Ερωτήσεις και μύθοι για την Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Θα πιεστώ να μιλήσω για τις πιο βαθιές μου σκέψεις, συναισθήματα και μυστικά στην ομάδα;
Όλα τα μέλη της ομάδας είναι ελεύθερα και αποφασίζουν τα ίδια για ποιο θέμα θα μιλήσουν και σε πιο βαθμό. Οι θεραπευτές ταυτόχρονα προστατεύουν και παρακινούν με μεγάλη φροντίδα τους ανθρώπους να προχωρήσουν σε ψυχολογικό επίπεδο, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις πληγές που κουβαλάνε, χωρίς όμως ποτέ να γίνονται παραβιαστικοί.
Όλα γίνονται με το ρυθμό του κάθε θεραπευόμενου, με σεβασμό στη φάση του και στο “θέλω” του.
Η ομαδική θεραπεία θα διαρκέσει περισσότερο από την ατομική, γιατί το χρόνο θα τον μοιράζομαι με άλλους.
Σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται πιο αποτελεσματική η ατομική θεραπεία και σε άλλες η ομαδική. Πολλές φορές η ατομική ψυχοθεραπεία φτάνει σε αδιέξοδα ή δεν αρκεί, με την έννοια ότι ορισμένες πληγές, στοιχεία του χαρακτήρα και συμπεριφορές γίνονται κατανοητές (συνειδητές), αλλά ο θεραπευόμενος δεν μπορεί να τα αλλάξει - ξεπεράσει.
Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η ομαδική ψυχοθεραπεία η οποία προσφέρει αφενός ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για την επιθυμητή αλλαγή, καθώς και ένα ασφαλές μέρος για να δοκιμαστούν-χτιστούν τα νέα χαρακτηριστικά.
Θα συμπαθήσω όλα τα μέλη της ομάδας; Είναι πιθανό να μη μου ταιριάξει κάποιος;
Οι ομάδες αποτελούνται από φυσιολογικούς και καλλιεργημένους ανθρώπους, οι οποίοι για κάποιο λόγο βρίσκονται σε μια δυσκολία στη ζωή τους. Οι αλληλεπιδράσεις ενός θεραπευόμενου (α) με τους θεραπευτές και (β) με τα άλλα μέλη της ομάδας μπαίνουν στο φακό της θεραπευτικής διαδικασίας, δηλαδή συζητάμε για αυτές.
Όλα στην ομάδα γίνονται πάντα ευγενικά και σε ένα κλίμα σεβασμού, έτσι ώστε να μπορεί ο θεραπευόμενος να πάρει και να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες.
Έχω πρόβλημα να μιλάω με ανθρώπους. Δε θα τα καταφέρω στην ομάδα
Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται για το αν είναι ικανοί να μιλούν σε ομάδα. Συνήθως σε ένα μικρό χρονικό διάστημα οι άνθρωποι αρχίζουν να μοιράζονται θέματα που τους απασχολούν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αν και η ψυχοθεραπεία στα πλαίσια μιας ομάδας αρχικά άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων φαντάζει αρχικά δύσκολη, τα μέλη σύντομα παρατηρούν με έκπληξη πόσο βοηθητική και θεραπευτική είναι η ομάδα. Ανάμεσα στα μέλη υπάρχει βαθιά κατανόηση, αποδοχή και εμπιστοσύνη. Τα νεότερα μέλη της ομάδας αντλούν ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσουν βλέποντας αυτά που έχουν καταφέρει τα παλαιότερα μέλη. Το περιβάλλον της ομάδας είναι πάνω από όλα ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.
Ακόμα, ένας θεραπευόμενος που γενικά λέει λίγα, ωφελείται και από την προσεκτική ακρόαση των άλλων, καθώς η ταύτιση με τα κοινά τους σημεία ανακινεί προσωπικά θέματα του ιδίου.
Οταν είμαι με άλλους ανθρώπους, θεωρώ τα δικά μου προβλήματα ότι δεν είναι σημαντικά
Αυτή είναι μία από τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που κουβαλάνε πολλοί άνθρωποι -συνήθως από την παιδική τους ηλικία- και η οποία τους στερεί την φροντίδα.
Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως έχουν μάθει να προσφέρουν στους άλλους, αλλά όχι στον εαυτό τους, δυσκολεύονται να βάλουν σε προτεραιότητα τον εαυτό τους με αποτέλεσμα την ψυχολογική και σωματική κόπωση και φθορά. Είναι από τα θέματα καίριας σημασίας τα οποία δουλεύονται στο θεραπευτικό πλαίσιο της ομάδας.
Φορτώνομαι τα προβλήματα των άλλων που ακούω
Ένας παραπάνω λόγος για την ομαδική ψυχοθεραπεία, ώστε να μάθετε βιωματικά να βάζετε όρια, να εκπαιδευτείτε στο προστατεύετε τον εαυτό σας