Κάνε το Τεστ
Απώλεια στύσης, Αιτίες απώλειας στύσης, Ψυχολογικοί παράγοντες και απώλεια στύσης, Άγχος και απώλεια στύσης, Στυτική δυσλειτουργία, Άγχος επίδοσης, Αντιμετώπιση στυτικής δυσλειτουργίας

Απώλεια στύσης

Απώλεια στύσης

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί στον καθένα για διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να συμβεί λόγω κάποιου προβλήματος υγείας όπως ο διαβήτης, ή λόγω κάποιου ψυχολογικού θέματος όπως το άγχος.

Μπορεί ένας άνδρας να έχει απώλεια στύσης αν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το πέος δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Φυσιολογικά, κατά την σεξουαλική διέγερση, τα νεύρα διεγείρονται και προκαλούν αυξημένη ροή αίματος στο πέος. Αυτή η ροή αίματος γεμίζει τον ιστό μέσα στο πέος, και οδηγεί στην στύση.

Έτσι, οτιδήποτε επηρεάζει την διέγερση των νεύρων ή τον τρόπο με τον οποίο τα αιμοφόρα αγγεία λειτουργούν, επηρεάζει τη στύση.

Κοινές αιτίες απώλειας στύσης

Κάποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Διαβήτης
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία
  • Άλλα χρόνια θέματα υγείας

Όταν τα αιμοφόρα αγγεία καταστρέφονται από αυτές τις αιτίες, είναι δύσκολο κάποιος να έχει ή να διατηρεί τη στύση του. Όμως, μπορεί κάποιος να μειώσει τη βλάβη με τα σωστά βήματα.

Αν και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάζει τους άνδρες κάθε ηλικίας, συνήθως είναι πιο πιθανό να συμβεί γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο μεγαλώνουμε τα αιμοφόρα αγγεία εξασθενούν, έτσι είναι δύσκολο για το σώμα να διατηρεί την ροή του αίματος στο πέος.

Συγκεκριμένες επιλογές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την στύση, όπως:

  • Το κάπνισμα
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη

Επίσης, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να έχουν ως παρενέργεια τη στυτική δυσλειτουργία.

Ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια στύσης

Η στύση επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες. Αν ένας άνδρας έχει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστεί την κατάσταση και να είναι πιο εύκολο να διατηρήσει τη στύση του.

Αν το άγχος κυριαρχεί στη ζωή σας, επηρεάζει το σεξ και τις σχέσεις σας. Μπορεί να έχετε άγχος λόγω της δουλειάς, των οικογενειακών υποχρεώσεων. Είναι σημαντικό να μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος ώστε να έχετε καλή ψυχική υγεία, και να βελτιώσετε την στυτική δυσλειτουργία.

Αν ανησυχείτε για την απόδοση σας στο σεξ αυτό μπορεί εύκολα να σας επηρεάσει και να μην έχετε στύση.

Για αυτό πριν από το σεξ μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε στη σύντροφο σας για τις ανησυχίες σας για να μπορέσει να σας καταλάβει. Όταν έχετε ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με τη σύντροφο σας θα νιώθετε πιο άνετα στη διάρκεια του σεξ, πράγμα που θα κατευνάζει τις ανησυχίες σας.

Πώς το στρες επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία;

Το στρες μπορεί να μειώνει την λίμπιντο. Από ψυχολογικής άποψης το στρες μπορεί να αυξάνει την λίμπιντο:

  • Όταν νιώθετε αγχωμένοι, μπορεί να αποζητάτε τα συναισθήματα στοργής και ασφάλειας που προκύπτουν από την σωματική επαφή.
  • Όταν αισθάνεστε πιεσμένοι θέλετε κάτι να σας αποσπάσει την προσοχή, και τι πιο ωραίο από το να έχετε χρόνο με τη σύντροφο σας σπίτι και να κάνετε σεξ.

Από την άλλη πλευρά το στρες μπορεί να μειώνει τη λίμπιντο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή:

  • Νιώθετε αναστατωμένοι και ανήσυχοι συνεχώς. Έτσι, δεν θέλετε να κάνετε σεξ.
  • Το μυαλό σας είναι γεμάτο με πράγματα. Ο εγκέφαλος παίζει κύριο ρόλο στη σεξουαλική διέγερση. Αν δεν μπορείτε να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε, είναι δύσκολο να κάνετε σεξ.

Από βιολογικής άποψης, η λίμπιντο μπορεί να μειώνεται επειδή:

Όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός του στρες στο σώμα νιώθετε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε την απειλή άμεσα. Αυτή η αντίδραση οφείλεται στην ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και είναι ένας ασυνείδητος τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος μας προσπαθεί να μας προστατεύσει.

Η αντίδραση αυτή οδηγεί στην αύξηση του ρυθμού της καρδιάς και πιο βαθιές αναπνοές, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ή να φύγουμε μακριά. Επίσης, περιλαμβάνει μια αναστολή των λειτουργιών του σώματος που δεν είναι αναγκαίες για το μηχανισμό πάλης ή φυγής, όπως η πέψη ή η στύση. Από τη στιγμή που η απειλή υποχωρεί, τα πράγματα επανέρχονται σε φυσιολογική κατάσταση.

Αν ο κίνδυνος συνεχιστεί, ενεργοποιείται ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το στρες. Η ενεργοποίηση αυτού του άξονα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης (της κύριας ορμόνης του στρες), η οποία αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, και αναστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν άμεση σχέση με το άγχος. Η κορτιζόλη αναστέλλει την τεστοστερόνη, την κύρια ορμόνη στους άνδρες, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λίμπιντο και ίσως να συμβάλλει στις αλλαγές στη ροή του αίματος που οδηγούν στη στύση.

Απώλεια στύσης, Αιτίες απώλειας στύσης, Αντιμετώπιση απώλειας στύσης

Πώς το άγχος επηρεάζει τη στυτική δυσλειτουργία;

Οι άνδρες όλων των ηλικιών μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία λόγω του στρες.

Οι άνδρες κάτω των 30 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν στυτική δυσλειτουργία λόγω νευρικότητας και άγχους. Αυτή η ψυχολογική μορφή στυτικής δυσλειτουργίας δεν κρατά πολύ.

Οι άνδρες άνω των 30 ετών είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν άγχος λόγω της δουλειάς ή της σχέσης τους και αυτό να οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία.

Οι άνδρες άνω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν στυτική δυσλειτουργία εξαιτίας της γήρανσης. Οι καταστάσεις της ζωής, όπως η απώλεια της συντρόφου ή η συνταξιοδότηση, προκαλούν στρες στους άνδρες, το οποίο οδηγεί στη στυτική δυσλειτουργία.

Μπορεί να αναρωτιέστε πως κάτι που έχετε στο μυαλό σας μπορεί να επηρεάζει τη στυτική δυσλειτουργία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κλειδιά που παίζουν ρόλο στη στύση. Το νευρικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία, οι μύες, οι ορμόνες, και τα συναισθήματα παίζουν ρόλο στη στύση.

  • Το άγχος μπορεί να αυξάνει τις ορμόνες του στρες και να μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης που παίζει κύριο ρόλο στη λίμπιντο.
  • Το στρες επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο πέος ώστε να επιτρέψει την καλύτερη ροή αίματος.
  • Το στρες επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματα της επιθυμίας.

Μπορεί η έλλειψη ύπνου να προκαλεί στυτική δυσλειτουργία;

Το άγχος μπορεί να προκαλεί προβλήματα στον ύπνο και η έλλειψη ύπνου να οδηγεί στη στυτική δυσλειτουργία. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ντοπαμίνης, την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος , και την στύση. Η στυτική δυσλειτουργία έχει διπλάσιες πιθανότητες να συμβεί στους άνδρες με υπνική άπνοια.

Τι είναι το άγχος επίδοσης;

Το άγχος επίδοσης στο σεξ είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανησυχία ή το φόβο που έχει σχέση με την σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση. Το άγχος επίδοσης είναι ένας κύκλος που είναι δύσκολο να σπάσει, και έτσι η ανησυχία συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία ή στην πρόωρη εκσπερμάτιση, τα οποία προκαλούν περισσότερη ανησυχία για την επίδοση στο σεξ στο μέλλον.

Πώς θα καταλάβω αν έχω άγχος επίδοσης ή στυτική δυσλειτουργία;

Το άγχος επίδοσης αφορά κυρίως την ψυχολογία, ενώ η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει φυσικές ή ψυχολογικές αιτίες. Αν τα θέματα στύσης είναι περιστασιακά και συνδέονται με το στρες ή την ανησυχία για την επίδοση στο σεξ μπορεί να έχετε άγχος επίδοσης. Αν συνέχεια δυσκολεύεστε να διατηρήσετε τη στύση σας, ανεξάρτητα με την κατάσταση, μπορεί να έχετε στυτική δυσλειτουργία. Είναι σημαντικό να πούμε ότι το άγχος επίδοσης μπορεί να οδηγεί σε συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας, και οι δυο καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχουν.

Η απώλεια στύσης σημαίνει ότι έχω στυτική δυσλειτουργία;

Η απώλεια της στύσης δεν σημαίνει ότι έχετε στυτική δυσλειτουργία. Είναι σύνηθες οι άνδρες να χάνουν τη στύση τους κάποιες φορές επειδή είναι κουρασμένοι, αγχωμένοι. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε τη στύση σας κάθε φορά που κάνετε σεξ, αυτό ίσως να σημαίνει ότι έχετε στυτική δυσλειτουργία. Φυσικά, είναι καλό να μιλήσετε στο γιατρό σας και να γίνει η διάγνωση.

Η απώλεια της στύσης σημαίνει ότι δεν μπορώ να ερεθιστώ σεξουαλικά;

Η απώλεια της στύσης δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ερεθιστείτε σεξουαλικά. Μπορεί να νιώθετε σεξουαλική διέγερση αλλά να είστε κουρασμένοι ή να έχετε πιει παραπάνω αλκοόλ. Αν μπορείτε να ερεθιστείτε σεξουαλικά και δεν μπορείτε να διατηρήσετε τη στύση σας αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε στυτική δυσλειτουργία.

Τι μπορώ να κάνω αν έχω θέματα με τη στύση;

Είτε είστε σε σχέση είτε ελεύθεροι , οι αλλαγές στη λίμπιντο και στη στύση μπορεί αν σας προκαλούν ανησυχία.

Αν έχετε μια σχέση είναι σημαντικό να μιλήσετε στη σύντροφο σας για το πως νιώθετε. Να τη βοηθήσετε να σας καταλάβει και να σας βοηθήσει.

Αν είστε ελεύθεροι, μιλήστε σε ένα άτομο εμπιστοσύνης , στο γιατρό σας ή σε ένα φίλο σας.

Να θυμάστε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχετε όρεξη για σεξ συνέχεια.

Αν η λίμπιντο σας είναι πεσμένη και έχετε θέματα στύσης καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Έτσι, θα μπορέσετε να κατανοήσετε τις αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πώς μπορώ να σταματήσω να χάνω τη στύση μου;

Μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Να δοκιμάσετε κάποιο φάρμακο
  • Να αλλάξετε κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής σας
  • Να κάνετε ψυχοθεραπεία, ώστε να διαχειριστείτε το άγχος σας

1. Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία είναι αρκετά. Υπάρχουν χάπια όπως το Viagra που περιέχουν PDE5 αναστολείς. Οι PDE5 αναστολείς αυξάνουν την ροή του αίματος στο πέος όταν κάποιος είναι σεξουαλικά ερεθισμένος.

2. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι βοηθητικές όταν κάποιος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία. Μπορείτε να δοκιμάσετε:

 3. Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην διαχείριση των συναισθηματικών παραγόντων πίσω από το σεξ. Τα συναισθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση στο σεξ, και τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση. Αυτό μπορεί να προκαλεί ανησυχία για την επίδοση στη διάρκεια του σεξ.

Ολιστική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας 

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και ιατρικών παραγόντων. Το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν ψυχικές διαταραχές που μπορεί να προκαλούν ή να επιδεινώνουν τη στυτική δυσλειτουργία. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιτιών της στυτικής δυσλειτουργίας.

Κατηγορία: