Κάνε το Τεστ
Ρίσκο, Ανάληψη ρίσκων. Πως θα πάρετε ρίσκα, Πως τα ρίσκα οδηγούν σε μια καλύτερη ζωή, Ποια είναι τα βήματα για να πάρετε ρίσκα

Ρίσκο

Ρίσκο

Το ρίσκο είναι στην πραγματικότητα πολύ καλό, και συχνά απαραίτητο βήμα για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Το να παίρνει κάποιος ρίσκο δεν είναι καλό ή κακό. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του ρίσκου και τις συνθήκες σχετικά με το ρίσκο. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, το ρίσκο είναι το κλειδί για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και δίνει τη δυνατότητα να ανοιχτεί κάποιος σε νέες ευκαιρίες και εμπειρίες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αποφεύγουμε να πάρουμε ρίσκα επειδή φοβόμαστε τα λάθη και δεν θέλουμε οι άλλοι να μας κρίνουν. Φοβόμαστε την αποτυχία, ότι δεν θα είμαστε αρκετά καλοί. Αυτοί οι φόβοι είναι που μας εμποδίζουν να πάρουμε ρίσκα.

Φυσικά δεν είναι εύκολο κάποιος να πάρει το ρίσκο να ανοίξει μια δική του επιχείρηση, να αλλάξει καριέρα.

Πώς τα ρίσκα μπορούν να σας οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή;

Τα καλά υπολογισμένα ρίσκα είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Χωρίς ρίσκο, δεν υπάρχει επιβράβευση. Και η επιβράβευση ενισχύει την αυτοπεποίθηση.

Η αίτηση για μια προαγωγή είναι ένα ρίσκο. Η αρχή μιας νέας σχέσης είναι ένα ρίσκο. Το να δώσετε την ελευθερία στα παιδιά σας να περνούν χρόνο με τους φίλους τους είναι ένα ρίσκο. Το να αγοράσετε ένα σπίτι με δάνειο είναι ένα ρίσκο.

Η ζωή είναι γεμάτη ρίσκα, μικρά και μεγάλα, και αν προσπαθείτε να τα αποφύγετε τότε βλάπτετε την αυτοπεποίθησή σας και μένετε κολλημένοι στην ίδια κατάσταση.

Τα ρίσκα δίνουν ώθηση στη ζωή. Αλλά κάποιες φορές, νιώθουμε φόβο να πάρουμε ακόμη και ελάχιστα ρίσκα. Δεν κάνουμε αίτηση για την προαγωγή από φόβο μήπως δεν μας επιλέξουν. Δεν λέμε "σ΄αγαπώ" επειδή δεν παίρνουμε την ίδια απάντηση.

Αλλά το ρίσκο κρύβει τόσο μεγάλους κινδύνους; Αυτό συμβαίνει όταν παίρνετε μεγάλα ρίσκα. Τι έχετε να χάσετε πιστεύοντας στον εαυτό σας; Την απόρριψη; Την ντροπή; Την αποτυχία; Όλα αυτά τα καθοδηγεί ο φόβος.

Όταν κατανοείτε ότι ο φόβος σας κρατά πίσω, τα καλά υπολογισμένα ρίσκα μπορεί να έχουν πολλά οφέλη. Τα ρίσκα δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε, τα ρίσκα μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή μας.

Παραδείγματα ρίσκων

Κάθε φορά που σκέφτεστε το ρίσκο, ζυγίστε τα αποτελέσματα. Τι είναι αυτό που πραγματικά ρισκάρετε; Ποιες είναι πραγματικά οι αρνητικές συνέπειες; Ανησυχείτε ότι θα πληγωθεί ο εγωισμός σας; Ή ρισκάρετε κάτι πιο σοβαρό; Και ποια είναι η επιβράβευση; Τι θέλετε να κερδίσετε από ένα μικρό ή μεγάλο ρίσκο;

Η ανταμοιβή από την ανάληψη ενός ρίσκου ξεπερνά πολλές φορές τις συνέπειες.

Ας αναλύσουμε ένα παράδειγμα, όπως η αλλαγή καριέρας. Το να αφήσετε αυτό που κάνετε μέχρι σήμερα είναι ένα ρίσκο. Τι θα γίνει αν τα πράγματα δεν πάνε καλά; Τι θα γίνει αν οι νέοι συνεργάτες δεν σας συμπαθήσουν; Τι θα γίνει αν δεν βγάζετε αρκετά χρήματα; Τι θα γίνει αν αποτύχετε;

Στη δουλειά που κάνετε τώρα ξέρετε τα κατατόπια, γνωρίζετε τι μισθό παίρνετε, ξέρετε που να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας, τι να περιμένετε κάθε μέρα. Ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ, είστε χαρούμενοι; Νιώθετε γεμάτοι και ικανοποιημένοι; Έχετε πάθος για αυτό που κάνετε;

Αν κάθε Κυριακή βράδυ σκέφτεστε την εβδομάδα που έρχεται, μισείτε τον εργοδότη σας, νιώθετε ότι δεν σας εκτιμά, νιώθετε απογοήτευση για τη δουλειά που επιλέξατε, παίρνετε μεγάλο ρίσκο; Είστε πραγματικά δυστυχισμένοι με αυτό που κάνετε.  Αυτό που φαίνεται μεγάλο ρίσκο, δεν είναι καθόλου ρίσκο.

Αν αλλάξετε καριέρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είστε ευτυχισμένοι. Αλλά τι θα συμβεί αν δεν σας αρέσει η νέα σας δουλειά; Αυτό που θα αποκομίσετε είναι να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να διεκδικήσετε πράγματα που σας ταιριάζουν.

Ρίσκο, Ρίσκο στη ζωή, Πως θα καταφέρω να πάρω ρίσκα

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα, αυτό της Ελένης. Η Ελένη ήταν πολύ αναστατωμένη με τον τρόπο που της συμπεριφέρονταν στη δουλειά ο εργοδότης της , της φώναζε μπροστά στους συναδέλφους της και συχνά συμπεριφερόταν με αγενή τρόπο. Αυτό την έκανε να νιώθει πολύ άσχημα και υπονόμευε την ικανότητα της να κάνει καλά την δουλειά της. Φυσικά, αυτό είχε αντίκτυπο και στην προσωπική της ζωή επειδή κάθε μέρα γύριζε σπίτι λυπημένη και απογοητευμένη.

Τι έκανε η Ελένη; Πήρε ένα ρίσκο. Αφού έκανε ένα σενάριο μιας συζήτησης με τον εργοδότη της πήγε προετοιμασμένη να του εξηγήσει πως ακριβώς νιώθει. Του έδωσε ξεκάθαρα παραδείγματα και εξήγησε ότι αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει την απόδοση της στη δουλειά.

Έτσι, ήταν καλά προετοιμασμένη για τυχόν ερωτήσεις του εργοδότη της. Ποιο ήταν το ρίσκο; Υπήρχε πιθανότητα ο εργοδότης της να μην αντιδράσει καλά σε αυτό. Αυτό θα έκανε τη συζήτηση ακόμη πιο άβολη. Τι θα γινόταν αν συμπεριφερόταν στην Ελένη ακόμη χειρότερα μετά από αυτή τη συζήτηση; Τι θα κέρδιζε η Ελένη από αυτή τη συζήτηση;

Τα όρια της Ελένης είχαν ξεπεραστεί και αυτό δεν είναι αποδεκτό. Τα όρια είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη ζωή μας. Η Ελένη ήταν ξεκάθαρη για τα όρια της όταν μίλησε στον εργοδότη της. Και τι συνέβη;

Ο εργοδότης της Ελένης άκουσε, αλλά δεν μίλησε πολύ. Παραδέχτηκε ότι είναι νευρικός, αλλά μετά την συζήτηση τα πράγματα άλλαξαν. Δεν της μιλούσε απότομα, και πλέον ζητούσε τις συμβουλές της για σημαντικές αποφάσεις, καθώς πίστευε ότι θα του έλεγε την ειλικρινή της άποψη.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι η Ελένη πήρε προαγωγή λίγους μήνες αργότερα. Ο εργοδότης την είδε αλλιώς μετά τη συζήτηση. Της φερόταν με σεβασμό και είδε ότι έχει ηγετικές ικανότητες.

Αλλά τι θα γινόταν αν τα πράγματα δεν είχαν πάει και τόσο καλά; Τι θα γινόταν αν το χειρότερο σενάριο γινόταν πραγματικότητα;

Η Ελένη πήρε ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο. Πριν από τη συνάντηση , η Ελένη γνώριζε το ρίσκο, αλλά ήταν πρόθυμη να το πάρει επειδή τα όρια και η ευτυχία της ήταν πιο σημαντικά. Αν αυτή η συνάντηση δεν πήγαινε καλά, τότε θα έφευγε από τη δουλειά.

Ας δούμε ένα ακόμη παράδειγμα. Όλοι μας φοβόμαστε να πούμε "σ΄αγαπώ", καθώς δεν ξέρουμε ποια θα είναι η απάντηση.

Όταν λέμε "σ΄αγαπώ" παίρνουμε ένα ρίσκο. Αν δεν πάρουμε ποτέ αυτό το ρίσκο δεν θα είμαστε ανοιχτοί στην αγάπη.

Η αγάπη είναι μια πτυχή της ζωής μας που χρειάζεται ρίσκο. Οι σχέσεις πάντα έχουν ρίσκο, αλλά το ρίσκο αυτό αξίζει αν βρούμε το σύντροφο της ζωής μας.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να πάρετε ρίσκα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν καλά υπολογισμένα ρίσκα, αφού πρώτα έχουν επεξεργαστεί τις πληροφορίες και αποφασίζουν ότι το ρίσκο αξίζει τον κόπο.

Προφανώς, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο φόβος κάνει τους ανθρώπους να υπερεκτιμούν ένα ρίσκο και η απουσία φόβου τους κάνει να υποτιμούν το ρίσκο.

Δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί κάποιος να υπολογίσει ένα ρίσκο, τελικά λέγεται ρίσκο για κάποιο λόγο. Φυσικά, υπάρχουν μικρά ρίσκα, και ρίσκα που είναι μεγάλα. Αλλά κάποιες φορές είναι ανάγκη να πάρουμε μια απόφαση και να δεχτούμε τις συνέπειες.

Στις επιχειρήσεις τα ρίσκα είναι μια τυπική διαδικασία. Οι επιχειρηματίες παίρνουν μια απόφαση και πηδάνε. Κάποιοι κερδίζουν , κάποιοι χάνουν αλλά όλα δίνουν ένα μάθημα. Και αυτό κρύβει μια μαγεία.

Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην κάνουμε τίποτα. Όταν σκέφτεστε τα πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε στα 80 σας, είναι συνήθως πράγματα που δεν έχετε κάνει. Πολύ σπάνια θα μετανιώσετε για κάτι που κάνατε και αποτύχατε.

Πρέπει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Αυτό πρέπει να το κάνετε για εσάς, όχι για την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Όταν ξεπερνάτε τους φόβους σας μπορείτε να αναγνωρίσετε τις ανάγκες, τα όρια σας και να αποδεχτείτε την αβεβαιότητα.

Αξίζει να πάρετε κάποια ρίσκα στη ζωή σας!

Μην φοβάστε τα ρίσκα. Πάρτε ρίσκα και μην αφήνετε τα πράγματα απλά να συμβούν. Μην πέφτετε στην παγίδα της comfort zone. Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και μαγικά πράγματα μπορεί να συμβούν. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις δυνατότητές σας και να πάρετε ρίσκα ώστε να επιτύχετε όσα επιθυμείτε. Άλλωστε η ασφάλεια είναι μια ψευδαίσθηση. Η ζωή είτε είναι μια περιπέτεια ή τίποτε.

Κατηγορία: