Ασπαρτάμη - είναι μια καρκινογόνος ουσία;
Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο γνωστά τεχνητά γλυκαντικά, ωστόσο οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι αποτελεί μια πιθανή καρκινογόνα ουσία. Αυτή η πρόσφατη αποκάλυψη ταρακούνησε την βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
Τα αποτελέσματα για την δράση της ασπαρτάμης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα είναι διαθέσιμα στις 14 Ιουλίου.
Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ευρέως σε πολύ γνωστά ποτά και τρόφιμα, από την γνωστή σε όλους μας Coca-Cola μέχρι τα γιαούρτια Activia. Επίσης χρησιμοποιείται σε κάποιες σταγόνες για το βήχα και κάποιες οδοντόκρεμες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποδεικνύει ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν την ασπαρτάμη με τον καρκίνο. Ανήκει στην κατηγορία των "πιθανών καρκινογόνων" (όπως το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη) και των "καρκινογόνων για τον άνθρωπο" (όπως για παράδειγμα το κάπνισμα).
Η τελευταία μελέτη για την ασπαρτάμη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έγινε το 1981, και καθόρισε μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40mg/kg. Η νέα μελέτη ξεκίνησε λόγω της διαθεσιμότητας νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Τι είναι η ασπαρτάμη;
Η ασπαρτάμη είναι ένα γλυκαντικό με λίγες θερμίδες που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την μείωση της πρόσληψης ζάχαρης. Η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, και μόνο μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να δώσει γλυκιά γεύση.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ασπαρτάμη αποτελείται από δύο αμινοξέα, το ασπαρτικό οξύ και την φαινυλαλανίνη. Κατά την πέψη της, διασπάται στα δύο αυτά αμινοξέα τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρωτεϊνοσύνθεση και το μεταβολισμό. Μαζί με το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη, κατά την διάσπαση της ασπαρτάμης απελευθερώνεται ένα μικρό ποσοστό μεθανόλης, μιας ένωσης που υπάρχει σε πολλές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και στους χυμούς τους.
Η ασπαρτάμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε πολλά ποτά (όπως η σόδα, οι χυμοί, τα νερά με γεύση), σε γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το γιαούρτι και το γάλα με χαμηλά λιπαρά), οι μπάρες, τα επιδόρπια (όπως τα παγωτά χαμηλών λιπαρών), οι τσίχλες, τα σιρόπια και τα καρυκεύματα. Επίσης είναι το πιο γνωστό γλυκαντικό που αποτελεί υποκατάστατο της ζάχαρης, και την συναντάμε σε βιταμίνες.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος των νέων ερευνών στη βιομηχανία;
Όλες αυτές οι νέες αποκαλύψεις έχουν φέρει σε πολύ δεινή θέση την βιομηχανία τροφίμων, η οποία είναι αυτή τη στιγμή είναι σε θέση άμυνας. Η Coca-Cola δεν αντέδρασε άμεσα σε αυτές τις τοποθετήσεις, αλλά άλλες εταιρείες όπως η PepsiCo δήλωσαν ότι έχουν σοβαρές ανησυχίες για αυτές τις δηλώσεις και ότι δεν μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Επίσης πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι αυτές οι δηλώσεις θα οδηγήσουν τους καταναλωτές στην κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης.
Το 2015 κάποιες μελέτες έδειχναν ότι η γλυφοσάτη είναι "πιθανώς καρκινογόνο". Το 2021 η εταιρεία Bayer έχασε την τρίτη έφεση και πλήρωσε 86 εκατομμύρια δολάρια επειδή οι πελάτες κατηγόρησαν την επιχείρηση για τον καρκίνο που εμφάνισαν από τη χρήση της γλυφοσάτης.
Η Bayer επέμενε ότι η ετυμηγορία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα δεδομένα της επιστήμης ή την άδεια του προϊόντος από την ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή περιβάλλοντος.
Σταδιακά οι μεγάλες εταιρείες όπως η Coca-Cola χάνουν τους διάσημους υποστηρικτές τους.
Υγιεινή διατροφή
Γενικά, είναι σημαντικό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις γλυκαντικές ουσίες που καταναλώνουμε και στη διατροφή μας συνολικά. Φυσικά, οι μελέτες θα δείξουν αν πραγματικά η ασπαρτάμη είναι μια καρκινογόνος ουσία.
Αν θέλετε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, υπάρχουν φυσικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας.