Αναβλητικότητα
Η αναβλητικότητα συχνά συγχέεται με την τεμπελιά, αλλά πρόκειται δύο διαφορετικές έννοιες. Η "αναβλητικότητα" είναι μια ενεργή διαδικασία, επιλέγετε να κάνετε κάτι άλλο αντί για μια εργασία που ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε. Σε αντίθεση με την "τεμπελιά" που είναι μια παθητική στάση που χαρακτηρίζεται από απάθεια και απροθυμία να δράσετε.
Η αναβλητικότητα συνήθως περιλαμβάνει την παραμέληση μιας ανεπιθύμητης, αλλά σημαντικής εργασίας, ώστε να κάνετε κάτι πιο εύκολο ή ευχάριστο. Όταν όμως συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις. Ακόμη και η αναβλητικότητα για μικρά πράγματα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ενοχές ή ντροπή. Μπορεί να μειώσει την απόδοσή σας και να σας απομακρύνει από τους στόχους σας.
Αν είστε αναβλητικοί αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στη δουλειά σας και στην προσωπική σας ζωή. Η αναβλητικότητα μπορεί να υπονομεύει την καριέρα σας. Μπορεί να κάνει έξαλλη τη σύντροφό σας, να παρεμβαίνει σε οικογενειακές υποχρεώσεις, να σας ρίχνει την αυτοπεποίθηση και εν τέλει να σας οδηγήσει στην κατάθλιψη. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνετε βήματα για να προλάβετε την εμφάνισή της.
Αιτίες αναβλητικότητας
Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα είναι να αναγνωρίσετε την ύπαρξή της. Στη συνέχεια, χρειάζεται να αναγνωρίσετε τους λόγους πίσω από τη συμπεριφορά σας και κάντε τις ανάλογες αλλαγές για να την ξεπεράσετε.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να γίνεται αναβλητικός. Σύμφωνα με τις μελέτες οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αναβλητικοί για τους εξής λόγους:
- Δεν γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν (αναποφασιστικότητα)
- Δεν γνωρίζουν πως να κάνουν κάτι
- Δεν θέλουν να κάνουν κάτι
- Δεν τους ενδιαφέρει αν θα κάνουν κάτι ή όχι
- Δεν τους ενδιαφέρει αν θα ολοκληρωθεί μια δουλειά
- Δεν έχουν τη διάθεση να το κάνουν
- Έχουν την συνήθεια να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή
- Πιστεύουν ότι αποδίδουν καλύτερα υπό πίεση, νομίζουν ότι μπορούν να τελειώσουν κάτι στο τελευταίο λεπτό
- Δεν παίρνουν πρωτοβουλία να ξεκινήσουν
- Ξεχνούν (προβλήματα μνήμης)
- Περιμένουν την "κατάλληλη" στιγμή, την ιδεατή στιγμή
- Aσχολούνται με άλλα πράγματα, που τους αγχώνουν/πιέζουν λιγότερο
Τύποι αναβλητικότητας
Η αναβλητικότητα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την ενεργητική και την παθητική.
- Παθητική αναβλητικότητα: οι άνθρωποι καθυστερούν να κάνουν μια εργασία επειδή δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση.
- Ενεργητική αναβλητικότητα: οι άνθρωποι καθυστερούν σκόπιμα μια εργασία επειδή όταν δουλεύουν υπό πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνητρο.
Αρνητικές επιδράσεις της αναβλητικότητας
Όταν η αναβλητικότητα είναι χρόνια αρχίζει να έχει σοβαρή επίδραση στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι απλά η έλλειψη δεξιοτήτων διαχείρισης του χρόνου, αλλά είναι κύριο κομμάτι του τρόπου ζωής.
Οι αναβλητικοί άνθρωποι ίσως να καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, δεν ξεκινούν να δουλεύουν πάνω σε ένα project μέχρι να έρθει η προθεσμία, καθυστερούν να πάρουν δώρα και μπορεί και να ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους γενικότερα.
Δυστυχώς, αυτή η αναβλητικότητα μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση σε πολλές πτυχές της ζωής, στην ψυχική υγεία, στην κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική ζωή και να προκαλεί:
- Υψηλά επίπεδα στρες, ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και νοσημάτων
- Δυσαρέσκεια από φίλους, την οικογένεια, τους συνεργάτες
- Οικονομικά προβλήματα
Αντιμετώπιση αναβλητικότητας
Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να αναγνωρίσετε τις αιτίες που σας κάνουν αναβλητικούς και έτσι να κάνετε τις επιθυμητές αλλαγές, ώστε να μπορείτε να ζείτε μια ικανοποιητική ζωή.