Κάνε το Τεστ
Αφήνοντας πίσω το τραύμα , Ψυχικά τραύματα, Ανεπίλυτα ψυχικά τραύματα, Επιδράσεις ψυχικών τραυμάτων, Γιατί είναι τόσο συχνά τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, EMDR, Αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων, Θεραπεία ψυχικών τραυμάτων

Αφήνοντας πίσω το τραύμα

Αφήνοντας πίσω το τραύμα

Μερικές φορές όσα συμβαίνουν στο παρελθόν δεν μένουν στο παρελθόν. Όταν κάποιος έχει βιώσει ένα τραύμα στην παιδική του ηλικία μπορεί να αναγνωρίζει ότι αυτά τα θέματα παραμένουν και στην ενήλικη ζωή. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αφήσει πίσω ένα τραύμα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε για το εάν οι προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες σας θα έχουν αρνητική επίδραση στην ευεξία σας, στις σχέσεις σας και στην καριέρα σας. Ίσως να νιώθετε χαμένοι όταν ξεκινάτε να επουλώσετε ένα τραύμα της παιδικής σας ηλικίας.

Μπορεί να νιώθετε ότι πλέον έχετε χάσει τον εαυτό σας και να αναρωτιέστε, "Ακόμη έχω θέματα από τα ανεπίλυτα ψυχικά τραύματα της παιδικής μου ηλικίας;"

Ίσως οι επιδράσεις ενός γεγονότος που κουβαλάτε στην ενήλικη ζωή σας να εξηγούν την αντίληψη που έχετε για τον κόσμο. Έτσι, δρουν τα ανεπίλυτα ψυχικά τραύματα.

Τι είναι τα ανεπίλυτα ψυχικά τραύματα;

Ο όρος "ανεπίλυτα ψυχικά τραύματα" είναι αρκετά δημοφιλής στις μέρες μας, αλλά τι ακριβώς σημαίνει; Ότι έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι ένα τραυματικό γεγονός ήταν μεμονωμένο και ότι το αφήσατε πίσω σας και προχωρήσατε.

Είναι επίσης πιθανό να έχετε κάνει θεραπεία. Αλλά η πραγματικότητα είναι, πως τα τραύματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να επηρεάζουν ένα άτομο για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τα συμπτώματα, τα διαπροσωπικά προβλήματα και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι όλα μόνιμες υπενθυμίσεις των εμπειριών σας, ανεξάρτητα με το πόσο σκληρά έχετε προσπαθήσει να τις ξεχάσετε ή πόσο προσπαθείτε να τις βγάλετε από το μυαλό σας. Αυτά τα τραύματα της παιδικής ηλικίας μένουν μέσα σας για μια ζωή.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα στην παιδική τους ηλικία πιστεύουν ότι ήταν πάντα μόνοι τους , έτσι μαθαίνουν να βασίζονται μόνο στον εαυτό τους.

Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο σε όσα μπορεί να κάνει ένα άτομο μόνο του. Για αυτό και οι επιδράσεις του τραύματος παραμένουν συχνά ανεπίλυτες.

Οι επιδράσεις των ψυχικών τραυμάτων

Για να μπορέσετε να επιλύσετε τα ψυχικά σας τραύματα είναι ανάγκη να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή που θα είναι ειδικευμένος στα ψυχικά τραύματα.

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να ξεπεράσει κάποιος τα ψυχικά του τραύματα. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει μοναδικές εμπειρίες, οι οποίες τον διαμορφώνουν με μοναδικό τρόπο. Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας έχουν σημαντική επίδραση σε αυτό που γινόμαστε ως ενήλικες.

Δυστυχώς, είναι δύσκολο να φτάσει κάποιος στην άκρη του νήματος για όσα συνέβησαν στην παιδική του ηλικία. Υπάρχουν σημάδια που προσωρινά εξαφανίζονται. Ωστόσο, όταν κάποιος ζει ξανά την τραυματική εμπειρία αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή εκτίθεται σε στρες που δημιουργεί συναισθηματική αναστάτωση ή συμβαίνει κάτι που υπενθυμίζει το προηγούμενο τραύμα.

Αν και τα τραυματικά γεγονότα μπορεί να συνέβησαν στο παρελθόν, μπορεί να συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ζωή σας και τη ζωή των ανθρώπων γύρω σας μέχρι να κατανοήσετε πλήρως πως εκδηλώνονται στις τωρινές σας εμπειρίες και στις σχέσεις σας.

Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και τραύματα της παιδικής ηλικίας

Όλοι μας έχουμε τον καταναγκασμό να επαναλαμβάνουμε πράγματα, σύμφωνα με τον Φρόυντ, ακόμη και αν δεν το θέλουμε. Αυτό εξηγεί γιατί είναι πιθανό να κάνουμε σχέσεις που να μοιάζουν με αυτές που μας προκάλεσαν πόνο στο παρελθόν.

Τα συμπτώματα και/ή πράξεις μας ίσως να εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους. Αυτό είναι κάτι μοναδικό για τον καθένα. Το παρελθόν δεν είναι ποτέ απλά παρελθόν, είναι το πιο ουσιαστικό πράγμα που θυμόμαστε.

Γιατί τα τραύματα της παιδικής ηλικίας είναι τόσο συχνά;

Στις περιπτώσεις σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, για παράδειγμα, οι επιδράσεις του τραύματος είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μορφές ψυχικών τραυμάτων της παιδικής ηλικίας που να μην προκαλούν τόσο ορατά σημάδια.

Άλλες τραυματικές εμπειρίες περιλαμβάνουν την παραμέληση, τον θάνατο ενός γονέα, μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, μια μαθησιακή δυσκολία που προκαλεί θέματα αυτοεκτίμησης, ένας συναισθηματικά απόμακρος γονέας, και ένας γονέας που έχει βιώσει και ο ίδιος τραύματα στην παιδική του ηλικία.

Ίσως εσείς και/ή γονείς σας να υποφέρετε από την παραμέληση, τον θάνατο ενός γονέα, μια σοβαρή νόσο.

Η παραμέληση στην παιδική ηλικία συμβαίνει όταν οι ψυχολογικές και βιολογικές ανάγκες ενός ατόμου δεν καλύπτονται. Είναι πιθανό αυτό να συμβαίνει επειδή οι γονείς ήταν πολύ απασχολημένοι ή δεν σας έδιναν σημασία και προσοχή.

Ψυχικά τραύματα, EMDR, Επιδράσεις ψυχικών τραυμάτων

Διαγενεακό τραύμα και τραύματα των φροντιστών

Όταν ένας γονέας αντιμετωπίζει μια ψυχική νόσο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα παιδί ωριμάζει πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Μπορεί να συμπεριφέρεται ως γονέας στα μικρότερα αδέλφια του και να είναι εκεί για αυτά συναισθηματικά.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι συναισθηματικές ανάγκες αυτού του παιδιού δεν καλύπτονται, αγνοούνται ή παραμελούνται. Επίσης, ο θάνατος ενός γονέα είναι αρκετά σκληρό γεγονός, ακόμη και αν ο γονέας που μένει πίσω προσφέρει όλη του την αγάπη. Μπορεί αυτή η απώλεια να δημιουργήσει ένα ανεπίλυτο τραύμα.

Θεραπεία ψυχικών τραυμάτων με EMDR

Το EMDR (eye movement desensitization and reprocessing therapy) , αναπτύχθηκε το 1980 ως ένας τρόπος θεραπείας για την διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Η κύρια ιδέα πίσω από αυτή την ψυχοθεραπευτική μέθοδο είναι πως αν ένα άτομο έχει βιώσει ένα τραύμα και δυσκολεύεται να το διαχειριστεί, αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει επεξεργαστεί σωστά τις αναμνήσεις της εμπειρίας. Οι αναμνήσεις είναι ακόμη εκεί και προκαλούν στρες, και κουβαλούν μαζί τους συναισθήματα και ακόμη και σωματικές αισθήσεις από το πραγματικό τραύμα.

Ένας ψυχοθεραπευτής ειδικός στο EMDR μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επεξεργαστούν τις δυσάρεστες αναμνήσεις τους και να αλλάξουν τον τρόπο που τις αποθηκεύει ο εγκέφαλος. Η διαφορά από άλλες μορφές ψυχοθεραπείας, είναι ότι το EMDR στοχεύει στην αλλαγή των συναισθημάτων σχετικά με τις εμπειρίες του παρελθόντος. Με το EMDR εκπαιδεύεται ο εγκέφαλος να μειώνει τις αναμνήσεις, οι οποίες οδηγούν στη μείωση των επώδυνων συναισθημάτων που έχουν σχέση με αυτές.

Το EMDR περιλαμβάνει τη διμερή διέγερση μέσω της κίνησης των ματιών ή τα ελαφρά χτυπήματα. Η διέγερση συμβαίνει καθώς ένας θεραπευόμενος σκέφτεται τις επώδυνες αναμνήσεις, και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτές αρχίζουν και υποχωρούν.

Με ποιους τρόπους μπορώ να ξεπεράσω ένα τραύμα της παιδικής ηλικίας;

  1. Επικεντρωθείτε στην ευεξία σας: αν είστε υγιείς μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα την πίεση. Κοιμηθείτε καλά, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και κάντε τακτικά άσκηση. Αποφύγετε το αλκοόλ και τις ουσίες, γιατί μπορεί να επιδεινώνουν το τραύμα και να εντείνουν τα συναισθήματα απελπισίας , μοναξιάς και θλίψης.
  2. Αγκαλιάστε τις ατέλειες σας και αποδεχτείτε τον εαυτό σας: όταν αποδέχεστε κάτι παίρνετε την απόφαση για το πως θα το επεξεργαστείτε. Η επιλογή σας είναι να το κρατήσετε μέσα σας ή να το απελευθερώσετε. Φυσικά, όταν το απελευθερώνετε δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί. Αλλά πλέον έχετε αποφασίσει ότι δεν θα σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.
  3. Κάντε θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας: η αρνητικότητα, το στρες, ο μηρυκασμός των σκέψεων είναι όλες κακές συνήθειες. Φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολο κάποιος να κόψει τις κακές συνήθειες, ειδικά αν του προσφέρουν μια άμεση ανακούφιση από το τραύμα. Είναι δύσκολο κάποιος να ξεπεράσει τις κακές συνήθειες, αλλά με υπομονή και υποστήριξη, μπορεί να τα καταφέρει.
  4. Πάρτε το χρόνο σας και μην πιέζετε τα πράγματα: οι επιδράσεις των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας είναι μακροχρόνιες και δύσκολο να ξεπεραστούν. Όταν κάποιος δεν πιστεύει στον εαυτό του, έχει αμυντικές συμπεριφορές είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει το παρελθόν. Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα. Αναγνωρίστε τα βήματα που κάνετε, την πρόοδο σας, ανεξάρτητα με το πόσο μικρά μπορεί να είναι.
  5. Για να επουλωθείτε από ένα τραύμα, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε: πολλοί άνθρωποι που βιώνουν τραυματικές εμπειρίες σαν παιδιά περνούν όλη τους τη ζωή προσπαθώντας να αρνηθούν ή να εκλογικεύσουν ότι τους συνέβη. Όταν αναγνωρίσετε την τραυματική εμπειρία που βιώσατε τότε θα μπορέσετε να επουλωθείτε.
  6. Ακόμη και στην ενήλικη ζωή, τα συναισθήματα αβοηθητότητας μπορεί να επηρεάζουν τις συμπεριφορές σας: αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε και να αντιδράτε σαν θύμα και να παίρνετε αποφάσεις σύμφωνα με το τραύμα που βιώσατε. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρόν αν νιώθετε θύμα του παρελθόντος. Το παρελθόν πάντα θα έχει τον έλεγχο της ζωής σας και για να μπορέσετε να επουλωθείτε είναι ανάγκη να ανακτήσετε τον έλεγχο. Δεν είστε πλέον ένα μικρό παιδί αλλά ένας αποφασισμένος ενήλικας.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε επικοινωνία με ομάδες και ανθρώπους , ώστε να μην νιώθετε μόνοι σας και να μην απομονώνεστε. Είναι ουσιαστικό να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που θα σας στηρίξουν, θα μπορείτε να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας.

Αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων 

Αν έχετε βιώσει κάποιο τραύμα είναι σημαντικό να ζητήσετε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή που ειδικεύεται στο EMDR και μπορεί να σας παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη στο ταξίδι της επούλωσης. Χρειάζεται κουράγιο για να ζητήσετε βοήθεια και να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι.

Κατηγορία: