Αντιμετώπιση πυρετού σε παιδιά με φυσικό τρόπο
Ο πυρετός είναι κάτι πολύ σύνηθες στα παιδιά, καθώς οι διάφορες ιογενείς λοιμώξεις είναι πολύ συχνές. Για αυτό καλό είναι οι γονείς να μην πανικοβάλλονται στα πρώτα σημάδια του πυρετού αλλά να γνωρίζουν ότι υποχωρεί μέσα σε 2-3 ημέρες με την κατάλληλη υποστήριξη και αντιμετώπιση. Αν ο πυρετός δεν είναι υψηλός, ίσως να μην χρειάζεται να επισκεφτείτε αμέσως τον παιδίατρό σας. Μπορείτε με φυσικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε τον πυρετό.
Τι είναι ο πυρετός;
Γενικά, ο πυρετός ορίζεται ως η θερμοκρασία σώματος άνω των 38ο C και αποτελεί μέρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Το σώμα μας έχει πολλούς τρόπους να διατηρεί φυσιολογική τη θερμοκρασία του σώματος. Τα όργανα που συμβάλλουν στην διατήρηση της θερμοκρασίας περιλαμβάνουν τον εγκέφαλο, το δέρμα, τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία. Το σώμα ανταποκρίνεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας με τους εξής τρόπους:
- Αύξηση η μείωση της παραγωγής του ιδρώτα
- Μετακίνηση του αίματος μακριά ή κοντά στην επιφάνεια του δέρματος
- Απομάκρυνση ή διατήρηση του νερού στο σώμα
- Αναζήτηση πιο δροσερού ή ζεστού περιβάλλοντος
Όταν ένα παιδί έχει πυρετό, το σώμα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ώστε να ελέγξει τη θερμοκρασία του. Η θερμοκρασία αυξάνεται για πολλούς λόγους:
- Οι κυτοκίνες, είναι χημικές ενώσεις, τις οποίες συνθέτει το σώμα σε απόκριση στην εισβολή μικροοργανισμών, βακτηρίων, ιών.
- Το σώμα συνθέτει περισσότερα μακροφάγα. Αυτά είναι κύτταρα που καταπολεμούν τους ξένους εισβολείς στο σώμα. Αυτά τα κύτταρα "τρώνε" τους εισβολείς.
- Το σώμα προσπαθεί να φτιάξει αντισώματα, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Αυτά τα αντισώματα αναγνωρίζουν τους εισβολείς την επόμενη φορά που θα εισέλθουν στο σώμα.
- Πολλά βακτήρια έχουν μια εξωτερική μεμβράνη. Όταν αυτή η μεμβράνη σπάσει, το περιεχόμενο που ξεφεύγει μπορεί να είναι τοξικό για το σώμα. Έτσι, ο εγκέφαλος δίνει το σήμα για αύξηση της θερμοκρασίας.
Ποιες καταστάσεις προκαλούν πυρετό;
Οι καταστάσεις που μπορούν να προκαλούν πυρετό περιλαμβάνουν:
- Λοιμώξεις
- Συγκεκριμένα φάρμακα
- Θερμοπληξία
- Μετάγγιση αίματος
- Διαταραχές στον εγκέφαλο
- Κάποιες μορφές καρκίνου
- Κάποια αυτοάνοσα νοσήματα
Ποια είναι τα οφέλη του πυρετού;
Ο πυρετός δεν είναι ένα νόσημα, είναι ένα σύμπτωμα, δηλαδή ένα σημάδι που δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά μια νόσο ή λοίμωξη. Ο πυρετός δεν είναι "άχρηστος", τουναντίον είναι απαραίτητος και μέρος της ανοσολογικής άμυνας του οργανισμού και διεγείρει τους διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς, όπως τα λευκά αιμοσφαίρια και άλλα κύτταρα, ώστε να καταπολεμήσουν και να καταστρέψουν την αιτία της λοίμωξης.
Ποια είναι τα συμπτώματα και συμπεριφορές που δείχνουν ότι το παιδί είναι άρρωστο;
Τα παιδιά νιώθουν άβολα όταν έχουν πυρετό που ξεπερνά τους 38ο C και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Το παιδί μπορεί να μην είναι τόσο δραστήριο ή ομιλητικό όσο συνήθως.
- Το παιδί μπορεί να είναι ήσυχο, να μην πεινάει ή να μην θέλει να πίνει τίποτε.
- Το παιδί μπορεί να είναι ζεστό σε όλο του το σώμα ή το κεφάλι.
Τα συμπτώματα του πυρετού μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων καταστάσεων. Αν το παιδί σας είναι μικρότερο από 3 μηνών και έχει υψηλό πυρετό 38ο C ή υψηλότερο τότε πρέπει να μιλήσετε αμέσως με το γιατρό σας.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τον πυρετό του παιδιού με φυσικό τρόπο;
Ο πυρετός είναι πολύ συχνός στα παιδιά λόγω των διαφόρων ιώσεων που κυκλοφορούν, και συνήθως οι γονείς μπορούν να τον αντιμετωπίσουν στο σπίτι αν κυμαίνεται μεταξύ 37.6-38.6ο C. Ωστόσο, αν η θερμοκρασία του παιδιού υπερβαίνει τους 38.6ο C ή αν έχει κάποιο σοβαρό θέμα υγείας, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.
Όταν ένα παιδί έχει πυρετό, το σώμα του καταπολεμά μια λοίμωξη. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για την εξουδετέρωση των βακτηρίων, άλλων μικροοργανισμών ή ιών. Στην πραγματικότητα, ο πυρετός είναι κάτι καλό.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να υποφέρει και από την άλλη μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνουν, ιδίως αν το παιδί είναι μικρό. Για όσους γονείς δεν θέλουν να δώσουν αμέσως κάποιο φάρμακο (όπως το Depon), υπάρχουν κάποιοι φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τον πυρετό του παιδιού σας:
1. Φροντίστε να αναπληρώνετε τα υγρά
Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικής σημασίας όταν ένα παιδί έχει πυρετό. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, αυτό που συμβαίνει στο σώμα είναι να χάνει πολύ πιο εύκολα υγρά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλεί αφυδάτωση στα παιδιά, προς την οποία τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα.
Κάποιες φορές είναι δύσκολο ένα παιδί να φάει και να πιει. Εκτός από το νερό, μπορείτε να του δίνετε υγρά μέσω άλλων τροφίμων:
- Κοτόσουπα
- Χυμούς φρούτων
- Γλυκό ζελέ
Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (όπως το τσάι) επειδή αυξάνουν την πιθανότητα αφυδάτωσης στα παιδιά. Τα παιδιά μπορούν επίσης να πίνουν κρύο νερό επειδή αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να μειώσουν τον πυρετό με φυσικό τρόπο.
2. Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο στο παιδί σας
Ένας άλλος φυσικός τρόπος για την μείωση του πυρετού στα παιδιά είναι ένα χλιαρό μπάνιο. Αποφύγετε το κρύο νερό επειδή μπορεί να ανατριχιάσουν, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Αν το παιδί αρνείται να κάνει μπάνιο, δεν είναι ανάγκη να ανησυχείτε καθώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως οι κομπρέσες. Απλά βρέξτε μια πετσέτα και βάλτε την απαλά στο σώμα του παιδιού σας. Με αυτό τον τρόπο ανακουφίζεται το σώμα και ο πυρετός υποχωρεί.
3. Τοποθετήστε κομπρέσες με χλιαρό νερό στο μέτωπο και στις μασχάλες
Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος για την μείωση του πυρετού. Μπορείτε να τοποθετήσετε κομπρέσες με χλιαρό νερό στο μέτωπο, στις μασχάλες ή στα πόδια. Καλό είναι να αποφεύγετε τις κομπρέσες με κρύο νερό επειδή προκαλούν συστολή στα αιμοφόρα αγγεία, και αυτό δίνει σήμα στο σώμα να αυξήσει την θερμοκρασία του.
4. Αφήστε το παιδί σας να ξεκουραστεί
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιδρά διαφορετικά στον πυρετό. Κάποια παιδάκια νιώθουν αδύναμα όταν έχουν πυρετό. Οι γονείς είναι ανάγκη να φροντίζουν το παιδί να ξεκουράζεται μέχρι ο πυρετός να υποχωρήσει πλήρως.
Η θερμοκρασία του δωματίου του πρέπει να είναι σταθερή και φυσικά πρέπει να ανανεώνεται ο αέρας.
Επιπλέον, είναι σημαντικό το παιδί να φορά άνετα και δροσερά ρούχα. Τα χοντρά ρούχα απλά παγιδεύουν την ζέστη και αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
5. Καλύψτε τις ανάγκες του παιδιού σας
Ένα παιδί όταν είναι άρρωστο θέλει να νιώθει ασφάλεια και να παίρνει όση φροντίδα χρειάζεται μέχρι να νιώσει καλύτερα. Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο που σας μιλά για όσα χρειάζεται τότε καλό είναι να κάνετε αυτό που θέλει. Αν θέλει συντροφιά στον ύπνο, καλό είναι να μένετε κοντά του.
Ομοιοπαθητική και αντιμετώπιση πυρετού
Η ομοιοπαθητική μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να δώσει τη λύση σε θέματα λοιμώξεων και πυρετού με φυσικό τρόπο, υπό τις οδηγίες πάντα του ειδικου ομοιοπαθητικού γιατρού σας.
Θα πρέπει να χορηγηθεί το κατάλληλο φάρμακο για το παιδί και τα συμπτώματα που εμφανίζει παράλληλα με τον πυρετό. Συχνά ομοιοπαθητικά φάρμακα που βοηθάνε στον πυρετό είναι η Belladonna, Aconitum, Arsenicum album, κα. Η συνταγογράφηση στην ομοιοπαθητική είναι πάντα εξατομικευμένη, αναλόγως των συμπτωμάτων του παιδιού.
Είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του πυρετού;
Αν έχετε δοκιμάσει όλους τους φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του πυρετού αλλά δεν υπάρχει υποχώρηση, τότε μάλλον θα χρειαστεί να δώσετε κάποιο αντιπυρετικό στο παιδί σας. Αυτό μπορεί να γίνει τη μέρα έναρξης του πυρετού σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρού σας.
Τα πιο γνωστά αντιπυρετικά είναι η παρακεταμόλη (Depon) και η ιβουπροφαίνη (Algofren), αλλά πρέπει να μιλάτε με τον παιδίατρό σας για να σας προτείνει το ενδεικνυόμενο φάρμακο.
Πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στο παιδί σας ασπιρίνη επειδή μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια διαταραχή, το σύνδρομο Reye.
Αν το παιδί σας είναι μικρότερο από 2 μηνών, μην του δίνετε φάρμακα αν δεν έχετε μιλήσει πρώτα με το γιατρό του.
Αν το παιδί δεν εμφανίζει υποχώρηση του πυρετού , καλό είναι να επισκεφτείτε ή να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας.
Φαρμακευτική αγωγή για τον πυρετό στα παιδιά
Η παρακεταμόλη (Depon) και η ιβουπροφαίνη (Algofren) βοηθούν το παιδί να νιώσει καλύτερα αν έχει πονοκέφαλο ή πόνους στο σώμα του ή πυρετό.
- Η παρακεταμόλη (γνωστή και ως ακεταμινοφαίνη) για τα παιδιά υπάρχει σε μορφή σιροπιού. Επίσης υπάρχει και σε υπόθετο αν το παιδί κάνει εμετό και δεν μπορεί να λάβει το φάρμακο από το στόμα.
- Η ιβουπροφαίνη είναι και αυτή σε υγρή μορφή. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά σιρόπια, ένα για βρέφη και ένα για παιδιά. Οι σταγόνες για τα βρέφη είναι πιο δυνατές , με μεγαλύτερη συγκέντρωση του φαρμάκου από ότι το σιρόπι για τα παιδιά.
Πότε πρέπει να πάω το παιδί στο γιατρό;
Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά καλό είναι να μιλήσετε άμεσα με τον παιδίατρο. Αν και συνήθως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ο πυρετός μπορεί να είναι σημάδι κάποιας πιο σοβαρής νόσου. Μπορεί το παιδί να χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη για να αναρρώσει. Καλό είναι να επικοινωνείτε άμεσα με τον παιδίατρο αν το παιδί σας εμφανίζει συμπτώματα όπως:
- Πόνο στην κοιλιά, πόνο στην πλάτη ή πόνο κατά την ούρηση
- Αν το παιδί δεν τρώει φαγητό ή δεν πίνει νερό
- Λήθαργο
- Υπερβολική γκρίνια ή ασυνήθιστη υπνηλία
- Έντονο βήχα, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή
- Πονόλαιμο που διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες
- Πόνο στο αυτί
- Δυσκαμψία στον αυχένα ή έντονο πονοκέφαλο
- Εμετό
- Διάρροια που έχει αίμα ή διαρκεί πολλές ημέρες
Τι να μην κάνετε όταν το παιδί έχει πυρετό
Υπάρχουν κάποια πράγματα που οι γονείς καλό είναι να μην κάνουν όταν το παιδί τους έχει πυρετό:
- Να μην δίνουν ασπιρίνη στο παιδί, καθώς μπορεί να έχει παρενέργειες όπως ο πόνος στο στομάχι, η αιμορραγία και το σοβαρό σύνδρομο Reye, το οποίο επηρεάσει το ήπαρ και τον εγκέφαλο.
- Μην τρίβετε ποτέ το παιδί σας με οινόπνευμα για την καταπολέμηση του πυρετού. Το οινόπνευμα απορροφάται από το δέρμα και το παιδί μπορεί να το εισπνεύσει και να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.
Αποτελεσματική αντιμετώπιση του πυρετού
Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε όταν το παιδί σας έχει πυρετό και θα πρέπει πάντα να είσαστε σε επαφή με τον παιδίατρό σας. Στις μικρές ηλικίες ο πυρετός μπορεί να είναι επικίνδυνος, να οδηγήσει σε σπασμούς ή αφυδάτωση για αυτό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Στα πιο μεγάλα παιδιά συνήθως ο πυρετός υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες με την κατάλληλη φροντίδα στο σπίτι.
Εναλλακτικά υπάρχουν άλλα φάρμακα και επιλογές, όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ που βοηθούν στην αντιμετώπιση του πυρετού με φυσικό τρόπο, πάντα υπό τις οδηγίες ενός ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού.