Κάνε το Τεστ
Ανασφάλειες, Τι είναι οι ανασφάλειες, Τύποι ανασφάλειας, Υπαρξιακή ανασφάλεια, Πως θα ξεπεράσω τις ανασφάλειες

Ανασφάλειες

Ανασφάλειες

Οι ανασφάλειες είναι μια κατάσταση τρόμου στην οποία νιώθουμε ανεπάρκεια σε κάποιο τομέα. Συνήθως προκύπτουν κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και αναποδιές στη ζωή μας. Μπορεί να αφορά τη δουλειά ή τις σχέσεις, ένα χωρισμό, μια απόλυση, την μετακόμιση σε μια νέα πόλη ή χώρα, την άφιξη ενός παιδιού ή το στρες της ζωής γενικά.

Σε τέτοιες στιγμές μπορεί να νιώθουμε ότι κουβαλάμε ένα φορτίο, την μοναξιά μας, την αβοηθητότητα ή την ανεπάρκεια. Όλα αυτά συνοδεύονται από  συναισθήματα άγχους, ανησυχίας, κακής διάθεσης, νευρικότητας και φόβου. Μπορεί επίσης να μας κατακλύζουν ανησυχίες όπως:

  • Θα είναι όλα εντάξει;
  • Πώς θα αντιμετωπίσω την κατάσταση;
  • Πώς θα γίνω αρκετά καλός;
  • Και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά;
  • Μερικές φορές η ζωή είναι πολύ δύσκολη

Αυτές οι στιγμές φόβου μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με την αίσθηση της απομόνωσης ή της μοναξιάς , αν νιώθουμε αποκομμένοι από τον κόσμο και ότι κουβαλάμε όλο το βάρος στους ώμους μας.

Αυτή η αίσθηση της ανεπάρκειας οδηγεί σε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αλλά αν και η αυτοπεποίθηση είναι αποτέλεσμα των εμπειριών στη ζωή (που προκύπτουν όταν βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας) η ανασφάλεια δείχνει ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο.

Χρόνια ανασφάλεια

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν συναισθήματα ανασφάλειας από την παιδική τους ηλικία. Συχνά αυτά έχουν σχέση με την εγκατάλειψη ή την παραμέληση. Οι επώδυνες τραυματικές εμπειρίες όπως ο θάνατος ενός γονέα, ο χωρισμός των γονιών, οι συνεχείς αλλαγές κατοικίας συμβάλλουν στην ανασφάλεια. Οι δύσκολες εμπειρίες όπως το bullying στην εφηβεία μπορεί να είναι μια άλλη πηγή ανασφάλειας.

Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον και κάνει ανασφαλείς σκέψεις και έχει ανασφαλή συναισθήματα, μπορεί να νιώθει πιο έντονα αυτά τα συναισθήματα όσο μεγαλώνει. Είναι σημαντικό όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα είναι ότι κρατάμε τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει.

Τύποι ανασφάλειας

Τα συναισθήματα ανασφάλειας μπορεί να αφορούν όλους τους τομείς της ζωής, και να οδηγούν σε γενικευμένο άγχος. Ή μπορεί να αφορούν συγκεκριμένες πτυχές της ζωής, όπως η αυτοκριτική.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει τη βάση της στην αυτοκριτική και στο γεγονός ότι κάποιος πιστεύει ότι είναι ανεπαρκής και δεν αξίζει. Αυτές οι σκέψεις συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στα πρώιμα στάδια της ζωής, και οδηγούν σε γενικευμένο άγχος.

Υλική ανασφάλεια. Αυτή η μορφή ανασφάλειας δεν πρέπει να έχει σχέση με θέματα όπως το χαμηλό κοινωνικό στάτους , η φτώχεια ή η ανεργία. Αυτά είναι αρκετά ώστε ένα άτομο να νιώθει αν θα μπορέσει να τα καταφέρει. Αυτή η μορφή ανασφάλειας κάνει τους ανθρώπους να ανησυχούν ότι ποτέ δεν θα έχουν αρκετά, ανεξάρτητα με το εισόδημά τους. Και πάλι αυτή η μορφή ανασφάλειας μπορεί να έχει τις ρίζες της στις πρώιμες εμπειρίες της ζωής. Ή μπορεί να έχει σχέση με τις ανησυχίες για το μέλλον.

Κτητικότητα. Αυτή αφορά την ανασφάλεια στις σχέσεις και μπορεί να εκδηλώνεται με ζήλια. Συνήθως η βάση της είναι η ιδέα ότι ένα άτομο δεν είναι αρκετά καλό και ότι ο σύντροφός του θα το εγκαταλείψει. Τυπικά, αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν ανεπαρκείς και οι σύντροφοί τους είναι πιο ελκυστικοί. Ή πιστεύουν ότι οι σύντροφοι τους θα παρασυρθούν από κάποιον πιο γοητευτικό. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να οδηγεί σε ελεγκτικές συμπεριφορές και άγχος για τη σχέση. Συνήθως αυτό το πρόβλημα προκύπτει από τα θέματα προσκόλλησης στην παιδική ηλικία, όπου ένα παιδί ένιωθε εγκαταλελειμμένο.

Σύνδρομο του απατεώνα. Αυτό το σύνδρομο έχει τις ρίζες του στην αυτοκριτική, και στο γεγονός ότι ένα άτομο πιστεύει ότι είναι ψεύτικο, συνήθως στο χώρο εργασίας ή στο πανεπιστήμιο.

Άλλες ανασφάλειες

Ανησυχίες για την εικόνα του σώματος. Αυτό δεν είναι το ίδιο με την δυσμορφική διαταραχή, η οποία είναι μια σοβαρή κατάσταση που έχει σχέση με διατροφικές διαταραχές. Αυτές οι ανησυχίες είναι ένα πιο ήπιο πρόβλημα, όπου τα άτομα ανησυχούν ότι δεν είναι ελκυστικά συγκριτικά με τους άλλους. Αυτό μπορεί να έχει σχέση ή όχι με συγκεκριμένα φυσικά ελαττώματα. Ίσως οι άνθρωποι να μην νιώθουν ασφαλείς μέσα στο ίδιο τους το σώμα.

Κοινωνικό άγχος. Αυτό είναι ένα απίστευτο πρόβλημα στο οποίο οι άνθρωποι νιώθουν άβολα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, και πιστεύουν ότι δεν αξίζουν την προσοχή. Μπορεί ένα άτομο να μην νιώθει καλά με πολύ κόσμο, να μην ξέρει τι να πει, ή να νιώθει φόβο για την απόρριψη.

Ανασφάλειες, Τύποι ανασφάλειας, Αντιμετώπιση ανασφάλειας

Υπαρξιακή ανασφάλεια

Όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε ανασφάλεια, καθώς είμαστε ανθρώπινα όντα που ζούμε σε ένα πολύπλοκο σύμπαν. Σε μια ζωή που ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θάνατο και συχνά νιώθουμε μόνοι. Αυτή η βαθιά ανασφάλεια είναι γνωστή ως υπαρξιακός φόβος.

Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα στη δυτική φιλοσοφία σύμφωνα με τα γραπτά των Στωικών φιλοσόφων και των Υπαρξιακών συγγραφέων.

Η ανασφάλεια είναι ένα ανθρώπινο πρόβλημα που κάποιος μπορεί να το ξεπεράσει με την αποδοχή και πνευματική αλλαγή.

Ο Φρόυντ προσπάθησε να εξηγήσει το θέμα της ανασφάλειας μέσα από την ανασφαλή προσκόλληση ή τα προβλήματα με το Εγώ. Στην τελευταία περίπτωση η ανασφάλεια προκύπτει από την λαχτάρα του Εγώ που είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί: να έχουμε περισσότερη επιτυχία, χρήματα, θαυμασμό και εξουσία. Ωστόσο, αυτή η επιθυμία καλύπτει την βαθιά υπαρξιακή ανασφάλεια.

Ένας τρόπος με τον οποίο το Εγώ κάνει προσπάθεια να ξεπεράσει αυτή την ανασφάλεια είναι μέσα από την ψευδαίσθηση του ελέγχου. Με τη λογική ότι μόνο με την ανησυχία μπορούμε να ελέγχουμε τις καταστάσεις, ελέγχουμε τα πάντα. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη ζωή και οι δυσκολίες θα έρθουν και θα ενισχύουν το άγχος και την ανασφάλεια.

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την ανασφάλεια;

Το σημείο κλειδί είναι να αποδεχτείτε και να εκτονώσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που διατηρούν το πρόβλημα. Αν οι ανασφαλείς σκέψεις παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε είναι ανάγκη να κάνετε κάποια βήματα. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσετε την ψυχική σας ανθεκτικότητα.

Αρχικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τι σημαίνει η ανασφάλεια για εσάς. Μπορεί να περιλαμβάνει συναισθήματα ζήλιας, άγχους, ανησυχίας. Ή μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο, όπως το αίσθημα φόβου.

Η ανασφάλεια συνήθως έχει σχέση με συγκεκριμένα γεγονότα της ζωής, όπως η αλλαγή καριέρας, οι σχέσεις, ή οι δυσκολίες και οι φυσικές καταστροφές.

Στη συνέχεια μπορείτε να αναγνωρίσετε τις σκέψεις και τις κρίσεις για κάθε γεγονός. Η πιο συχνή σκέψη ανασφάλειας είναι : Δεν νιώθω αρκετά καλός.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι χρήσιμο να αναγνωρίσετε την εσωτερική επικριτική φωνή σας, που συντηρεί αυτή την άποψη στο μυαλό σας.

Το επόμενο βήμα είναι να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι η ανασφάλεια είναι ανθρώπινη, και συμβαίνει όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι δυσκολίες. Δεν υπάρχει τίποτε μη φυσιολογικό σε αυτό.

Η αποδοχή των συναισθημάτων και η επίγνωση είναι σημαντικά βήματα.  Τα επώδυνα συναισθήματα υποχωρούν με συμπόνια. Βάλτε σε σίγαση την εσωτερική επικριτική φωνή σας, αγκαλιάστε τις ατέλειές σας και φροντίστε τον εαυτό σας.

Αν νιώθετε έτοιμοι μπορείτε να μιλήσετε σε έναν έμπιστο φίλο, στο σύντροφό σας ή σε ένα μέλος της οικογένειάς σας. Η ανασφάλεια μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονη όταν νιώθετε μόνοι σας. Όμως, δεν είναι ανάγκη να μένετε μόνοι, πολλοί άνθρωποι γύρω σας έχουν ανασφάλειες .

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις ανασφάλειές σας 

Το πρώτο βήμα για να νικήσετε τις ανασφάλειές σας είναι η αποδοχή. Από τη στιγμή που θα το κάνετε αυτό είναι εύκολο να προχωρήσετε στις απαραίτητες αλλαγές. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ανοίγει το δρόμο ώστε να ξεπεράσετε τις ανασφάλειες σας.

Κατηγορία: