Κάνε το Τεστ
βαρεμάρα, γιατί νιώθω βαρεμάρα, ποιες είναι οι αιτίες της βαρεμάρας, λόγοι για τους οποίους βαριέμαι, γιατί βαριέμαι, η βαρεμάρα είναι φυσιολογική, αντιμετώπιση βαρεμάρας, τύποι βαρεμάρας, στρατηγικές αντιμετώπισης της βαρεμάρας

Βαρεμάρα

Βαρεμάρα

Όταν η ρουτίνα της καθημερινότητας είναι μονότονη, είναι δύσκολο να διαχειριστούμε τα συναισθήματα της βαρεμάρας. Αν και η ρουτίνα έχει πολλά οφέλη, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει και μια αλλαγή στις δραστηριότητες της καθημερινότητας για να καταπολεμήσουμε την αίσθηση της βαρεμάρας. Είναι σημαντικό να εξερευνούμε νέες δραστηριότητες και να θέτουμε ουσιαστικούς στόχους ώστε να νιώθουμε ενθουσιασμό για τη ζωή.

Γιατί νιώθω βαρεμάρα;

Όταν κάποιος νιώθει συνεχώς βαρεμάρα με τη ζωή του αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Μια αυστηρή ρουτίνα, όπως το να δουλεύει τις ίδιες ώρες ή να κάνει το ίδιο πρόγραμμα άσκησης, μπορεί να προκαλεί συναισθήματα βαρεμάρας. Η βαρεμάρα μπορεί να είναι επίσης ένα σημάδι ότι οι τρέχουσες δραστηριότητες ή συνθήκες δεν ταυτίζονται με τα ενδιαφέροντα ή τις αξίες κάποιου.

1. Έλλειψη ποικιλίας στη ρουτίνα

Όταν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην καθημερινή σας ρουτίνα αυτό μπορεί να συμβάλλει στα συναισθήματα βαρεμάρας και στασιμότητας. Όταν οι δραστηριότητες της καθημερινότητας γίνονται μονότονες και επαναλαμβανόμενες, υπάρχει λίγος χώρος για αυθορμητισμό και ενθουσιασμό. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει στο burnout.

2. Περιορισμένες κοινωνικές σχέσεις

Αν ένα άτομο έχει περιορισμένες κοινωνικές σχέσεις με τους άλλους, μπορεί να νιώθει βαρεμάρα και αποσύνδεση από τον κόσμο γύρω του. Με την αύξηση της τηλεργασίας τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι περνούν πολλές μέρες χωρίς να έχουν επαφή με άλλους ανθρώπους, και αυτό οδηγεί στην απομόνωση. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την κοινωνική επαφή με άλλους ανθρώπους.

3. Απομάκρυνση από τις αξίες

Όταν κάποιος νιώθει αποσυνδεδεμένος από τις αξίες του και όσα είναι σημαντικά για αυτόν, τότε νιώθει αποσυνδεδεμένος από τον εαυτό του. Οι αξίες μας καθορίζουν τις πεποιθήσεις μας και μας καθοδηγούν ώστε να νιώθουμε ικανοποίηση. Όταν ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώθει συνδεδεμένος με τους άλλους και με τον κόσμο. Η αποσύνδεση από τις αξίες μας μπορεί να οδηγεί σε συναισθήματα στασιμότητας και βαρεμάρας.

4. Κατάθλιψη

Αν νιώθετε συνεχώς βαρεμάρα στη ζωή σας, μπορεί να έχετε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί ανηδονία, η οποία χαρακτηρίζεται από την έλλειψη κινήτρου και ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιος να μην κάνει πράγματα που του προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση. Επιπλέον, η ανηδονία μπορεί να οδηγεί στην απομόνωση, η οποία εντείνει τα συναισθήματα βαρεμάρας.

Συχνά σημάδια και συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:

  • Πεσμένη διάθεση με συναισθήματα θλίψης, κενού ή έλλειψης χαράς
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που ήταν απολαυστικές
  • Χαμηλά επίπεδα ενέργειας και έντονη κόπωση
  • Αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος
  • Αλλαγές στον ύπνο
  • Συναισθήματα απελπισίας ή αβοηθητότητας
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Αυτοκτονικές σκέψεις

5. Η τεχνολογία επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης

Η εξάρτηση από τη  τεχνολογία επίσης επηρεάζει τα συναισθήματα βαρεμάρας που μπορεί να νιώθει κάποιος. Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία, υπάρχουν απεριόριστες επιλογές διασκέδασης που τελικά οδηγούν στην αποσύνδεση από τον κόσμο. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η τεχνολογία επηρεάζει την προσοχή ενός ατόμου.

6. Έλλειψη στόχων

Η έλλειψη στόχων μπορεί να αυξάνει τα συναισθήματα βαρεμάρας στην καθημερινότητα. Η επίτευξη των στόχων μας προσφέρει ικανοποίηση, κίνητρο και έμπνευση. Όταν αποτυγχάνουμε και δεν πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε, νιώθουμε στάσιμοι, και αυτό περιορίζει την επιθυμία μας να πάρουμε νέα ρίσκα.

7. Συνεχείς ευθύνες της ενηλικίωσης

Το να είναι κάποιος ενήλικας αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει συνεχώς νέες ευθύνες. Η δουλειά, το σπίτι, τα οικονομικά, οι υποχρεώσεις. Αυτές οι απαιτήσεις μπορεί να οδηγούν σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο που προκαλεί μονοτονία και αίσθημα κενού.

8. Έλλειψη της αίσθησης του παιχνιδιού και της περιέργειας

Πολλοί από εμάς ξεχνάμε πως να διασκεδάζουμε, να είμαστε περιπετειώδεις, περίεργοι. Ως ενήλικες, συχνά η προτεραιότητά μας είναι οι ευθύνες, οι υποχρεώσεις. Η μονοτονία να υπάρχει η ίδια ρουτίνα κάθε μέρα μπορεί να μας στερεί το κίνητρο και την επιθυμία για νέα πράγματα. Η στασιμότητα συμβάλλει στα συναισθήματα βαρεμάρας.

9. Social Media

Όλοι μας σκρολάρουμε ασυναίσθητα στα social media. Πιάνουμε το κινητό μας για ένα λεπτό και ξαφνικά έχουν περάσει 20 λεπτά. Αλλά ας παραδεχτούμε κάτι: τα social media είναι βαρετά. Είναι μια παθητική δραστηριότητα που προσφέρει στον εγκέφαλό μας ντοπαμίνη με αποτέλεσμα να την επαναλαμβάνουμε, αλλά συμβάλλει στην βαρεμάρα που νιώθουμε.

10. Παθητική ενασχόληση με την τεχνολογία

Δεν υπάρχει τίποτε πιο εύκολο από το να παρακολουθεί κάποιος σειρές και ταινίες στην τηλεόραση. Όμως, αυτό μπορεί να γίνει κομμάτι της ρουτίνας σας που συμβάλλει στην βαρεμάρα και παρεμβαίνει σημαντικά στον ύπνο σας.

Είναι φυσιολογικό να νιώθω βαρεμάρα στη ζωή μου;

Είναι φυσιολογικό όλοι μας να νιώθουμε βαρεμάρα κάποιες στιγμές. Η ρουτίνα, οι υποχρεώσεις, η καθημερινότητα μπορεί να μας στερούν το κίνητρο. Αν και η περιστασιακή βαρεμάρα είναι φυσιολογική, η επίμονη βαρεμάρα μπορεί να έχει επιβλαβείς επιδράσεις, όπως τα θέματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς.

Γιατί η βαρεμάρα είναι μακροπρόθεσμα επιβλαβής;

Η μακροχρόνια βαρεμάρα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην συνολική ικανοποίηση από τη ζωή, και να αυξάνει τον κίνδυνο για θέματα ψυχικής υγείας.

1. Μπορεί να οδηγεί σε θέματα ψυχικής υγείας

Τα χρόνια συναισθήματα βαρεμάρας είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ψυχική υγεία και έχουν σχέση με την κατάθλιψη και το άγχος. Η βαρεμάρα συχνά σχετίζεται με την έλλειψη κινήτρου και ευχαρίστησης, πράγμα που συμβάλλει ή επιδεινώνει τα συναισθήματα κατάθλιψης. Η βαρεμάρα μπορεί επίσης να προκαλεί ανήσυχες σκέψεις και συναισθήματα, με αποτέλεσμα το έντονο στρες.

2. Αυξάνει τα αρνητικά συναισθήματα

Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στη βαρεμάρα και στην κακία. Η βαρεμάρα, ο θυμός και η επιθετικότητα έχουν στενή σχέση μεταξύ τους, καθώς τα άτομα που βαριούνται αντιδρούν πιο επιθετικά. Αυτό κατά συνέπεια επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις με τους άλλους.

3. Επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να καταπολεμήσουν την βαρεμάρα και δεσμεύονται σε περισπασμούς όπως η τηλεόραση ή η ενασχόληση με το κινητό τους, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή τους από αυτό που κάνουν. Η βαρεμάρα έχει σχέση με την αναβλητικότητα, καθώς είναι πιο δύσκολο κάποιος να συγκεντρωθεί σε μια εργασία όταν δεν έχει κίνητρο και ενδιαφέρον. Η βαρεμάρα μπορεί να επηρεάζει την απόδοση σε πολλές πτυχές της ζωής όπως η δουλειά και το σχολείο.

4. Αυξάνει την παρορμητικότητα

Υπάρχουν άνθρωποι που διαχειρίζονται την βαρεμάρα με ριψοκίνδυνες και παρορμητικές συμπεριφορές, όπως ο τζόγος, η χρήση ουσιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις νιώθουν άβολα όταν βαριούνται και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι για να ανακουφίσουν αυτό το συναίσθημα. Η δέσμευση σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές είναι μια προσπάθεια να καταπιέσουν τα συναισθήματα της βαρεμάρας με ανθυγιεινούς τρόπους, πράγμα που οδηγεί σε περισσότερα θέματα ψυχικής υγείας.

Τι μπορώ να κάνω αν νιώθω βαρεμάρα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσει κάποιος την βαρεμάρα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ανακαλύψετε τα ενδιαφέροντα και τις αξίες σας. Εξερευνώντας νέα πράγματα μπορείτε να βρείτε ξανά τον ενθουσιασμό σας για τη ζωή.

1. Θέστε νέους στόχους

Όταν θέτουμε στόχους , προκαλούμε τον εαυτό μας να επιτύχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Όταν δουλεύουμε για την επίτευξη των στόχων μας αυτό μας επιτρέπει να νιώθουμε μια αίσθηση επιτεύγματος και να βελτιώνουμε τον εαυτό μας. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να έχουν σχέση με πολλές πτυχές της ζωής μας, όπως η καριέρα ή η υγεία.

2. Πάρτε αποστάσεις από την τεχνολογία

Είναι πολύ εύκολο να μένετε παγιδευμένοι στα social media, πράγμα που συμβάλλει στα συναισθήματα βαρεμάρας. Η συνεχής ενασχόληση με τα social media μπορεί να γίνει μονότονη και κουραστική. Για αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ένα διάλλειμα και να αποσυνδέεστε από την τεχνολογία, και αυτό θα σας δώσει το χώρο για να εξερευνήσετε καινούργια πράγματα, νέες δραστηριότητες, και να επανασυνδεθείτε με τους αγαπημένους σας.

3. Μείνετε δραστήριοι

Η άσκηση έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία , βελτιώνει τη διάθεση και τη λειτουργικότητα. Η άσκηση οδηγεί στην αύξηση των ενδορφινών, που προάγουν τα συναισθήματα ευτυχίας και ικανοποίησης. Καθώς όλοι μας ωφελούμαστε από την άσκηση, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους ανθρώπους που έχουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη.

4. Αποκτήστε νέα χόμπι

Εξερευνήστε νέα χόμπι και ενδιαφέροντα και αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε ποικιλία στη ζωή σας και να νιώθετε χαρά και ικανοποίηση. Η βαρεμάρα μπορεί να είναι  ένα κίνητρο για να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα, που δεν είχατε κάνει ποτέ ξανά. Γραφτείτε σε ένα νέο άθλημα ή ξεκινήστε μια δημιουργική απασχόληση.

5. Βρείτε χρόνο για να διατηρείτε την επαφή σας με το υποστηρικτικό σας σύστημα

Η αλληλεπίδραση με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, όπως η οικογένεια και οι φίλοι, βοηθά στην συνολική ευεξία και στην ικανοποίηση από τη ζωή. Ο ποιοτικός χρόνος με τους αγαπημένους σας, σας δίνει το χώρο για προσωπική εξέλιξη.

6. Δημιουργήστε νέες σχέσεις

Καλό είναι να συναντάτε νέους ανθρώπους και αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε μια νέα κοινωνική ζωή. Όταν περνάτε χρόνο με άλλους ανθρώπους δεν νιώθετε βαρεμάρα και απομόνωση στην καθημερινότητα. Κάντε εγγραφή σε κάποιον οργανισμό με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εσάς, κοινές αξίες και έτσι θα δημιουργήσετε υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις.

7. Ανακαλύψτε τις αξίες σας

Όταν ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις αξίες μας, τότε νιώθουμε μια πιο βαθιά σύνδεση με τον εαυτό μας και με όσα έχουν αξία για εμάς. Η βαρεμάρα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις αξίες σας και να κάνετε θετικές αλλαγές. Βρείτε χρόνο για να αναγνωρίσετε τις αξίες και τις αρχές σας, σύμφωνα με τις οποίες θα ζείτε τη ζωή σας.

8. Ζητήστε βοήθεια

Αν πιστεύετε ότι η βαρεμάρα είναι αποτέλεσμα κάποιου θέματος ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, καλό είναι να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή.

9. Επιλέξτε διαφορετικές ευκαιρίες καριέρας

Αν νιώθετε στάσιμοι και βαριέστε με την δουλειά σας, μπορεί να είναι ωφέλιμο να εξερευνήσετε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Η βαρεμάρα που αφορά την δουλειά μπορεί να έχει τις ρίζες σε πολλούς λόγους, όπως το ότι δεν έχετε αρκετό χώρο για εξέλιξη. Βρείτε μια νέα δουλειά ή καριέρα και θα δείτε αμέσως διαφορά στην καθημερινή σας ρουτίνα.

10. Μείνετε δημιουργικοί

Κάντε δημιουργικές δραστηριότητες ώστε να αντιμετωπίσετε την βαρεμάρα. Μια νέα δραστηριότητα ή ένα παλιό χόμπι που έχετε παραμελήσει, σας δίνουν το χώρο να εκφραστείτε δημιουργικά. Η δημιουργικότητα ενισχύει την ικανοποίηση.

Αντιμετώπιση βαρεμάρας 

Αν νιώθετε συνεχώς βαρεμάρα και ότι δεν αλλάζει τίποτε με τον καιρό και τα πράγματα είναι όλο και πιο δύσκολα, ίσως είναι καλό να ζητήσετε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα μπορέσετε να εξερευνήσετε τα συναισθήματα της βαρεμάρας.

Κατηγορία: