Αλκαλική Διατροφή
Η αλκαλική διατροφή βασίζεται στην ιδέα ότι η αντικατάσταση των όξινων τροφών με αλκαλικές μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Οι υποστηρικτές αυτές της διατροφής υποστηρίζουν ότι βοηθά στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Τι είναι η αλκαλική διατροφή;
Η αλκαλική διατροφή βασίζεται στη λογική ότι η διατροφή μας μπορεί να αλλάξει το pH του σώματος μας.
Ο μεταβολισμός, η διαδικασία μετατροπής των τροφών σε ενέργεια, περιλαμβάνει αρκετές χημικές αντιδράσεις ώστε να διασπαστούν οι τροφές .Αυτές οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας είναι αργές και ελεγχόμενες. Οι τροφές που καταναλώνουμε αφήνουν κάποια "υπολείμματα" που είναι γνωστά ως κατάλοιπα του μεταβολισμού.
Αυτά τα κατάλοιπα του μεταβολισμού μπορεί να είναι αλκαλικά, ουδέτερα ή όξινα. Αυτά τα υπολείμματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το pH του σώματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι εάν τρώτε τροφές που αφήνουν όξινα κατάλοιπα, το αίμα σας γίνεται πιο όξινο. Αν οι τροφές που τρώτε αφήνουν αλκαλικά κατάλοιπα, το αίμα γίνεται πιο αλκαλικό.
Σύμφωνα με την υπόθεση των καταλοίπων του μεταβολισμού, τα όξινα κατάλοιπα μας κάνουν πιο ευάλωτους σε ασθένειες και νοσήματα, ενώ τα αλκαλικά μας προστατεύουν. Έτσι επιλέγοντας πιο αλκαλικές τροφές, μπορείτε να κάνετε πιο αλκαλικό το pH του σώματος και να βελτιώσετε την υγεία σας.
Τα συστατικά των τροφών που αφήνουν όξινα κατάλοιπα περιλαμβάνουν τις πρωτεΐνες, το φωσφορικό άλας και το θείο, ενώ τα αλκαλικά συστατικά περιλαμβάνουν το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.
Πώς λειτουργεί η αλκαλική διατροφή;
Η αλκαλική διατροφή επικεντρώνεται στην κατανάλωση αλκαλικών τροφών σε μια προσπάθεια να γίνει το pH του σώματος πιο αλκαλικό. Το pH του σώματος μπορεί να αλλάξει μέσω της διατροφής. Το pH βέβαια ποικίλλει στα διάφορα τμήματα του σώματος. Για παράδειγμα, το στομάχι είναι πιο όξινο.
Σε κάθε περίπτωση, η μέτρηση του pH μας δείχνει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι κάτι και κυμαίνεται από 0-14.
Τα επίπεδα του pH στο σώμα:
- Το 0 είναι πολύ όξινο
- Το 7 είναι ουδέτερο
- Το 14 είναι πολύ αλκαλικό
Τι τρώμε και τι αποφεύγουμε στην αλκαλική διατροφή;
Η συγκεκριμένη διατροφή οργανώνεται σύμφωνα με το pH των τροφών. Αν θέλετε να ακολουθήσετε την αλκαλική διατροφή, θα καταναλώνετε τροφές όπως αυτές που βρίσκονται στην παρακάτω λίστα, θα αποφεύγετε τις καθαρά όξινες τροφές, θα περιορίσετε ή θα αποφεύγετε τις ουδέτερες τροφές και θα επικεντρωθείτε στις αλκαλικές τροφές.
Όξινες τροφές που χρειάζεται να αποφεύγετε:
- Κρέας (ειδικά το παστό βοδινό, το κρέας σε κονσέρβα, η γαλοπούλα, το μοσχάρι και το βοδινό)
- Πουλερικά
- Ψάρια
- Τυρί cottage
- Γάλα
- Τυρί (ειδικά η παρμεζάνα, το τσένταρ και τα σκληρά τυριά)
- Γιαούρτι
- Παγωτό
- Αυγά (ειδικά των κρόκο των αυγών)
- Σιτηρά (καστανό ρύζι, βρώμη, ζυμαρικά, καλαμπόκι, λευκό ρύζι, ψωμί σικάλεως, ψωμί ολικής άλεσης)
- Αλκοόλ
- Σόδα
- Φακές
- Φιστίκια και καρύδια
- Επεξεργασμένες τροφές
Τροφές με ουδέτερο pH που πρέπει να περιορίσετε:
- Φυσικά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το γάλα
- Άμυλο
- Ζάχαρη
Αλκαλικές τροφές που χρειάζεται να καταναλώνετε:
- Φρούτα
- Χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη
- Σταφίδες
- Μαύρες σταφίδες
- Λαχανικά (ειδικά σπανάκι)
- Πατάτες
- Κρασί
- Μεταλλικό νερό
- Τροφές με σόγια
- Όσπρια
- Φύτρες
- Ξηροί καρποί
Μπορείτε να συνδυάσετε τις παραπάνω τροφές όπως θέλετε και να δημιουργήσετε το δικό σας αλκαλικό διατροφικό πλάνο.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα
Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ομοιοπαθητική και το βελονισμό.