Κάνε το Τεστ
Pariet, Παριετ, Παρενέργειες

PARIET – πληροφορίες, παρενέργειες

PARIET - ενδείξεις, δοσολογία, παρενέργειες

Το PARIET (πάριετ) είναι ένα φάρμακο για την αναστολή της έκκρισης του γαστρικού οξέος. Πιο συγκεκριμένα το Pariet (rabeprazole) ανήκει στην κατηγορία των PPIs (proton-pump inhibitors -  αναστολείς της αντλίας πρωτονίων). Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι οι ισχυροί αναστολείς της έκκρισης του γαστρικού οξέος.

Το Pariet χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπευτική αντιμετώπιση του ενεργού έλκους του δωδεκαδακτύλου, ενεργού καλοήθους γαστρικού έλκους, της συμπτωματικής διαβρωτικής ή ελκωτικής νόσου του οισοφάγου από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), νόσου του οισοφάγου από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε μακροχρόνια αντιμετώπιση (θεραπεία συντήρησης ΓΟΠ), συμπτωματική θεραπεία της μέτριας έως πολύ σοβαρής νόσου του οισοφάγου από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (συμπτωματική ΓΟΠ), του συνδρόμου Zollinger-Ellison, στην πρόληψη για μείωση του κινδύνου εμφάνισης γαστρικού έλκους σε όσους λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Στόχοι της θεραπευτικής προσέγγισης με Pariet (ραβεπραζόλη ή ραμπεραζόλη) είναι ταχεία απαλλαγή του ασθενούς από τα ενοχλήματα, η συντόμευση του χρόνου επούλωσης του έλκους και η πρόληψη επιπλοκών όπως η αιμορραγία και η διάτρηση.

Μορφή Σκεύασμα Pariet Τιμή
Δισκία PARIET GR.TAB 20MG/TAB BTx14 5,33
Δισκία PARIET GR.TAB 20MG/TAB BTx28 8,16

Πώς πρέπει να λαμβάνω το PARIET & ποιά είναι η αποτελεσματικότα του;

Αναλόγως του προβλήματος που αντιμετωπίζετε, ο γιατρός σας θα εξατομικεύσει τη δοσολογία και το διάστημα για το οποίο πρέπει να πάρετε το Pariet.

Η τυπική συνιστώμενη από στόματος δόση είναι Pariet 10-20 mg τα οποία λαμβάνονται μία φορά την ημέρα, το πρωί.  Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν επούλωση εντός τεσσάρων εβδομάδων. Ωστόσο, λίγοι ασθενείς μπορεί να χρειασθούν επιπλέον τέσσερις εβδομάδες θεραπείας για την επίτευξη επούλωσης (τέσσερις με οκτώ).

Τα δισκία PARIET πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα. Δεν πρέπει να μασώνται ή να συνθλίβονται.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του Pariet;

Το Pariet αναστέλλει την αντλία πρωτονίων των τοιχωματικών κυττάρων στο στομάχι προκαλώντας έτσι μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος. Ελαττώνει με αυτό τον τρόπο τον ερεθισμό των βλαβών και επιτρέπει την καλύτερη επούλωση.

Συνοπτικές πληροφορίες: Pariet

Φάρμακο: PARIET
Δραστική ουσία: ΡΑΒΕΠΡΑΖΟΛΗ / rabeprazole
Συνήθης δόση: 10-20 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (Αναστολείς έκκρισης γαστρικού οξέος)
Χρήση σε: Γαστρικό έλκος Δωδεκαδακτυλικό έλκος Διαβρωτική οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) Εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (σε συνδυασμό με κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα αντιβιοτικών) Σύνδρομο Zollinger-Ellison
Γενόσημα φάρμακα: Rabeprazole, Berlex

Pariet, Χάπια, Παριετ, Παρενέργειες

Τι πρέπει να προσέξω πριν ξεκινήσω να λαμβάνω PARIET;

Η ανταπόκριση των συμπτωμάτων στη θεραπεία με ραβεπραζόλη δεν αποκλείει την παρουσία γαστρικής ή οισοφαγικής κακοήθειας, συνεπώς, η πιθανότητα κακοήθειας πρέπει να αποκλείεται πριν την έναρξη της θεραπείας με PARIET.

Οι ασθενείς σε μακροχρόνια θεραπεία (ειδικότερα εκείνοι που υποβάλλονταν σε θεραπεία για περισσότερο από ένα χρόνο) πρέπει να βρίσκονται κάτω από τακτική επιτήρηση.

Υπάρχουν αναφορές για θρομβοπενία και ουδετεροπενία. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου δεν μπορεί να αναγνωριστεί εναλλακτική αιτιολογία, τα συμβάματα ήταν χωρίς επιπλοκές και υποχωρούσαν με διακοπή της ραβεπραζόλης.

Διαταραχές των ηπατικών ενζύμων έχουν παρατηρηθεί. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου δεν μπορεί να αναγνωριστεί εναλλακτική αιτιολογία, τα συμβάματα ήταν χωρίς επιπλοκές και υποχωρούσαν με διακοπή της ραβεπραζόλης.

Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, ή εάν θηλάζετε . Δεν είναι γνωστό εάν το Pariet μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Δεν είναι γνωστό αν η ραβεπραζόλη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα.

Λόγω αλληλεπιδράσεων χρειάζεται προσοχή και πρέπει να τις αναφέρετε στο γιατρό σας συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων, βιταμινών και φυτικών συμπληρωμάτων. Παραδείγματα αποτελούν: κλοπιδογρέλη, βαρφαρίνη, διγοξίνη, διαζεπάμη, φαινυτοϊνη, αναστολείς της πρωτεάσης κτλ.

Παρενέργειες PARIET

Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου, κατά τη διάρκεια ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών με ραβεπραζόλη ήταν κεφαλαλγία, διάρροια, κοιλιακό άλγος, εξασθένιση, μετεωρισμός, εξάνθημα και ξηροστομία. Η πλειοψηφία των ανεπιθύμητων ενεργειών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών ήταν ήπιες ή μέτριες όσον αφορά στη σοβαρότητα και παροδικής φύσεως.

Απορρόφηση της βιταμίνης Β12: η ραβεπραζόλη, όπως όλα τα PPI, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 (κυανοκοβαλαμίνης) και να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Υπομαγνησιαιμία: έχουν αναφερθεί χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με PPI όπως το PARIET για τουλάχιστον τρεις μήνες και στις περισσότερες περιπτώσεις, για ένα χρόνο.

Οστεοπορωτικά κατάγματα: τα PPI, ειδικά αν χρησιμοποιηθούν σε υψηλές δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα (>1 έτος), μπορεί να αυξήσουν κατά 10-40% τον κίνδυνο για κάταγμα του ισχίου, του καρπού και της σπονδυλικής στήλης, κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με παρουσία άλλων αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου. Οι ασθενείς που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή βιταμίνη D και ασβέστιο.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Pariet;

Η ραβεπραζόλη και τα γενόσημά της πρέπει να λαμβάνονται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Pariet μόνοι σας γιατί διαβάσατε γνώμες τρίτων και κριτικές σε φορουμ. Για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Άλλα φάρμακα: Berlex, Medotis, Rabeprazole, Raberen

Αντιμετώπιση άλγους στομάχου και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Ο ψυχολογικός παράγοντας συνδέεται πολύ συχνά με την εμφάνιση ή την επιδείνωση γαστρεντερικών διαταραχών, καθώς και άλλων ψυχοσωματικών προβλήματων. Προβλήματα που αφορούν το γαστρεντερικό γενικότερα, όπως το στομαχικό άλγος, η νεύρωση στομάχου, το ευερέθιστο έντερο μπορούν βελτιωθούν σημαντικά αντιμετωπίζοντας το άγχος και το στρες της καθημερινότητας και της ζωής με άλλα είδη θεραπείας.

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (για ψυχολογικά τραύματα, όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) επιτρέπουν να επεξεργαστεί κανείς σε βάθος το άγχος και τα βαθύτερα αίτια που έχουν οδηγήσει στις νευρώσεις και σε ψυχοσωματικά προβλήματα, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και ουσιαστικά.

Κατηγορία: