Κάνε το Τεστ
Χαλαρωτική μουσική για τον εγκέφαλο, Μουσική και συναισθήματα, Οφέλη μουσικής, Γιατί η μουσική μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, Πως θα επιλέξω την χαλαρωτική μουσική που είναι καλύτερη για εμένα, Μουσική και στρες

Χαλαρωτική μουσική για τον εγκέφαλο

Χαλαρωτική μουσική για τον εγκέφαλο

Η μουσική είναι πανίσχυρη. Μπορεί να μας εμπνέει, να μας δίνει κίνητρο, να μας χαλαρώνει. Ένα απλό τραγούδι μπορεί να μας φέρνει δάκρυα στα μάτια, να μας δίνει ενέργεια και να μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Αλλά ίσως να μην γνωρίζετε ότι η μουσική έχει πολλά οφέλη για την σωματική, την ψυχική και την συναισθηματική μας υγεία. Η χαλαρωτική μουσική για τον εγκέφαλο είναι πολύ ωφέλιμη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να βελτιώνει τον ύπνο, την διάθεση, τη μνήμη , να μειώνει το άγχος και την αρτηριακή πίεση και να βοηθά στην διαχείριση του πόνου.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της μουσικής μέσα από λίστες με τραγούδια για τις διαφορετικές ανάγκες μας, όπως η συγκέντρωση, η χαλάρωση και η δημιουργικότητα.

Μουσική και συναισθήματα

Η μουσική μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στα συναισθήματα και στο μυαλό. Η γρήγορη μουσική μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα. Η ανεβαστική μουσική μας κάνει να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι και θετικοί για τη ζωή. Ένας πιο αργός ρυθμός ηρεμεί το μυαλό και χαλαρώνει τους μύες, και παίρνει μακριά το στρες της ημέρας. Η μουσική είναι αποτελεσματική για την χαλάρωση και τη διαχείριση του στρες.

Οι επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η μουσική ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που φυσιολογικά δεν τις χρησιμοποιεί στη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ο μέσος άνθρωπος ακούει 25 τραγούδια την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι ακούει κάτι παραπάνω από ένα τραγούδι την ώρα. Η μουσική μπορεί να περιορίζει τον πόνο που νιώθουμε. Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχει επουλωτική επίδραση στο σώμα. Και φυσικά, βελτιώνει την διάθεσή μας.

Η μουσική είναι μια προσωπική εμπειρία για τον κάθε άνθρωπο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μουσική με περίπου 60 χτύπους το λεπτό μπορεί να προκαλεί το συγχρονισμό του εγκεφάλου με τα άλφα κύματα. Τα άλφα εγκεφαλικά κύματα είναι παρόντα όταν είμαστε χαλαροί και σε συνειδητή κατάσταση. Για τον ύπνο είναι αναγκαία τα δέλτα κύματα , και ένα άτομο πρέπει να αφιερώνει τουλάχιστον 45 λεπτά σε χαλαρή θέση ακούγοντας χαλαρωτική μουσική. Η μουσική έχει την ικανότητα να αλλάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου όπως τα φάρμακα. Όμως, η μουσική είναι κάτι προσβάσιμο σε όλους.

Ποια είναι τα οφέλη της μουσικής;

1. Ηρεμεί το μυαλό και το σώμα

Αν νιώθετε πιεσμένοι, η χαλαρωτική μουσική μπορεί να σας βοηθήσει. Οι μελέτες δείχνουν ότι η χαλαρωτική μουσική μειώνει το άγχος καθώς ρίχνει το ρυθμό της αναπνοής και το ρυθμό της καρδιάς. Η μουσική επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

2. Ανεβάζει τη διάθεση

Σκεφτείτε ένα τραγούδι που ανεβάζει αμέσως τη διάθεσή σας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να οδηγεί στην απελευθέρωση ντοπαμίνης και αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τα αγαπημένα σας τραγούδια, έτσι την επόμενη φορά που θα νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά, να τονώσετε άμεσα τη διάθεσή σας. Το να τραγουδάτε ή να χορεύετε σας βοηθά  να απελευθερώσετε τις ενδορφίνες.

3. Θεραπεύει τον πόνο και τη θλίψη

Η μουσική απαλύνει τον πόνο μετά από ένα χωρισμό ή μια απώλεια. Οι στίχοι των τραγουδιών μπορεί να σας βοηθούν να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να μην νιώθετε μόνοι. Τα στενάχωρα τραγούδια σας βοηθούν να κλάψετε. Το κλάμα είναι καθαρτικό καθώς σας βοηθά να απελευθερώσετε τον πόνο σας. Η διασκεδαστική μουσική σας δίνει την ενέργεια που χρειάζεστε για να φανταστείτε το μέλλον σας με ελπίδα.

Χαλαρωτική μουσική , Μουσική και εγκέφαλος, Οφέλη μουσικής

4. Ενισχύει την ενσυνειδητότητα

Όταν ακούτε μουσική αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στην ενσυνειδητότητα, καθώς σας γειώνει στην πραγματικότητα, στην παρούσα στιγμή και σας βοηθά να παρατηρήσετε όλα τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας. Ακούστε την μουσική με προσοχή. Παρατηρήστε τη μελωδία, το ρυθμό και τον τόνο και δώστε προσοχή στα συναισθήματα που σας προκαλεί. Αν το μυαλό σας περιπλανιέται, μπορείτε να το επαναφέρετε στη μουσική.

5. Επεξεργασία των επώδυνων συναισθημάτων

Μπορεί να είναι δύσκολο να επεξεργαστείτε τα έντονα συναισθήματα σας. Η μουσική ενεργοποιεί το μεταιχμιακό σύστημα, το σπίτι των συναισθημάτων. Έτσι όταν ακούτε τραγούδια που ταιριάζουν με τη συναισθηματική σας κατάσταση αυτό σας βοηθά να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα όπως η θλίψη, ο θυμός, ο ενθουσιασμός και η χαρά. Μπορείτε να κατανοήσετε περισσότερο τα συναισθήματά σας.

6. Καλλιεργεί τη σύνδεση

Η μουσική έχει τη δύναμη να μας φέρνει κοντά. Όταν ακούμε μουσική απελευθερώνεται η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, που ενισχύει την συμπόνια, την εμπιστοσύνη, την ενσυναίσθηση.

Μπορεί η μουσική να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα;

Η μουσική μερικές φορές μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να έχει θετική επίδραση στα συναισθήματα και στη διάθεσή σας. Η μουσική αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει σχέση με την ευχαρίστηση και την επιβράβευση, και οδηγεί σε συναισθήματα ευτυχίας.

Νιώθετε καλύτερα όταν ακούτε μουσική επειδή η μουσική έχει άμεση επίδραση στην χημεία του εγκεφάλου και στην φυσιολογία του σώματος. Η μουσική μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), αυξάνει την παραγωγή της ντοπαμίνης και βοηθά στον έλεγχο των συναισθημάτων. Η μουσική μπορεί να σας αποσπά την προσοχή και να σας προσφέρει στιγμές χαράς και ηρεμίας.

Ποιο είναι το καλύτερο είδος μουσικής για τη μείωση του στρες;

Αποτελεί έκπληξη ότι η μουσική των Ιθαγενών της Αμερικής, τα Ινδικά μουσικά όργανα, τα τύμπανα και το φλάουτο είναι πολύ αποτελεσματικά για την χαλάρωση του μυαλού ακόμη και σε μέτρια ένταση. Ο ήχος της βροχής, των κεραυνών, και οι ήχοι της φύσης έχουν επίσης χαλαρωτική επίδραση ειδικά όταν συνδυάζονται με μουσική όπως η τζαζ, η κλασική μουσική.

Πώς θα επιλέξω την χαλαρωτική μουσική που είναι καλύτερη για εμένα;

Η απάντηση αφορά αποκλειστικά εσάς. Όταν θα ακούτε τη μουσική, θα πρέπει να χαλαρώνετε. Κάποιοι ήχοι θα σας χαλαρώνουν και κάποιοι άλλοι όχι. Έχει σημασία να θυμάστε ότι το να ηρεμείτε το μυαλό σας δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα αποκοιμηθείτε. Σημαίνει ότι ο εγκέφαλος και το μυαλό σας θα ηρεμούν, και θα μπορείτε να λειτουργείτε καλύτερα.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους

Η μουσική έχει τη δύναμη να αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό μας. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει τις προκοινωνικές συμπεριφορές. Όπως για παράδειγμα, τη συμπόνια, την ευγένεια, τη γενναιοδωρία, και τη συνεργασία.  Η μουσική φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, ειδικά σε ομάδες χορού ή μουσικής.  Aποτελεί ένα μέσο έκφρασης των συναισθημάτων και έχει πολλά οφέλη στην ψυχική μας υγεία.

Βέβαια, εκτός από την μουσικοθεραπεία, υπάρχουν και άλλες αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του άγχους όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.

Κατηγορία: