Κάνε το Τεστ
Τι σημαίνει red flag, Red flags σε μια σχέση, Red flags στο χώρο εργασίας, Αναγνώριση των red flags, Σημασία των red flags

Τι σημαίνει red flag;

Τι σημαίνει red flag;

Τα red flags είναι ουσιαστικά "προειδοποιητικά σημάδια" που δείχνουν κάποιο πρόβλημα σε διάφορες πτυχές της ζωής μας, και πιο συγκεκριμένα στις σχέσεις και στο εργασιακό περιβάλλον. Η αναγνώριση αυτών των red flags είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση των υγιών σχέσεων.

Τα red flags ουσιαστικά αναφέρονται σε συμπεριφορές ή σημάδια που υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα βαθύτερο θέμα που χρήζει προσοχής. Ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορα θέματα, αλλά συνήθως υποδεικνύει τοξικές ή χειριστικές συμπεριφορές. Γενικά, το red flag μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όρος για κάθε προειδοποιητικό σημάδι, για κάθε πιθανό κίνδυνο.

Συχνά red flags στις σχέσεις

Στις διαπροσωπικές σχέσεις, τα red flags μπορεί να εκδηλώνονται ως:

  • Ανεντιμότητα: όταν κάποιος λέει συνεχώς ψέματα ή δεν σας αποκαλύπτει πληροφορίες.
  • Ελεγκτικές συμπεριφορές: προσπάθεια που κάνει κάποιος για να υποκινήσει τις πράξεις σας ή να σας απομονώσει από τους άλλους.
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης: έλλειψη ανησυχίας για τα συναισθήματά σας ή την ευεξία σας.
  • Ασεβείς πράξεις: προσβολές, υποτιμητικά σχόλια, παραβίαση των ορίων σας.
  • Κατάχρηση ουσιών: κάνναβη, αλκοόλ ή άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές.
  • Ανεπίλυτα θέματα: συνεχή αποφυγή συζητήσεων για σημαντικές αποφάσεις.

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να δείχνουν ότι ένας σύντροφος δεν μπορεί να διατηρήσει μια υγιή σχέση, και ότι η δέσμευση μαζί του μπορεί να είναι μια συναισθηματικά επικίνδυνη κατάσταση.

Red flags στο χώρο εργασίας

Στο εργασιακό περιβάλλον, τα red flags μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κακή επικοινωνία: δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες.
  • Έντονη κινητικότητα: συνεχές μετακινήσεις υπαλλήλων μπορεί να είναι ένα σημάδι τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος.
  • Κακή διαχείριση: υπερβολικός έλεγχος των εργαζομένων που μπορεί να καταπνίγει τη δημιουργικότητα.
  • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: οι ανέφικτοι στόχοι μπορεί να οδηγούν στο burnout και στην απογοήτευση.

Η αναγνώριση αυτών των σημαδιών μπορεί να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να πάρει αποφάσεις για το αν θα συνεχίσει σε μια συγκεκριμένη δουλειά.

Σημασία της αναγνώρισης των red flags

Όταν κάποιος αγνοεί τα red flags τότε μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρά θέματα με την πάροδο του χρόνου. Ουσιαστικά αποτελούν μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Για αυτό είναι σημαντικό να τα λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας για την ευημερία σας.

Τα red flags είναι σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σε διάφορες πτυχές της ζωής μας. Για παράδειγμα, τα red flags, μπορεί να εκδηλώνονται ως ελεγκτική συμπεριφορά, έλλειψη εμπιστοσύνης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, σωματική, συναισθηματική ή ψυχική κακοποίηση, ναρκισσισμός, εκρήξεις θυμού. Στη δουλειά, τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν ανήθικες ή παράνομες συναλλαγές, παραβίαση των προσωπικών ορίων.

Μην αγνοείτε τα red flags σε μια σχέση

Κανένα red flag δεν είναι καλό σημάδι, αλλά μερικά είναι πιο προφανή από άλλα. Από τη στιγμή που θα τα παρατηρήσετε, δεν μπορείτε να εθελοτυφλείτε.

  • Ξεσπάσματα θυμού: ένα άτομο που δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του, μπορεί να είναι το χειρότερο πράγμα, καθώς κανείς ποτέ δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία ενός καβγά ή μιας διαφωνίας, οι κρίσεις οργής δεν είναι ποτέ δικαιολογημένες.
  • Θέματα εμπιστοσύνης: η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη σε μια σχέση. Αν έχετε υποψίες, αμφιβολίες ή φοβάστε κάτι, είναι ανάγκη να διευθετήσετε την κατάσταση. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν , τότε συνεχώς θα νιώθετε σύγχυση και άγχος.
  • Λεκτική και/ή σωματική βία: αν ακούσετε κάποια προσβολή, είναι η στιγμή να φύγετε. Μην περιμένετε την δεύτερη φορά. Η λεκτική βία είναι επιθετική και ακόμη και αν διαφωνείτε, δεν υπάρχει δικαιολογία για άσχημους χαρακτηρισμούς. Αν ο σύντροφός σας καταλήξει να σας πετάξει κάτι, δεν πρέπει να περιμένετε τα πράγματα να επιδεινωθούν.
  • Σεξουαλική κακοποίηση: επειδή είστε σε μια σχέση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πείτε όχι. Και το όχι σημαίνει όχι σε κάθε περίσταση. Νιώθετε ότι δεν θέλετε να κάνετε σεξ; Μην κάνετε. Αν νιώθετε ότι ο σύντροφος σας προσπαθεί να σας πιέσει να κάνετε κάτι, φύγετε αμέσως.
  • Απιστία: αν είστε σε μια σχέση δέσμευσης με έναν άνθρωπο και σας απατήσει, μην σπαταλάτε το χρόνο σας και τη συναισθηματική σας ενέργεια σε αυτόν. Προχωρήστε στη ζωή σας.
  • Συναισθηματική χειραγώγηση: μπορεί να περιλαμβάνει από το gaslighting μέχρι τις απειλές ότι κάποιος θα κάνει κακό στον εαυτό του αν κάνετε ή δεν κάνετε αυτό που θέλει. Αυτό είναι ένα σημάδι ελεγκτικής συμπεριφοράς ενός ατόμου που δεν έχει όρια.
  • Έλεγχος σε κάθε πτυχή της ζωής σας: αν δεν μπορείτε να συναντήσετε τους φίλους σας για να πιείτε έναν καφέ χωρίς το σύντροφο σας, είναι η στιγμή να βάλετε όρια. Οι ελεγκτικές συμπεριφορές μπορεί να αφορούν το τι φοράτε, με ποιους κάνετε παρέα, σε ποιους μιλάτε.
  • Η οικογένεια και οι φίλοι σας δεν συμπαθούν αυτό το άτομο: μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Η ζωή δεν είναι μια ρομαντική ταινία που πρέπει να αποδείξετε σε όλους ότι κάνουν λάθος. Αν κανένας από τους φίλους σας ή τα μέλη της οικογένειά σας δεν συμπαθεί το σύντροφό σας, είναι η στιγμή μα ακούσετε προσεκτικά όσα έχουν να σας πουν. Οι πιθανότητες λένε, ότι τα δικά σας συναισθήματα σας έχουν τυφλώσει. Αν ο σύντροφος σας θέλει να σας απομονώσει από όλους αυτό είναι ένα σημάδι ότι θέλει να σας χειραγωγήσει.
  • Ναρκισσισμός: αν ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και σας παραμελεί, τότε μπορεί να είναι νάρκισσος. Για παράδειγμα, αν λέτε ότι θέλετε να πάτε σε μια εκδήλωση μαζί και σας κάνουν σκηνές, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Red flag, Red flag στις σχέσεις , Red flags στο χώρο εργασίας

Red flags σε μια νέα σχέση

Αν και χρειάζεται χρόνος για να έρθουν κάποια red flags στην επιφάνεια, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται νωρίς σε μια νέα σχέση.

  • Love bombing: δεν έχει σημασία πόσο ενθουσιασμένοι νιώθετε με τη νέα σας σχέση και πόσο γοητευτικός είναι ο σύντροφός σας. Το love bombing δεν είναι καλό σημάδι. Όταν ο σύντροφός σας, σας βομβαρδίζει με δώρα, κάνει πολύ ευγενικές κινήσεις, και σας έχει συνεχώς ανάγκη, τότε μπορεί να θέλει να σας χειραγωγήσει.
  • Προσπαθεί να σας απομονώσει από τους φίλους και την οικογένειά σας: αν ο σύντροφός σας απαιτεί συνέχεια το χρόνο σας και δεν θέλει να έχετε επαφές με την οικογένειά σας τότε κάτι προσπαθεί να κρύψει. Αυτό είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι.
  • Δεν σέβεται τα όριά σας: δεν είναι ανάγκη να πείτε σε κάποιον πολλές φορές όσα δεν σας αρέσουν. Αν κάποιος κάνει αστεία και σχόλια που σας κάνουν να νιώθετε άβολα, τότε αυτό πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας.
  • Είναι κολλημένος με την πρώην του: αν ο σύντροφός σας δεν μπορεί να σταματήσει να μιλά για την πρώην του, τότε αυτό μπορεί να μην είναι καλό σημάδι. Προσπαθήστε να μάθετε αν ο χωρισμός τους είναι πρόσφατος. Αν κάποιος σας θέλει απλά για να τονώσει τον εγωισμό του, και όχι για μια σχέση, τότε ίσως να έχει πιο σοβαρά θέματα να λύσει.
  • Θέλει να έχει πρόσβαση στα δικά σας social media: η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική σε μια σχέση αλλά δεν δικαιολογεί την πρόσβαση στους προσωπικούς σας λογαριασμούς. Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για ελεγκτική συμπεριφορά και συναισθηματική χειραγώγηση.
  • Δεν θέλει να επισημοποιήσετε τη σχέση σας: όλοι οι άνθρωποι θέλουν το χρόνο τους για να δουν αν μια σχέση τους ταιριάζει. Αλλά αν ένα άτομο αρνείται να σας συστήσει στους φίλους , τότε δεν παίρνει στα σοβαρά τη σχέση σας.
  • Δεν σας δείχνει στοργή: την μια μέρα είναι όλα ρόδινα, και την άλλη, σιωπή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε πέσει στην παγίδα ενός νάρκισσου. Η έλλειψη στοργής είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των κακοποιητικών και χειριστικών ανθρώπων. Σας δίνουν την αίσθηση ότι όλα είναι υπέροχα, όταν ξαφνικά επικρατεί σιωπή, ghosting, και εκρήξεις θυμού, που σας αφήνουν να νιώθετε σύγχυση αλλά να μένετε μόνο στα καλά. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και βρείτε έναν σύντροφο που δεν θα σας κάνει να αμφιβάλλετε για τα συναισθήματά του.

Σιωπηλά red flags σε μια σχέση

Οι σχέσεις είναι πολύ δύσκολες και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πολλά red flags δεν είναι εμφανή.

  • Αρνητικά κομπλιμέντα (negging): τα κομπλιμέντα που συνδέονται με υποτίμηση, όπως "Είσαι πραγματικά έξυπνη, δεν περίμενα να φερθείς έτσι ανόητα" ή "Αυτό το φόρεμα δείχνει πολύ ωραίο πάνω σου παρόλο που έχεις πάρει βάρος", έχουν σκοπό να βλάψουν την αυτοεκτίμησή σας και να σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν αξίζετε την αγάπη.
  • Συμπεριφέρεται διαφορετικά μπροστά στους φίλους σας: αν κάποιος σας συμπεριφέρεται σαν βασίλισσα όταν είστε μόνοι σας και δεν είναι ευγενικός όταν είστε με τους φίλους σας, τότε κάτι δεν πάει καλά.
  • Δεν μπορείτε να δείτε το μέλλον σας μαζί του: αν νιώθετε ότι η σχέση σας δεν έχει μέλλον, είναι η στιγμή να πάρει ο καθένας το δρόμο του.
  • Πολλές συγκρούσεις ή καμία σύγκρουση: μπορεί να αναρωτιέστε γιατί οι συγκρούσεις μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι, αλλά αν ένα άτομο αρνείται να διαφωνήσει μαζί σας , τότε κάτι κρύβει. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε για συγκεκριμένα θέματα μαζί του είναι ανάγκη να επαναξιολογήσετε την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη. Από την άλλη πλευρά, αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να τσακώνεστε ακόμη και για μικροπράγματα, ίσως είναι η στιγμή να πάρετε κάποιες αποφάσεις.

Δημιουργία υγιών σχέσεων

Κάθε red flag δεν σημαίνει απαραίτητα και το τέλος μιας σχέσης,  αλλά όταν κατανοούμε ποια πράγματα δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε, τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση.

Οι σχέσεις μπορούν να ευημερήσουν μόνο όταν υπάρχει αγάπη και ευγένεια. Αν έχετε ανάγκη να βελτιώσετε την αυτογνωσία σας και να δημιουργήσετε δυνατές σχέσεις και πιο ικανοποιητικές τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να χτίσετε υγιείς σχέσεις.

Κατηγορία: