Αυτοΐαση - ενίσχυση αυτοΐασης (Αυτοθεραπεία)
Όταν ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αυτοΐασης, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μας εκπλήξει και να αντιμετωπίσει δυσίατα χρόνια νοσήματα και τον σωματικό πόνο. Μην ξεχνάμε πως τα διάφορα φάρμακα (είτε υποστηρίζουν τη διαδικασία ίασης, είτε αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα) τελικώς απλά βοηθούν τους ανθρώπους να θεραπεύσουν τον εαυτό τους. Πώς μπορούμε όμως να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς αυτοΐασης και να ξεπεράσουμε τα διάφορα νοσήματα και τον πόνο;
Η σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και στο μυαλό
Όταν ένας ασθενής παίρνει ένα φάρμακο, συχνά νιώθει άμεσα καλύτερα. Και σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι ανεξάρτητο από το εάν ένα φάρμακο είναι αποτελεσματικό. Ακόμη και μια κάψουλα με ζάχαρη έχει κάποια θετική επίδραση, καθώς η πίστη και η πεποίθηση ότι ένα φάρμακο θα μας βοηθήσει, βελτιώνει άμεσα τη διάθεση και αυτό με τη σειρά του το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσα από βιολογικούς μηχανισμούς που περιλαμβάνουν νευροδιαβιβαστές και ορμόνες.
Αυτή η θετική επίδραση χωρίς την άμεση επίδραση του φαρμάκου είναι γνωστή ως φαινόμενο placebo. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς προσδοκούν να συμβεί κάτι θετικό ως αποτέλεσμα της θεραπείας. Ο εγκέφαλος λοιπόν, απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι μπορεί να έχουν αναλγητική δράση, για παράδειγμα. Ειδικά, στην περίπτωση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, σε περιπτώσεις αϋπνίας και άγχους, το φαινόμενο placebo χρησιμοποιείται πλέον ενεργά.
Ψυχο-νευρο-ανοσολογία: το άγχος αποτελεί δηλητήριο για την αυτοΐαση
Οι σκέψεις συνοδεύονται από συναισθήματα και αυτά με τη σειρά τους προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών που ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες μέσω του άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης, που είναι τα κέντρα ελέγχου του ορμονικού συστήματος. Έτσι λοιπόν το ψυχολογικό στρες μετατρέπεται σε βιολογικό στρες.
Οι μελέτες στον τομέα της ψυχο-νευρο-ανοσολογίας έχουν αποδείξει ότι το στρες και τα στρεσογόνα βιώματα επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και συνεπώς όλες τις δράσεις που σχετίζονται με αυτό. Πιο αναλυτικά, το χρόνιο στρες οδηγεί σε παρατεταμένη έκκριση κορτιζόλης και κορτικοστεροειδών, και ένα από τα αποτελέσματα αυτής της χρόνιας αύξησης είναι η μείωση των υποδοχέων κορτιζόλης των λευκών αιμοσφαιρίων, που οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα αυτών να ανταποκριθούν σε αντι-φλεγμονώδη σήματα, επιτρέποντας σε φλεγμονώδεις διαδικασίες να εξελίσσονται. Το στρες λοιπόν συνεισφέρει στην ανάπτυξη ασθενειών που περιλαμβάνουν μη-ειδική φλεγμονή (όπως συμβαίνει στη σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, στεφανιαία νόσο, χρόνιες λοιμώξεις και καρκίνο μεταξύ των άλλων) και έτσι οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες και θάνατο.
Η θετική στάση είναι το κλειδί για την αυτοΐαση
Το φαινόμενο placebo δείχνει ότι αν έχουμε θετική στάση προς τον εαυτό μας, μια αισιοδοξία για την πορεία της υγείας μας, μπορούμε να ενισχύσουμε τη διαδικασία της αυτοΐασης. Όταν δείχνουμε εμπιστοσύνη στο σώμα μας, η αγωνία και η ανησυχία υποχωρούν. Με άλλα λόγια, το άγχος μειώνεται. Και ειδικά το χρόνιο στρες και άγχος έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας και στη διαδικασία της αυτοΐασης. Και οι επιδράσεις δεν είναι μονάχα ψυχολογικές. Για παράδειγμα, αν κάποιος σας πει ότι ένα χάπι γιατρεύει τον πονοκέφαλο, είναι πιθανό να βρείτε την θεραπεία βοηθητική, ακόμη και αν το φάρμακο είναι ένα χάπι με ζάχαρη. Η πεποίθηση ότι η θεραπεία θα δουλέψει μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ίδια τη θεραπεία. κάποιες φορές.
Το άγχος δεν πρέπει να γίνει μια μόνιμη κατάσταση
Το άγχος έχει σημαντικά αρνητική επιρροή στη συγκέντρωση και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών στο σώμα. Όταν νιώθουμε άγχος, ο οργανισμός μας απελευθερώνει ορμόνες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη) και αισθανόμαστε σε εγρήγορση άμεσα, αλλά βραχυπρόθεσμα. Το σώμα κινητοποιεί όλα τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα. Όλα αυτά μας βοηθούν στο να τροφοδοτηθούν οι μύες με αίμα και οξυγόνο, ώστε να έχουμε καλύτερη σωματική αντίδραση σε μια "απειλή", είτε αυτή είναι σωματική, είτε ψυχική όπως στις εξετάσεις ή σε μία παρουσίαση.
Από την άλλη πλευρά, το χρόνιο στρες έχει τεράστιο κόστος στην υγεία μας. Το σώμα είναι συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού. Η αναγέννηση και η επιδιόρθωση των ιστών, που συμβαίνει στις φάσεις χαλάρωσης (και κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου), δεν γίνονται το ίδιο αποτελεσματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα νοσήματα και προβλήματα, όπως στο καρδιαγγειακό σύστημα, η αϋπνία, οι ψυχικές διαταραχές και ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το στρες επιβραδύνει την αυτοΐαση
Το υπερβολικό στρες έχει τεράστια επίδραση στη διαδικασία της ανάρρωσης. Για παράδειγμα, μια μελέτη έχει δείξει ότι η επούλωση των πληγών είναι κατά 40% πιο αργή στη διάρκεια περιόδων άγχους. Οι διάφορες φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα παρατείνονται, δημιουργώντας δυσλειτουργίες.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με έντονο στρες είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο. Μια μελέτη έδειξε την επίδραση στην ανάρρωση, όταν υπάρχει ένα παράθυρο που βλέπει σε κήπο σε ασθενείς στο νοσοκομείο. Το παράθυρο έδινε την εντύπωση στους ασθενείς ότι είναι σε φυσικό περιβάλλον. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του στρες. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς χρειάζονταν λιγότερα παυσίπονα και είχαν λιγότερες επιπλοκές μετά το χειρουργείο.
Ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτοΐασης
Υπάρχουν κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι για την ενίσχυση της διαδικασίας της αυτοΐασης που περιλαμβάνουν την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, την διαχείριση του άγχους και την τακτική χαλάρωση.
1. Αισιοδοξία και θετική στάση
Υπάρχει μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και τα όσα γίνονται στο σώμα μας. Όπως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σώμα για να μειώσουμε το ψυχολογικό στρες, μπορούμε και αντίστροφα να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας για να βελτιώσουμε το σώμα μας. Με την αλλαγή του τρόπου σκέψης και την ανάληψη του ελέγχου του μυαλού μας μπορούμε να βελτιώσουμε την σωματική υγεία και την ευεξία μας. Ο θετικός τρόπος σκέψης μπορεί να μην θεραπεύει τα πάντα, αλλά ενισχύει τη διάθεσή μας, το ανοσοποιητικό μας και αποτελεί στοιχείο κλειδί για την υγεία, σωματική και ψυχική. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αισιόδοξη στάση αυτή καθεαυτή είναι που επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όταν κοιτάμε στην φωτεινή πλευρά της ζωής είναι λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουμε επειδή η αισιοδοξία κρατά το ανοσοποιητικό μας δυνατό.
2. Θεραπευτικός οραματισμός και θετικές δηλώσεις
Είναι απαραίτητο να εστιαστείτε σε ένα θετικό μέλλον, πέρα από τα όποια προβλήματα υγείας του σήμερα, και αυτό μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, όπως για παράδειγμα ο θεραπευτικός οραματισμός και οι θετικές δηλώσεις. Στο θεραπευτικό οραματισμό μπορείτε να φανταστείτε (ενώ έχετε κλειστά τα μάτια σας) ότι το σώμα σας επουλώνεται και πως εσείς είστε και ζείτε στο μέλλον. Οι θετικές δηλώσεις (σύντομες φράσεις που επαναλαμβάνετε) έρχονται να ενισχύσουν τη δυναμικότητά σας στο σήμερα, προς το μέλλον που θέλετε.
3. Βελονισμός και Ομοιοπαθητική
Οι δύο αυτές συμπληρωματικές/εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας είναι στην κυριολεξία ότι (βιολογικά) καλύτερο μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τους μηχανισμούς αυτοϊασης. Χωρίς παρενέργειες, η Ομοιοπαθητική και ο Βελονισμός μπορούν να ενισχύσουν εξαιρετικά το σώμα και τον ψυχισμό σας, πολύ περισσότερο από το οποιοδήποτε βότανο ή συμπλήρωμα διατροφής.
4. Απελευθέρωση συναισθημάτων με EMDR
Μιλήσαμε νωρίτερα για την σημασία των συναισθημάτων και το πως αυτά επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επώδυνα συναισθήματα όπως η θλίψη, ο θυμός, η αδικία, επηρεάζον τη σκέψη μας και μπλοκάρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι εξαιρετικής σημασίας τα συναισθήματα αυτά να τα επεξεργαστεί κανείς ώστε να απελευθερωθούν, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το EMDR είναι η καλύτερη ψυχοθεραπευτική τεχνική που βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων και την αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων.
5. Ψυχοθεραπεία
Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας ένας άνθρωπος μπορεί να κερδίσει πάρα πολλά. Μπορεί να διερευνήσει τις σκέψεις του, να αλλάξει δυσλειτουργικές συμπεριφορές και συνήθειες, να επεξεργαστεί συναισθήματα, τραύματα, να βρει υποστήριξη, να αυξήσει την αυτογνωσία του γενικότερα. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορούμε να επεξεργαστούμε όλα όσα μας πιέζουν, να αυξήσουμε την ψυχική ανθεκτικότητά μας, και να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε.
6. Ενσυνειδητότητα και διαλογισμός
Η ενσυνειδητότητα μας βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι στο παρόν, στον εαυτό μας, και έτσι να αντιμετωπίζουμε ενεργά το στρες. Μέθοδοι όπως ο διαλογισμός βοηθάνε στην καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας. Ο διαλογισμός προφέρει πολλά οφέλη ενάντια στις επιβλαβείς επιδράσεις στου στρες στο σώμα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση. Ο διαλογισμός όχι μόνο βοηθά στο να μένουμε νέοι, αλλά επίσης βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών που έχουν σχέση με την ηλικία. Ο διαλογισμός συμβάλλει στην μακροζωία. Αλλά ανεξάρτητα με την ηλικία, δεν είναι ποτέ αργά να επωφεληθούμε από το διαλογισμό.
7. Eνα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης ίσως είναι η καλύτερη θεραπεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη προάγει συνολικά την γενικότερη υγεία μας. Μπορείτε να γράφετε, για παράδειγμα, τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη πριν από τον ύπνο ή στην αρχή της ημέρας σας.
8. Το γέλιο μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού
Οι μελέτες δείχνουν ότι το γέλιο και το χιούμορ μειώνει τις ορμόνες του στρες, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την φλεγμονή στις αρτηρίες. Ίσως τελικά το γέλιο να είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα!
9. Άσκηση
Η σωματική άσκηση είναι λοιπόν ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την αντοχή μας στις ασθένειες. Ιδίως η αεροβική άσκηση (ή κάποιο άθλημα ή δραστηριότητα γενικά, που μας αρέσει όμως πολύ), οδηγεί στην απελευθέρωση των "ορμονών της χαράς". Επίσης ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και μας δίνει περισσότερη αντοχή. Η τακτική άσκηση ενισχύει τους μηχανισμούς αυτοΐασης. Επιλέξτε ότι άσκηση σας αρέσει, υπάρχουν άπειρες επιλογές, όπως γιόγκα, pilates, κολύμπι, τρέξιμο, πολεμικές τέχνες, ακόμα και το περπάτημα!
10. Ύπνος
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος επίσης συμβάλλει σημαντικά στην ευεξία και στην υγεία μας. Ο ύπνος δίνει την ευκαιρία στο σώμα και στο μυαλό μας για επιδιορθώσεις. Και ιδίως ο ύπνος REM είναι πολύτιμος, καθώς είναι το στάδιο που ονειρευόμαστε. Μέσα από τα όνειρα, ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να επεξεργαστεί τα όσα μας απασχολούν. Φροντίστε για την καλή υγιεινή του ύπνου σας, που μπορεί να σας εξασφαλίσει ένα καλύτερο ποιοτικά ύπνο.
11. Υγιεινή διατροφή
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτοΐασης στο σώμα. Σημαντικά νοσήματα και παθήσεις αποδεδειγμένα έχουν σχέση με τη διατροφή και τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως για παράδειγμα η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία. Η σωστή διατροφή κρατά το σώμα σε ισορροπία. Έτσι μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό και να παραμένει υγιές.
Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, ολιστική διατροφή, να καταναλώνουμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες.
Μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα αν βρούμε το σκοπό της ζωή μας
Όταν νιώθουμε ότι έχουμε ένα σκοπό στη ζωή, οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό αυξάνει την διάρκεια της ζωής, αλλά και την ποιότητα ζωής. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει νόημα και σκοπό, είναι πιο υγιείς, ευτυχισμένοι και ζουν περισσότερο. Είτε η δουλειά σας δίνει νόημα στη ζωή σας ή έχετε βρει το σκοπό της ζωής σας στον εθελοντισμό, να έχετε στο μυαλό σας ότι όλα αυτά έχουν αξία. Όταν κάποιος έχει έναν λόγο να ξυπνά το πρωί, αυτό είναι ένα μυστικό μακροζωίας.
Προσοχή, μείνετε μακριά από "θαυματουργά" φάρμακα
Ειδικά στην απεραντοσύνη του διαδικτύου και του Δρ Google, υπάρχουν πολλά σκευάσματα υποσχόμενα θεραπείες για κάθε είδους πρόβλημα. Πρέπει πάντα να βλέπετε με καχυποψία όταν ακούτε για τις θαυματουργές επιδράσεις ενός νέου φαρμάκου ή μιας θεραπείας. Χρειάζεται πολλή προσοχή για να μην πέσετε σε παγίδες και καλό είναι να μιλάτε με το γιατρό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε σκεύασμα. Πολλές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, και σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ επικίνδυνες.
Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας και αυτοϊαση
Το μυαλό μας μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος ή ο χειρότερος εχθρός μας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα όσα μας στεναχωρούν ή μας αγχώνουν, και να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να έχει μια πιο αισιόδοξη και θετικά στάση, ώστε να βοηθά και στην υγεία του σώματός μας.
Αν θέλετε να ενισχύσετε τις δυνατότητες αυτοϊασης, υπάρχουν φυσικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας.