Κάνε το Τεστ
ανασφάλειες, ανασφάλεια, αιτίες ανασφάλειας, τι είναι η ανασφάλεια. επιδράσεις ανασφάλειας, ανασφάλεια και ψυχική υγεία, επίδραση ανασφάλειας στην ψυχική υγεία, αντιμετώπιση ανασφάλειας

Ανασφάλεια: αιτίες, επιδράσεις και αντιμετώπιση

Που οφείλονται οι Ανασφάλειες;

Η ανασφάλεια ή η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σας επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει ανασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αμφιβολίες και τα αρνητικά συναισθήματα έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή του. Η ανασφάλεια συνδέεται με πολλά θέματα ψυχικής υγείας όπως ο ναρκισσισμός, το άγχος και η κατάθλιψη.

Τι είναι η ανασφάλεια;

Ένα άτομο με υψηλά επίπεδα ανασφάλειας συχνά βιώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης σε πολλές πτυχές της ζωής του. Μπορεί να είναι δύσκολο για αυτό το άτομο να δημιουργήσει μακροχρόνιες σχέσεις εξαιτίας της αντίληψης που έχει για τον εαυτό του ότι είναι ανεπαρκές.

Η ανασφάλεια συχνά προκαλεί αρνητικές σκέψεις για τις ικανότητες κάποιου να επιτύχει τους στόχους του ή να βρίσκει αποδοχή και υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση συχνά συνοδεύεται από άγχος. Τα άτομα που βιώνουν συναισθήματα φόβου, ανησυχίας και αμφιβολιών για τον εαυτό τους νιώθουν συχνά άγχος με τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Αιτίες ανασφάλειας

Δεν υπάρχει μόνο μία αιτία ανασφάλειας. Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην ανασφάλεια. Η ανασφάλεια μπορεί να προέρχεται από ένα τραυματικό γεγονός, μια κρίση όπως το διαζύγιο ή οι οικονομικές δυσκολίες, ή η απώλεια ενός αγαπημένου ατόμου. Μπορεί να προκύπτει από το περιβάλλον στο οποίο ζει κάποιος, καθώς οι απρόσμενες καταστάσεις προκαλούν άγχος και ανασφάλεια. Οι άνθρωποι με ανασφάλειες μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέματα με την εικόνα του σώματός τους, έλλειψη στόχου στη ζωή.

Η ανασφάλεια είναι κάτι πολύ σύνηθες σε ενήλικες των οποίων οι γονείς τους πίεζαν στην παιδική ηλικία ώστε να είναι πάντα επιτυχημένοι. Η προσκόλληση ενός παιδιού με τους γονείς του παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση των ανασφαλειών. Μια ανασφαλή προσκόλληση εμφανίζεται όταν οι γονείς ή οι φροντιστές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού. Η ανασφαλής προσκόλληση μπορεί να εμφανιστεί αν ένα παιδί έχει υποστεί κακοποίηση, απομόνωση ή έχει βιώσει τη μοναξιά.

Τα παιδιά με γονείς που ήταν πάντα απασχολημένοι και απορροφημένοι με άλλα πράγματα μεγαλώνουν και δεν μπορούν να δημιουργήσουν συναισθηματικές σχέσεις. Νιώθουν άγχος και φόβο, χωρίς να ξέρουν τι να περιμένουν από τη ζωή επειδή δεν ήξεραν τι να περιμένουν από τους γονείς.

Οι ερωτικές σχέσεις μπορεί να είναι μια άλλη πηγή ανασφάλειας για πολλούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ανασφάλεια στις σχέσεις τους έχουν ανασφαλή προσκόλληση. Τα άτομα με ανασφαλή προσκόλληση είναι πιο πιθανό να ερμηνεύουν τη συμπεριφορά του συντρόφου τους ως αρνητική ή εχθρική. Αυτή η τάση μπορεί να οδηγήσει στην αμυντική αντίδραση των συντρόφων τους , που μπορεί να επιδεινώνει τις διαφωνίες.

Ανασφάλεια που οφείλεται στην αποτυχία ή στην απόρριψη

Τα γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή επηρεάζουν την διάθεση και τον τρόπο που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 40% της ευτυχίας μας βασίζεται στα γεγονότα της ζωής μας . Παράγοντες που υπονομεύουν την ευτυχία μας είναι το τέλος μιας σχέσης, η απώλεια της δουλειάς, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και πολλά άλλα αρνητικά γεγονότα. Τα αρνητικά γεγονότα επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση, την αποτυχία και την απόρριψη που μπορεί να νιώθει κάποιος. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση αντιδρούν πιο έντονα στην αποτυχία. Έτσι η απώλεια της δουλειάς μπορεί να ενεργοποιεί παλιές αρνητικές πεποιθήσεις για την αξία σας.

Έλλειψη αυτοπεποίθησης λόγω κοινωνικού άγχους

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως τα πάρτι, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, οι συνεντεύξεις και τα ραντεβού. Ο φόβος ότι οι άλλοι θα σας κρίνουν ή θα σας σχολιάσουν οδηγεί σε άγχος. Έτσι μπορεί να αποφεύγετε κοινωνικές καταστάσεις, να έχετε έντονο άγχος πριν από μια σημαντική κοινωνική εκδήλωση ή να νιώθετε άβολα στη διάρκειά τους. Οι εμπειρίες του παρελθόντος μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν είστε σημαντικοί ή ενδιαφέροντες. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν bullying στο σχολείο πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθησή τους ως ενήλικες. Αν έχετε μεγαλώσει με επικριτικούς γονείς ή οι γονείς σας πίεζαν να είστε δημοφιλείς και επιτυχημένοι, μπορεί να είστε ευαίσθητοι στο πως οι άλλοι σας βλέπουν. Αυτή η ανασφάλεια βασίζεται στις στρεβλωμένες πεποιθήσεις που έχετε για την αξία σας. Τον περισσότερο καιρό, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στο πως φαίνονται και στο πως θα τους κρίνουν οι άλλοι.

Ανασφάλεια και τελειομανία

Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ υψηλά πρότυπα σε ότι και αν κάνουν. Μπορεί να θέλετε να παίρνετε τους καλύτερους βαθμούς, να έχετε την καλύτερη δουλειά, το τέλειο σώμα, το καλύτερο σπίτι, ευγενικά παιδιά και έναν ιδανικό σύντροφο. Δυστυχώς, η ζωή δεν είναι πάντα όπως την θέλουμε, ακόμη και αν δουλεύουμε πολύ σκληρά για αυτό. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Οι εργοδότες μπορεί να είναι επικριτικοί, ο σύντροφός σας να αντιστέκεται στη δέσμευση. Αν συνεχώς νιώθετε απογοήτευση και κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή θέλετε όλα να είναι τέλεια, θα αρχίσετε να νιώθετε ανασφάλεια. Καθώς το να προσπαθείτε και να δουλεύετε σκληρά σας δίνει ένα πλεονέκτημα , άλλες πτυχές της τελειομανίας δεν είναι υγιείς. Όταν πιέζετε τον εαυτό σας και συνεχώς ανησυχείτε αν είστε αρκετά καλοί μπορεί να οδηγηθείτε στην κατάθλιψη, στο άγχος ή στη χρόνια κόπωση.

Επιδράσεις ανασφάλειας

Τα ανασφαλή άτομα, εκτός του ότι δυσκολεύονται να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις, επίσης δυσκολεύονται να μοιραστούν τα συναισθήματα τους.

Ένα άτομο που έχει πολύ άγχος ή είναι ανασφαλές δεν μιλάει για τις ικανότητες και τα επιτεύγματά του και έτσι ποτέ δεν είναι υποψήφιο για προαγωγή, πράγμα το οποίο ενισχύει την ανασφάλεια. Η ανασφάλεια για τα οικονομικά ή την σταθερότητα στη δουλειά έχει ένα κόστος για την ψυχική υγεία και συνδέεται με πεσμένη διάθεση, υπέρταση και άλλα σωματικά συμπτώματα.

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις λόγω της χρόνιας ανασφάλειάς τους ντρέπονται να κοιτάξουν κάποιον στα μάτια, πράγμα που τους απομακρύνει από τους άλλους. Αυτή η απόσταση μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση, η οποία συνδέεται με θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το κοινωνικό άγχος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μια μορφή ανασφάλειας, γνωστή ως κοινωνική ανασφάλεια, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς στις σχέσεις τους με τους άλλους. Η κοινωνική ανασφάλεια διαιωνίζεται, καθώς τα άτομα με αυτό τον τύπο ανασφάλειας νιώθουν ότι οι άλλοι τους απορρίπτουν.

Ανασφάλεια και ψυχική υγεία

Η ανασφάλεια μπορεί να συνδέεται με πολλά θέματα ψυχικής υγεία και διαταραχές προσωπικότητας , που περιλαμβάνουν:

  • Ναρκισσισμό
  • Σχιζοφρένεια
  • Οριακή διαταραχή προσωπικότητας
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Θέματα με την εικόνα του σώματος

Τα βαθιά συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας χαρακτηρίζουν πολλές από αυτές τις καταστάσεις, αν και τα άτομα που έχουν αυτές τις καταστάσεις μπορεί να μην εμφανίζουν ανασφάλεια. Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική προσωπικότητα, για παράδειγμα, μπορεί να τονίζουν τα επιτεύγματα και τις ικανότητές τους, να φαίνονται υπερόπτες και ξεκάθαρα να πιστεύουν στην υπεροχή τους. Ωστόσο, αυτά τα χαρακτηριστικά συχνά κρύβουν βαθιά συναισθήματα ανασφάλειας και αμφιβολιών για τον εαυτό.

Οι διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία, και τα θέματα με την εικόνα του σώματος συνδέονται στενά με την ανασφάλεια. Στην περίπτωση των διατροφικών διαταραχών, η ανασφάλεια για την εμφάνιση παίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της κατάστασης.

Η κατάθλιψη συχνά συνδέεται με συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Τα άτομα που δεν πιστεύουν στην αξία τους είναι πιο πιθανό να επικεντρώνονται και να μεγεθύνουν τα ελαττώματά τους και τις συμπεριφορές που ενισχύουν την ανασφάλειά τους.

Αντιμετώπιση της ανασφάλειας

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά τα άτομα με σοβαρή ανασφάλεια. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις δυνάμεις σας και να επικεντρωθείτε σε αυτές. Η αναγνώριση των αιτιών της ανασφάλειας βοηθά να νιώσετε σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τις επιλογές σας.

Κατηγορία: