Κάνε το Τεστ
Ανεργία, Επιπτώσεις ανεργίας, Επιδράσεις ανεργίας, Βελτίωση της διάθεσης την περίοδο της ανεργίας, Τι να κάνω για να νιώσω καλά στη διάρκεια της ανεργίας, Πως μπορώ να μετριάσω τις επιδράσεις της ανεργίας

Ανεργία, ψυχολογικές επιπτώσεις και αντιμετώπιση

Ανεργία

Η ανεργία είναι μια κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι πολλοί άνθρωποι καθημερινά. Η απώλεια της δουλειάς είναι ένα τεράστιο, ανατρεπτικό γεγονός στη ζωή που επηρεάζει την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση. Όμως τι συμβαίνει ειδικότερα στο μυαλό και στο σώμα μας όταν χάνουμε τη δουλειά μας, και τι βήματα πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις;

Γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι όσο είναι άνεργοι;

Όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του, δεν χάνει απλά το εισόδημα του. Χάνει τους συναδέλφους, τους φίλους από τη δουλειά και κάποιες φορές το επαγγελματικό του δίκτυο. Χάνει το κοινωνικό του στάτους και την σταθερότητα. Πολλοί χάνουν την αίσθηση του σκοπού και το νόημα της ζωής τους. Η απώλεια ενός συλλογικού σκοπού είναι η κύρια αιτία άγχους για τους άνεργους.

Η δουλειά μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποσπά κανείς την προσοχή του από τη ζωή του, τη σχέση του. Για κάποιους άλλους μπορεί η δουλειά να τους αποτρέπει από κακές συνήθειες όπως το ποτό.

Η ανεργία συνδέεται με το άγχος, τις διαταραχές της διάθεσης ή τις αυτοκτονικές συμπεριφορές. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, και πολλοί έξυπνοι άνθρωποι νιώθουν αδύναμοι λόγω της ανεργίας.

Αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό η ανεργία να προκαλεί συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προκλήσεις της ανεργίας μπορεί να εντείνονται από το επίπεδο της συναισθηματικής νοημοσύνης που έχει κάποιος. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Σε περιόδους στρες και άγχους, η συναισθηματική νοημοσύνη μειώνεται και αυτό μπορεί να επηρεάζει τις σχέσεις.

Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που επιδεινώνει την ψυχική υγεία, το στίγμα γύρω από την ανεργία. Οι μελέτες δείχνουν ότι γενικά βλέπουμε τους άνεργους ως λιγότερο ανταγωνιστικούς. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση εργασίας. Το στίγμα δεν βοηθά όσους αναζητούν  δουλειά να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους.

Βέβαια, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν επηρεάζονται αρνητικά από την ανεργία. Οι γυναίκες δεν επηρεάζονται τόσο όσο οι άνδρες, ειδικά όσες ανήκουν σε χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Η διάρκεια της ανεργίας έχει επίσης σημασία, καθώς όσο περνά ο καιρός η αγωνία αυξάνεται. Οι άνθρωποι που δούλευαν πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα έχουν μεγαλύτερο άγχος μετά από μια απόλυση, ίσως επειδή έχουν μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις ή ανάγκη για δουλειά ώστε να υπάρχει μια δομή στη ζωή τους.

Τι βοηθά τους ανθρώπους στη διάρκεια της ανεργίας; Είναι πολύ βοηθητικό αν ο σύντροφος εργάζεται και δεν έχει κάποιος παιδιά για να φροντίζει. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και η κοινωνική υποστήριξη. Οι άνθρωποι που έχουν δυνατές φιλίες στη δουλειά, υποφέρουν περισσότερο, αλλά αυτή η επίδραση μπορεί να μετριαστεί αν στρέψουν την προσοχή τους αλλού.

Οι επιδράσεις της ανεργίας

Πολλοί από εμάς αφιερώνουμε πολύ χρόνο στη δουλειά μας και δεν είναι περίεργο που έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Η ανεργία επηρεάζει την διάθεση και την ψυχολογική ευεξία.

Η ανεργία μπορεί να οδηγεί σε:

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυαστικά μπορεί να οδηγούν πολλούς ανθρώπους που είναι άνεργοι στην κακή διάθεση και στα συναισθήματα ανεπάρκειας. Πέρα από την οικονομική ανασφάλεια και ανησυχία, τα πρακτικά θέματα μπορεί να οδηγούν σε συμπτώματα άγχους.

Ανεργία, Επιδράσεις ανεργίας, Αντιμετώπιση επιδράσεων της ανεργίας

Βελτίωση της διάθεσης την περίοδο της ανεργίας

Μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια βήματα για να αντιμετωπίσετε τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις της ανεργίας. Η άσκηση για παράδειγμα, βελτιώνει τη διάθεση καθώς οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών.

  1. Διατηρήστε μια ρουτίνα, να ξυπνάτε και να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  2. Ενημερώστε το βιογραφικό σας και στείλτε αιτήσεις για δουλειά.
  3. Διατηρήστε τα χόμπι σας και την κοινωνική σας ζωή.
  4. Κάντε άσκηση τακτικά.
  5. Προσφέρετε εθελοντική εργασία.

Πώς μπορεί κάποιος να μετριάσει τις επιδράσεις της ανεργίας;

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η αυτοφροντίδα. Η φροντίδα του εαυτού θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την ψυχική ανθεκτικότητά σας και να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες αυτές μέρες και νύχτες της ζωής σας.

Η ανεργία επηρεάζει σημαντικά την υγεία. Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση στρες, η αυτοφροντίδα όπως η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων, είναι το πρώτο θύμα.

Οι άνεργοι είναι πιο παθητικοί και δεν εμπλέκονται σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό είναι που πρέπει να καταπολεμήσετε και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας πως πρέπει να παλέψετε. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητα.

Άσκηση. Καλό είναι να κάνετε άσκηση κάθε μέρα. Αν δεν μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο κάποιες φορές την εβδομάδα, μπορείτε να πάτε για πεζοπορία. Αν δεν μπορείτε να πάτε για πεζοπορία, μπορείτε να πάτε για τρέξιμο, να περπατήσετε. Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την ψυχική υγεία.

Ασκήσεις για το μυαλό. Τι κάνει καλό στον εγκέφαλο; Να διαβάζετε βιβλία. Η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν ανακούφιση αλλά τελικά εντείνουν το στρες. Μπορείτε να φτιάχνετε παζλ, να λύνετε σταυρόλεξα.

Υγιεινή διατροφή. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να παρασύρετε και να καταναλώνει έτοιμα φαγητά όταν είναι άνεργος, και νιώθει άγχος. Αλλά αυτό είναι καταστροφικό. Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το σώμα μας, αλλά την διάθεση, τα συναισθήματα και μπορεί να εντείνει καταστάσεις όπως η κατάθλιψη. Ο εγκέφαλος μας επηρεάζεται από τη διατροφή μας, η οποία επηρεάζει τις ορμόνες, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και πολλές άλλες βιολογικές διαδικασίες.

Επαρκής ύπνος. Αυτό είναι εύκολο να το λέει κανείς, και δύσκολο να το κάνει. Αλλά μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα για να βελτιώσετε τον ύπνο σας, όπως να κόψετε την καφεΐνη, να κάνετε άσκηση, να μειώσετε το αλκοόλ, να περιορίσετε την χρήση του κινητού. Ο ύπνος επηρεάζει την αντίδραση στο στρες και την ποιότητα των σχέσεων μας, πράγμα που με τη σειρά του επηρεάζει την ικανότητα μας να βρούμε μια νέα δουλειά.

Κοινωνικές σχέσεις. Τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό για την ευτυχία και την ψυχική  ανθεκτικότητά μας από τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, ειδικά μετά την απώλεια της δουλειάς. Οι φίλοι σας μπορούν να σας ενθαρρύνουν να φροντίζετε τον εαυτό σας, μπορείτε να κάνετε μαζί άσκηση.

Αυτοσυμπόνια. Όταν κάποιος είναι άνεργος, τον κυνηγά το στίγμα της ανεργίας. Το αντίδοτο στο στίγμα είναι η αυτοσυμπόνια, ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε στον εαυτό σας όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες. Αν μιλάτε άσχημα στον εαυτό σας, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε την συμπόνια προς τον εαυτό σας.

Δομή στην καθημερινότητα. Μπορείτε κάθε μέρα να αφιερώνετε κάποιες ώρες για να ψάχνετε για δουλειά, να βγείτε για μια βόλτα ή να φάτε φαγητό με τους φίλους σας. Μπορείτε να κάνετε διαλογισμό και να βλέπετε την οικογένειά σας περισσότερο. Καλό είναι να έχετε ένα πρόγραμμα που θα σας κρατά σε κίνηση και έτσι θα νιώθετε λιγότερο στρες.

Σκοπός και νόημα. Μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε το σκοπό και το νόημα στη ζωή σας. Ο σκοπός είναι διαφορετικός από το στόχο. Το να βρείτε μια νέα δουλειά, να ξεκινήσετε μια δική σας επιχείρηση ή να σπουδάσετε κάτι άλλο είναι καλοί στόχοι. Αλλά ο σκοπός είναι μεγαλύτερος από τους στόχους.

Ο σκοπός είναι μια απάντηση στην ερώτηση "γιατί". Γιατί θέλετε αυτή τη δουλειά; Γιατί θέλετε να σπουδάσετε κάτι άλλο; Γιατί θέλετε να ξυπνάτε το πρωί; Ο σκοπός είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλετε να αξίζουν όσα κάνετε. Η ανεργία μπορεί να προκαλεί μια κρίση στο σκοπό σας, αλλά δεν είναι ανάγκη να σας παρασύρει αυτή η κρίση. Μπορείτε να δείτε τον κόσμο γύρω σας και να σκεφτείτε, τι μπορώ να κάνω για να κάνω την διαφορά;

Ψυχική ενδυνάμωση 

Σε κάποιες περιπτώσεις η ανεργία είναι μια καλή ευκαιρία για να αξιολογήσετε την καριέρα σας και να σκεφτείτε αν θέλετε να αλλάξετε μονοπάτι. Αν θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στην καριέρα σας χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας για να εξερευνήσετε διαφορετικά πράγματα.

Αν η διάθεση σας παραμένει κακή και νιώθετε αρνητικά συναισθήματα και άγχος καλό είναι να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Κατηγορία: