Κάνε το Τεστ
απόρριψη, φόβος απόρριψης, αντιμετώπιση απόρριψης, μορφές απόρριψης, ψυχολογικές επιδράσεις της απόρριψης, πως να αντιμετωπίσετε την απόρριψη

Αντιμετωπίστε την απόρριψη

Αντιμετώπιση της Απόρριψης

Όλοι μας βιώνουμε αργά ή γρήγορα στη ζωή μας την απόρριψη. Κάποιος μπορεί να νιώθει την απόρριψη από την οικογένειά του, τους φίλους, το σύντροφό του ή συνεργάτες με αποτέλεσμα να βιώνει επώδυνα συναισθήματα.

Όσον αφορά το πεδίο της ψυχικής υγείας, η απόρριψη συνδέεται με συναισθήματα ντροπής, θλίψης ή πένθους, καθώς οι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν είναι αποδεκτοί από τους άλλους. Ένα άτομο μπορεί να νιώθει την απόρριψη μετά από το τέλος μιας σχέσης. Ένα παιδί που έχει λίγους ή καθόλου φίλους μπορεί να νιώθει την απόρριψη από τους συμμαθητές του. Ένα παιδί που δίνεται για υιοθεσία μπορεί να βιώνει συναισθήματα απόρριψης από τους γονείς.

Η απόρριψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα καταστάσεων στη δουλειά, στο σχολείο ή στις σχέσεις. Ενώ η απόρριψη είναι επώδυνη, κάποιες μορφές απόρριψης μπορεί να είναι πιο δύσκολες από άλλες. Επειδή είμαστε κοινωνικά όντα και επιθυμούμε την κοινωνική αλληλεπίδραση, πολλοί άνθρωποι λαχταρούν την κοινωνική αποδοχή και η απόρριψη μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα.

Ο φόβος της απόρριψης

Το συναίσθημα της απόρριψης αποτελεί έναν εξελικτικό μηχανισμό που προειδοποιεί τους ανθρώπους όταν βρίσκονται σε κίνδυνο απομάκρυνσης από εκεί που ανήκουν. Η απόρριψη από τους άλλους μπορεί να μας ενθαρρύνει να αλλάξουμε ή να τροποποιήσουμε μια προβληματική συμπεριφορά ώστε να αποφύγουμε την απόρριψη στο μέλλον. Οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε την απόρριψη ως επώδυνη εμπειρία.

Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι είναι απομονωμένοι ή δεν αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις επειδή φοβούνται την απόρριψη. Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε συναισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης. Η ευαισθησία για την απόρριψη μπορεί να συνυπάρχει με άλλα θέματα ψυχικής υγείας όπως το κοινωνικό άγχος.

Η ευαισθησία στην απόρριψη είναι πολύ συχνή σε ανθρώπους με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα. Ο φόβος της απόρριψης είναι πολύ συχνός σε αυτά τα άτομα και περιλαμβάνει την αυτοκριτική, το άγχος σε κοινωνικές εκδηλώσεις και την υπερβολική θλίψη μετά από απόρριψη.

Τύποι απόρριψης

Κάποιες συχνές μορφές απόρριψης περιλαμβάνουν:

  • Την απόρριψη από την οικογένεια: η απόρριψη από την οικογένεια στην παιδική ηλικία, τυπικά περιλαμβάνει την απόρριψη από τους γονείς και μπορεί να περιλαμβάνει κακοποίηση, εγκατάλειψη, παραμέληση ή την έλλειψη στοργής και αγάπης. Αυτή η μορφή απόρριψης μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο σε όλη του τη ζωή και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
  • Την κοινωνική απόρριψη: αυτή η μορφή απόρριψης μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία. Η κοινωνική απόρριψη περιλαμβάνει bullying και αποξένωση στο σχολείο ή στο χώρο εργασίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε κοινωνική ομάδα. Οι άνθρωποι που δεν μπαίνουν σε καλούπια και δεν ακολουθούν τα στερεότυπα και τους κοινωνικούς κανόνες είναι πιο επιρρεπείς στην κοινωνική απόρριψη.
  • Την απόρριψη στις σχέσεις: οι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν την απόρριψη ενώ προσπαθούν να βρουν σύντροφο ή ενώ είναι σε μια σχέση. Ένα άτομο για παράδειγμα, μπορεί να αρνείται να μοιραστεί μια εμπειρία με το σύντροφό του, δεν δίνει αγάπη και οικειότητα ή μπορεί να φέρεται στο σύντροφό του σαν να είναι μια περιστασιακή γνωριμία. Όταν ένα άτομο αποφασίζει να τελειώσει μια σχέση, αυτό κάνει τον άλλο σύντροφο να νιώθει απόρριψη.
  • Την ρομαντική απόρριψη: η απόρριψη μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο ζητά από κάποιον να βγουν ραντεβού και αυτός αρνείται. Αν και αυτή η απόρριψη μπορεί να θεωρηθεί σεξουαλική, το άτομο που απορρίπτεται δεν ενδιαφέρεται για το σεξ.

Ψυχολογικές επιδράσεις της απόρριψης

Η απόρριψη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη επειδή έχει την ικανότητα να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι είναι ανεπιθύμητοι, δεν αξίζουν ή δεν είναι αποδεκτοί. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν απόρριψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ένα παιδί μπορεί να νιώθει την απόρριψη από έναν πολυάσχολο γονιό, ή ένας μαθητής μπορεί να νιώθει την απόρριψη από έναν δάσκαλο που είναι αγενής. Αυτές οι μορφές απόρριψης συνήθως επιλύονται γρήγορα και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις.

Η μακροχρόνια απόρριψη μπορεί να οδηγήσει σε βαθιές και χρόνιες ψυχολογικές επιδράσεις που περιλαμβάνουν:

  • Τραύμα: η μακροχρόνια απόρριψη ή η απόρριψη που οδηγεί σε έντονα συναισθήματα συμβάλλει στην εμφάνιση ενός ψυχολογικού τραύματος που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, τα παιδιά που έχουν νιώσει την απόρριψη από τους γονείς τους, δυσκολεύονται να επιτύχουν στο σχολείο και στις σχέσεις τους στη ζωή, επαναλαμβάνοντας τα ίδια μοτίβα με τους μελλοντικούς συντρόφους. Μερικά άτομα εμφανίζουν χρόνιο φόβο της απόρριψης, που είναι αποτέλεσμα πολλαπλών τραυματικών εμπειριών απόρριψης στην πρώιμη παιδική ηλικία.
  • Κατάθλιψη: η απόρριψη έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης. Το bullying το οποίο είναι μια μορφή απόρριψης, έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι διατροφικές διαταραχές.
  • Απόκριση στον πόνο: οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος αντιδρά στον κοινωνικό πόνο με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που αντιδρά στο σωματικό πόνο. Τα ίδια μονοπάτια στον εγκέφαλο ενεργοποιούνται από τον σωματικό και τον κοινωνικό πόνο ή την απόρριψη. Οι υποδοχείς του εγκεφάλου επίσης απελευθερώνουν φυσικά παυσίπονα (οπιοειδή) όταν ένα άτομο βιώνει κοινωνικό ή σωματικό πόνο.
  • Άγχος: η απόρριψη συμβάλλει στο στρες και στην ανησυχία ή μπορεί να οδηγεί στην εμφάνιση κάποιας αγχώδους διαταραχής (πχ κρίσεις πανικού). Ομοίως, αυτές οι ψυχικές καταστάσεις μπορεί να επιδεινωθούν από τα συναισθήματα της απόρριψης.
  • Κακοποίηση: η εμπειρία της κακοποίησης στις σχέσεις συχνά σχετίζεται με την εμπειρία της απόρριψης από τους γονείς στην παιδική ηλικία. Τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες και της απόρριψης συνδέονται μεταξύ τους.

Η απόρριψη μπορεί να πληγώνει, όμως ποτέ δεν είναι υγιές να δέχεστε την συναισθηματική ή τη σωματική βία ή να χάνετε τον εαυτό σας, ώστε να αποφεύγετε τον πόνο της απόρριψης.

Αντιμετώπιση της απόρριψης

Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την απόρριψη και αυτοί που ανακάμπτουν και είναι πιο δυνατοί από πριν. Ο καθένας μας βιώνει την απόρριψη σε διαφορετικές πτυχές στη ζωή του αλλά οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον πόνο για να γίνουν καλύτεροι και σοφότεροι.

Είτε πρόκειται για μια δουλειά, είτε για τις προσωπικές σχέσεις η απόρριψη πονά. Ο τρόπος που επιλέγετε να ανταποκριθείτε στην απόρριψη, ωστόσο, μπορεί να καθορίσει το μέλλον σας. Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι διαχειρίζονται την απόρριψη με τους εξής τρόπους:

1. Αναγνωρίση συναισθημάτων

Αντί να καταπιέζουν, να αγνοούν ή να αρνούνται τον πόνο οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι κατανοούν τα συναισθήματά τους. Αποδέχονται την ντροπή, τη θλίψη, την απογοήτευση. Έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα δυσάρεστα συναισθήματα άμεσα, και αυτός είναι ένας ουσιαστικός και υγιής τρόπος διαχείρισης των δυσκολιών.

Είτε σας έχει απορρίψει ένας σύντροφός είτε δεν πάρετε την προαγωγή που θέλετε , η απόρριψη πονά. Όταν προσπαθείτε να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν είχε μεγάλη αξία το μόνο που καταφέρνετε είναι να παρατείνετε τον πόνο. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των επώδυνων συναισθημάτων είναι να είστε άμεσοι.

2. Βλέπουν την απόρριψη ως ώθηση για να δοκιμάσουν τα όριά τους

Οι ψυχικά ισχυροί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η απόρριψη λειτουργεί σαν απόδειξη ότι ζουν τη ζωή τους. Αναμένουν την απόρριψη κάποιες φορές, και δεν την φοβούνται, ακόμη και όταν υποπτεύονται ότι θα είναι δύσκολη.

Αν δεν έχετε νιώσει ποτέ σας την απόρριψη, ίσως να αισθάνεστε ότι βγαίνετε από τη ζώνη άνεσής σας. Δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι για τα όρια σας μέχρι να βιώσετε την απόρριψη.

3. Φέρονται με συμπόνια στον εαυτό τους

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι φέρονται οι ίδιοι με συμπόνια στον εαυτό τους. Δεν μιλούν σκληρά και επικριτικά για τον εαυτό τους και ανταποκρίνονται στην αρνητική συζήτηση με τον εαυτό τους με ευγενικό και στοργικό τρόπο.

Όταν κατακρίνετε τον εαυτό σας το μόνο που καταφέρνετε είναι να μείνετε για περισσότερο κολλημένοι σε αυτή την κατάσταση. Μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε σε έναν καλό και έμπιστο φίλο σας. Μην αφήνετε την εσωτερική επικριτική σας φωνή να σας κυριεύει.

4. Αρνούνται να αφήσουν την απόρριψη να τους καθορίσει

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι δεν κάνουν γενικεύσεις όταν τους απορρίπτουν. Αν κάποια εταιρεία τους απορρίψει, δεν θεωρούν τον εαυτό τους αδύναμο. Ή αν τους απορρίψει ένας σύντροφος δεν πιστεύουν ότι δεν αξίζουν την αγάπη. Βλέπουν την απόρριψη με πιο ρεαλιστικό τρόπο.

Μια άποψη ή μια κατάσταση , δεν μπορούν να καθορίσουν το ποιοι είστε. Μην αφήνετε την αξία σας να εξαρτάται από τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για εσάς. Επειδή κάποιος σκέφτεται κάτι για εσάς, δεν σημαίνει ότι είναι και αλήθεια.

5. Μαθαίνουν από την απόρριψη

Οι ψυχικά ισχυροί άνθρωποι σκέφτονται τι μπορούν να μάθουν από την απόρριψη. Αντί να ανέχονται απλά τον πόνο, τον μετατρέπουν σε ευκαιρία για αυτοβελτίωση. Μετά από κάθε απόρριψη γίνονται καλύτεροι και δυνατότεροι.

Είτε μαθαίνετε πράγματα για πτυχές της ζωής σας που χρειάζονται βελτίωση είτε αναγνωρίζετε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα είχατε φανταστεί, η απόρριψη είναι ένας καλός δάσκαλος. Χρησιμοποιήστε την απόρριψη σαν ευκαιρία για να γίνετε πιο σοφοί.

Επούλωση με EMDR και ψυχοθεραπεία

Όλες οι μορφές της απόρριψης πληγώνουν, πονάνε και όταν η απόρριψη προέρχεται από ένα άτομο εμπιστοσύνης, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην αυτοεκτίμηση και στην αυτοπεποίθηση κάποιου. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συναισθήματα της απόρριψης και να αποκτήσετε τις κοινωνικές δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να επικοινωνείτε καλύτερα με τους άλλους.

Εάν κάποια απόρριψη ήταν πολύ μεγάλη και σας έχει αφήσει κάποιο ψυχολογικό τραύμα, αυτό μπορεί να επουλωθεί με το EMDR.

Κατηγορία: