Κάνε το Τεστ
Όταν έρχεται στον ύπνο σου ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που έχει πεθάνει, Όνειρα με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει, Όνειρα, Τι σημαίνει ένα όνειρο με ένα αγαπημένο μου πρόσωπο που έχει πεθάνει, Σημασία ονείρων με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει, Όνειρα και πένθος

Όταν έρχεται στον ύπνο σου ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που έχει πεθάνει

Όταν έρχεται στον ύπνο σου ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που έχει πεθάνει

Τα όνειρα σχετικά με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει είναι πολύπλοκα φαινόμενα που μπορεί να προκύπτουν από την συναισθηματική μας κατάσταση και από εσωτερικές ψυχολογικές διαδικασίες. Συχνά αποτελούν ένα τρόπο με τον οποίο τα άτομα προσπαθούν να επεξεργαστούν το πένθος, αντανακλούν ανεπίλυτα συναισθήματα ή αποτελούν ένα τρόπο σύνδεσης με το άτομο που έχει πεθάνει. Από ψυχολογικής άποψης αυτά τα όνειρα έχουν σημαντικό νόημα για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να διαχειριστούν μια απώλεια.

Αυτά τα όνειρα μπορεί να έχουν έναν εξελικτικό σκοπό, και να μας βοηθούν να επιβιώσουμε μετά από μια προσωπική τραγωδία. Τα όνειρα που έχουν σχέση με το πένθος βοηθούν στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι το 86% των ανθρώπων που έχουν βιώσει το θάνατο ενός συντρόφου ή συζύγου , έχει ονειρευτεί τον θανόντα στα δύο πρώτα χρόνια μετά το θάνατο. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το 53-75% των ανθρώπων που πενθούν έχουν ονειρευτεί τον θανόντα. Τα όνειρα του πένθους τείνουν αν είναι συντριπτικά θετικά. Αλλά ένα ποσοστό περίπου το 40% μπορεί να βλέπει αρνητικά όνειρα.

Μια θεωρία λέει ότι τα όνειρα μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε κάποιες πληροφορίες και αναμνήσεις σε πιο ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον. Τα όνειρα στη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου φαίνεται να απομακρύνουν τα δύσκολα, ακόμη και τα τραυματικά, συναισθηματικά επεισόδια που βιώνει κάποιος στη διάρκεια της ημέρας, και να προσφέρουν συναισθηματική ηρεμία όταν το άτομο ξυπνά το επόμενο πρωί.

Το πως ερμηνεύουμε τα όνειρά μας διαμορφώνεται από τις πνευματικές και πολιτισμικές μας πεποιθήσεις.

Τι μπορεί να δείχνουν τα όνειρα με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει πεθάνει; 

1. Τύψεις και ενοχές

Τα όνειρα μας βοηθούν να επεξεργαστούμε πολύπλοκα συναισθήματα που μπορεί να έχουν σχέση με το πένθος, όπως οι τύψεις και οι ενοχές. Αυτό μπορεί να συμβεί αν κάποιος έχει αυτοκτονήσει, ή δεν έχει προλάβει να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο του στο τέλος της ζωής του.

2. Πένθος για μια σημαντική απώλεια

Το πένθος και η απώλεια μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύπλοκες διαδικασίες. Ειδικά , αν η απώλεια συμβεί ξαφνικά, είναι φυσιολογικό το αγαπημένο πρόσωπο να είναι στις σκέψεις των ανθρώπων που μένουν  πίσω. Το όνειρο με ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει πεθάνει μπορεί να συμβολίζει το ανεπίλυτο πένθος. Όταν κάποιος χάνει ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για τη ζωή του, το πένθος μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία. Αυτά τα όνειρα είναι ένας τρόπος με τον οποίο το υποσυνείδητο βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων ώστε να επιτευχθεί ο συμβιβασμός με την απώλεια.

Τα όνειρα με ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει πεθάνει μπορεί μερικές φορές να δείχνουν καθυστερημένη θλίψη. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος καταπιέζει τα συναισθήματά του για την απώλεια σε μια προσπάθεια να μπορέσει να προχωρήσει. Η απώλεια μπορεί να είναι τόσο επώδυνη, ή μπορεί να υπάρχουν άλλες πιεστικές ανησυχίες, που απλά κάποιος δεν έχει το χρόνο να επεξεργαστεί όλα τα συναισθήματά του. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να επεξεργαστούν άμεσα το θάνατο ενός γονέα καθώς είναι απασχολημένοι με το να οργανώσουν την κηδεία και να διαχειριστούν τις επιχειρήσεις που άφησε πίσω ο γονέας. Ωστόσο, το καταπιεσμένο πένθος υπάρχει ακόμη, πράγμα το οποίο μπορεί να εξηγεί γιατί τον ονειρεύονται. Το υποσυνείδητο μυαλό μπορεί να επεξεργάζεται αυτά τα ανεπίλυτα συναισθήματα στη διάρκεια των ονείρων, και να επιτρέπει την αντιμετώπιση και την έκφραση της θλίψης που δεν μπορούσαν αρχικά να διαχειριστούν.

3. Μοναξιά

Τα όνειρα μπορεί να δίνουν την αίσθηση της παρηγοριάς, για αυτό και πολλοί άνθρωποι βλέπουν τους αγαπημένους τους που έχουν πεθάνει σε περιόδους μοναξιάς. Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος μέσω του οποίου το υποσυνείδητο μυαλό προσπαθεί να καλύψει την ανάγκη για σύνδεση. Μπορεί επίσης να αντανακλά την ανάγκη για την δημιουργία πιο στενών σχέσεων με τους άλλους.

4. Καθοδήγηση ή επίλυση προβλημάτων

Τα όνειρα μπορεί να σας προετοιμάζουν να αντιμετωπίσετε διάφορες καταστάσεις. Τα ζωντανά όνειρα ίσως να είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το στρες. Όταν βλέπετε στον ύπνο σας ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει πεθάνει αυτό μπορεί να βοηθά τον εγκέφαλο να αποδεχτεί την απώλεια ή να κάνει όνειρα για το μέλλον.

Κάποιες σύγχρονες θεωρίες για τα όνειρα προτείνουν ότι τα όνειρα βοηθούν στο να θέτουμε προτεραιότητες και να αποφασίζουμε σε ποιες ανάγκες πρέπει να δώσουμε σημασία. Τα όνειρα, μας επιτρέπουν να εξετάζουμε διαφορετικές ιδέες ή συναισθήματα. Ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει πεθάνει μπορεί να εμφανίζεται σε ένα όνειρο για να σας προσφέρει καθοδήγηση όταν προσπαθείτε να λύσετε ένα πρόβλημα, να σας προσφέρει υποστήριξη και σοφία, ή μια διαφορετική οπτική.

5. Προβολή των συναισθημάτων

Τα έντονα όνειρα ή οι εφιάλτες με ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει πεθάνει μπορεί να αντανακλούν θέματα όπως η προβολή. Αν ονειρεύεστε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο εκφράζει το θυμό του ή άλλα αρνητικά συναισθήματα προς εσάς, αυτό μπορεί να συμβολίζει τα δικά σας συναισθήματα για τον εαυτό σας. Ουσιαστικά, το υποσυνείδητο χρησιμοποιεί την εικόνα του αγαπημένου σας προσώπου για να επικοινωνήσει τα ανεπίλυτα συναισθήματα ή τις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνετε.

Όνειρα. Όνειρα με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει, Σημασία ονείρων

6. Φόβος του θανάτου

Τα όνειρα με ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει πεθάνει μπορεί να έχουν σχέση με το φόβο του θανάτου. Η θανατοφοβία ή το άγχος για το θάνατο, είναι ο υπερβολικός φόβος για το θάνατο, αλλά όπως είναι λογικό όλοι οι άνθρωποι ανησυχούν για αυτό. Αυτός ο φόβος μπορεί να γίνει πιο έντονος μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Αυτά τα όνειρα μπορεί να αποτελούν έναν τρόπο με τον οποίο το μυαλό επεξεργάζεται το άγχος γύρω από το θάνατο, τη θνητότητα και το άγνωστο.

7. Επιθυμία για σύνδεση

Τα όνειρα με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει πεθάνει μπορεί να δείχνουν την βαθιά σας επιθυμία για σύνδεση, ειδικά αν παλεύετε με τη μοναξιά. Αν αυτό το πρόσωπο ήταν στενός συγγενής σας, μπορεί να ονειρεύεστε την συντροφιά και τη στοργή του. Αυτά τα όνειρα είναι ένας τρόπος με τον οποίο το μυαλό καλύπτει την ανάγκη για συναισθηματική υποστήριξη και σύνδεση, που μπορεί να λείπουν από τη ζωή σας. Τα όνειρα αυτά μπορεί να συμβολίζουν ότι σας λείπει μια σχέση στην πραγματική σας ζωή, ωθώντας το υποσυνείδητό σας να αναζητήσει αυτόν τον δεσμό μέσα από τα όνειρά σας.

8. Αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων

Οι άνθρωποι με μετατραυματικό στρες (PTSD) και ψυχικά τραύματα συχνά αναφέρουν ότι βλέπουν πιο ζωντανά όνειρα. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε ένα τραύμα και στα όνειρα, αυτά τα όνειρα μπορεί να αποτελούν έναν τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα τραύματα.

9. Εσωτερικές συγκρούσεις

Ο Καρλ Γιουνγκ πίστευε ότι τα όνειρα είναι ένας τρόπος με τον οποίο το συνειδητό και ασυνείδητο μυαλό επικοινωνούν. Πίστευε ότι τα όνειρα είναι σημαντικά για την προσωπική μας εξέλιξη και την αυτογνωσία. Σύμφωνα με τον Γιουνγκ, τα όνειρα περιέχουν συμβολισμούς, που όταν ερμηνεύονται σωστά, μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Αν λοιπόν ονειρεύεστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει πεθάνει, μπορεί αυτό να είναι ένας τρόπος με τον οποίο το μυαλό επισημαίνει θέματα ή λάθη που είναι ανάγκη να διαχειριστείτε. Το υποσυνείδητο χρησιμοποιεί την εικόνα ενός αγαπημένου σας για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διορθώσετε αυτές τις εσωτερικές συγκρούσεις.

10. Τυχαία γεγονότα

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα όνειρα δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Με αυτή τη λογική, το περιεχόμενο των ονείρων είναι κάτι τυχαίο. Είναι απλά ο τρόπος του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τις πληροφορίες και να βγάζει νόημα από αυτές.

Τα όνειρα μας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τον εαυτό μας 

Τα όνειρα με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει πεθάνει δεν είναι ανάγκη να σας ανησυχούν, αλλά αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το πένθος και την απώλεια καλό είναι να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας θα μπορέσετε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα, την πολυπλοκότητα του πένθους και να μάθετε υγιείς τρόπους διαχείρισης της θλίψης.

Κατηγορία: