Αρρυθμία και στομάχι
Ανάμεσα στις δεκαετίες 1910 και 1920, ο Ludwig Roemheld μελέτησε το φαινόμενο στο οποίο οι ασθενείς που είχαν γαστρεντερικά προβλήματα και κανένα ανιχνεύσιμο πρόβλημα στην καρδιά μπορεί να εμφάνιζαν κάποια καρδιολογικά συμπτώματα. Το 1940, δόθηκε μεγάλη προσοχή στην έρευνά του από την ιατρική κοινότητα, η οποία τελικά αποδέχτηκε την ύπαρξη γαστρο-καρδιολογικών συμπτωμάτων, μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Roemheld. Το συγκεκριμένο σύνδρομο περιλαμβάνει κάποια προβλήματα στο στομάχι ή γαστρεντερικές παθήσεις που οδηγούν σε αρρυθμία ή άλλους τύπους ανωμαλιών στο ρυθμό της καρδιάς (όπως έκτακτες συστολές).
Σύμφωνα με τα στοιχεία το σύνδρομο Roemheld δεν είναι μια νόσος. Είναι απλά ένας συγκεκριμένος συνδυασμός συμπτωμάτων που εμφανίζονται μαζί και προκαλούνται από μία ή περισσότερες παθολογίες. Αν και είναι αρκετά σύνηθες οι ασθενείς με γαστρεντερικά προβλήματα να εμφανίζουν αρρυθμίες, δεν υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα. Στην πραγματικότητα, το σύνδρομο Roemheld είναι αρκετά σπάνιο. Ακόμη και οι ασθενείς που έχουν αυτά τα συμπτώματα σπάνια αναφέρεται ότι έχουν σύνδρομο Roemheld.
Αιτίες συνδρόμου Roemheld
Από το 1920, είναι γνωστό ότι η αρχική αιτία του συνδρόμου Roemheld, είναι η συσσώρευση αερίων στη γαστρεντερική οδό. Αρχικά, παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με το σύνδρομο είχαν περισσότερα αέρια από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της πέψης. Ωστόσο, έγινε σταδιακά σαφές ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το πρόβλημα δεν ήταν τα αέρια που παράγονταν. Το πρόβλημα ήταν τα αέρια που προσλάμβαναν οι ασθενείς. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό με την ονομασία αεροφαγία (η υπερβολική κατάποση αέρα) ήταν πιο έντονο σε άτομα με σύνδρομο Roemheld. Έτσι, κάθε κατάσταση που αυξάνει την αεροφαγία επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Roemheld.
Τα αέρια είναι το "πρόβλημα" που οδηγεί στο σύνδρομο Roemheld και το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το κλειδί. Αν αυτό το νεύρο είναι σε υπερδιέγερση λόγω στρες στη γαστρεντερική οδό, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστεί ο ρυθμός των καρδιακών παλμών ανά λεπτό (συνήθως μειώνεται και στη συνέχεια αυξάνεται γρήγορα). Αυτός είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στο σύνδρομο Roemheld.
Οι παθολογίες που προάγουν το σύνδρομο Roemheld, περιλαμβάνουν:
- Δυσανεξία στη λακτόζη
- Ανώμαλη λειτουργία της χοληδόχου κύστης
- Διαφραγματοκήλη
- Παθήσεις του εντέρου
- Απόφραξη εντέρου
- Οξεία παγκρεατική νέκρωση
Συμπτώματα συνδρόμου Roemheld
Το σύνδρομο Roemheld μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, ωστόσο τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
- Αρρυθμία
- Βραδυκαρδία (αργός καρδιακός ρυθμός)
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνο στο στήθος
- Κράμπες στους μύες
- Ίλιγγος, ζάλη
- Ταχυπαλμία
- Ναυτία, ρέψιμο
- Ταχυκαρδία (γρήγορος ρυθμός της καρδιάς)
- Κρίσεις πανικού
- Σύγχυση
- Άγχος
- Κατάθλιψη
- Διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση
- Λιποθυμία
- Νευροκαρδιογενής συγκοπή
- Κόπωση
- Εμβοές
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για το σύνδρομο Roemheld ;
Τα συμπτώματα στο στομάχι μπορεί να έχουν σχέση με πολλές καταστάσεις, όπως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, η αρρυθμία και συγκεκριμένα μεταβολικά νοσήματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν σχέση με συναισθηματικές ή ψυχολογικές καταστάσεις, που προκαλούν σωματικά συμπτώματα.
Υπάρχουν πολλές ασθένειες που έχουν σχέση με αυτά τα συμπτώματα και αναλύουμε κάποιες από αυτές παρακάτω.
Δυσπεψία
Η δυσπεψία μπορεί να προκαλείται από πολλές παθήσεις ή καταστάσεις που επηρεάζουν την γαστρεντερική οδό και επίσης νοσήματα που δεν έχουν σχέση με την γαστρεντερική οδό. Η δυσπεψία μπορεί να είναι μια χρόνια κατάσταση και να υπάρχει μια διακύμανση στη συχνότητα και στην ένταση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη δυσπεψία περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, ναυτία, φούσκωμα, αίσθηση πληρότητας μετά από την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού και σπάνια εμετό.
Γαστρίτιδα
Η γαστρίτιδα (οξεία και χρόνια) είναι η φλεγμονή στο περίβλημα του στομάχου. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κανένα σύμπτωμα γαστρίτιδας, αλλά όταν εμφανιστούν αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, μειωμένη όρεξη, ναυτία και εμετό. Η λοίμωξη από το H. pylori και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι οι δύο κύριες αιτίες της γαστρίτιδας. Επίσης, το αλκοόλ, η καφεΐνη και οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά μπορεί να προκαλούν γαστρίτιδα. Τα τηγανητά, τα λιπαρά και τα πικάντικα φαγητά επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στα συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι το κάπνισμα, οι όξινου χυμοί, η ντομάτα, οι πιπεριές και το τσίλι. Οι τροφές που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν τα μήλα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το νερό καρύδας. Η διάγνωση της γαστρίτιδας γίνεται ενδοσκοπικά, με εξετάσεις αίματος και εξετάσεις κοπράνων. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν βελτίωση στα συμπτώματά τους με τα αντιόξινα, τους αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) όπως η ομεπραζόλη. Αυτά τα φάρμακα δεν αποτελούν θεραπεία για την γαστρίτιδα.
Άγχος
Το άγχος είναι ένας μηχανισμός με κύριο χαρακτηριστικό το αίσθημα του φόβου και προκαλεί συμπτώματα όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση, ο πονοκέφαλος, και η ευερεθιστότητα. Οι διαταραχές άγχους είναι σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η θεραπεία για το άγχος μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που υπάρχει σε πολλά ροφήματα και συμπληρώματα διατροφής. Οι κύριες πηγές καφεΐνης είναι ο καφές, η σοκολάτα, το πράσινο τσάι, και τα αναψυκτικά. Αν και ο εθισμός στην καφεΐνη δεν αποτελεί μια πραγματική εξάρτηση, μπορεί να προκαλεί συμπτώματα στέρησης όπως ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η μειωμένη ενέργεια, η υπνηλία, η κακή διάθεση.
Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την υγεία μας και να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και να κάνουμε άσκηση. Η παρακολούθηση των συμπτωμάτων μας βοηθά να έχουμε μια εικόνα για τον οργανισμό μας.
Ποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο Roemheld;
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η αεροφαγία είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο σύνδρομο Roemheld, και όσοι εμφανίζουν αυτή την κατάσταση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο.
Η αεροφαγία είναι συχνό φαινόμενο σε ανθρώπους με συνήθειες όπως:
- Η γρήγορη κατάποση της τροφής
- Η ομιλία στη διάρκεια του φαγητού
- Η κατάποση με καλαμάκι
- Το κάπνισμα
- Η έντονη άσκηση
- Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών
- Η χρήση χαλαρής τεχνητής οδοντοστοιχίας
Οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα που χρησιμοποιούν ιατρικό εξοπλισμό για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, επίσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο. Γενικά, η ανάγκη μακροχρόνιας υποβοηθούμενης αναπνοής αυξάνει τον κίνδυνο της αεροφαγίας και κατά συνέπεια τον κίνδυνο για το σύνδρομο Roemheld.
Οι άνθρωποι που εμφανίζουν υπερδιέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου όπως αυτοί με αγγειοτονική στηθάγχη έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση του συνδρόμου, ωστόσο, πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για αυτή την κατάσταση.
Οι παθολογίες που οδηγούν σε αδυναμία στον ανώτερο σφιγκτήρα του οισοφάγου , επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο για το σύνδρομο Roemheld, καθώς επιτρέπουν σε περισσότερο αέρα να εισέρχεται στην γαστρεντερική οδό. Ένα καλό παράδειγμα αυτής της σύνδεσης είναι ανάμεσα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και στην κολπική μαρμαρυγή. Περίπου το 14% των ανθρώπων που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επίσης έχουν κολπική μαρμαρυγή.
Διάγνωση συνδρόμου Roemheld
Η διάγνωση του συνδρόμου Roemheld δεν είναι εύκολη εξαιτίας της φύσης του, και πολλές φορές η διάγνωση μπορεί να είναι λανθασμένη.
Καθώς τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου είναι παρόμοια με αυτά σε καρδιακές παθήσεις, οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται πρώτα τον καρδιολόγο τους. Οι περισσότεροι καρδιολόγοι επικεντρώνονται στην καρδιά και κάνουν καρδιογράφημα, εξετάσεις αίματος. Αν δεν υπάρξει κάποιο εύρημα, δεν υπάρχει και κάποια καρδιακή πάθηση.
Μερικοί ασθενείς μπορεί να επισκέπτονται έναν ψυχίατρο για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κάποιας ψυχικής διαταραχής όπως το άγχος, η κατάθλιψη. Κυρίως αυτό γίνεται επειδή τα συμπτώματα δεν έχουν κάποια φυσική αιτία.
Οι γαστρεντερολόγοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνώσουν το σύνδρομο σε συμπτωματικούς ασθενείς, στους οποίους κάνουν κολονοσκόπηση, και υπερήχους. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία κάποιου προβλήματος του γαστρεντερικού.
Αν ένας γιατρός υποπτεύεται το σύνδρομο Roemheld τότε προτείνει στον ασθενή να κάνει ακτινογραφία και ηλεκτροκαρδιογράφημα για να ανιχνεύσει τα αέρια μέσα στο έντερο και την αρρυθμία. Ωστόσο, η βελτίωση στα καρδιολογικά συμπτώματα μετά την θεραπεία των γαστρεντερικών προβλημάτων είναι η ισχυρότερη επιβεβαίωση για το σύνδρομο Roemheld.
Θεραπεία συνδρόμου Roemheld
Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Roemheld, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, και περιλαμβάνουν:
- Αντιχολινεργικά φάρμακα ή συμπληρώματα με μαγνήσιο/νάτριο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
- Αντιεπιληπτικά φάρμακα όπως η λοραζεπάμη και η η οξυκαρβαζεπίνη που βοηθούν στη ρύθμιση της κινητικότητας της γαστρεντερικής οδού και του πνευμονογαστρικού νεύρου.
- Άλφα και β-αναστολείς που αυξάνουν την κινητικότητα και ρυθμίζουν το ρυθμό της καρδιάς.
- Φάρμακα για την μείωση των αερίων.
- Αντιόξινα που βοηθούν στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Πρόληψη συνδρόμου Roemheld
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά στην μείωση των αερίων στο έντερο και στην πρόληψη του συνδρόμου. Κάποιες συνήθειες που βοηθούν περιλαμβάνουν:
- Αργή κατάποση της τροφής με κλειστό το στόμα
- Διακοπή του καπνίσματος
- Ισορροπημένη διατροφή
- Άσκηση που δυναμώνει την καρδιά
Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού & του άγχους
Όπως αναφέραμε παραπάνω, το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού και τις αρρυθμίες. Βέβαια, η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ βοηθά στην βελτίωση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού.