Κάνε το Τεστ
Θεραπευτική δύναμη της τέχνης, Τέχνη και ψυχοθεραπεία, Τέχνη και ψυχολογία, Η τέχνη ως μέσο θεραπείας, Οφέλη τέχνης στην ψυχική υγεία

Η θεραπευτική δύναμη της τέχνης

Η θεραπευτική δύναμη της τέχνης

Η τέχνη έχει πανίσχυρη θεραπευτική δύναμη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η δημιουργική έκφραση ενθαρρύνει την προσαρμοστικότητα, τη σύνδεση και τη θετική νοοτροπία και αυτοαντίληψη, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη. Όλα αυτά ενθαρρύνουν τη θεραπεία μέσω της τέχνης, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν την αξία της τέχνης στη διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων, ψυχικών τραυμάτων και σοβαρών ασθενειών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τέχνη προάγει την γνώση και βελτιώνει την μνήμη, καθώς συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου στους ανθρώπους που έχουν άνοια. Η τέχνη βοηθά στην πρόληψη πολλών ασθενειών που έχουν σχέση με την καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα.

Σε μια μελέτη νευροψυχολογίας το 2021 με τη χρήση fMRI, αποδείχθηκε ότι η ζωγραφική έχει μεγάλη επίδραση. Πιο συγκεκριμένα, η ζωγραφική ενεργοποιούσε περιοχές του εγκεφάλου όπως ο προμετωπιαίος φλοιός και η παρεγκεφαλίδα που ελέγχουν την συγκέντρωση, την λήψη αποφάσεων, την επεξεργασία πληροφοριών και τη μνήμη.

Η ζωγραφική και το σχέδιο είναι σαν το γυμναστήριο για τον εγκέφαλο. Ανακουφίζουν από το άγχος και ανοίγουν το μυαλό. Όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

Η τέχνη ενισχύει τη σύνδεση μυαλού και σώματος

Η σύνδεση μυαλού σώματος καλλιεργείται από την τέχνη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 45 λεπτά δημιουργικής απασχόλησης με υλικά για κολάζ, με πηλό ή μαρκαδόρους μειώνει δραματικά τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σάλιο, της ορμόνης του στρες. Η καλλιτεχνική έκφραση επίσης έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, πράγμα που βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού ακόμη και μετά από ένα έμφραγμα. Και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ως άνθρωποι έχουμε ανάγκη την δημιουργικότητα. Η θεραπεία μέσω της τέχνης βοηθά τους ανθρώπους να επεξεργαστούν και να επικοινωνήσουν πολύπλοκα συναισθήματα, όπως το πένθος και οι επιθετικές συμπεριφορές.

Θεραπευτική δύναμη της τέχνης, Τέχνη και ψυχολογία, Τέχνη και ψυχοθεραπεία

Η τέχνη ως μέσο θεραπείας  

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, η τέχνη είναι το τελευταίο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό. Η ζωγραφική δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Ωστόσο, η ενασχόληση με τις τέχνες (η δημιουργία και η παρατήρηση) βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο, με διαβήτη, με καρδιαγγειακά προβλήματα και αναπνευστικά θέματα να διαχειρίζονται καλύτερα την ψυχική τους υγεία και τα χρόνια συμπτώματα, όπως ο πόνος, η κόπωση και η ναυτία. Η δημιουργική έκφραση, όπως για παράδειγμα η γραφή, μπορεί να μειώνει το χρονικό διάστημα της νοσηλείας στο νοσοκομείο και να μειώνει τις ιατρικές επισκέψεις και την ανάγκη για παυσίπονα.

Οι πίνακες ζωγραφικής, τα γλυπτά και οι λιθογραφίες προσφέρουν ανακούφιση και κίνητρο για την ανάρρωση.

Για τους γιατρούς και τους φροντιστές, η τέχνη έχει σχέση με την βελτίωση της ικανότητας τους να διαχειρίζονται απαιτητικές και δύσκολες καταστάσεις. Επίσης, μπορεί να προσφέρει μια ανάσα σε γιατρούς και νοσοκόμους που είναι αντιμέτωποι με το burnout. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι δημιουργικές δραστηριότητες ενισχύουν τις κλινικές δεξιότητες.

Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια ένταξης των τεχνών στις επιστήμες όπως η ιατρική.

Η τέχνη βοηθά τους ανθρώπους να δούνε πιο βαθιά, πέρα από την ομορφιά ενός έργου τέχνης και την δύναμη των μηνυμάτων που περνά.

Ενασχόληση με την τέχνη

Η ενασχόληση με τις τέχνες δεν είναι ανάγκη να είναι υψηλή τέχνη. Το βελονάκι ή το σκίτσο μπορεί να έχουν παρόμοια οφέλη.

Ακόμη και αν το πρόγραμμά σας είναι τόσο γεμάτο που δεν μπορείτε να αφιερώσετε πάνω από 5 ή 10 λεπτά, μπορείτε σε αυτό το χρόνο να κάνετε μια δραστηριότητα που σας δίνει χαρά. Ξεκινήστε να δημιουργείτε και θα δείτε τι θα συμβεί.

Η τέχνη ως θεραπευτικό εργαλείο

Η τέχνη έχει πανίσχυρη θεραπευτική δύναμη. Μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράζουμε τον εαυτό μας, να συνδεόμαστε με τα συναισθήματά μας και να βρίσκουμε ηρεμία και χαρά. Ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση και καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη. Σε συνδυασμό με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ συμβάλλει στην απελευθέρωση των συναισθημάτων και την αυτοβελτίωση.

Κατηγορία: