Άγχος και Νοσήματα του καρδιαγγειακού
Οι διαταραχές άγχους παίζουν κύριο ρόλο στα νοσήματα του καρδιαγγειακού. Μια προσεκτική ματιά στο μηχανισμό του άγχους μπορεί να αποκαλύψει τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει την υγεία της καρδιάς.
Επίδραση του άγχους στην καρδιά
Όταν κάποιος είναι αγχωμένος , το σώμα του αντιδρά με τρόπους που μπορεί να προσθέτουν επιπλέον πίεση στην καρδιά. Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι καταστροφικά για τους ανθρώπους με υποκείμενα καρδιακά νοσήματα.
Το άγχος γενικά μπορεί να προκαλέσει:
- Ταχυκαρδία: σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.
- Αύξηση της αρτηριακής πίεσης: αν είναι χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, να αποδυναμώνει την καρδιά και να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια.
- Μειωμένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού: μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μετά από μια οξεία καρδιακή προσβολή.
Άγχος και ανάρρωση από καρδιακό επεισόδιο
Οι διαταραχές άγχους συνοδεύονται από ένα υψηλό βαθμό φόβου και αβεβαιότητας. Όταν αυτός ο φόβος παρεμποδίζει τον ασθενή από το θεραπευτικό του πλάνο, μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ανάρρωση. Το άγχος παρεμβαίνει στα εξής:
- Την τήρηση του θεραπευτικού πλάνου
- Την δέσμευση στη φαρμακευτική αγωγή
- Την τήρηση μια υγιεινής διατροφής
- Τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο
- Τη σύνδεση με τους φίλους και την οικογένεια
Σύνδεση ανάμεσα στα θέματα ψυχικής υγείας και των καρδιακών νοσημάτων
Η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές άγχους παίζουν σημαντικό ρόλο στα νοσήματα του καρδιαγγειακού και εμπλέκονται στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου και του εμφράγματος. Οι μελέτες δείχνουν ότι σε ασθενείς χωρίς καρδιακά νοσήματα, η κατάθλιψη συνδέεται με την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και καρδιακής ανεπάρκειας. Σε ασθενείς με νοσήματα του καρδιαγγειακού, η κατάθλιψη έχει αρνητική επίδραση. Η κατάθλιψη διπλασιάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας και τα ανεπιθύμητα καρδιακά επεισόδια μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια.
Το άγχος επίσης συνδέεται με την υγεία της καρδιάς. Σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, το άγχος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, το άγχος έχει αρνητική επίδραση.
Η σύνδεση ανάμεσα στις διαταραχές άγχους και στην υγεία της καρδιάς είναι αρκετά ισχυρή. Οι διαταραχές άγχους, όπως η διαταραχή γενικευμένου άγχους, η διαταραχή πανικού και η διαταραχή μετατραυματικού στρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή καρδιακής ανεπάρκειας.
Παράγοντες που παρεμβαίνουν στη σχέση άγχους και υγείας της καρδιάς
Η σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη, στο άγχος και στα νοσήματα του καρδιαγγειακού είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει ψυχολογικούς, βιολογικούς και συμπεριφορικούς μηχανισμούς. Η κατάθλιψη, οι αρρυθμίες, και η στεφανιαία νόσος συχνά συνυπάρχουν επειδή μοιράζονται κοινούς συμπεριφορικούς και παθοφυσιολογικούς παράγοντες όπως ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η απορύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, η δυσλειτουργία στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και η φλεγμονή.
Ανθυγιεινές συμπεριφορές: υπάρχουν πολυάριθμες ανθυγιεινές συμπεριφορές που είναι συχνές στην κατάθλιψη, στο άγχος και στα νοσήματα του καρδιαγγειακού. Οι ασθενείς με κατάθλιψη και άγχος είναι πιο πιθανό να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ, τα οποία είναι παράγοντες κινδύνου για τα νοσήματα του καρδιαγγειακού. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν λιγότερες πιθανότητες να αθλούνται τακτικά, πράγμα που συμβάλλει στην ανάπτυξη νοσημάτων του καρδιαγγειακού. Επίσης οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες ημερησίως , ενώ έχουν έλλειψη βιταμίνης D, βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος, τα οποία συμβάλλουν στην απορύθμιση του μεταβολισμού.
Φυσιολογικοί μηχανισμοί: η απορύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, η απορύθμιση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, η φλεγμονή όλα παρεμβαίνουν στη σχέση ανάμεσα στις ψυχικές διαταραχές και στην υγεία της καρδιάς. Στην κατάθλιψη, στο άγχος, και στα νοσήματα του καρδιαγγειακού, η απορύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος με την επικράτηση του συμπαθητικού είναι πολύ συχνή. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει στη φλεγμονή, καθώς οι αλλαγές στα επίπεδα της κορτιζόλης μέσω του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, οδηγούν σε μακροχρόνιες αλλαγές στο μεταιχμιακό σύστημα.
Η φλεγμονή επίσης συμβάλλει στην κατάθλιψη και στο άγχος μειώνοντας τον νευροδιαβιβαστή μονοαμίνη στον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας την νευροκυκλοφορία και μειώνοντας την απόκριση στα αντικαταθλιπτικά. Επίσης οδηγεί στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα αιμοφόρα αγγεία. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία συνδέεται άμεσα με τη φλεγμονή και την κατάθλιψη, το άγχος και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων και ο τρόπος ζωής εξηγούν την ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη, στο άγχος και στα νοσήματα του καρδιαγγειακού.
Διαταραχές άγχους
Οι διαταραχές άγχους περιλαμβάνουν:
- Διαταραχή πανικού: συνδέεται με νοσήματα του καρδιαγγειακού ή με καρδιακό επεισόδιο. Τα συναισθήματα ακραίου φόβου συνήθως συνοδεύονται από ζαλάδα, πόνο στο στήθος, δυσφορία στο στομάχι, δυσκολία στην αναπνοή και ταχυκαρδία.
- Μετατραυματικό στρες: η συγκεκριμένη διαταραχή (PTSD) μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα τρομακτικό ατύχημα ή ένα ξαφνικό, απειλητικό για τη ζωή γεγονός όπως ένα βίαιο έγκλημα. Ένα άτομο που εμφανίζει μετατραυματικό στρες συχνά δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει οτιδήποτε σχετίζεται με το τραυματικό γεγονός και βιώνει συναισθήματα νευρικότητας και αποσύνδεσης.
- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD): οι άνθρωποι με OCD προσπαθούν να διαχειριστούν τις διεισδυτικές τους σκέψεις και ανησυχίες επαναλαμβάνοντας συνεχώς τις ίδιες πράξεις.
Άγχος στις γυναίκες
Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν διαταραχή πανικού, διαταραχή γενικευμένου άγχους, κοινωνικό άγχος. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς στο μετατραυματικό στρες μετά από μια τραυματική εμπειρία.
Τα τραύματα που βιώνουν οι γυναίκες όπως η σεξουαλική κακοποίηση ή η αρπαγή, είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε μετατραυματικό στρες.
Διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών άγχους
Είναι σημαντικό να ξεχωρίζει κάποιος το φυσιολογικό άγχος από τις διαταραχές άγχους. Αν το άγχος παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, στην απόδοσή σας τότε μπορεί να έχετε κάποια διαταραχή άγχους.
Ανάλογα με την διάρκεια, την σοβαρότητα και τον τύπο του άγχους, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό και των δύο. Η ψυχοθεραπεία έχει τους εξής στόχους:
- Διαχείριση του άγχους: ο στόχος είναι να αποτρέψει τον ασθενή να ανησυχεί για το μέλλον που είναι αδύνατον να ελέγξει, και τον βοηθά να επικεντρωθεί στο παρόν. Μπορεί να χρησιμοποιούνται ασκήσεις χαλάρωσης, διαλογισμός, γιόγκα.
- Γνωστική αναδιάρθρωση: οι άνθρωποι με διαταραχές άγχους έχουν την τάση να καταστροφολογούν ή να σκέφτονται τα χειρότερα πιθανά σενάρια. Η γνωστική αναδιάρθρωση βοηθά τον ασθενή να δει με λογικό τρόπο την κατάσταση και να κατανοήσει ότι η διαστρέβλωση μιας κατάστασης δεν είναι υγιής.
- Θεραπεία έκθεσης: ο ασθενής εκτίθεται σταδιακά και επανειλημμένα σε δραστηριότητες ή περιβάλλοντα που του προκαλούν άγχος. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι όταν το άτομο μπορεί αποτελεσματικά να διαχειριστεί το άγχος του.