρες που νιώθετε. Πόσο ανήσυχοι είστε όταν είστε ήρεμοι και βαθμολογείτε το στρες με 1 και πόσο άσχημα είναι τα συμπτώματά σας όταν βαθμολογείτε το στρες σας με 10; Ο φόβος σας είναι περίπου στο 7; Πολύ καλά. Μπορείτε να δουλέψετε για να τον μειώσετε στο 4 ή ακόμη και στο 3.

Ο φόβος για το αύριο 

Ο φόβος δεν είναι προϊόν της ζωής. Ο φόβος είναι προϊόν του μυαλού. Υποφέρετε για πράγματα που δεν υπάρχουν επειδή οι ρίζες του φόβου δεν είναι στην πραγματικότητα αλλά στο μυαλό που συνεχώς αναμοχλεύει το παρελθόν και ανησυχεί για το μέλλον. Απλώς παίρνετε ένα κομμάτι από το παρελθόν,  το αλλάζετε, και το σκέφτεστε σαν να είναι το μέλλον.

Όλοι μας θα πεθάνουμε κάποια στιγμή. Τουλάχιστον ας ζήσουμε πριν πεθάνουμε γιατί δεν μπορούμε να αποφύγουμε το θάνατο.

Μπορείτε να προγραμματίσετε το αύριο αλλά δεν μπορείτε να ζήσετε το αύριο. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο αύριο και αυτό εξηγεί το φόβο τους. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να επανέλθετε στην πραγματικότητα. Αν συγκεντρώνεστε σε όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και δεν φαντάζεστε κάτι που δεν  υπάρχει, δεν υπάρχει χώρος για το φόβο. Δεν θα φαντάζεστε πράγματα που δεν υπάρχουν, θα ανταποκρίνεστε μόνο σε όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Τι μπορεί να συμβεί τελικά; Όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα, τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο. Τουλάχιστον ας ζήσουμε πριν πεθάνουμε. Πιστεύουμε ότι θα ζήσουμε πολλά χρόνια, αλλά ο θάνατος μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή, έτσι δεν είναι; Δεν υπάρχει ασφάλεια στη ζωή. Σημασία έχει πόσο όμορφα και ελεύθερα ζήσαμε τη ζωή μας.

Αντιμετώπιση φόβων 

Όταν αναγνωρίζετε και αποδέχεστε τους φόβους σας και ξέρετε ότι πλέον δεν σας εξυπηρετούν, μπορείτε να κάνετε τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σας. Αν θέλετε να ζήσετε με ηρεμία, ευτυχία και αισιοδοξία είναι η στιγμή να αφήσετε πίσω σας τους φόβους. Αν νιώθετε ότι ο φόβος σας κατακλύζει, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις αιτίες του φόβου σας και να τον αντιμετωπίσετε.

Αν και ο φόβος αρχικά κάνει την εμφάνισή του στο μυαλό, είναι ένα πανίσχυρο συναίσθημα που μπορεί να μεταμορφωθεί. Η κατανόηση της ρίζας του φόβου σας θα σας βοηθήσει να τον αντιμετωπίσετε ώστε να ζήσετε μια ικανοποιητική ζωή. Αγκαλιάστε τους φόβους σας ως κομμάτι της ζωής και αυτό θα σας οδηγήσει στην προσωπική σας εξέλιξη και στην ενίσχυση της ψυχικής σας ανθεκτικότητας.

Κατηγορία: