Ψυχολογικά τρικ για επανασύνδεση
Οι άνθρωποι συχνά μετά από ένα χωρισμό, ψάχνουν κυριολεκτικά για μαγικές (μεταφυσικές) λύσεις για να μπορέσουν να επανασυνδεθούν. Η αλήθεια είναι πως ίσως μπορέσετε να είστε ξανά μαζί με τον πρώην σύντροφο σας αν δώσετε προσοχή στα μικρά πράγματα, κάνετε δύσκολες συζητήσεις και τηρήσετε κάποιες δεσμεύσεις.
Η ρουτίνα, οι υποχρεώσεις, οι ανεπίλυτες διαφωνίες και η έλλειψη ποιοτικού χρόνου στο ζευγάρι, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που οδηγούν στο χωρισμό. Οι μακροχρόνιες σχέσεις απαιτούν συνεχή δέσμευση. Δεν γίνεται ένα ζευγάρι να διατηρεί τη σύνδεση όταν δεν υπάρχει συναισθηματική και σεξουαλική οικειότητα. Οι σχέσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί που χρειάζονται φροντίδα και προσοχή. Δύο πρώην σύντροφοι μπορεί να είναι ξανά μαζί, αλλά χρειάζεται να το θέλουν και οι δύο. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι τρόποι και ψυχολογικά τρικ που μπορούν να βοηθήσουν στην επανασύνδεση.
1. Μιλήστε ανοιχτά στον/στην πρώην σας και πείτε του/της ότι τον/την θέλετε πίσω
Μπορείτε με ένα μήνυμα, ένα τηλέφωνο, ένα γράμμα ή μέσα από τα social media να μιλήσετε στον πρώην σας και να του ξεκαθαρίσετε ότι τον θέλετε πίσω.
Μιλήστε του αυθεντικά για όσα νιώθετε και έχετε στην καρδιά σας χωρίς να περιμένετε μια συγκεκριμένη απάντηση.
Αν ο πρώην σας δείξει ενθουσιασμό μετά την εξομολόγηση σας, καλέστε τον να βγείτε ένα ραντεβού. Ωστόσο, αν μετά από όσα του έχετε πει είναι κρύος και απόμακρος, σας απορρίπτει ή σας κάνει ghosting, τότε δώστε του χρόνο να σκεφτεί και αν θέλει να σας προσεγγίσει ο ίδιος.
Τι μπορείτε να πείτε στον πρώην σας;
- Να ξέρετε πότε είναι η στιγμή να ζητήσετε συγνώμη για τη συμπεριφορά σας.
- Μην συμβιβάζεστε με τη φιλία.
- Μην προσπαθείτε να κάνετε τον πρώην σας να νιώσει καλύτερα για το χωρισμό.
- Μην παρακαλάτε τον πρώην σας να σας δώσει μια ακόμη ευκαιρία.
- Μην φέρεστε άσχημα στον πρώην σας αν δεν θέλει να είστε ξανά μαζί.
2. Προχωρήστε στη ζωή σας
Μπορείτε να προχωρήσετε στη ζωή σας και να μην έχετε καμία επικοινωνία με τον πρώην σας, αν και αυτό είναι δύσκολο. Μην αφήνετε την ανασφάλεια σας να σας καθοδηγεί.
Από τη στιγμή που θα έχετε προχωρήσει, ο πρώην σας τελικά θα αναρωτιέται γιατί δεν έχει ακούσει κανένα νέο από εσάς. Θα περιμένει να τον αναζητήσετε και να τον κυνηγήσετε. Από τη στιγμή που μπαίνει η περιέργεια στο παιχνίδι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να νιώθει ότι του λείπετε.
Και αν αρχίσει να νιώθει ότι του λείπετε, θα αρχίσει να ξεχνά τις αρνητικές πτυχές της σχέσης σας και θα σκέφτεται τα θετικά, και έτσι θα είναι πιο εύκολο να σας προσεγγίσει για να είστε ξανά μαζί.
Φυσικά, για να μπορέσετε να το καταφέρετε αυτό δεν πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πρώην σας με κανένα τρόπο:
- Μην στέλνετε μηνύματα ή μην αντιδράτε στις δημοσιεύσεις του στα social media.
- Μην πηγαίνετε σε μέρη που μπορεί να συναντηθείτε.
- Μην στέλνετε ευχές για τα γενέθλια και τις γιορτές.
- Μην εκφράζετε τη θλίψη σας για την απώλεια ενός αγαπημένου του.
- Μην πηγαίνετε σε μέρη που σας φέρνουν στο μυαλό επώδυνες αναμνήσεις.
- Πετάξτε ή επιστρέψτε στον πρώην σας όλα όσα σας έχει χαρίσει.
Αν μένατε μαζί με τον πρώην σας, καλό είναι να μετακομίσετε σε άλλο σπίτι και να μιλάτε μόνο για διαδικαστικά πράγματα. Αν έχετε κοινούς φίλους δεν είναι ανάγκη να ξεκόψετε ή να απομακρυνθείτε. Εξηγήστε τους ότι θέλετε να επουλωθείτε. Δεν υπάρχει ντροπή στον πόνο, για αυτό παραδεχτείτε ότι έχετε πληγωθεί. Δεν είστε υποχρεωμένοι να δίνετε εξηγήσει στους άλλους για τις επιλογές σας.
Από τη στιγμή που θέλετε να προχωρήσετε καλό είναι να εφαρμόσετε τα εξής:
- Μην αγνοείτε τον πρώην σας.
- Μην φρικάρετε αν μάθετε ότι βγαίνει ραντεβού ή έχει άλλη σχέση.
- Μην βρίσκετε δικαιολογίες για να επικοινωνήσετε μαζί του.
- Μην βγάζετε εύκολα συμπεράσματα.
- Μην μηρυκάζετε τις σκέψεις σας.
3. Επενδύστε στη σχέση σας με τον εαυτό σας
Κοιμηθείτε καλά: κοιμηθείτε τουλάχιστον 7-9 ώρες το βράδυ και διατηρήστε μια ρουτίνα για τον ύπνο σας. Αποφύγετε τις οθόνες 1-2 ώρες πριν από τον ύπνο. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα αργά το βράδυ.
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή: καλό είναι να καταναλώνετε μη επεξεργασμένες τροφές, φρέσκα τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί.
Ξεκινήστε την άσκηση: η άσκηση μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, βελτιώνει τη συγκέντρωση και την διάθεση, βοηθά στον ύπνο και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
Φροντίστε την ευεξία σας: αν δουλεύετε πολύ, καλό είναι να έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.
Βρείτε τρόπους να ηρεμήσετε: μετά από ένα χωρισμό μπορεί να νιώθετε άγχος και πανικό, να αυτοσαμποτάρετε τον εαυτό σας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να ηρεμήσετε ψυχικά όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης, η γιόγκα και η ψυχοθεραπεία.
Μην αποφεύγετε τα συναισθήματα σας: είναι αδύνατο να αποφύγετε τα συναισθήματα σας. Το να τα καταπιέζετε μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Αντί να προσπαθείτε να καταπιέσετε το θυμό που νιώθετε επειδή ο πρώην σας δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού σας, καλό είναι να περιορίσετε τις επιθετικές αντιδράσεις σας.
Βρείτε κάτι πιο σημαντικό από τον πρώην σας: βρείτε κάτι που θα σας δίνει σκοπό και νόημα. Επικεντρωθείτε στην καριέρα σας, βρείτε το πάθος σας, αποκτήστε νέες δεξιότητες, ανακαλύψετε νέα χόμπι.
Βρείτε παρηγοριά στο υποστηρικτικό σας σύστημα: οι άνθρωποι που εμπιστεύεστε και σας αγαπούν θα σας ακούσουν, και θα σας δώσουν πολύτιμες συμβουλές και υποστήριξη. Το υποστηρικτικό σας δίκτυο μπορεί να περιλαμβάνει φίλους, μέλη της οικογένειας, συναδέλφους ή τον ψυχοθεραπευτή σας.
Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση σας: μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας με το να θέσετε τα όρια σας, να μην αποζητάτε την επιβεβαίωση, να μην θέλετε να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους, να ξεπεράσετε τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις.
4. Σκεφτείτε αν η επανασύνδεση είναι τελικά καλή ιδέα
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει να προσπαθούν να τα ξαναβρούν με τους πρώην τους, γιατί με αυτό τον τρόπο παρατείνουν την επούλωση τους.
Ίσως να μην είναι καλή ιδέα η επανασύνδεση αν η σχέση με τον πρώην σας δεν ήταν υγιής. Για να ξεκαθαρίσετε αν θέλετε την επανασύνδεση, ρωτήστε τον εαυτό σας: Γιατί θέλω πίσω τον πρώην μου; Πάρτε λίγο χρόνο πριν απαντήσετε.
Θέλετε τον πρώην σας επειδή φοβάστε να μείνετε μόνοι; Επειδή νιώθετε μόνοι και μίζεροι χωρίς αυτόν; Επειδή δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς αυτόν; Επειδή φοβάστε ότι δεν θα βρείτε κάποιον καλύτερο; Ή επειδή πιστεύετε ότι δεν είστε καλοί, δεν αξίζετε να βρείτε κάποιον καλύτερο;
Αν απαντήσατε ναι σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε δεν πρέπει να προσπαθήσετε να είστε ξανά μαζί. Αν απαντήσατε όχι σε όλες τις ερωτήσεις τότε μπορείτε να κάνετε μια προσπάθεια να είστε ξανά μαζί.
5. Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον πρώην σας αν επικοινωνήσει μαζί σας ή αν είναι δεκτικός αφού εκφράσετε το ενδιαφέρον σας
Αν ο πρώην σας μετά το χωρισμό ενδιαφέρεται να μάθει για εσάς, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ενδιαφέροντος. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για να συζητήσετε και να εκφράσετε την επιθυμία σας να διορθώσετε τα πράγματα. Αν ο πρώην σας είναι πρόθυμος να προσπαθήσετε ξανά και σας βλέπει ερωτικά, τότε θα περνάει περισσότερο χρόνο μαζί σας.
Αφού καλέσετε τον πρώην σας σε ραντεβού, να περιμένετε τις εξής αντιδράσεις:
- Ο πρώην σας θα είναι ενθουσιασμένος για το ραντεβού σας.
- Ο πρώην σας δεν θα θέλει να βγείτε ραντεβού.
- Ο πρώην σας δεν σας δίνει μια ξεκάθαρη και δεσμευτική απάντηση.
6. Γυρίστε ξανά στον πρώην σας (και μείνετε μαζί)
Από τη στιγμή που θα έχετε βγει μερικά ραντεβού με τον πρώην σας και αισθάνεστε ότι τα πράγματα σοβαρεύουν, κάνετε προσωπικές συζητήσεις, σεξ, και κινήσεις αγάπης, τότε αυτό που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά είναι η δέσμευση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για αυτή τη μετάβαση. Αλλά τα πράγματα είναι αρκετά απλά.
Αν ο πρώην σας ανοίξει το θέμα του να είστε ξανά μαζί, κάντε μια συζήτηση και πάρτε μια αμοιβαία απόφαση. Το πως θα προχωρήσετε εξαρτάται από τις αξίες και τα όρια σας.
Γιατί οι σχέσεις δεν τελειώνουν επειδή δύο άνθρωποι έκαναν κάτι λάθος ο ένας στον άλλον. Οι σχέσεις τελειώνουν επειδή δύο άνθρωποι δεν ταιριάζουν.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε πράγματα από το χωρισμό σας, να αναγνωρίσετε τα λάθη σας, να αλλάξετε συμπεριφορές που σας διέλυσαν, να αποδεχτείτε τα ελαττώματα ο ένας του άλλου και να επιδιορθώσετε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, το σεβασμό και τη στοργή.
Για να αναθεωρήσετε όλα τα παραπάνω χρειάζεστε χρόνο και δέσμευση.
7. Προσπαθήστε να μιλήσετε για όσα δεν μιλούσατε
Είναι φυσιολογικό να αποφεύγετε κάποιες συζητήσεις. Νιώθετε ότι έτσι θα περιορίσετε τις συγκρούσεις. Ή ίσως να έχετε προσπαθήσει αρκετές φορές και η συζήτηση να μην έχει οδηγήσει πουθενά.
Πολλά ζευγάρια βρίσκουν κάποια θέματα εξαιρετικά δύσκολα. Αλλά όταν δύο σύντροφοι δεν λένε όσα νιώθουν, αυτό μπορεί να τους απομακρύνει.
8. Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί
Ο χρόνος με το σύντροφο σας, σας δίνει περισσότερες ευκαιρίες να συνδεθείτε. Μπορείτε να αφιερώνετε 1-2 ώρες την εβδομάδα για να συζητάτε.
9. Επικεντρωθείτε στα μικρά πράγματα
Αν θέλετε να είστε ξανά μαζί με την πρώην σας, μπορεί να σκεφτείτε ότι μια γενναιόδωρη χειρονομία θα μπορούσε να βοηθήσει. Και μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, τα μικρά πράγματα έχουν μεγαλύτερη αξία σε μια σχέση.
Κάποια μικρά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:
- Γλυκά λόγια ευγνωμοσύνης
- Βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού
- Ενδιαφέρον για τη σύντροφο
- Φιλιά και αγκαλιές
10. Καλλιεργήστε την οικειότητα
Η αληθινή οικειότητα σε μια σχέση βοηθά να επανασυνδεθείτε με το σύντροφο σας, παρά τις διαφωνίες ή τις προκλήσεις.
Μπορείτε να έρθετε πιο κοντά με το σύντροφο σας :
- Σωματική οικειότητα: η σωματική οικειότητα περιλαμβάνει την σεξουαλική οικειότητα αλλά επίσης περιλαμβάνει και την απλή σωματική επαφή, όπως ένα άγγιγμα.
- Συναισθηματική οικειότητα: η έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων είναι σημαντική και για τους δυο.
- Πνευματική οικειότητα: συζήτηση για τις πεποιθήσεις και τις αξίες.
- Ψυχική οικειότητα: συζητήσεις για τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο, την καριέρα, την πολιτική.
11. Προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα για το σύντροφο σας
Μπορεί να νιώθετε ότι ξέρετε καλά το σύντροφο σας, ειδικά αν είστε μαζί για πολύ καιρό. Αλλά οι άνθρωποι αλλάζουν.
Πολλές φορές στις σχέσεις κάνουμε επιλογές και παίρνουμε αποφάσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις του συντρόφου μας στη αρχή της σχέσης. Αλλά ποιος μένει ίδιος, χρόνο με το χρόνο; Όλοι μας βιώνουμε έντονες αλλαγές που μας κάνουν πιο ώριμους.
Ακόμη και αν πιστεύετε ότι τα γνωρίζετε όλα για το σύντροφο σας μπορείτε να κάνετε συζητήσεις για νέα όνειρα, φιλοδοξίες, μαθήματα.
12. Κάντε μαζί νέες δραστηριότητες
Μπορείτε να οργανώσετε δραστηριότητες που δεν έχετε κάνει ποτέ ξανά μαζί. Το να μάθετε κάτι νέο μαζί δημιουργεί την αίσθηση της σύνδεσης.
Μπορείτε να δοκιμάσετε:
- Ένα ταξίδι σε ένα νέο προορισμό
- Να κάνετε μαζί κάποια μαθήματα
- Να πάτε σε ένα καινούργιο εστιατόριο
- Να προσφέρετε εθελοντική εργασία
Δουλέψτε με τον εαυτό σας
Όλα τα ζευγάρια μπορούν να ωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ βοηθά τα ζευγάρια να δουλέψουν τα προβλήματα τους ώστε να έχουν μια υγιή σχέση.
Αν επιθυμείτε την επανασύνδεση με το πρώην σας καλό είναι να σκεφτείτε πολλές παραμέτρους και να μην αντιδράτε παρορμητικά. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να τα καταφέρετε.