Κάνε το Τεστ
Το καλύτερο φάρμακο για τον ίλιγγο, Φάρμακα για τον ίλιγγο

Το καλύτερο φάρμακο για τον ίλιγγο

Το καλύτερο φάρμακο για τον ίλιγγο

Οι πιο κοινές αιτίες του ιλίγγου πηγάζουν κυρίως από προβλήματα που σχετίζονται με το εσωτερικό αυτί, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας. Η επιλογή του καλύτερου φαρμάκου για τον ίλιγγο εξαρτάται από την αιτία του ιλίγγου, το ιστορικό του ασθενούς, την ηλικία και τις παρενέργειες του φαρμάκου. Το 25% περίπου των ασθενών που παραπονούνται για ζαλάδα, πάσχουν από καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης (BPPV). Άλλες συχνές αιτίες ιλίγγου είναι η νόσος Menière, αιθουσαία νευρωνίτιδα και λαβυρινθίτιδα, ημικρανίες, τραυματισμοί κεφαλής ή αυχένα και ορμονικές αλλαγές. Σε σημαντική συχνότητα τα αίτια του ιλίγγου είναι ψυχογενή, δηλαδή σχετίζεται με το άγχος και το στρες.

Το καλύτερο φάρμακο για τον ίλιγγο

VERTIGO-N

Το Vertigo-N περιέχει δύο δραστικά συστατικά: κινναριζίνη (ανταγωνιστής ασβεστίου) και διμενυδρινάτη (αντιισταμινικό). Και οι δύο ουσίες δρουν μειώνοντας τα συμπτώματα του ιλίγγου (αίσθημα ζάλης ή «στροβιλισμού») και τη ναυτία (τάση προς έμετο). Όταν χρησιμοποιούνται μαζί αυτές οι δύο ουσίες είναι πιο αποτελεσματικές από ότι όταν χρησιμοποιείται η κάθε ουσία μόνη της. Το Vertigo-N χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων ιλίγγου σε ενήλικες. Ο ίλιγγος μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά αίτια.

RIBRAIN

Το Ribrain (βηταϊστίνη) είναι ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιλίγγου και διαταραχών της ακοής λαβυρινθικής αιτιολογίας (νόσος του Meniere). Η βηταϊστίνη βελτιώνει τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτί, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της ζάλης και τις διαταραχές ισορροπίας. Αν και είναι γενικά καλά ανεκτό ως φάρμακο, ορισμένοι χρήστες μπορεί να εμφανίσουν ήπιες παρενέργειες όπως πονοκεφάλους ή γαστρεντερικά προβλήματα.

ANTIVOM

Το Antivom (βηταϊστίνη) ενδείκνυται σε ενήλικες για τη συμπτωματική θεραπεία του λαβυρινθικού ιλίγγου και άλλων διαταραχών της ακοής λαβυρινθικής αιτιολογίας (νόσος Ménière: ίλιγγος με ναυτία/έμετο, απώλεια ακοής, εμβοές).

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης

Η αποφυγή παραγόντων όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη και το στρες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας και η εξασφάλιση επαρκούς ξεκούρασης μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επεισόδια ιλίγγου.

Στις πιο επίμονες καταστάσεις ιλίγγου, μπορούν να βοηθήσουν οι παρακάτω τεχνικές και φάρμακα:

  • Θεραπεία αιθουσαίας αποκατάστασης (VRT): το VRT είναι μια εξειδικευμένη μορφή φυσικοθεραπείας που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ισορροπίας και τη μείωση της ζάλης. Είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ασκήσεις που βοηθούν τον εγκέφαλο να αντισταθμίσει τα προβλήματα του εσωτερικού αυτιού, εκπαιδεύοντάς τον να ερμηνεύει πιο αποτελεσματικά τα σήματα ισορροπίας. Αυτή η θεραπεία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα με υποτροπιάζοντα επεισόδια ιλίγγου.
  • Τεχνική επανατοποθέτησης των καναλολίθων: για καταστάσεις όπως ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV), χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως ο ελιγμός Epley για την επανατοποθέτηση των εκτοπισμένων κρυστάλλων στο εσωτερικό αυτί. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν συχνά να εκτελεστούν από επαγγελματίες υγείας και μπορούν επίσης να διδαχθούν για χρήση στο σπίτι.
  • Εάν ο ίλιγγος οφείλεται σε λοίμωξη (όπως αιθουσαία νευρίτιδα ή λαβυρινθίτιδα), μπορεί να είναι απαραίτητη η θεραπεία της λοίμωξης με αντιβιοτικά ή στεροειδή.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου ο ίλιγγος προκαλείται από πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ανατομικά προβλήματα στο αυτί, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Άγχος και ίλιγγος

Ο επίμονος ίλιγγος δεν προέρχεται αναγκαστικά από κάποια διαταραχή του αιθουσαίου συστήματος και μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος και το στρες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και εναλλακτικές μέθοδοι όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗκαι ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του ιλίγγου.

Κατηγορία: