Πότε μια σχέση έχει πραγματικά τελειώσει
Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, κάθε σχέση χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια. Αλλά τι συμβαίνει όταν μια σχέση δεν λειτουργεί πια; Πότε μια σχέση έχει πραγματικά τελειώσει;
Όλοι μας έχουμε βιώσει δυσκολίες στις σχέσεις με ανθρώπους που αγαπάμε. Οι διαφωνίες είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, καθώς κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τις σχέσεις. Όπως για παράδειγμα, ότι τα ζευγάρια δεν πρέπει να διαφωνούν, ότι τα ετερώνυμα έλκονται , ότι πρέπει να έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Μερικά ζευγάρια πιστεύουν ότι για να ζητήσουν βοήθεια για τη σχέση τους πρέπει να έχουν σοβαρά προβλήματα.
Κάθε σχέση είναι διαφορετική
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες για τους παράγοντες που οδηγούν στην αποτυχία μιας σχέσης. Ίσως παραδόξως, οι διαφωνίες και τα κοινά ενδιαφέροντα δεν έχουν σχέση με την επιτυχία της σχέσης.
Τα ζευγάρια μπορεί να έχουν διαφορές τις οποίες διαχειρίζονται αποτελεσματικά όταν δεν είναι σε κατάσταση στρες. Ο ένας σύντροφος μπορεί να είναι πιο εσωστρεφής και ήρεμος, και ο άλλος πιο εξωστρεφής και κοινωνικός. Μπορεί να έχουν βρει την χρυσή τομή, ακόμη και αν κάποιες φορές είναι κουραστικό, και εύχονται να είχαν την ίδια προσωπικότητα.
Άλλα ζευγάρια μπορεί να διαφωνούν έντονα και αυτό να δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Μπορεί να διαφωνούν για μικροπράγματα.
Ωστόσο, κάποια ζευγάρια μπορεί να είναι επιθετικά όταν διαφωνούν ή να φεύγουν μακριά και να αρνούνται να κάνουν συζήτηση, και οι συγκρούσεις να διαρκούν τελικά μέρες.
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση έχει τελειώσει;
Οι πιο καταστροφικές συμπεριφορές σε μια σχέση είναι η κριτική, η αμυντικότητα, η περιφρόνηση, η έλλειψη συνεργασίας και η σιωπή. Η περιφρόνηση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες για το διαζύγιο.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση έχει τελειώσει.
1. Δεν υπάρχει συναισθηματική σύνδεση
Ένα από τα σημάδια κλειδιά που δείχνει ότι μια σχέση έχει τελειώσει είναι η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης. Σε μια υγιή σχέση και οι δύο σύντροφοι νιώθουν άνετα να μιλήσουν ανοιχτά και να μοιραστούν τις σκέψεις και τις απόψεις τους. Αν πλέον έχετε απομακρυνθεί από το σύντροφό σας, είναι δύσκολο να ανακτήσετε την συναισθηματική σύνδεση.
Αν δεν μοιράζεστε αυτά που έχετε πραγματικά στο μυαλό σας, αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει βαθιά σύνδεση. Αν επίσης, έχουν χαθεί τα αστεία μεταξύ σας, δυσκολεύεστε να κάνετε συζητήσεις, τότε η σύνδεση σας έχει αποδυναμωθεί.
2. Θέματα επικοινωνίας
Μπορεί να παρατηρείτε ότι εσείς και ο σύντροφος σας σπάνια συζητάτε, είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο. Αντί να λύνετε τα προβλήματα όταν προκύπτουν, μπορεί να τα κρύβετε κάτω από το χαλί, αλλά αυτό να οδηγεί τελικά στην απογοήτευση. Υπάρχει ένας "ελέφαντας στο δωμάτιο" που διαβρώνει τη σχέση.
Μπορεί σε αυτό το στάδιο να νιώθετε ότι δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε, και επιλέγετε να μην πείτε τίποτα. Ενώ όταν κάποιος δεν θέλει τις συγκρούσεις αυτό μπορεί να είναι πλεονέκτημα για τη σχέση, μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι η σχέση είναι στα άκρα.
3. Επιθετική ή συγκρουσιακή επικοινωνία
Στην άλλη πλευρά της έλλειψης επικοινωνίας είναι η επιθετική επικοινωνία. Μπορεί να διαφωνείτε συνέχεια με το σύντροφο σας, να συσσωρεύετε θυμό μέσα σας και να μην είστε πρόθυμοι να λύσετε τις διαφωνίες σας. Όταν αντιμετωπίζετε συνέχεια συγκρούσεις, αυτό μπορεί να προκαλεί θυμό και στις δύο πλευρές. Μπορεί να έχετε προσπαθήσει να μιλήσετε για τις ανησυχίες σας στο σύντροφο σας, αλλά να σας απορρίπτει, να σας υποτιμά, ή να σας γελοιοποιεί. Μπορεί να μην πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε τη δική σας συμπεριφορά, πόσο μάλλον να αλλάξετε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας.
Όταν οι άνθρωποι νιώθουν απογοητευμένοι, μπορεί να είναι εξαιρετικά δελεαστικό να απελευθερώσουν την ενέργεια αυτή με επιθετικότητα. Οι εκρήξεις θυμού προσφέρουν ένα προσωρινό αίσθημα ανακούφισης. Αλλά μακροπρόθεσμα, αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό, και καταστρέφει την επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους.
4. Έλλειψη σωματικής οικειότητας
Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου σε μια σχέση. Αν υπάρχει μια πτώση στη σεξουαλική επιθυμία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα να σωθεί η σχέση. Η σωματική οικειότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για μια σχέση. Το άγγιγμα οδηγεί στην απελευθέρωση ορμονών όπως η ωκυτοκίνη, που ενισχύει τα συναισθήματα της αγάπης και της σύνδεσης. Αν υπάρχει σωματική οικειότητα χωρίς σεξ , και βρίσκετε το σύντροφο σας ελκυστικό, οι πιθανότητες λένε ότι απλά χρειάζεστε λίγο χρόνο μαζί.
Αν, ωστόσο, δεν υπάρχει καθόλου έλξη για το σύντροφο σας, αυτό μπορεί να δείχνει ότι υπάρχουν θέματα. Μπορεί να χρειαστεί να δουλέψετε για τη σχέση σας ή να χρειαστεί να δώσετε ένα τέλος.
5. Έλλειψη εμπιστοσύνης
Η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο σε μια σχέση και να την καταστρέψει. Πρώτα από όλα μπορεί να αμφιβάλλετε και να νιώθετε αβεβαιότητα για την αξιοπιστία του συντρόφου σας. Οι αμφιβολίες, αν παραμείνουν ανεπίλυτες, μετατρέπονται σε καχυποψία. Η καχυποψία είναι μια πεποίθηση χωρίς απόδειξη. Αυτό δημιουργεί άγχος και συναισθήματα ανησυχίας. Και φυσικά, αν είστε ανήσυχοι και φοβάστε, αυτό δεν σας επιτρέπει να είστε ανοιχτοί και ευάλωτοι. Τελικά, όταν φοβάστε, απομονώνεστε.
Η εμπιστοσύνη είναι θεμέλιο για μια σχέση, και η έλλειψη της υπονομεύει τη σχέση. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε το άτομο που έχετε δίπλα σας, αυτό είναι ένα εμπόδιο για την ουσιαστική σύνδεση. Για να μπορέσετε να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη, πρέπει να ανακαλύψετε την αιτία του προβλήματος.
6. Φαντασιώσεις
Αυτό το σημάδι μπορεί να είναι λίγο παραπλανητικό. Οι μελέτες δείχνουν ότι το να φαντασιωνόμαστε άλλους είναι απολύτως φυσιολογικό, και συμβαίνει σε όλους. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το πόσο η φαντασίωση επηρεάζει την ηρεμία. Είναι φυσιολογική και θετική, ή γεμίζει ενοχές; Σας αποσπά από τη σχέση σας; Φαντασιώνεστε ότι κάνετε σεξ με κάποιον άλλο ή ότι έχετε σχέση; Αυτός ο άλλος είναι κάποιος που ξέρετε;
Αυτές είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για να καταλάβετε αν η φαντασίωση είναι υγιής ή υπονομεύει την πραγματική σας σχέση.
7. Έλλειψη υποστήριξης και διαφορετικοί στόχοι
Όταν δεν νιώθετε καλά ή μαθαίνετε κάτι υπέροχο, έχετε ένα σύντροφο που σας υποστηρίζει και γιορτάζει μαζί σας; Όταν αυτό δεν συμβαίνει μπορεί να δείχνει ότι υπάρχει συναισθηματική απομάκρυνση.
Κάποιες φορές δύο σύντροφοι μπορεί να θέλουν διαφορετικά πράγματα και δεν μπορούν να υποστηρίξουν το σύντροφο τους. Δεν έχει σημασία πόσο βαθιά νοιάζονται ο ένας για τον άλλο, αν δεν έχουν τους ίδιους στόχους στη ζωή τους, είναι δύσκολο να κάνουν κοινά όνειρα. Αν δεν νιώθουν ευτυχισμένοι ως ζευγάρι, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τη σχέση τους.
8. Δεν υπάρχει κοινό μέλλον
Ένα κύριο χαρακτηριστικό στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι ότι οι δύο σύντροφοι ονειρεύονται ένα κοινό μέλλον. Αν δύο άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν μαζί το μέλλον τους, δεν έχουν κοινά όνειρα, είναι δύσκολο να μείνουν μαζί.
Αντιμετώπιση των προβλημάτων σε μια σχέση
Αν και όλα τα παραπάνω είναι αρνητικές εμπειρίες και προειδοποιητικά σημάδια, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι μια σχέση έχει τελειώσει. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ είναι πολύ βοηθητική όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει θέματα επικοινωνίας.