Απών πατέρας
Οι συναισθηματικές πληγές που κουβαλούν κάποιοι άνθρωποι έχουν άμεση σχέση με την παιδική τους ηλικία. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πως όσα βιώνουμε στην παιδική μας ηλικία έχουν επίδραση στην ενήλικη ζωή μας.
Οι άνθρωποι που μας μεγαλώνουν (τις περισσότερες φορές οι γονείς μας) επηρεάζουν την προσωπικότητά μας. Έχουμε αναλύσει τι συμβαίνει όταν μια μητέρα είναι συναισθηματικά απόμακρη αλλά τι συμβαίνει όταν ένας πατέρας είναι απών; Κάποιοι από εμάς έχουμε μπαμπάδες που είναι κοντά μας σε όλα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν μια παιδική ηλικία με τον μπαμπά τους απών.
Ειδικά οι παλιότερες γενιές μπαμπάδων ήταν πολύ συναισθηματικά απόμακρες. Όμως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή η στενή σχέση ανάμεσα στον πατέρα και στο παιδί.
Κάποιοι μπαμπάδες είναι απόμακροι ή απαθείς, έχουν τα δικά τους θέματα και δεν μπορούν να είναι δίπλα στα παιδιά τους. Ίσως να μην κατανοούν τα συναισθήματα των παιδιών τους επειδή δεν μπορούν να αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα.
Όποιος και αν είναι ο λόγος, αυτές οι συμπεριφορές του πατέρα επηρεάζουν τη ζωή των ενήλικων παιδιών. Έτσι πολλά παιδιά στην ενήλικη ζωή έχουν φόβο εγκατάλειψης, την ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση και προσκόλληση στις σχέσεις, που επιδεινώνουν τα ήδη υπάρχοντα θέματα ψυχικής υγεία.
Οι απόντες πατεράδες ίσως να δικαιολογούν την απουσία τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η απουσία τους δεν έχει συνέπειες στα παιδιά τους. Όταν ένας πατέρας δεν είναι παρών στη ζωή του παιδιού του, αυτό μπορεί να δημιουργεί πολλά εμπόδια στις μελλοντικές του σχέσεις.
Η απουσία του πατέρα επηρεάζει εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια. Η πατρική φιγούρα είναι πολύ σημαντική για τις σχέσεις στην ενήλικη ζωή.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των συναισθηματικά απόμακρων μπαμπάδων;
Εργασιομανία
Οι συγκεκριμένοι μπαμπάδες μπορεί να είναι κοντά στα παιδιά τους σωματικά αλλά όχι συναισθηματικά. Τυπικά, δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα και περνούν μόνο λίγα λεπτά με τα παιδιά τους. Τα αποχαιρετούν το πρωί όταν φεύγουν για το σχολείο, γυρνούν σπίτι όταν τα παιδιά τους κοιμούνται και δεν παίζουν ούτε συζητούν μαζί τους το βράδυ. Στις μέρες μας αυτό είναι όλο και συχνότερο φαινόμενο. Η επιθυμία για επαγγελματική καταξίωση και υλικά αγαθά βάζουν την οικογένεια και τη σχέση με τα παιδιά σε δεύτερη μοίρα. Όμως ο ποιοτικός χρόνος που περνά ένας μπαμπάς με τα παιδιά του είναι πολύς σημαντικός για την ψυχική υγεία τους.
Έλλειψη συμπόνιας
Ένας συναισθηματικά απόμακρος πατέρας δεν νιώθει συμπόνια και δεν έχει ενσυναίσθηση. Έχει ελάχιστη συναισθηματική σύνδεση με τα παιδιά του και τους ανθρώπους γύρω του. Συνήθως έχει επιφανειακές σχέσεις χωρίς βάθος.
Αυτός ο τύπος πατέρα, γενικά, δεν είναι κοντά στα παιδιά του επειδή δεν το θέλει. Η πατρότητα είναι μια άγνωστη για αυτόν λέξη και γεμάτη συμβιβασμούς. Δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την γνώμη των άλλων και δεν μπαίνει στη θέση του άλλου (του παιδιού του).
Γενικά, δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της πατρότητας. Διατηρεί έναν αδύναμο συναισθηματικό δεσμό με τα παιδιά του. Αφήνει το βάρος της ανατροφής των παιδιών στη μητέρα.
Συναισθηματική ανωριμότητα
Αυτό το χαρακτηριστικό έχει σχέση με την έλλειψη συμπόνιας. Είναι ένας ακόμη λόγος που εξηγεί γιατί ένας πατέρας είναι απών και δεν ενθουσιάζεται με τις ευθύνες της πατρότητας.
Οι συναισθηματικά ανώριμοι ενήλικες έχουν δυσκολίες στις σχέσεις. Φοβούνται τις υποχρεώσεις και δημιουργούν τοξικές σχέσεις.
Η συναισθηματική ανωριμότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου ψυχολογικού τραύματος. Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ανώριμοι φοβούνται να μεγαλώσουν. Ζουν σαν να είναι έφηβοι και δεν ξέρουν πως να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν ο απών πατέρας επηρεάζει τη ζωή του παιδιού του;
1. Ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση
Οι άνθρωποι που έχουν συναισθηματικά απόμακρους μπαμπάδες συνήθως ζητούν την συνεχή επιβεβαίωση από τους ανθρώπους που τους αγαπούν και τους νοιάζονται. Έχουν συνεχώς αμφιβολίες για τον εαυτό τους. Τις περισσότερες φορές οι μπαμπάδες τους δεν ήταν εκεί συναισθηματικά για αυτούς και πάντα ένιωθαν την πίεση να ξεπερνούν πράγματα που τους επηρέαζαν.
Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν σύγχυση όταν κάποιος είναι καλός μαζί τους, σε σημείο που νιώθουν άβολα. Έχουν μάθει να κάνουν τα πάντα μόνοι τους και αν κάποιος θέλει να τους βοηθήσει πιστεύουν ότι αυτό θα έχει κάποιο τίμημα.
2. Κάλυψη του συναισθηματικού κενού με άλλα πράγματα
Τη στιγμή της ενηλικίωσης πολλά άτομα επιλέγουν να καλύψουν το συναισθηματικό κενό με υλικά αγαθά και άλλα ενδιαφέροντα. Βγαίνουν πολλά ραντεβού, προσπαθούν να βρουν την αγάπη που δεν πήραν από τον πατέρα τους. Έχουν την τάση να προσκολλώνται σε όσους τους δίνουν λίγο χρόνο και προσοχή.
3. Φόβος της εγκατάλειψης
Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρούν τις φιλίες τους επειδή πιστεύουν ότι θα τους εγκαταλείψουν. Ο φόβος της εγκατάλειψης τους κατακλύζει. Για παράδειγμα, αν ένας πατέρας εγκαταλείπει το παιδί του σε μικρή ηλικία, τότε αυτό θα ραγίσει την καρδιά του μικρού παιδιού. Αυτά τα άτομα χτίζουν τείχη για να προστατεύσουν τα συναισθήματα και τον εαυτό τους.
4. Λαχτάρα για την προσοχή του συντρόφου
Πολλές γυναίκες ψάχνουν απελπισμένα την επιβεβαίωση από τους άνδρες επειδή δεν είχαν ποτέ την επιβεβαίωση από τον πατέρα τους. Φυσικά, θέλουν την προσοχή των συντρόφων τους επειδή έτσι νιώθουν ότι έχουν αξία. Αυτό όμως δημιουργεί τεράστια θέματα σε μια σχέση.
5. Ανάληψη όλων των ευθυνών
Τα άτομα που έχουν έναν απών πατέρα συνήθως πιστεύουν ότι έχουν κάνει κάτι λάθος αν η συμπεριφορά ή η διάθεση ενός άλλου ανθρώπου αλλάξει γρήγορα. Νιώθουν άγχος και κατηγορούν τον εαυτό τους ακόμη και αν δεν φταίνε για τίποτα.
6. Προσκόλληση στις σχέσεις
Πολλοί άνθρωποι κάνουν απελπισμένες προσπάθειες προσκόλλησης στις σχέσεις στη ζωή τους. Όταν όμως οι άλλοι τους απομακρύνουν ή παίρνουν αποστάσεις, ακόμη και αν δεν είναι αυτή η πρόθεσή τους, νιώθουν ανασφάλεια και προσκολλώνται ακόμη περισσότερο.
7. Φόβος της οικειότητας
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν βγαίνουν ραντεβού ή δεν ψάχνουν για σύντροφο, παρόλο που θέλουν πολύ να κάνουν οικογένεια. Αυτό συμβαίνει αρκετές φορές επειδή οι μπαμπάδες τους συμπεριφέρονταν λες και δεν άξιζαν το χρόνο τους, και η αγάπη τους ήταν υπό όρους, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλοί για να έχουν μια υγιή σχέση. Πολλές γυναίκες κάνουν λάθη στις σχέσεις τους επειδή δεν γνωρίζουν πως πρέπει να είναι μια υγιής σχέση με τους άνδρες λόγω του απόντα πατέρα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν φόβο για την οικειότητα. Συνήθως επιλέγουν άνδρες που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι. Αν και γνωρίζουν ότι αυτό είναι τοξικό, συνεχίζουν να κάνουν προσπάθειες να αποδείξουν την αξία τους.
Είναι δύσκολο μια γυναίκα να ανοίξει την καρδιά της και να δημιουργήσει μια υγιή σχέση. Νιώθει ότι είναι ένα μικρό κοριτσάκι παγιδευμένο σε ένα ενήλικο σώμα.
8. Δυσκολία με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων
Όταν κάποιος έχει μεγαλώσει με έναν απόντα πατέρα τότε είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει τα δικά του συναισθήματα. Κατηγορεί τον εαυτό του για κάθε συναίσθημα που νιώθουν οι άλλοι. Όσοι αποκτούν παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών.
Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων. Αν ένα παιδί έχει μεγαλώσει χωρίς την αγκαλιά του πατέρα του και χωρίς την επιβράβευση , ειδικά ένα κορίτσι, πιστεύει ότι όλοι οι άνδρες είναι έτσι.
9. Υπερπροσπάθεια διόρθωσης των λαθών των γονέων
Επίσης πολλοί άνθρωποι για να διορθώσουν τα λάθη των γονιών τους λένε συνεχώς στα παιδιά τους ότι τα αγαπούν και πως είναι υπερήφανοι για αυτά. Πράγματα που μπορεί να μην έχουν ακούσει ποτέ από τους γονείς τους.
10. Τελειομανία
Πολλοί άνθρωποι κάνουν προσπάθεια να είναι σε όλα τέλειοι γιατί ποτέ δεν πήραν από τον πατέρα τους την επιβράβευση και την υποστήριξη που θα ήθελαν. Για αυτό θέλουν να κάνουν τα πάντα τέλεια σε μια προσπάθεια να έχουν την επιβράβευση που αποζητούν.
Αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων
Αν νιώθετε ότι οι συναισθηματικές πληγές της παιδικής σας ηλικίας επηρεάζουν την ενήλικη ζωή σας, καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχει βοήθεια. Η συζήτηση με έναν ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε όλα τα θέματα που σας απασχολούν.