Κουράστηκα ψυχολογικά
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι και δεν έχουν ενέργεια να κάνουν τίποτε στην καθημερινότητα. Ένας ύπνος δεν είναι αρκετός για να νιώσουν καλύτερα. Η ψυχική κόπωση είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι που νιώθουν ότι έχουν κουραστεί ψυχολογικά και συχνά τα άγχος είναι η κύρια αιτία. Η πίεση στη δουλειά και τα προβλήματα στις σχέσεις μπορεί επίσης να προκαλούν ψυχολογική κόπωση και να επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή ενός ανθρώπου.
Το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζει αμείωτη παρά το αίσθημα της έντονης εξάντλησης, της αδυναμίας ονομάζεται ψυχολογική κόπωση. Οι αιτίες της ψυχολογικής κόπωσης περιλαμβάνουν το άγχος, την έντονη ανησυχία για το μέλλον, τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις για το παρελθόν, τη σωματική κόπωση και άλλες ψυχικές διαταραχές. Όταν κάποιος εκτίθεται σε χρόνιο στρες, μπορεί να νιώθει πνευματική κόπωση. Αν οι παράγοντες που προκαλούν στρες δεν αντιμετωπιστούν, η ψυχολογική κόπωση γίνεται χρόνια. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα ενός ατόμου.
Οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα στις σχέσεις
Αν και η αιτία της ψυχολογικής κούρασης δεν είναι ξεκάθαρη, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που διευκολύνουν την εμφάνισή της. Το άγχος είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες. Όταν κάποιος δουλεύει σε ένα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, δεν μπορεί να βρει ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή και δεν έχει χρόνο για τον εαυτό του. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ψυχική κόπωση. Πέρα από το στρες στη δουλειά, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα που εντείνουν την ψυχική κούραση. Ο ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός ώστε κάποιος να ξεκουράζεται. Έτσι, τα προβλήματα που έχουν σχέση με τον ύπνο μπορεί να συμβάλλουν στην χρόνια κόπωση.
Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κουραστεί ψυχολογικά
Αν εμφανίζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια μπορεί να περνάτε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή σας:
1. Εκνευρίζεστε εύκολα
Ακόμη και πολύ μικρά και ασήμαντα πράγματα σας νευριάζουν. Βρίσκετε τα αρνητικά παντού γύρω σας και όλα σας προκαλούν νεύρα. Χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας. Και όσο οι μέρες περνούν νιώθετε μεγαλύτερη απελπισία. Η απώλεια του ελέγχου σας κάνει να νιώθετε πιο ευερέθιστοί. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σας απογοητεύουν οι άνθρωποι που είναι κοντά σας, και οι οποίοι δεν αξίζουν αυτή τη συμπεριφορά.
2. Νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια και κίνητρο στη ζωή σας
Πάντα νιώθετε ότι κάτι κακό θα συμβεί. Έχετε χάσει την πίστη σας στη ζωή και δεν υπάρχει τίποτα που να σας δίνει κίνητρο να προχωρήσετε. Νιώθετε ανίκανοι να κάνετε πράγματα. Δυσκολεύεστε να βρείτε το κίνητρο που χρειάζεστε. Οι στόχοι που κάποτε σας παρακινούσαν να δουλέψετε σκληρά τώρα δεν είναι αρκετοί. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί αν κάποιος πρέπει να φέρει εις πέρας συγκεκριμένες εργασίες στη δουλειά του. Αλλά αν νιώθετε ότι δεν έχετε κίνητρο να ξεκινήσετε αυτές τις εργασίες, δεν θα τις ολοκληρώσετε στην ώρα τους, απλά θα συσσωρεύονται, και αυτό θα σας κάνει πιο αναβλητικούς. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε προβλήματα στη δουλειά. Αλλά αν νιώθετε μουδιασμένοι, δεν σας ενδιαφέρει και πολύ αυτό.
3. Βιώνετε κρίσεις άγχους αρκετά συχνά
Λόγω της ψυχικής κόπωσης, νιώθετε όλο και πιο συχνά άγχος. Οι κρίσεις άγχους είναι όλο και πιο συχνές, και γίνονται καθημερινή ρουτίνα. Ανησυχείτε χωρίς λόγο. Νιώθετε άγχος ακόμη και για μικροπράγματα.
4. Δεν κοιμάστε καλά
Συχνά νιώθετε σαν να βρίσκεστε εκτός τόπου και χρόνου. Τα συναισθήματα της κόπωσης δεν σας βοηθούν να ηρεμήσετε τις σκέψεις σας και να αποκοιμηθείτε. Και η αϋπνία είναι ακόμη κάτι που πρέπει να διαχειριστείτε. Είστε τόσο κουρασμένοι, όλη την ώρα και αυτό που θέλετε είναι να κοιμηθείτε αλλά δεν μπορείτε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι σκέψεις σας τρέχουν τόσο γρήγορα που δεν μπορείτε να βγείτε από αυτό το φαύλο κύκλο. Μόλις αρχίσετε να ηρεμείτε μια νέα ανήσυχη σκέψη εμφανίζεται, έτσι δεν μπορείτε να ξεκουραστείτε. Όλη αυτή η κατάσταση συμβάλλει στην κούραση που ήδη νιώθετε.
5. Νιώθετε αποσυνδεδεμένοι
Νιώθετε απόμακροι από όλους και όλα. Τίποτα δεν σας επηρεάζει. Δεν νιώθετε όμορφα ή άσχημα. Είστε σαν ένα σώμα χωρίς συναισθήματα. Νιώθετε μουδιασμένοι. Ότι και αν αντιμετωπίζετε σας ρουφά όλη σας την ενέργεια που κυριολεκτικά δεν νιώθετε κανένα συναίσθημα. Αυτό μπορεί να μοιάζει με την κατάθλιψη, ακόμη και αν το συναίσθημα δεν είναι αρνητικό αλλά ουδέτερο.
6. Κλαίτε χωρίς λόγο
Αν το πρωί που ξυπνάτε δεν φτιάξετε έναν καλό καφέ μπορεί να ξεσπάσετε σε κλάματα. Αυτό δεν είναι καλό. Όλοι μας βιώνουμε κάποιες στιγμές που νιώθουμε εξουθενωμένοι σωματικά και ψυχικά, δεν έχουμε το κουράγιο να διαχειριστούμε καταστάσεις και το στρες είναι έντονο. Είναι απολύτως κατανοητό να ξεσπάτε σε κλάματα μπροστά σε φίλους ή ακόμη και σε αγνώστους.
7. Νιώθετε συνεχώς ζάλη και ναυτία
Τα συναισθήματα της ναυτίας και της ζάλης μπορεί να είναι σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε ξεκούραση και αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. Αυτά τα σημάδια εμφανίζονται λόγω του στρες, καθώς το σώμα δεν μπορεί να διαχειριστεί πλέον την πίεση. Ότι και αν βιώνετε αυτά επηρεάζει το σώμα σας. Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν θέματα στο στομάχι, άλλοι έχουν ένταση στους μύες.
8. Είστε συνέχεια κουρασμένοι
Η κόπωση είναι κάτι διαφορετικό από την κούραση της καθημερινότητας. Σίγουρα νιώθουμε εξουθενωμένοι αν μείνουμε μέρες άυπνοι επειδή γιορτάζουμε κάτι, αλλά αυτή η κούραση υποχωρεί μετά από λίγες μέρες. Η ψυχική κόπωση δεν υποχωρεί. Όταν κάποιος νιώθει κόπωση δεν έχει σημασία αν θα κοιμηθεί 20 ώρες ή αν θα πιει 30 καφέδες μέσα σε λίγες ώρες, θα νιώθει ακόμη κουρασμένος. Αυτό δεν είναι κάτι περιστασιακό. Τα επίπεδα της ενέργειας είναι χαμηλά και αυτή η κατάσταση φαίνεται να μην αλλάζει.
Αντιμετώπιση ψυχικής κόπωσης
Αν αντιμετωπίζετε ψυχική κόπωση τότε είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Η θεραπεία είναι ανάλογη με την σοβαρότητα της κόπωσης και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις με θετικές. Επίσης, θα καταφέρετε να αναγνωρίσετε τους παράγοντες που σας προκαλούν στρες και έτσι θα μπορείτε να διαχειρίζεστε καλύτερα όσα προκύπτουν. Σε επίπεδο συμπεριφοράς, είναι σημαντικό να κάνετε δραστηριότητες που σας αρέσουν και είναι ωφέλιμες για εσάς, να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας και να κάνετε άσκηση. Φυσικά, είναι ανάγκη να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή, να αφιερώνετε χρόνο στην κοινωνική σας ζωή και να έχετε πρόγραμμα ώστε να μην έχετε φόρτο εργασίας.
Επίσης, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος και να ζείτε ευτυχισμένοι στη ζωή σας.