Havening
Η τεχνική Havening είναι μια ψυχοαισθητηριακή θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει τον εγκέφαλο ώστε να αποτραυματίζει μια ανάμνηση και να μειώνει τις αρνητικές επιδράσεις στην ψυχή και στο σώμα, που περιλαμβάνουν το άγχος, τον μηρυκασμό των σκέψεων, και τις ενστικτώδεις αρνητικές αντιδράσεις.
Ο όρος Havening προέρχεται από το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία γίνεται βήμα-βήμα και οι συναισθηματικές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα σε έναν ασφαλή χώρο, ένα καταφύγιο (haven).
Ως κομμάτι του πρωτοκόλλου της τεχνικής Havening είναι το αισθητηριακό ερέθισμα που προκαλεί το ανθρώπινο άγγιγμα και αποτελεί θεραπευτικό εργαλείο. Η διαδικασία του Havening απαιτεί άγγιγμα, ωστόσο η απόφαση για το ποιος θα παρέχει το άγγιγμα είναι κοινή.
Παρόμοιες τεχνικές αυτοπαρηγοριάς και απόσπασης της προσοχής χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια.
Τι είναι η τεχνική Havening;
Η τεχνική Havening είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί την δύναμη του αγγίγματος, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών, το άγγιγμα από τους ώμους μέχρι τα χέρια, και επίσης το πλύσιμο του προσώπου που οδηγούν στην παραγωγή των δέλτα κυμάτων στον εγκέφαλο.
Αυτά τα χαλαρωτικά κύματα συμβάλλουν στην μείωση των υποδοχέων ΑΜΡΑ που είναι συνδεδεμένοι στην επιφάνεια των εγκεφαλικών μας κυττάρων (συγκεκριμένα μέσα στην αμυγδαλή) την στιγμή που συμβαίνει ένα τραυματικό γεγονός. Με την εφαρμογή της τεχνικής Havening, τα δέλτα κύματα, καθώς αποσυνδέουν τους υποδοχείς του ΑΜΡΑ, μειώνουν το συναισθηματικό φορτίο και οτιδήποτε έχει σχέση με το τραύμα που έχει βιώσει κάποιος.
Το ψυχικό τραύμα μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, όπως τον για παράδειγμα:
- ένα θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου,
- ένα τροχαίο ατύχημα
- ένα τραύμα της παιδικής ηλικίας.
Η επιστήμη πίσω από τη θεραπεία
Η αμυγδαλή είναι μια περιοχή στη βάση του ανθρώπινου εγκέφαλου και στα δύο ημισφαίρια. Είναι το τμήμα στο οποίο κωδικοποιούνται τα συναισθήματα και όπου συνδέονται με μνήμες, συνειρμούς και αντιδράσεις.
Μερικές φορές, αυτή η διαδικασία δημιουργεί αρνητικούς συναισθηματικούς συνειρμούς. Για παράδειγμα, το μετατραυματικό στρες είναι πηγή άγχους που έχει σχέση με ψυχικά τραύματα ή απειλητικές καταστάσεις. Ουσιαστικά, είναι ένα μοτίβο που είναι κολλημένο και μπορεί να προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις, όπως ο μηχανισμός πάλης ή φυγής.
Η τεχνική του havening αλλάζει την δραστηριότητα της αμυγδαλής, καθώς σπάει τις αρνητικές συνδέσεις, και δημιουργεί ένα συναισθηματικό καταφύγιο.
Ποιος επινόησε την τεχνική Havening;
Η τεχνική Havening αναπτύχθηκε από τον νευροεπιστήμονα Ronald Ruden, που έκανε γνωστή την τεχνική το 2010 μέσα από το βιβλίο του ‘When the Past is Always Present’.
Ωστόσο, η ψυχοαισθητηριακή αυτή τεχνική έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν ο Paul McKenna, ένας υπνωτιστής διασήμων, πίστεψε ακράδαντα στη αξία της. Έτσι, η τεχνική έγινε γνωστή όταν ο Paul McKenna άρχισε κάποια σεμινάρια και θεραπείες για το Havening. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι πολλοί υπέθεταν ότι το Havening είναι μια μορφή υπνοθεραπείας. Πράγμα που δεν είναι σωστό.
Τι περιλαμβάνει το Havening;
Το κεντρικό στοιχείο της τεχνικής Havening είναι το άγγιγμα. Η τεχνική Havening περιλαμβάνει μια χαρακτηριστική αυτοκαταπραϋντική κίνηση με σταυρωμένα χέρια, χαϊδεύοντας απαλά αλλά αισθητά από τους ώμους μέχρι τους αγκώνες.
Υπάρχουν επίσης εκδοχές που περιλαμβάνουν χτυπήματα στο οστό της κλείδας και άγγιγμα στις παλάμες των χεριών και γύρω από τα μάτια. Όλα αυτά δημιουργούν την αίσθηση της ευεξίας και της ασφάλειας.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι ο θεραπευόμενος έχει κλειστά μάτια και εξερευνά τις αρνητικές συναισθηματικές συνδέσεις και αντιδράσεις που έχουν σχέση με το μετατραυματικό στρες και άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Με την υποστήριξη του ψυχοθεραπευτή , ο θεραπευόμενος μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του από τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς το άγγιγμα συνεχίζεται.
Η απόσπαση της προσοχής περιλαμβάνει την σκέψη μιας ασφαλούς τοποθεσίας, η οποία συχνά είναι μια παραλία. Στη συνέχεια ο θεραπευόμενος κάνει 20 σκόπιμα βήματα στη φαντασία του.
Σε ορισμένες ερμηνείες της τεχνικής Havening, οι ψυχοθεραπευτές επίσης ζητούν από τον θεραπευόμενο να τραγουδήσει ένα απλό, οικείο τραγούδι με χαλαρωτικό ρυθμό.
Η θεωρία είναι ότι ο συνδυασμός αγγίγματος, ήχων και ψυχικής αποστασιοποίησης εκπαιδεύουν την αμυγδαλή να σπάει την σύνδεση με μια αρνητική αντίδραση. Αντίθετα, μπορεί ο θεραπευόμενος αυτόματα και άμεσα να κάνει μια θετική σύνδεση.
Τι συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος δεν νιώθει άνετα με το άγγιγμα;
Η τεχνική Havening περιλαμβάνει απαλό άγγιγμα στις παλάμες, στα χέρια και στο πρόσωπο και είναι ουσιαστικό κομμάτι της διαδικασίας. Φυσικά, είναι αναγκαία η άδεια του ασθενούς. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι θεραπευόμενοι δεν θέλουν να τους αγγίζουν.
Τεχνικές Havening
Οι τεχνικές Havening περιλαμβάνουν αγγίγματα σε διάφορα σημεία του σώματος ώστε να αλλάξει η χημεία του εγκεφάλου. Όταν αλλάξει η χημεία του εγκεφάλου, μπορούμε να αλλάξουμε τους τρόπους με τους οποίους αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις στον εγκέφαλο μας ώστε να αποτρέψουμε τις αρνητικές αναμνήσεις και εμπειρίες.
Το Havening βοηθά στην αποσύνδεση μιας συναισθηματικής εμπειρίας από την ανάμνηση μιας πραγματικής εμπειρίας, και αυτό κάνει μια αρνητική ή τραυματική ανάμνηση λιγότερο αρνητική ή τραυματική. Το Havening μπορεί να το εφαρμόσει κάποιος μόνος του ή με την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.
Υπάρχουν τρεις τεχνικές του Havening που κάποιος μπορεί να εφαρμόσει μόνος του:
- Havening στις παλάμες: μπορεί κάποιος να τρίβει τις παλάμες του για να αποσπάσει την προσοχή του και να ηρεμήσει. Αυτή η μορφή havening βοηθά ένα άτομο να παραμείνει ήρεμο και μειώνει τον φόβο.
- Havening στο πρόσωπο: όταν κάποιος τρίβει το πρόσωπό του αυτό βοηθά στην απόσπαση της προσοχής και στην ηρεμία. Αυτή η μορφή havening βοηθά να μένει κάποιος γειωμένος και να αναγνωρίζει ότι η τρέχουσα πραγματικότητα δεν έχει σχέση με μια αρνητική εμπειρία. Ένα ερέθισμα που ενεργοποιεί ένα τραύμα μπορεί να είναι ένα δυσάρεστο γεγονός, και το havening στο πρόσωπο βοηθά στην ηρεμία.
- Havening στα μπράτσα: όταν κάποιος τρίβει τα μπράτσα του αυτό βοηθά στο να ηρεμεί. Όταν τρίβουμε τα μπράτσα μας, αυτό είναι μια κατευθυνόμενη κίνηση , που προκαλεί την παραγωγή δέλτα κυμάτων στον εγκέφαλο που λένε στην αμυγδαλή ότι είμαστε ασφαλείς. Αυτό βοηθά τους ανθρώπους με άγχος.
Η τεχνική Havening λειτουργεί;
Η τεχνική Havening είναι σχετικά καινούργια και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της.
Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτά είχαν σχέση με καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η μειωμένη λειτουργικότητα. Οι συμμετέχοντες ανάφεραν μια γενική βελτίωση στην αίσθηση της ευεξίας.
Μια από τις ανησυχίες σχετικά με την τεχνική είναι ότι αποτρέπει τους ανθρώπους από άλλες θεραπευτικές επιλογές, που είναι απαραίτητες για να επιλύσουν τις αιτίες των ψυχικών τους τραυμάτων και να μάθουν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Havening είναι μια τεχνική που αλλάζει τον εγκέφαλο. Ωστόσο, άλλοι θεωρούν ότι είναι μια μέθοδος που προσφέρει προσωρινή ανακούφιση.
Η τεχνική Havening βοηθά στο μετατραυματικό στρες;
Είναι μεγάλο ρίσκο κάποιος να υποθέτει ότι υπάρχουν μέθοδοι που να αντιμετωπίζουν το μετατραυματικό στρες άμεσα, ακόμη και αν αυτές έχουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Ωστόσο, ο συνδυασμός του Havening με άλλες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές όπως το EMDR και η ψυχοθεραπεία, μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους θεραπευόμενους.
Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας, ότι κάποιοι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει την τεχνική Havening μετά νιώθουν ζαλισμένοι, συναισθηματικά μουδιασμένοι ή άβολα με τη διαδικασία. Καλό είναι να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.
Επεξεργασία ψυχικών τραυμάτων
Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το EMDR και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι πολύτιμα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να απαλλαχτούν από τα ψυχολογικά τραύματα, τον ψυχικό και σωματικό πόνο που κουβαλάνε.