Κάνε το Τεστ
Εστραγκόν, Ιδιότητες εστραγκόν, Οφέλη εστραγκόν, Θρεπτική αξία εστραγκόν

Εστραγκόν

Εστραγκόν

Το εστραγκόν ή η Αρτεμισία η δρακόντειος είναι ένα πολυετές βότανο που ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών. Είναι πολύ γνωστό για τη γεύση, το άρωμά του και τις ιατρικές του χρήσεις.

Το εστραγκόν έχει μια λεπτή γεύση πικάντικη και γλυκόπικρη που ταιριάζει με το ψάρι, το κρέας, το κοτόπουλο, τα σπαράγγια, τα αυγά και τις σούπες.

Θρεπτική αξία του εστραγκόν

Το εστραγκόν έχει ελάχιστες θερμίδες και υδατάνθρακες και περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για την υγεία μας.

Μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένο εστραγκόν περιέχει:

  • Θερμίδες: 5
  • Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
  • Μαγγάνιο: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Σίδηρο: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Κάλιο: 1% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, στην ανάπτυξη και στο μεταβολισμό και στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα.

Ο σίδηρος είναι επίσης συστατικό κλειδί για την σωστή λειτουργία των κυττάρων και την σύνθεση του αίματος. Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί στην αναιμία που προκαλεί το αίσθημα της  κόπωσης και την αίσθηση αδυναμίας.

Το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο πολύ σημαντικό για την σωστή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και της λειτουργίας των νεύρων.

Επίσης, το εστραγκόν είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α , η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Καθώς το εστραγκόν περιέχει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, είναι ένα πολύτιμο βότανο για την υγεία μας.

Ποια είναι τα οφέλη του εστραγκόν;

Τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία νοσημάτων και στην εποχή μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα βότανα για ιατρική χρήση ή ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους για αυτά. Η δημοφιλής χρήση των ιατρικών βοτάνων έχει οδηγήσει τους επιστήμονες σε νέες έρευνες σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους και τις παρενέργειες από τη χρήση τους. Αν και τα βότανα χρησιμοποιούνται χιλιάδες χρόνια για ιατρικούς σκοπούς (βοτανοθεραπεία), υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν τη σωστή ενημέρωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Το εστραγκόν είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και τα πολλαπλά οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό. Το βότανο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την θεραπεία πολλών καταστάσεων και ασθενειών.

1. Μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα καθώς βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στην μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα ώστε να την χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή ενέργειας.

Παράγοντες όπως η διατροφή και η φλεγμονή μπορεί να οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης.

Το εστραγκόν βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη.

Το εκχύλισμα του εστραγκόν βοηθά στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη, στη μεταβολική δυσλειτουργία και στη συσσώρευση λίπους στους μύες.

Για αυτό το εστραγκόν βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης.

Εστραγκόν, Ιδιότητες εστραγκόν, Οφέλη εστραγκόν

2. Βελτιώνει τον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με την κακή υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Τα προβλήματα στη δουλειά, το έντονο άγχος ή οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας μπορεί να συμβάλλουν στην έλλειψη ύπνου.

Τα φάρμακα που βοηθούν στον ύπνο μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές , όπως η κατάθλιψη ή να προκαλούν εθισμό.

Το εστραγκόν μπορεί να συμβάλλει στον καλό ύπνο καθώς έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.

3. Αυξάνει την όρεξη μέσω της μείωσης των επιπέδων της λεπτίνης

Η μειωμένη όρεξη μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών καταστάσεων, όπως η γήρανση, η κατάθλιψη ή η χημειοθεραπεία. Αν παραμείνει όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγεί σε υποσιτισμό και κακή ποιότητα ζωής.

Μια ανισορροπία στις ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη μπορεί να προκαλεί μείωση της όρεξης. Αυτές οι ορμόνες είναι πολύ σημαντικές για την ενεργειακή ισορροπία.

Η γκρελίνη είναι η ορμόνη της πείνας, ενώ η λεπτίνη είναι η ορμόνη του κορεσμού. Όταν τα επίπεδα της γκρελίνης αυξάνονται, τότε νιώθουμε πείνα. Αντίθετα, όταν τα επίπεδα της λεπτίνης αυξάνονται προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού.

Μια μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα του εστραγκόν μπορεί να αυξάνει την όρεξη. Ουσιαστικά, μειώνει την έκκριση της ινσουλίνης και της λεπτίνης και αυξάνει το βάρος του σώματος.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το εστραγκόν μπορεί να αυξάνει το αίσθημα της πείνας. Ωστόσο είναι ανάγκη να γίνουν επιπλέον μελέτες.

4. Μειώνει τον πόνο που έχει σχέση με καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα

Παραδοσιακά, το εστραγκόν αποτελούσε θεραπεία για τον πόνο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το εστραγκόν μπορεί να είναι μια εναλλακτική επιλογή για την διαχείριση του πόνου.

5. Βελτιώνει την πέψη

Τα έλαια του εστραγκόν βοηθούν στη διαδικασία της πέψης από την αρχή μέχρι το τέλος. Με την έκκριση του σάλιου στο στόμα και την παραγωγή γαστρικών οξέων στο στομάχι μέχρι την περισταλτική κίνηση του εντέρου.

Η ικανότητα αυτή του εστραγκόν βασίζεται στα καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού.

6. Καταπολεμά τα βακτήρια

Δύο τύποι βακτηρίων είναι πολύ γνωστά και πολύ επικίνδυνα ο Staphylococcus aureus και το Escherichia coli.

Το μολυσματικό κηρίο, η τροφική δηλητηρίαση και το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι όλα παραδείγματα καταστάσεων που προκαλούνται από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Κάποια είδη του E. coli προκαλούν  διάρροια, ουρολοιμώξεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού και  πνευμονία και άλλες ασθένειες.

Τα αιθέρια έλαια του εστραγκόν έχουν αντιβακτηριδιακή δράση ενάντια στο Staphylococcus aureus και στο Escherichia coli. Μια μελέτη του 2012 έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο του εστραγκόν όχι μόνο σκοτώνει τα επικίνδυνα βακτήρια, αλλά αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ως φυσικό συντηρητικό ειδικά για τα τυριά.

Το αιθέριο έλαιο του εστραγκόν χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για την υπερανάπτυξη των βακτηρίων του λεπτού εντέρου. Οι μελέτες δείχνουν ότι αποτελούσε μια φυσική θεραπεία για χρόνια και είχε θετικές επιδράσεις σε αυτή την κατάσταση.

7. Άλλα πιθανά οφέλη

Το εστραγκόν μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην υγεία:

  • Στην υγεία της καρδιάς: το εστραγκόν είναι ένα σημαντικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.
  • Στην μείωση της φλεγμονής: οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που παίζουν κύριο ρόλο στη φλεγμονή. Μια μελέτη έδειξε μείωση των κυτοκινών μετά την κατανάλωση εκχυλίσματος εστραγκόν.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν κάποιο βότανο, φάρμακο ή ουσία που θα μπορέσει να τους βοηθήσει, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές που είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές.

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.

Κατηγορία: