Ερωτική απογοήτευση - πως την ξεπερνάω;
Η απόρριψη και ερωτική απογοήτευση που τη συνοδεύει είναι πάντα επώδυνες εμπειρίες. Όταν κάποιος που θέλουμε δεν ανταποδίδει το ενδιαφέρον, νιώθουμε πληγωμένοι και πως η καρδιά μας ξεριζώνεται. Μπορεί να μας κατακλύσουν έντονα συναισθήματα θλίψης, θυμού, κλάμα, αϋπνία και εμμονικές σκέψεις για το αντικείμενο του πάθους μας.
Ποιες είναι οι ρίζες της ερωτικής απογοήτευσης;
Η ρίζα των προβλημάτων που συνδέονται με την ερωτική απογοήτευση έχει όμως δύο πυλώνες:
- την εξιδανίκευση του πιθανού συντρόφου και
- χαμηλή αυτοπεποίθηση και αναξιότητα του εαυτού.
Α) Εξιδανίκευση
Εχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε τους συντρόφους που γνωρίζουμε. Βλέπουμε αυτό που θέλουμε να δούμε, και όχι αυτό που πραγματικά είναι. Το μυαλό σας μπορεί να σας λέει ότι ήταν "τέλειος" ή "τέλεια", αλλά η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει ο "κ. Τέλειος" ή "δις Τέλεια", ούτε και η σχέση θα ήταν.
Και μάλιστα αν έχει προηγηθεί κάποιο διάστημα σχέσης, έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε το άτομο που μας ράγισε την καρδιά. Θυμόμαστε ήταν οι καλές στιγμές και πώς μας έκαναν να νιώσουμε όμορφα, και ξαφικά αυτό τελείωσε. Υπάρχει μία επιλεκτική επικέντρωση στα θετικά και όχι στα αρνητικά, και αυτό κάνει την κατάσταση ακόμα πιο οδυνηρή.
Β) Έλλειψη αυτοπεποίθησης και ζήλια
Το δεύτερο (και βασικότερο) πρόβλημα είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Είναι λογικό όταν ένας άνθρωπος χωρίζει ή δέχεται μία απόρριψη να στεναχωρηθεί, αλλά ο βαθμός στον οποίο θα στεναχωρηθεί και ο χρόνος που αυτό θα κρατήσει σχετίζεται άμεσα με την αυτοπεποίθησή του. Στην περίπτωση μιας χαμηλής αυτοπεποίθησης, η απόρριψη είναι ακόμα ένα ψυχολογικό τραύμα, ενώ το λογικό είναι να πείτε στον εαυτό σας ότι δεν ταιριάζατε, ή ότι έψαχνε κάτι άλλο. Και όχι ότι "δεν είμαι αρκετά καλή/όμορφη", κα.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες, τέτοιοι λόγοι μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε διάφορες πλαστικές επεμβάσεις, προσπαθώντας να γίνουν "τέλειοι" ώστε "αναγκαστικά" να αρέσουν σε όλους και να αποφεύγουν την απόρριψη. Επίσης, μετά από ένα χωρισμό μπορεί κάποιος να βιώνει έντονη ζήλια ή/και να παρακολουθεί εμμονικά facebook, instagram και τα κοινωνικά δίκτυα από τον πρώην, μην αφήνοντας τις πληγές να κλείσουν και επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Σχέσεις και προκλήσεις
Η αναζήτηση μιας υγιούς και ικανοποιητικής σχέσης είναι μια δύσκολη και συχνά απογοητευτική εμπειρία. Οι αποτυχημένες γνωριμίες και σχέσεις κλονίζουν την αυτοπεποίθηση και μας αφήνουν με το συναίσθημα της αναξιότητας, της ματαιότητας και του αδιεξόδου. Συχνά το μοτίβο της προδοσίας λόγω μιας απιστίας και της απογοήτευσης ενισχύουν αυτά τα συναισθήματα και κάνουν δύσκολο να ανοίξουμε την καρδιά μας και να εμπιστευτούμε ξανά κάποιον για μια επόμενη σχέση. Αυτά μπορεί να συμβεί και στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και στην εφηβεία, με ακόμα πιο δραματικά αποτελέσματα.
Ανεξάρτητα με το αν είστε μόνοι για χρόνια, αν πηγαίνετε από τη μια αποτυχημένη σχέση στην άλλη ή έχετε σχέση με ένα σύντροφο που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σας, υπάρχει βοήθεια και ελπίδα. Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή, είναι θα μπορέσετε να απομακρυνθείτε από δυσλειτουργικά πρότυπα, να βασιστείτε στις δυνάμεις σας και να ξεκινήσετε να νιώθετε καλά για τον εαυτό σας και όλα όσα έχετε να προσφέρετε σε κάποιον άλλο (αλλά και να πάρετε).
Ψυχοθεραπεία και σχέσεις
Με την ατομική ψυχοθεραπεία, θα βοηθηθείτε ώστε να μπορέσετε να αναγνωρίσετε, να εξερευνήσετε και να κατανοήσετε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα και τα θέματα που σας κάνουν να ταλαιπωρείστε μέσα στις σχέσεις σας με τους άλλους και στη σχέση που έχετε με τον εαυτό σας. Μεταξύ των άλλων, μπορείτε να διερενήσετε τις επιλογές συντρόφων που κάνετε, δηλαδή το πως επιλέγετε συντρόφους (σε ασυνείδητο ή συνειδητό επίπεδο). Η ψυχοθεραπεία θα σας είναι πολύ χρήσιμη εάν για παράδειγμα:
- Νιώθετε μόνοι, απογοητευμένοι ή αναστατωμένοι από μια ακόμη "τοξική" σχέση;
- Έχετε πρόσφατα βιώσει τον πόνο ενός διαζυγίου, ενός χωρισμού, μιας ερωτικής απαγοήτευσης και προσπαθείτε να καταλάβετε τι πήγε λάθος;
- Είστε συνέχεια μόνοι και αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο δύσκολο να συνδεθείτε με κάποιον και να βρείτε κάποιον σύντροφο;
- Αναρωτιέστε γιατί οι άλλοι άνθρωποι φαίνονται ευτυχισμένοι, με όμορφες σχέσεις ενώ οι δικές σας σχέσεις πάντα αποτυγχάνουν;
Σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό χώρο, μπορεί κανείς να ξεκινήσει να ανακαλύπτει δυσλειτουργικά μοτίβα και αρνητικές πεποιθήσεις που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις ή που σας εμποδίζουν στην επιλογή ενός συντρόφου. Αν έχετε μια λίστα από αποτυχημένες σχέσεις, μπορείτε να εξερευνήσετε τον τύπο συντρόφου που επιλέγετε και γιατί, να σκεφτείτε παλιές εμπειρίες και θέματα που ίσως να συμβάλλουν στα επιζήμια πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς. Ή ίσως να νιώθετε ντροπή και κοινωνικό άγχος, που σας δυσκολεύουν να βρείτε έναν πιθανό σύντροφο αν και επιθυμείτε τη σύνδεση και την οικειότητα. Δεν είναι ασυνήθιστο να μπαίνετε σε ένα φαύλο κύκλο αμφισβήτησης του εαυτού σας και να αναρωτιέστε γιατί οι άλλοι απολαμβάνουν ευτυχισμένες σχέσεις ενώ εσείς όχι μετά από μια ερωτική απογοήτευση.
Αν το κοινωνικό άγχος ή η εσωστρέφεια σας βάζει εμπόδια, μπορείτε να εξερευνήσετε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αλληλεπιδράτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, να επικοινωνείτε με άλλους και να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας. Στην ψυχοθεραπεία εξερευνούμε όλα όσα σας κρατούν μακριά από τη διατήρηση μιας ουσιαστικής και ικανοποιητικής σχέσης και σας βοηθάμε να αναγνωρίσετε τις δυνάμεις σας και να σχεδιάσετε τρόπους για να τις ενισχύσετε. Επίσης μπορείτε να ανακαλύψετε ποιοι θέλετε να είστε σε μια σχέση. Μπορείτε να μάθετε να εκφράζετε όσα νιώθετε ξεκάθαρα, να ζητάτε με αυτοπεποίθηση αυτά που χρειάζεστε και να μπορείτε να ακούτε και τις ανάγκες των άλλων. Επίσης έχετε το χώρο και την υποστήριξη να δουλέψετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν πόνο και/ή σας κρατούν πίσω. Μπορείτε να βρείτε τρόπους να νιώσετε πιο πολύτιμοι και να αναπτύξετε υγιείς και αποτελεσματικές στρατηγικές για να συνδέεστε με τους άλλους.
Με υποστήριξη όπως και προθυμία για να μάθετε πράγματα για τον εαυτό σας, μπορείτε να αλλάξετε τα παλιά μοτίβα συμπεριφοράς, να αφήσετε πίσω σας τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας και να βρείτε τρόπους να επικοινωνείτε με τους άλλους με πιο ουσιαστικό τρόπο. Καθώς η κατανόηση των σχέσεων και τα ραντεβού αποτελούν διαδικασίες, όσο περισσότερα μαθαίνετε για τον εαυτό σας, τις ανησυχίες, τους φόβους, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας, κάνετε το πρώτο βήμα για να δημιουργήσετε μια ουσιαστική και υγιή σχέση.
Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει να βρω σύντροφο;
Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει πολλαπλώς. Μεταξύ των άλλων, θα σας βοηθήσει να δείτε τα κριτήρια με τα οποία διαλέγετε ένα σύντροφο, και το αν αυτοί οι σύντροφοι μοιάζουν στους γονείς σας, γεγονός που θα οδηγεί σε προβλήματα και επαναλαμβανόμενες εμπειρίες. Μέσα από την ψυχοθεραπεία θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας και η αυτοεκτίμησή σας.
Στην ψυχοθεραπεία νιώθετε άνετα και μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα για το ποιοι είστε και τι έχετε να προσφέρετε στους άλλους. Λαμβάνετε υποστήριξη και ενθάρρυνση όσο κατανοείτε καλύτερα τις ανάγκες σας και όσα πραγματικά θέλετε από έναν σύντροφο. Επίσης μπορείτε να βγάζετε τον καλύτερο σας εαυτό στα ραντεβού και να είστε πιο δυναμικοί.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα
Το διαζύγιο και οι χωρισμοί είναι πολύ συχνές καταστάσεις στη σύγχρονη κοινωνία μας και οι άνθρωποι απογοητεύονται καθημερινά. Είναι αρκετά συνηθισμένο κάποιος να είναι μόνος ή να επανέρχεται στα ραντεβού ιδίως κατά την κρίση της μέσης ηλικίας. Πολλοί άνθρωποι παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους και περίπου οι μισοί από αυτούς χωρίζουν, και προσπαθούν ξανά να επανέλθουν στον περίπλοκο κόσμο των ραντεβού. Και, όσο μεγαλώνουμε, δεν είναι ασυνήθιστο να κουβαλάμε το φορτίο της απογοήτευσης και της απώλειας που συσσωρεύεται με τα χρόνια.
Τα ραντεβού γίνονται πιο πολύπλοκα και ακόμη και τρομακτικά όσο μεγαλώνουμε και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα παιδιά και την καριέρα, όταν στην κορυφή των παλιών απογοητεύσεων βρίσκεται η αμφιβολία για τον εαυτό, η κατακερματισμένη αυτοπεποίθηση και η δυσκολία στην εμπιστοσύνη. Ευτυχώς, υπάρχει ελπίδα και ο τρόπος να προχωρήσουμε. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα ποιοι είστε όπως και το τι έχετε ανάγκη και τι επιθυμείτε. Είναι πιθανό να αναπτύξετε απόψεις, ηρεμία και προσωπικές δεξιότητες για να διατηρήσετε μια υγιή, στοργική σχέση με τον εαυτό σας και τους άλλους.
Νιώθω απογοητευμένος από τις σχέσεις. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να με βοηθήσει οτιδήποτε, ακόμη και η ψυχοθεραπεία.
Αν είστε μόνος για πολύ καιρό και/ή μετά από πολύπλοκες αποτυχημένες σχέσεις, δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε ηττημένοι και σε αδιέξοδο. Οι προδοσίες και οι δυσκολίες στη σύνδεση με τους άλλους μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικό τρόπο σκέψης και την ανάγκη προστασίας του εαυτού. Αλλά, σε ένα ασφαλές μέρος, με τη βοήθεια ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας, να δουλέψετε με επώδυνα συναισθήματα, να θέσετε υγιή όρια για τον εαυτό σας και να εξελίξετε την υπομονή σας.
Ανεξάρτητα με την τωρινή σας κατάσταση, μπορείτε να δημιουργήσετε νέους τρόπους σκέψης, να αυξήσετε την προσωπική σας ψυχική ανθεκτικότητα και να αντιμετωπίσετε τις προσωπικές σας προκλήσεις. Δεν είστε το παρελθόν σας, και κάθε στιγμή είναι μια νέα ευκαιρία για να μάθετε, να ωριμάσετε και να είστε παρόντες για τον εαυτό σας και τους άλλους.
Όλοι προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους άλλους και ουσιαστικά αν οι σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας δεν λειτουργούν, ανεξάρτητα με το πόσο επιτυχημένοι είμαστε σε άλλα κομμάτια της ζωής μας, νιώθουμε μοναξιά, μελαγχολία και κενό. Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται πολλά χρόνια πριν πάρουν την απόφαση να χωρίσουν. Αυτό κάνει το χωρισμό πιο επώδυνο καθώς οι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν σπαταλήσει χρόνια από τη ζωή τους σε μια σχέση που δεν δούλευε.
Η ψυχοθεραπεία για τις σχέσεις βοηθά τα άτομα να μαθαίνουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να αντιμετωπίζουν το συναισθηματικό πόνο με υγιή και θετικό τρόπο.
Στα σχολεία και στα πανεπιστήμια δεν διδάσκονται οι κανόνες για τις υγιείς σχέσεις με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην ξέρουν τι να κάνουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις στις σχέσεις τους. Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να μάθετε κανόνες που εφαρμόζονται σε όλες τις σχέσεις, τις οικογενειακές, τις φιλικές και τις ερωτικές. Αυτοί οι κανόνες μεταμορφώνουν τις σχέσεις, ενισχύουν τις σχέσεις και δίνουν στους ανθρώπους τα εργαλεία να λύσουν τα θέματα που προκύπτουν.
Πόσο διαρκεί και πόσο κοστίζει η ψυχοθεραπεία;
Είναι πολύ βοηθητικό να σκεφτείτε ότι η ψυχοθεραπεία και αποτελεί μια επένδυση για τον εαυτό σας, για το μέλλον σας.
Το στρες που δημιουργείται από την πίεση και τις αποτυχημένες σχέσεις, μαζί με τα διαρκή συναισθήματα της μοναξιάς και της αμφισβήτησης του εαυτού, δεν υπονομεύει μόνο την αυτοπεποίθηση αλλά επίσης επηρεάζει αρνητικά και άλλες πτυχές της ζωής. Επενδύοντας τώρα στον εαυτό σας, δημιουργείτε την ευκαιρία να επικοινωνείτε πιο ενεργά και θετικά με τους πιθανούς σας συντρόφους. Επιπλέον, οι δεξιότητες που μαθαίνετε στη συμβουλευτική σχέσεων αυξάνουν την αυτοεκτίμηση σας και σας οδηγούν σε μια παραγωγική και αυθεντική ζωή.
Αν αναγκαστικά "πρέπει" να είσαστε σε μία σχέση για να είσαστε καλά, ή να πρέπει να αρέσετε σε κάποιον συγκεκριμένα, τότε υπάρχουν θέματα αυτοπεποίθησης και περιοριστικών πεποιθήσεων. Είναι σημαντικό καταρχήν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους.
Αντιμετώπιση ερωτικής απαγοήτευσης
Η ερωτική απογοήτευση μοιράζεται πολλά ψυχολογικά στοιχεία και συμπεριφορές με την απώλεια. Περίπου το 40% όσων παιρνούν ερωτική απογοήτευση, βιώνουν και κατάθλιψη (τεστ για την κατάθλιψη).
Με την κατάλληλη βοήθεια μπορείτε να ξεπεράσετε γρήγορα το τραύμα της ερωτικής απογοήτευσης ή απόρριψης, πχ σε διάστημα 1-2 μηνών. Συγκεκριμένα με τη βοήθεια του EMDR και της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ, μπορείτε να επουλώσετε τις συναισθηματικές πληγές και να δυναμώσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Αποτελούν και τα δύο εξαιρετικές θεραπευτικές επιλογές τόσο για ενήλικες, όσο και για εφήβους.
Αν η σχέση ήταν μακρόχρονη, μια σχέση ζωής και η ηλικία σας πιο προχωρημένη, έχετε εξαιρετικά περιορισμένο κύκλο κοινωνικών επαφών και σοβαρά προβλήματα με την αυτοπεποίθησή σας, τότε θα ανακουφιστείτε σε σημαντικό βαθμό από το συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων, ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και συμπληρωματική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.