Κάνε το Τεστ
Ψυχολογικά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, Συμπτώματα εμμηνόπαυσης, Εμμηνόπαυση, Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη, Ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση, Σωματικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση, Θεραπεία κατάθλιψης που έχει σχέση με τη εμμηνόπαυση, Αντιμετώπιση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης

Ψυχολογικά συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Ψυχολογικά συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι η έλλειψη εμμήνου ρύσεως για ένα χρόνο, και σηματοδοτεί μια μετάβαση στη ζωή. Από την αρχή της εμμήνου ρύσεως στην εφηβεία, η εμμηνόπαυση αποτελεί το τέλος της γονιμότητας και την αρχή μιας νέας περιόδου στη ζωή μιας γυναίκας. Μπορεί να είναι πηγή χαράς, ανακούφισης, περηφάνιας, ή πιο σκοτεινών συναισθημάτων. Ενώ κάποιες γυναίκες ξεκινούν αυτή τη νέα περίοδο με την περιεμμηνόπαυση χωρίς κανένα πρόβλημα εκτός από τις χαμένες περιόδους, οι περισσότερες αντιμετωπίζουν πολλά θέματα για μερικούς μήνες ή για περισσότερο από μια δεκαετία. Τα ψυχολογικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι έντονα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει αυτό το ταξίδι ή πόσο ομαλό θα είναι.

Ο χρόνος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση (ονομάζεται περιεμμηνόπαυση) περιλαμβάνει πολλές συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές για μια γυναίκα. Αυτή η αλλαγή προκαλεί πολλά συμπτώματα λόγω των ορμονικών αλλαγών, όπως οι εξάψεις, η αϋπνία, οι μυϊκοί πόνοι, οι εναλλαγές στη διάθεση και ακόμη και κατάθλιψη.

Όταν οι γυναίκες βιώνουν ξαφνικές ορμονικές αλλαγές όπως αυτές που συμβαίνουν στην  περιεμμηνόπαυση , στην εφηβεία, μετά τον τοκετό, και ακόμη κάθε μήνα στην διάρκεια ου κύκλου τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη. Γενικά, οι γυναίκες έχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες για να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Πώς η εμμηνόπαυση συμβάλλει στην κατάθλιψη;

Η εμμηνόπαυση τεχνικά είναι η περίοδος στην οποία μια γυναίκα δεν έχει έμμηνο ρύση για 12 μήνες. Στη συνέχεια οι γυναίκες θεωρούνται μεταεμμηνοπαυσιακές. Πριν από την εμμηνόπαυση είναι στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης όπου οι ορμόνες μεταβάλλονται και κάνουν τις γυναίκες πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη.

1. Ορμονικές αλλαγές

Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν οι άνθρωποι μιλούν για την εμμηνόπαυση συνήθως αναφέρονται στην περιεμμηνόπαυση. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, ο  εμμηνορροϊκός κύκλος γίνεται ακανόνιστος, μεγαλύτερος, μικρότερος, πιο βαρύς, πιο ελαφρύς.

Οι ίδιες ορμόνες που ελέγχουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο επίσης επηρεάζουν την σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή που προάγει τα συναισθήματα της ευεξίας και της ευτυχίας. Όταν υπάρχει πτώση στα επίπεδα των ορμονών, υπάρχει επίσης πτώση στα επίπεδα της σεροτονίνης, πράγμα που συμβάλλει στην ευερεθιστότητα, στο άγχος και στη θλίψη.

Η πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να προκαλεί εναλλαγές στη διάθεση, πράγμα που κάνει πιο δύσκολη την διαχείριση της καθημερινότητας. Για μερικές γυναίκες, αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να ξεκινούν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, ειδικά για τις γυναίκες που έχουν βιώσει κατάθλιψη στο παρελθόν.

2. Προβλήματα στον ύπνο

Είναι πολύ σύνηθες οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση να έχουν αϋπνία, ειδικά λόγω των νυχτερινών εξάψεων. Η έλλειψη ύπνου όμως αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης.

3. Σωματικές αλλαγές

Μερικές από τις σωματικές αλλαγές που οι γυναίκες βιώνουν στην εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάζουν τα συναισθήματά για τον εαυτό τους, την αυτοπεποίθησή τους και την αυτοεκτίμησή τους. Πολύ συχνά, η εμμονόπαυση συνοδεύεται από μια κρίση μέση ηλικίας, καθώς μία γυναίκα αντιμετωπίζει αφενός τις αλλαγές στο σώμα της, και από την άλλη τα προβλήματα στο γάμο/σχέση και στη δουλειά της. Πολύ συχνά σε αυτή τη φάση οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις ή botox.

Η εμμηνόπαυση είναι μια μεγάλη αλλαγή, σωματικά και ψυχικά, για πολλές γυναίκες, για αυτό είναι σημαντικό να δίνουν χρόνο και χώρο στον εαυτό τους να επεξεργαστούν αυτές τις αλλαγές. Η ψυχοθεραπεία σε αυτό το μεταβατικό στάδιο μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Βέβαια, είναι δύσκολο κάποιος να βρει χρόνο μέσα στο χαοτικό ρυθμό της καθημερινότητας, ειδικά αν δουλεύει και πρέπει να στηρίζει την οικογένεια, τους φίλους ή τα παιδιά. Πρέπει όμως οι γυναίκες να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους, για αυτοφροντίδα, να διαβάζουν ένα βιβλίο, να βγαίνουν για μια βόλτα, να φροντίζουν τον κήπο τους, να κάνουν οτιδήποτε τους αρέσει. Οι τεχνικές αναπνοών και η γιόγκα είναι πολύ βοηθητικά.

Επίσης, υπάρχουν πολλές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με γυναίκες που περνούν ακριβώς τα ίδια και μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες.

4. Αλλαγές στη ζωή

Η περιεμμηνόπαυση κάνει την εμφάνισή της γύρω στα 40. Σε αυτή την ηλικία μπορεί να συμβαίνουν και άλλα πράγματα που να επηρεάζουν την συναισθηματική υγεία των γυναικών όπως:

  • Τα προβλήματα υγείας των γονέων
  • Η πίεση στη δουλειά
  • Τα προβλήματα υγείας
  • Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι (σύνδρομο άδειας φωλιάς)

Αυτές οι εξωτερικές πιέσεις μπορεί να κάνουν τις αλλαγές στη διάθεση χειρότερες, όπως επίσης να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της κατάθλιψης.

Εμμηνόπαυση, Κατάθλιψη, Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

5. Διάγνωση κατάθλιψης στο παρελθόν

Αν μια γυναίκα έχει ιστορικό κατάθλιψης είναι πολύ πιο πιθανό να βιώσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο όσο προχωρά στην εμμηνόπαυση. Για αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας εάν:

  • Έχετε επίμονα συναισθήματα θλίψης, απελπισίας ή ευερεθιστότητας
  • Η όρεξή σας για φαγητό είναι μειωμένη ή τρώτε πολύ
  • Κοιμάστε πολύ ή έχετε αϋπνία
  • Νιώθετε κόπωση και δεν έχετε κίνητρο
  • Δεν έχετε ενδιαφέρον για δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε και δεν νιώθετε ευχαρίστηση (ανηδονία)
  • Δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις και να συγκρατήσετε πληροφορίες
  • Έχετε αυτοκτονικές σκέψεις

Μπορείτε να κάνετε το τεστ κατάθλιψης, για μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με το αν εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης.

Θεραπεία για την κατάθλιψη που έχει σχέση με την εμμηνόπαυση

Αν έχετε συχνές εναλλαγές στη διάθεσή σας ή άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης που επηρεάζουν τη ζωή σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας ή έναν ψυχίατρο.

Πολλά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης αντιμετωπίζονται με ορμονοθεραπεία. Ένα patch οιστρογόνων ή ένα χάπι προγεστερόνης ή τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.

Ωστόσο, η θεραπεία με ορμόνες για την κατάθλιψη μπορεί να μην είναι καλή επιλογή αν:

  • Καπνίζετε
  • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Έχετε προβλήματα με την πήξη του αίματος
  • Είστε μεταεμμηνοπαυσιακές

Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι βοηθητικά στα συμπτώματα της διάθεσης για όσες γυναίκες δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία με ορμόνες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντικαταθλιπτικά σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την κατάθλιψη.

Οι προσαρμογές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και να βοηθήσουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα οι αλλαγές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την ισορροπημένη διατροφή, την άσκηση και τον περιορισμό της καφεΐνης και του αλκοόλ.

Η εμμηνόπαυση για πολλές γυναίκες είναι μια ανακούφιση. Μόλις οι ορμόνες σταθεροποιηθούν, οι εναλλαγές στη διάθεση σταματούν. Αλλά αν έχετε κατάθλιψη, είναι δύσκολο να προβλέψετε αν θα νιώσετε καλύτερα μετά την εμμηνόπαυση. Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που μπορεί  να παρουσιάζει υποτροπές, κάποιες φορές μπορεί τα πράγματα να είναι καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και μερικές φορές να επιδεινώνονται.

Εναλλακτικές θεραπείες και εμμηνόπαυση

Εκτός από τα φάρμακα, η Ομοιοπαθητική και ο Βελονισμός έχουν να προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

Φυσικά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις εναλλαγές στη διάθεση. Τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα στη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης επηρεάζουν τις δραστηριότητες της καθημερινότητας ή τις σχέσεις.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης

Τα σωματικά και τα ψυχολογικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πολλές φορές είναι έντονα και εξουθενωτικά για τις γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις εναλλαγές στη διάθεση, τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και τα συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Κατηγορία: