Άγχος και αναβλητικότητα
Η αναβλητικότητα είναι πολλές φορές μια στρατηγική αντιμετώπισης. Χρησιμοποιούμε την αποφυγή για να δραπετεύσουμε από τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με μια συγκεκριμένη εργασία (απογοήτευση, άγχος, ανησυχία).
Όταν νιώθουμε άσχημα για μια εργασία, είναι πολύ πιο πιθανό να είμαστε αναβλητικοί σε μια προσπάθεια να νιώσουμε καλύτερα. Όμως αυτή η άμεση ανακούφιση έχει κόστος στο μέλλον.
Το θέμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν άσχημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος και στην κατάθλιψη, στις αρνητικές σκέψεις, στην ανησυχία για το μέλλον και στο μηρυκασμό του παρελθόντος.
Αιτίες αναβλητικότητας
Φόβος και στρες
Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν φόβο, άγχος και ανησυχία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα υψηλά επίπεδα φόβου και άγχους οδηγούν στην απελευθέρωση νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο, η οποία δρα σαν ορμόνη του στρες και είναι νευροδιαβιβαστής.
Σε αυτό το σημείο, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται αυτόματα για να σας προστατεύσει από τα πιθανά αρνητικά συναισθήματα παράγοντας ντοπαμίνη, η οποία παράγεται όταν βιώνουμε ευχάριστες εμπειρίες.
Μη ρεαλιστικοί στόχοι
Όταν οι στόχοι σας δεν είναι ρεαλιστικοί, είναι πολύ πιο πιθανό να είστε αναβλητικοί. Αν οι στόχοι σας είναι ξεκάθαροι , ρεαλιστικοί και καλά καθορισμένοι τότε είναι πιθανό να είστε λιγότερο αναβλητικοί.
Υπερβολική αισιοδοξία για το μέλλον
Μερικές φορές οι άνθρωποι τείνουν να είναι αναβλητικοί επειδή είναι πολύ αισιόδοξοι για την ικανότητά σας να ολοκληρώσουν αυτές τις εργασίες στο μέλλον.
Συνεχή ψυχοπιεστικά γεγονότα
Οι άνθρωποι γίνονται αναβλητικοί όταν περνούν δυσκολίες. Για παράδειγμα, η πανδημία έχει αυξήσει την αναβλητικότητα. Επειδή οι άνθρωποι δεν είχαν το χρόνο να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο ζωής, όπως η δουλειά από το σπίτι, αυτό οδήγησε σε αρνητικές σκέψεις, άγχος, ανησυχία, απομόνωση.
Όταν οι άνθρωποι φοβούνται, είναι αγχωμένοι, απογοητευμένοι και ανήσυχοι είναι πιο πιθανό να γίνονται αναβλητικοί και να αναβάλλουν όσα έχουν να κάνουν, καθημερινές δραστηριότητες και δουλειές.
Άγχος
Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Η αναβλητικότητα είναι ένα από τα συμπτώματα του άγχους. Οι μελέτες δείχνουν ότι η αναβλητικότητα και το άγχος πάνε μαζί.
Όταν οι άνθρωποι νιώθουν στρες για κάτι, τείνουν να το αποφεύγουν. Για παράδειγμα, μπορεί να αναβάλλετε τις εξετάσεις σας επειδή φοβάστε ότι θα αποτύχετε. Τελικά, καταλήγετε να καθυστερείτε να διευθετήσετε δύσκολα θέματα. Σε αυτό συμβάλλει και η τελειομανία.
Κατάθλιψη
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της κατάθλιψης και συνδέεται με την αναβλητικότητα. Οι άνθρωποι που αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους μπορεί να αποφεύγουν ή να καθυστερούν να ξεκινήσουν.
Επιδράσεις αναβλητικότητας
Οι επιδράσεις της αναβλητικότητας περιλαμβάνουν:
- χρόνιο στρες
- οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την αναβολή σημαντικών υποχρεώσεων
- ανησυχία, ντροπή και ενοχές
- προβλήματα ψυχική και σωματικής υγείας
- έλλειψη κινήτρου
- δυσαρέσκεια από την οικογένεια, τους συνεργάτες και τους φίλους