Κάνε το Τεστ
αναποφασιστικότητα, γιατί δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις, , μειονεκτήματα αναποφασιστικότητας, αντιμετώπιση αναποφασιστικότητας

Αντιμετωπίστε την αναποφασιστικότητα

Αναποφασιστικότητα

Σας έχει τύχει να μην μπορείτε να διαλέξετε ρούχα για να πάτε σε ένα πάρτι; Παραλύετε όταν προσπαθείτε να αποφασίσετε αν θα δεχτείτε ή όχι μια νέα δουλειά; Η αναποφασιστικότητα μοιάζει με το να είστε κολλημένοι στη λάσπη. Η λήψη αποφάσεων είναι δύσκολη κάποιες φορές. Αλλά όπως κάθε δεξιότητα, μπορείτε να την εξελίξετε.

Γιατί είναι δύσκολο να πάρουμε μια απόφαση;

Ο φόβος του να πάρουμε μια λάθος απόφαση είναι ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι διστάζουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια επιλογή. Ίσως να φοβάστε την αποτυχία ή ακόμη και τις συνέπειες της επιτυχίας. Ίσως να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εσάς. Ή μπορεί να σας εμποδίζει η τελειομανία.

Και φυσικά μπορεί να μην νιώθετε καλά με τις αποφάσεις, ειδικά αν δεν έχετε πάρει μια μεγάλη ή δύσκολη απόφαση στη ζωή σας.

Τα μειονεκτήματα της αναποφασιστικότητας

Η αναποφασιστικότητα δεν είναι πάντοτε κακή. Μερικές φορές η διστακτικότητα σας δίνει πολύτιμο χρόνο για να σκεφτείτε μια κατάσταση. Σας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες και να ζυγίσετε τα γεγονότα. Αν δεν μπορείτε να πάρετε μια γρήγορη απόφαση, ίσως να είναι σημάδι ότι η επιλογή σας ενδιαφέρει πραγματικά. Αν έχετε αμφιβολίες, ίσως να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η απόφαση είναι λάθος. Το σημαντικό είναι να μην αφήσετε την αναποφασιστικότητα να σας κρατήσει κολλημένους για πάντα σε μια κατάσταση.

Η αναποφασιστικότητα γίνεται κακή όταν διαρκεί πολύ. Πόσο είναι όμως το πολύ; Αυτό εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες. Θα χάσετε μια σημαντική ευκαιρία αν περιμένετε; Θα χάσετε κάτι που πραγματικά θέλετε; Όσο πιο δύσκολη είναι η απόφαση, τόσο περισσότερο σκέφτεστε;

Η αναποφασιστικότητα μπορεί μερικές φορές να γίνει απόφαση από επιλογή. Αν έχετε αποφασίσει να μην αποφασίσετε, εγκαταλείπετε τη δύναμη της επιλογής σας. Κάποιος άλλος θα πάρει τη δουλειά που θέλατε ή κάποιος άλλος θα μετακομίσει στο σπίτι των ονείρων σας.

Εσείς κρατάτε το κλειδί για την αλλαγή

Ίσως ήδη να θεωρείτε τον εαυτό σας αναποφάσιστο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Μπορείτε να μάθετε να παίρνετε αποφάσεις, όπως μάθατε να πηγαίνετε σε συνεντεύξεις για δουλειά ή να οδηγείτε αυτοκίνητο. Είναι μια δεξιότητα όπως όλες οι άλλες.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες σας είναι μόνο μια νοοτροπία. Κάντε ένα βήμα πίσω και ανασυγκροτηθείτε. Πείτε στον εαυτό σας, ότι μπορείτε να γίνετε ένα αποφασιστικό άτομο!

1. Ξεχάστε το φόβο

Αν δεν μπορείτε να πάρετε μια απόφαση, υπάρχει η πιθανότητα να φοβάστε κάτι. Ανακαλύψτε τι είναι και καταγράψτε το. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι θα κάνατε αν ο φόβος σας πραγματοποιούνταν. Είναι πραγματικά πιθανό; Αν ναι, πώς θα το αντιμετωπίζατε;

Για παράδειγμα, ίσως να σκέφτεστε να αλλάξετε δουλειά αλλά να φοβάστε το οικονομικό ρίσκο. Ίσως η νέα σας δουλειά να μην σας αποφέρει τόσα όσα η τωρινή δουλειά σας. Σκεφτείτε πως το μικρότερο εισόδημα θα επηρεάσει τη ζωής σας και πως θα το αντιμετωπίσετε. Στη συνέχεια βάλτε στην άκρη το φόβο σας και πάρτε την απόφαση που θα ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

2. Συντονιστείτε με τα συναισθήματα σας

Πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις έχουν την τάση να υπεραναλύουν τα πράγματα. Έρχεται μια στιγμή που δεν έχει σημασία πόσες πληροφορίες έχετε ή πόσο λογικά επιχειρήματα έχετε, η απόφαση δεν θα γίνει ευκολότερη.

Θέστε ένα χρονικό όριο για να κάνετε την ερευνά σας, να φτιάξετε λίστες και να σκεφτείτε. Στη συνέχεια ρωτήστε τον εαυτό σας: "Ποιο θα ήταν το καλύτερο για εμένα το Α ή το Β; " Γρήγορα βαθμολογήστε την κάθε επιλογή από το ένα μέχρι το δέκα. Ακολουθήστε το ένστικτό σας. Η επιλογή με την υψηλότερη βαθμολογία είναι αυτή που πρέπει να πάρετε.

3. Εξασκηθείτε σε μικρές αποφάσεις

Η εξάσκηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Ξεκινήστε με μικρές αποφάσεις κάθε μέρα. Αποφασίστε τι θα φάτε για μεσημεριανό και ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε για να πάτε στη δουλειά σας. Επισκεφθείτε το αγαπημένο σας κατάστημα και επιλέξτε κάτι μικρό για εσάς. Όσα μικροπράγματα προκύπτουν μέσα στην ημέρα, τόσο πιο πολύ εξασκείστε και παίρνετε πιο γρήγορες αποφάσεις. Εκτός αν προκύψει κάτι μεγάλο, αλλά μην αναβάλλετε τις αποφάσεις. Δώστε στον εαυτό σας ένα χρονικό περιθώριο και αποφασίστε!

4. Σκεφτείτε, η απόφαση που θα πάρετε θα έχει σημασία δέκα χρόνια μετά;

Κάποιες φορές, οι αποφάσεις φαίνονται μεγαλύτερες από ότι είναι στην πραγματικότητα. Ίσως να δυσκολεύεστε να διαλέξετε καινούργιο αυτοκίνητο. Αλλά αυτό θα έχει σημασία 10 χρόνια αργότερα;

Η απάντηση ίσως να είναι "όχι" αλλά μπορεί να είναι και "ναι". Να θυμάστε ότι πολλές αποφάσεις είναι αναστρέψιμες. Μπορείτε να πουλήσετε το αυτοκίνητο αν δεν σας εξυπηρετεί. Μπορείτε να μετακομίσετε στην παλιά σας πόλη αν δεν σας αρέσει η καινούργια. Μπορείτε να παραιτηθείτε από τη νέα σας δουλειά αν δεν σας αρέσει πραγματικά. Προσπαθήστε να μην παίρνετε την απόφαση πιο σοβαρά από όσο χρειάζεται. Να είστε ρεαλιστές με τα ρίσκα που παίρνετε.

5. Μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας

Καταγράψτε τις ικανότητες σας. Είστε έξυπνοι; Έχετε χιούμορ; Είστε δημιουργικοί; Αναρωτηθείτε αν μπορείτε να ενσωματώσετε τη λήψη αποφάσεων στα δυνατά σας σημεία. Για παράδειγμα, αν είστε δημιουργικοί, σκεφτείτε να κάνετε ένα κολάζ που θα αντιπροσωπεύει κάθε επιλογή που έχετε. Τα δυνατά σας σημεία μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε όσα θέλετε, από τη στιγμή που θα κάνετε μια επιλογή.

Τελικά, αποδεχτείτε τη δύναμη του να είστε "αρκετά καλοί" αν έχετε την τάση να είστε τελειομανείς. Κανένας δεν μπορεί να είναι συνεχώς τέλειος.

Αντιμετώπιση της αναποφασιστικότητας

Είναι βοηθητικό να κατανοήσετε τους λόγους που σας οδηγούν στην αναποφασιστικότητα.  Από τη στιγμή που θα κατανοήσετε τους λόγους, μπορείτε να κάνετε βήματα για να την ξεπεράσετε και να ζήσετε μια πιο ικανοποιητική ζωή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα που σας κρατάνε πίσω στη ζωή) και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις ρίζες της αναποφασιστικότητας.

Κατηγορία: